Turistika v okolí Bardejovských Kúpeľov

Patríte k nadšencom turistiky a spoznávania prírodných krás? Okolie Bardejovských Kúpeľov bude pre vás ako stvorené. Turistika v okolí Bardejovských Kúpeľov je vhodná pre príležitostných, aj náročnejších turistov. Či už sa vyberiete náučnými chodníkmi a cyklotrasami priamo v kúpeľoch, alebo sa vydáte po turistických trasách v okolí, jednoznačne nebudete ľutovať.

Kamenná hora – rozhľadňa

Turistika v Bardejovských Kúpeľoch

V Bardejovských Kúpeľoch si prídu nadšenci turistiky na svoje. Celý areál kúpeľov je zasadený v prírodnom prostredí a ich okolie tvorí les. Turistika v okolí Bardejovských Kúpeľov je preto vhodná aj pre príležitostných turistov, no na svoje si tu prídu aj náročnejší turisti.

Priamo v lesoparku sa nachádza východiskový bod Lesníckeho náučného chodníka Čierna mláka, ktorý prevedie návštevníkov blízkym okolím kúpeľov. Počas turistiky sa môžete oboznámiť s významom lesníctva, ktorý je prezentovaný na jednotlivých informačných tabuliach.

V lesoparku sa nachádza aj Kyslíková dráha, kde si okrem prechádzky môže návštevník dopriať aj zdravé cvičenie. Pre cyklistov sú k dispozícii tzv. liečivé singletracky. Ide o zjazdové trate pre horské bicykle s rôznou obtiažnosťou a dĺžkou. 

Nenáročná prechádzka bardejovským kúpeľným parkom či náučným chodníkom Sisi a jej zastavenia prepája celý areál kúpeľov a je zaujímavá v každom ročnom období.

Nielen bohaté možnosti turisticky, ale aj husté úrodné lesy, lákajú aj hubárov. Počas celej hubárskej sezóny majú množstvo možností kam v okolí Bardejova na huby.

Turistické trasy v okolí Bardejovských Kúpeľov

Keďže Bardejovské Kúpele ležia v lone prírody, možností na turistiku v okolí kúpeľov je mnoho. Ak patríte medzi náročnejších a skúsenejších turistov, môžete využiť pomerne dlhšie turistické trasy z Bardejovských Kúpeľov na Stebnícku Maguru alebo na Zborovský hrad.

Bardejovské Kúpele – Sedlo Čerešňa – Kamenná Hora – Stebnícka Magura – Pod Magurou – Bardejovské Kúpele

Táto náročnejšia turistická trasa začína v Bardejovských Kúpeľoch pri kolonáde. Odtiaľ je potrebné pokračovať červeno značenou turistickou trasou na sedlo Čerešňa, ďalej na Kamennú Horu a Stebnícku Maguru. Z bodu Pod Stebníckou Magurou sa budete vracať do Bardejovských Kúpeľov po žltej turistickej trase. Trasa je náročnejšia, vhodná pre skúsenejších turistov.

Sedlo Čerešňa

Sedlo Čerešňa sa nachádza v nadmorskej výške 520 m.n.m. a je križovatkou turistických ciest. Nájdete tu krytý posed a ohnisko. Ďalej sa pokračuje po červenej turistickej trase na Stebnícku Maguru. Z Bardejovských Kúpeľov trvá cesta približne 0:30 h.

Rozhľadňa Kamenná Hora

Panoramatický výhľad na historický Bardejov sa vám naskytne z rozhľadni na Kamennej Hore. Rozhľadňa Kamenná Hora je prístupná po červenej turistickej značke z Bardejovských Kúpeľov, ale i z Bardejova (po žltej turistickej značke). Turistická rozhľadňa bola v roku 2017 opravená a v súčasnosti slúži pre turistov, ale i kúpeľných hostí. 

Rozhľadňa na Kamennej Hore je vysoká 9,6 m. Vedľa rozhľadne sa nachádza otvorené ohnisko. Súčasťou rozhľadne sú aj náučné tabule pre deti, ktoré sú inštalované na prvom poschodí rozhľadne. Kamenná Hora je obľúbenou atrakciou pre deti aj dospelých, turistov zo širšieho okolia, ale i kúpeľných hostí.

Ak sa plánujete vydať k rozhľadni z kúpeľov, vedie k nej nenáročná turistika, ktorú zvládnu i menej zdatní turisti a deti. Trasa začína v areáli Bardejovských Kúpeľov neďaleko kostola. Vedie lesným chodníkom s miernym stúpaním. Pomalým tempom trvá približne 15 minút.

Stebnícka Magura

Stebnícka Magura (899,9 m n. m.) je vrch v pohorí Busov. Na jej vrchole sa nachádza vysielač. Východná a severná časť vrchu patrí do Národnej prírodnej rezervácie Stebnícka Magura, ktorá bola vyhlásená v roku 1964 o rozlohe 76 ha. Za priaznivého počasia uvidíte až Západné Tatry. Týmto miestom tiež prechádza známa turistická trasa Cesta hrdinov SNP. Na Stebnícku Maguru trvá cesta z Bardejovských Kúpeľov približne 1:30 h z kúpeľov. Trasa začína pri letnom kúpalisku Bardejovských Kúpeľov.

Fotogaléria

Náučný chodník Zborovský hradný vrch

Bardejovské Kúpele – Pod Magurou – Zborov, podhradie – Zborovský hrad – Dlhá Lúka – Bardejovské Kúpele 

Z Bardejovských Kúpeľov je na Zborovský hrad, ktorý je tiež známy ako Makovica, vybudovaný okružný Náučný chodník Zborovský hradný vrch. Náučný chodník začína v Bardejovských Kúpeľoch popri jazierku a vedie po žltej turistickej značke. Dĺžka trasy je približne 4 – 5 hodín. Náučný chodník má dĺžku 8 km a po ceste je vybudovaných niekoľko informačných tabúľ. V okolí Zborovského hradu sa rozkladá prírodná rezervácia, ktorá je jednou z najstarších prírodných rezervácií na Slovensku.

Z Bardejovských Kúpeľov vedie žltá značka smerom k bodu Pod Magurou. Ďalej budete pokračovať po červenej turistickej trase až do bodu Zborov, Podhradie. Odtiaľ vedie žltá turistická trasa na hrad Zborov a ďalej do obce Dlhá Lúka. Konečný bod je parkovisko v Bardejovských Kúpeľoch.

Turistika v okolí Bardejovských Kúpeľov je obľúbená nielen medzi miestnymi. Túžite aj vy prejsť viacero turistických trás v okolí Bardejovských Kúpeľov, či náučné chodníky v regióne Bardejova? Spojte spoznávanie krás tohto regiónu s kúpeľným pobytom v Bardejovských Kúpeľoch.

Postrehy návštevníkov

Krásna vyhliadková veža s možnosťou opekačky. Výstup k veži nenáročný, cca 15 min peši od centra kúpeľov.
Tomáš B.

Na Stebnícku Maguru vedie síce najdlhšia, ale jednoznačne najkrajšia cesta od Salaša rázcestie, Bard. Kúpele cez Čerešenku, Maguru a dole na Zborov.
Vincent H.

Doprava

Cez Bardejov prechádza cesta E77. Do mesta jazdia autobusy a vlaky. Autobusová a železničná stanica sa nachádza v blízkosti centra mesta. Na prepravu v rámci mesta a okrajových častí je možné využiť MHD. Ďalej je možné využiť aj súkromnú osobnú prepravu. Do Bardejovských Kúpeľov premáva pravidelná autobusová doprava a linky MHD.

Parkovanie

Bardejovské Kúpele majú k dispozícii centrálne spoplatnené parkovisko v blízkosti zastávky MHD. Niektoré hotely majú k dispozícii vlastné parkoviská. Pri jednotlivých hoteloch môže byť parkovanie za poplatok alebo zadarmo.

Vstupné/ Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia.

Video

Kamenná hora – pohľad na rozhľadňu a okolie

GPS súradnice

Rozhľadňa Kamenná Hora: 49.3428354°, 21.2436232°
Stebnícka Magura: 49.3601114°, 21.2457690°
Zborovský Hrad : 49.3532441°, 21.2983360°

Mohlo by vás zaujímať

Výhľad na Bardejov od Cyrilometodského kríža Cyrilometodský kríž nad Bardejovom

Cyrilometodský kríž sa vypína nad mestom Bardejov. Hoci k nemu nevedie oficiálne žiadna turistická trasa, patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám miestnych, ale i cezpoľných turistov. Pri návšteve Bardejova rozhodne nevynechajte príležitosť navštíviť toto čarovné miesto.

Zistiť viac
Vstup do Lesoparku Dukla vo Svidníku Lesopark Dukla vo Svidníku

Lesopark Dukla vo Svidníku patrí k obľúbeným miestam mnohých obyvateľov, ale i návštevníkov mesta. V príjemnom tieni stromov počas horúcich letných dní môžete opekať, oddychovať a spoznávať okolitú prírodu prostredníctvom náučných chodníkov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore