Šarišský hrad

Šarišský hrad – kedysi významný strategický hrad, dnes obľúbené výletné miesto regiónu Šariš. Vydajte sa náučným chodníkom Šarišský hrad, spoznajte históriu hradu Šariš, ale i prírodnú rezerváciu Šarišský hradný vrch.

Hrad Šariš - pohľad na hrad z výšky

Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom

Šarišský hrad patrí k spolu s Pustým hradom k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku s najväčším počtom bášt. Zrúcaniny gotického hradu z 13. storočia nájdete nad mestom Veľký Šariš. V minulosti patril hrad k vojenským a administratívnym centrám Šariša. V súčasnosti je areál hradu prístupný celoročne s možnosťou prehliadky hradu, zakúpením suvenírov či občerstvením. Na hrade sa pravidelne konajú rôzne podujatia, obľúbené sú najmä  Filmová noc na hrade alebo Šarišské hradné dni.

Na hrad vedie spevnená asfaltová cesta, čo je priaznivé najmä pre milovníkov bicyklovania alebo pre rodiny s menšími deťmi. Prístupová cesta k Šarišskému hradu je aj Náučným chodníkom Šarišský hradný vrch. 

Najväčším lákadlom pre turistov je zachované opevnenie hradu v podobe bášt a centrálna veža, takzvaný donjon, ktorý umožňuje dobrý výhľad na okolie. Za dobrého počasia môžete vidieť Vysoké Tatry, Levočské vrchy, Čergov a Slanské vrchy. Dobre sú viditeľné aj zrúcaniny ďalších stredovekých hradov ako napríklad obľúbeného Kapušianskeho a Kamenického hradu. 

Na Slovensku snáď nenájde kraj, kde by sa nenachádzal hrad, zámok, či pevnosť. Výnimkou nie je ani šarišský región a okolie Bardejova. Spojte výlet na Šarišský hrad s wellness pobytom v Bardejovských kúpeľoch a doprajte si dostatok času na preskúmanie opevnenia mesta Bardejova alebo hradu Zborov.

Náučný chodník Šarišský hradný vrch

  • Trasa: Veľký Šariš – Šarišský hrad
  • Dĺžka, prevýšenie: 2,8 km, prevýšenie 240 m
  • Čas prechodu: 2 h
  • Počet zastávok: 10 + úvodný panel + 6 panelov v priestoroch hradnej zrúcaniny
    1. Národná prírodná rezervácia
    2. Lesné spoločenstvá
    3. Rastlinstvo
    4. Georeliéf a geologická stavba
    5. Živočíšstvo
    6. Hrad Šariš
    7. Prehistorické osídlenie hradu
    8. Počiatky hradu
    9. Cisárska pevnosť
    10. Hrad v súčasnosť
  • Náročnosť: nenáročná trasa

Národná prírodná rezervácia Šarišský hradný vrch

Chránené územie Národná prírodná rezervácia Šarišský hradný vrch bolo vyhlásené v roku 1964 na území výrazného izolovaného vulkanického Šarišského vrchu nad obcou Veľký Šariš. Dôvodom ochrany je okrem iného aj výskyt nového druhu slovenskej flóry ďateliny šarišskej, kosatca trávolistého, ľalie zlatohlavej, výra skalného a orla krikľavého.

Rezervácia patrí medzi najstaršie maloplošné chránené územia Prešovského kraja.

Fotografie

Zaujímavosti

  • Z Donjonu dovidíte až na 10 okolitých hradov.
  • Šarišský hradný vrch vznikol ako sopka.
  • Celková rozloha hradu je viac ako 4 hektáre, z toho rozloha hradného nádvoria, ktorá je zároveň aj sopečným kráterom, dosahuje 2,7 ha.
  • O dôležitosti polohy v dobe bronzovej svedčí aj vybudovanie mohutného valového opevnenia kamennozemnej konštrukcie, situovaného pozdĺž celého obvodu vrcholovej plošiny.
  • V 19. storočí priťahovali hradné ruiny študentov Evanjelického kolégia v Prešove, ktorí trávili svoj voľný čas práve výletmi na hrad. Medzi stálych obdivovateľov hradu patril P. O. Hviezdoslav, S. Petofi, či F. Kerényi.

História Šarišského hradu

Šarišský hradný vrch bol osídlený už v neolite. Presné obdobie výstavby stredovekého hradu nie je známe – na základe archívnych prameňov i z historického hľadiska môžeme však začiatky jeho výstavby predpokladať už pred rokom 1217. 

Výstavba nového hradu začala v 13. storočí pravdepodobne na mieste staršej stavby. Prvá zmienka o hrade pochádza z roku 1245, kedy sa hrad spomína pod menom Sarus.

Počiatky Šarišského hradu

Hrad bol vybudovaný z iniciatívy uhorského kráľa na strategicky významnej polohe dominujúcej nad rozsiahlym územím Šariša. Následne po vzniku Šarišského komitátu v 40. rokoch 13. storočia sa stal hrad centrom nového správneho celku, sídlom šarišských županov. Hrad v priebehu storočí patril viacerým majiteľom – raz patril uhorským kráľom, inokedy bol vlastníctvom šľachtických rodín.

Šarišský hrad vo víre protitureckých a protihabsburgských bojov

V zložitom období protitureckých bojov komplikovalo situáciu v krajine silnejúce bratrícke hnutie, ktorého baštou sa stal na istý čas aj samotný Šariš. Nadvláda Jiskrovcov bola ukončená v roku 1461, kedy vojsko Mateja Korvína dobylo Šarišský hrad.

Keď Perényiovci v roku prešli na stranu Zápoľského, cisárske vojsko hrad obliehalo a v roku 1537 aj dobylo. Obavy z nájazdov Turkov po bitke pri Moháči spôsobili posilnenie jeho obranného systému. Habsburgovci ho prestavali na mohutnú vojenskú pevnosť s kasárenským štýlom života. Mal stálu posádku asi 200 pešiakov a značný arzenál.

Postupný úpadok Šarišského hradu a jeho zánik

Od roku 1645 prešiel hrad Šariš do majetku rodiny Rákocziovcov, ktorí si však ako svoje sídlo zvolili kaštieľ pod hradom. Samotný hrad postupne strácal svoje niekdajšie výsadné postavenie. V roku 1660 vybuchol sklad pušného prachu, čo celý hrad značne poškodilo. O niekoľko rokov neskor, v roku 1687, hrad vyhorel a viac nebol obnovený.

V súčasnej dobe sa hrad pomaly obnovuje. Návštevníci sa môžu tešiť na pozoruhodne zachovaný systém opevnenia, hradný donjon, ale i na úžasné výhľady nielen na okolité kopce, ale aj na okolité hrady a zrúcaniny, ktoré je dobre vidieť voľným okom, alebo za pomoci ďalekohľadu. Ďalekohľad bol inštalovaný OOCR Región Šariš v roku 2019 na veži.

Míľniky

  • 1245 – Šarišský hrad sa spomína pod menom Sarus,
  • 1290 –  Šarišský hrad patrí známej šarišskej rodine Soósovcov,
  • 1312 – po bitke pri Rozhanovciach sa hrad stáva opäť kráľovským majetkom,
  • 1436 –  Šarišský hrad prechádza do majetku Perényiovcov,
  • 1441 až 1461 –  Šarišský hrad obsadzuje Ján Jiskra,
  • 1461 – hrad dobýja Matej Korvín,
  • 1526 – po bitke pri Moháči, prechod Perényovcov na stranu Zápoľského po bitke, 
  • 1537 – hrad dobýja cisárske vojsko,
  • 1642 – hrad Šariš prechádza do majetku Rákócziovcov,
  • 1660 – explózia pušného prachu,
  • 1687 – postupný úpadok.
Šarišský hrad na historickej pohľadnici

Známe osobnosti – Peréyiovci

Povesť

Hrdinami povesti, ktorá sa spája so Šarišským hradom, je krásna Alžbeta – dcéra arpádovského kráľa Bela II. Slepého a pán hradu Svätoboj. Alžbetke aj Svätobojovi spoločné šťastie prekazil pán Kund. Zapáčila sa mu totižto Alžbetka a rozhodol sa, že ju musí získať. Kráľa požiadal o jej ruku a keď sa dozvedel, že kráľovská dcéra je už sľúbená inému, lúpežný rytier kráľa zajal a oslepil. Svätoboj a Alžbetka sa držiac sa za ruky skočili z hradných múrov do priepasti. Alžbetku náhodou zachytili konáre stromov za šaty, čím sa zachránila, jej milý sa však zabil. Príbeh lásky Alžbetky a pána Šarišského hradu sa však traduje celé stáročia a vernú kráľovskú dcéru pripomína aj hlavná bašta, ktorá nesie jej meno.

Doprava

Mesto Veľký Šariš sa rozprestiera v juhovýchodnej časti Spišsko-šarišského medzihoria. Mesto leží v tesnej blízkosti mesta Prešov, vedie sem cesta číslo 68. Do mesta pravidelne premáva železničná a autobusová doprava.

Ako sa dostať k Spišskému hradu z Bardejovských Kúpeľov

Šarišský hrad je od Bardejovských Kúpeľov vzdialený 49,5 km, jazda autom vám zaberie 55 minút. Z Bardejova pokračujte po ceste číslo 545 až do Demjaty, kde odbočíte na cestu 2452 do Veľkého Šariša. Cestu verejnou dopravou neodporúčame kvôli prestupom a časovej náročnosti.

Parkovanie

Parkovanie je k dispozícii na veľkom parkovisku pod hradom.

Trasa k hradu

Výstup k hradu Šariš z Veľkého Šariša nie je náročný. Od parkoviska vedie k hradu mierny výstup po asfaltovej ceste po TouristicMarkingStripe-RAL yellow.svg žltej turistickej značke.

Náročnejšou trasou sa dostanete k hradu aj z obce Šarišské Michaľany, taktiež po TouristicMarkingStripe-RAL yellow.svg žltej turistickej značke.

Program/Akcie

Filmová noc na hrade Šariš

Počas dvoch dní v priebehu letných mesiacov môžu návštevníci Šarišského hradu zažiť bohatý program. Filmy, hudba, divadlo, tanec, fotografia, workshopy, prednášky, na to všetko sa môžete tešiť počas každoročného projektu Filmová noc.

Šarišské hradné hry

Šarišské hradné hry je obľúbené podujatie, ktoré sa koná v priebehu letných mesiacov. Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý program, animačné programy a vystúpenia pre deti, vystúpenia sokoliarov a iný dobový program.

Vstupné/Cenník

Cena vstupného sa pohybuje okolo 1,00 – 4,00 €. Prevádzka hradu (sprievodcovské služby, predaj suvenírov, bufet, vstup na vyhliadkovú vežu) sa môže líšiť.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov nájdete na oficiálnej stránke obce Veľký Šariš, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Súvisiace odkazy.

Mapa miesta

GPS súradnice

Šarišský hrad:49.0523505°, 21.1760899°

Postrehy návštevníkov

Šarišský hradný vrch rozlohovo s jedným najväčších hradov na Slovensku, je výraznou dominantou v údolí rieky Torysa. Na samotný hrad vedie spevnená cesta z neďalekého parkoviska, ale zdatnejší môžu výstup absolvovať strmším žlto značeným turistickým chodníkom od Šarišských Michalian. Samotný hrad prechádza dlhodobou rozsiahlou rekonštrukciou. Krásne kruhové výhľady poskytuje predovšetkým hlavná veža. K tomu treba pridať hodnotný výklad sprievodkyne a symbolické vstupné. Šarišský hrad je dostupný aj rodinám s menšími deťmi a cykloturistom.
Róbert L.

Nádherná zrúcanina ešte nádhernejšieho hradu. Miesto ktoré sa naozaj hodí na hradné akcie. Návšteva Donjonu (Nedobytnej veže) bola skvelým spestrením výletu. Moc som od veže nečakal ale príjemne prekvapila a výklad bol tak isto super. Určite navštívime tento hrad, keď bude nejaká akcia. Tie 3 hodiny cesty stáli za to. Vrelá vďaka, vidíme sa o nejaký čas. PS Oceňujem prácu ľudí na hrade ktorí odviedli naozaj kus dobrej roboty pri obnove.
Stanislav F.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Lesnícky náučný chodník Čierna mláka v Bardejovských Kúpeľoch – východiskový bod Lesnícky náučný chodník Čierna mláka

V malebnej prírode Bardejovských Kúpeľov sa nachádza niekoľko náučných chodníkov. Požiadavky na nenáročnú turistiku pre rodiny s deťmi, ale aj pre aktívnejších ľudí či seniorov, spĺňajú okruhy Lesníckeho náučného chodníka Čierna mláka, ktorý je dostupný celoročne. Návštevníci si tak môžu vychutnať prírodné scenérie v každom ročnom období.

Zistiť viac
Turistické trasy v Tatrách sú vhodné aj pre deti Turistika v okolí Bardejovských Kúpeľov

Patríte k nadšencom turistiky a spoznávania prírodných krás? Okolie Bardejovských Kúpeľov bude pre vás ako stvorené. Turistika v okolí kúpeľov je vhodná pre príležitostných, aj náročnejších turistov. Či už sa vyberiete náučnými chodníkmi a cyklotrasami priamo v kúpeľoch, alebo sa vydáte po turistických trasách v okolí, jednoznačne nebudete ľutovať.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore