Fiľakovský hrad – história a múzeum

Fiľakovský hrad patrí medzi najstaršie kamenné hrady na Slovensku. Hrad síce odolal tatárskym vpádom v polovici 13. storočia, ale koncom 16. storočia sa dostal do rúk Turkom. Osmani na dobytom území napokon vytvorili fiľakovský sandžak a ten tvoril aj východnú hranicu osmanskej moci. Hrad v 17. storočí vyhorel, spolu s ním aj župný archív. V súčasnosti sa na hrade nachádza hradné múzeum.

Fiľakovský hrad

História Fiľakovského hradu

Fiľakovo a okolitá krajina Cerovej vrchoviny boli osídlené už v prehistorickom období. V 12. storočí stála na hradnom vrchu už kamenná pevnosť, ale prvá písomná zmienka o Fiľakovskom hrade je až z roku 1242. Píše sa, že hrad odolal tatárskym vpádom. 

Hrad vlastnilo viacero majiteľov, medzi nimi aj Matúš Čák. Medzi rokmi 1348 – 1385 bol hrad kráľovským majetkom. V roku 1435 ho dostali do zálohy Perényovci. Následne v roku 1483 dobyli hrad vojská kráľa Mateja Korvína a vyhnali odtiaľ Štefana Perényiho. 

V roku 1544 sa Fiľakovo stalo majetkom Františka Bebeka a za jeho čias prebehla aj modernizácia fiľakovského hradu. V roku 1548 bol hrad rozšírený a prestavaný, pričom sa vybudovali mestské hradby. Hrad bol tiež rozšírený o stredný hrad s dvojicou bášt. Západná bašta do dnešných čias nesie názov Bebekova

Hrad sa ale aj napriek tomu dostal v roku 1554 do rúk Turkom a v roku 1555 sa stal sa sídlom Fiľakovského sandžaku, čo bola základná jednotka osmanskej správy. Cisárskym vojskám sa podarilo dobyť hrad späť až v roku 1593. 

V rokoch 1602 a 1604 bol hrad obnovený, ale obsadili ho vojská Štefana Bocskaya. Časté vojenské nepokoje si vynútili aj opakované úpravy. V rokoch 1621 – 1623 bojovali o hrad Bethlenovci. Počas povstania Františka Rákocziho obsadilo mesto cisárske vojsko. V tom čase hrad aj mesto prosperovalo. Bola postavená strážna veža. V hrade sa okrem toho konali zasadania okolitých žúp. 

V roku 1682 Imrich Thököly za podpory Turkov znovu dobyl hrad. Hrad vyhorel a spolu s ním horel aj župný archív. Mesto bolo napokon zničené a od tohto času je hrad v ruinách. Od roku 1972 sa uskutočňuje konzervácia hradných ruín. Po rekonštrukcii Bebekovej bašty je v nej zriadená expozícia z histórie hradu a mesta.

Fotogaléria – Fiľakovský hrad očami umelcov

Míľniky

  • 12. storočie na hradnom vrchu stál pravdepodobne kamenný hrad;
  • 1242 prvá písomná zmienka o Fiľakovskom hrade;
  • 1348 – 1385 hrad bol kráľovským majetkom;
  • 1435 dostali ho do zálohy Perényiovci;
  • 1483 hrad dobyli vojská kráľa Mateja Korvína a Štefana Perényiho vyhnali z hradu;
  • 1544 Fiľakovo sa stalo majetkom Františka Bebeka. Za jeho čias prebehla modernizácia fiľakovského hradu;
  • 1548 hrad bol rozšírený a prestavaný;
  • 1554 – 1593 hrad v rukách Turkov;
  • 1555 vznikol fiľakovský sandžak – základná jednotka osmanskej správy;
  • 1602 a 1604 bol hrad obnovený, ale obsadili ho vojská Štefana Bocskaya;
  • 1682 Imrich Thököly za podpory Turkov znovu dobyl hrad, ktorý vyhorel a spolu s ním aj župný archív;
  • 1972 konzervácia hradných ruín;
  • 2006 – 2007 prebehla rekonštrukcia Bebekovej bašty;
  • 2007 založenie Hradného múzea
František Klimkovič, kresba, 1860 – 1870

Povesť o Fiľakovskom hrade

Podľa jednej z povestí hrad postavili vďaka psovi, ktorý sa volal Ucháň, po maďarsky Fülek. To je maďarský názov mesta Fiľakovo. Pastiersky pes pri pobehovaní za ovcami našiel poklad, ktorý potom jeho majiteľ pastier minul na postavenie hradu.

Na ilustrácii vpravo:
Zrúcaniny hradu Fiľakovo, František Klimkovič, Východoslovenská galéria, 1860–1870, zdroj: www.webumenia.sk/dielo/SVK:VSG.K_262

Hradné múzeum na Fiľakovskom hrade

O zriadení múzea na Fiľakovskom hrade sa začalo uvažovať už v roku 1941. Prvá hradná komisia, ktorú založil františkánsky páter K. König začala zhromažďovať finančné prostriedky na jeho založenie. Archeologický výskum na hrade sa začal v roku 1944 pod vedením dr. Jánosa Kalmára. Vojna však prerušila proces zakladania múzea aj výskum. 

Myšlienka založenia hradného múzea sa objavila opäť v roku 2005. V rokoch 2006 – 2007 prebehla rekonštrukcia Bebekovej bašty. V apríli 2007 bolo založené Hradné múzeum. 

Múzeum tvoria 3 stále expozície, nachádzajúce sa v Bebekovej bašte:

  • pamiatky skamenelého života v okolí Fiľakova;
  • stáročia Fiľakovského hradu;
  • Fiľakovo 1938 – 1945.

Fotogaléria

Doprava

Hrad Fiľakovo leží priamo v meste Fiľakovo. Od okresného mesta Rimavská Sobota je vzdialený cca 29 km. Ak pôjdete do Fiľakova cez Rimavské Janovce, môžete sa zastaviť aj v obci a pozrieť si Kostol sv. Jána Krstiteľa z konca 12. storočia. Do Fiľakova sa dostanete vlakom aj autobusom. Hrad Fiľakovo leží neďaleko známych kúpeľov Číž. Návštevu hradu preto môžete spojiť aj s relaxom v kúpeľoch.

Ako sa dostať ku Fiľakovskému hradu z najbližších kúpeľov Číž

Z najbližších kúpeľov Číž je mesto Fiľakovo vzdialené asi 46 km. Z kúpeľov Číž premáva priamo do Fiľakova rýchlik. Autobusovou dopravou sa sem dostanete tiež, avšak je potrebné prestúpiť v Rimavskej Sobote na vlak. Z vlakovej aj autobusovej stanice vo Fiľakove sa vám naskytne pohľad na Fiľakovský hrad, takže priamo k nemu je to už len niekoľko metrov pešo.

Parkovanie

Parkovať je možné v podhradí, v blízkosti vstupnej brány hradu. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Na hrade sa každoročne konajú rôzne podujatia. Najznámejšie sú Fiľakovské hradné hry. V hradnom múzeu prebiehajú rôzne výstavy.

Vstupné/Cenník

Vstupné na hrad a do hradného múzea je od 2 – 5 €. Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Fiľakovského hradu, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Pekné miesto, vhodné aj pre deti,či staršie mobilné osoby. Zaujímavé aj vystavené veci.Najviac sa však deťom páčilo vo vojnovom kryte. Vyšlo nám počasie tak sme si to užili. Milá pani,čo predáva vstupné. Neďaleko je wc aj možnosť sa najesť, prípadne kaviarne obchody. Parkovisko.Treba sa zastaviť aj v múzeu smaltovaného riadu tiež je čo pozerať a môžete si aj niečo kúpiť.
M. K.

Krásne všetko!!! Od parkoviska priamo pod hradom, až po ochotu personálu fakt dole klobúk. Odporúčame!! Neďaleko malá pešia zóna, priamo super reštaurácia, kde sa výborne naobedujete a skonštatujete, že asi takto by to malo všade vyzerať.! Až malé mínus ťažko badateľná a označená ulička vedúca k hradu. Hneď po obede sme vyrazili do maďarského Hollókő ,kde sa nachádza rovnako krásny hrad a skanzen asi 60 km od Fiľakova na Balasagyarmat. Odporúčame.!!Takže celodenný výlet pre každého!!!!
Patrick

Otváracie hodiny

Fiľakovský hrad a hradné múzeum sú prístupné denne počas sezóny od marca do novembra. Mimo sezóny je hrad zatvorený. Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendu nájdete na oficiálnej webovej stránke Fiľakovského hradu, ktorý uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Po stopách zámožných predkov – Hrad Fiľakovo

Kontakt

Hradné múzeum vo Fiľakove
Hlavná ul. 14
986 01 Fiľakovo

GPS súradnice: 48.2715837°, 19.8247309°

Mohlo by vás zaujímať

Historická fotografia Hrad Hajnáčka

Zrúcanina hradu Hajnáčka z 13. storočia sa vypína na čadičovom brale nad obcou s rovnomenným názvom. Napriek tomu, že hrad bol súčasťou protitureckej obrannej línie, v roku 1545 ho dobyli Turci. V roku 1703 vyhorel a odvtedy chátra. Niekdajší kráľovský hrad v súčasnosti tvoria len nepatrné zvyšky. Výstup na hrad je príjemnou prechádzkou, ktorú zvládnu aj menšie deti.

Zistiť viac
Šomošský hrad Hrad Šomoška

Zrúcanina hradu Šomoška obklopená krásnou prírodou sa nachádza na slovensko-maďarskej hranici v Národnej prírodnej rezervácii Šomoška. Dominantou hradu je okrúhla veža z 15. storočia. Ak si chcete urobiť výlet, vyberte sa k hradu z obce Šiatorská Bukovinka. Prejdete sa lesmi Cerovej vrchoviny a uvidíte aj unikátne kamenné more a kamenný čadičový vodopád.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore