Náučný chodník Sisi a jej zastavenia v Bardejovských Kúpeľoch

Azda najdôležitejšou a najznámejšou osobnosťou, ktorá je úzko spätá s Bardejovskými Kúpeľmi, je cisárovná Alžbeta Bavorská, zvaná Sisi. Cisárovná v kúpeľoch strávila dovedna tri týždne, pričom navštívila aj okolie kúpeľov či mesto Bardejov. Na jej počesť bol v rámci areálu kúpeľov vybudovaný Náučný chodník Sisi a jej zastavenia.

Pamätník Sisi v Bardejovských Kúpeľoch

Bardejovské Kúpele navštívila cisárovná

Bardejovské Kúpele navštívila cisárovná Alžbeta 1. júla 1895 pričom sa tu liečila po tragickej smrti svojho syna tri týždne. Ubytovaná bola v hoteli Deák, dnešný liečebný dom Alžbeta. V roku 2019 vznikla myšlienka vybudovať náučný chodník „Sisi a jej zastavenia”.

Náučný chodník Sisi a jej zastavenia ponúka nenáročnú turistiku

Náučný chodník začína pred hotelom Alžbeta, pokračuje cez lesopark a končí v parku za hotelom. Je vhodný pre rodiny s deťmi, seniorov či handicapované osoby.

Trasa náučného chodníka

Trasa náučného chodníka začína v Bardejovských Kúpeľoch (Hotel Alžbeta), pokračuje areálom kúpeľov, k východiskovému bodu Lesníckeho náučného chodníka Čierna mláka a končí za hotelom Alžbeta. Celá trasa je dlhá 2,8 km, prevýšenie je približne 43 m

Celkový čas prejdenia jednotlivých zastávok je 45 minút až 1 hodina. Trasa je čiastočne súbežná s červenou a žltou turistickou značkou, tiež s trasou Náučného chodníka Bardejovské Kúpele – Zborovský hradný vrch a Lesníckeho náučného chodníka Čierna mláka.

V rámci celého náučného chodníka sa nachádza 7 jednotlivých zastavení, pričom ide o nenáročnú turistiku po okolí a areáli Bardejovských Kúpeľov.

1. Alžbetínsky park, Pamätník bronzová socha Sisi

Prvé zastavenie náučného chodníka sa nachádza pred zrekonštruovaným hotelom Alžbeta, kde kedysi Sisi bývala. V parku pred hotelom sa nachádza socha cisárovnej. Myšlienka vybudovať pamätník na počesť cisárovnej vznikla v roku 1901, kedy hlavný župan Bárdossy zvolal radu a predstavil projekt.

Pamätník sediacej cisárovnej vyhotovil Július Donáth z bronzu, podstavec bol vyhotovený z domáceho hátszegszkého mramoru. V roku 1903 bola socha slávnostne odhalená verejnosti. Aj keď cisárovná navštívila kúpele v pomerne vyššom veku, na soche je zobrazená ako mladá žena. Umelec ju zobrazil mladú preto, lebo sama po odchode z kúpeľov prehlásila, že sa cíti opäť ako osemnásťročná.

2. Lávka priateľstva

Lávka priateľstva bola vyhotovená v roku 2011 českým záhradným architektom Ivanom Otrubom. Jej dĺžka predstavuje 54,2 m a a výška veže je 11,6 m. Lávka priateľstva je vyhľadávanou turistickou atrakciou.

3. Nad kúpaliskom

Na samom okraji kúpeľov sa nachádza Letné kúpalisko Bardejovských Kúpeľov. Kúpalisko bolo vybudované v roku 1930 a slúži dodnes.

4. Kyslíková dráha

Pôvodná kyslíková dráha bola vybudovaná v roku 1974. Prešla obnovou a znovu sprevádzkovaná bola v roku 2014. Na dĺžke 1 km sa nachádza štrnásť stanovíšť s cvičebnými pomôckami, na ktorých je možné cvičiť rôzne relaxačné a pohybové cvičenia.   

5. Čierna mláka

Nad kúpeľným jazerom sa nachádza východiskový bod náučného chodníka Čierna mláka. Náučný chodník má tri okruhy, rozdelené podľa náročnosti. Osemnásť informačných panelov približuje návštevníkom jednotlivé stanovištia, lesníctvo či históriu okolia.

6. Jazierko

Jazierko v areáli kúpeľov v minulosti slúžilo ako zásobáreň vody. Dnes okolie jazera slúži návštevníkom prevažne na oddych v prírode.

7. Park Diana

Park Diana sa nachádza za hotelom Alžbeta. Bardejovský kúpeľný park tu prechádza do prírodno-krajinárskej časti v ktorom sa nachádza, ako dominantný prvok, upravený prírodný potok.

Túžite navštíviť viacero pamiatok v regióne Bardejova? Spojte spoznávanie krás Bardejova s kúpeľným pobytom v Bardejovských Kúpeľoch.

Fotogaléria

Doprava do Bardejovských Kúpeľov

Do Bardejovských Kúpeľov pravidelne premáva linka MHD ( číslo 1. a číslo 2.) a autobusové spojenie z autobusovej stanice v Bardejove. Pokiaľ cestujete autom, záchytné parkovisko, ako aj zastávka autobusu, sa nachádzajú na začiatku areálu kúpeľov.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia.

Postrehy návštevníkov

Lahučká prechádzka skoro po rovine …po chodníku je veľa lavičiek…
Zuzana S.

Video

Bardejovské kúpele a cisárovná Sisi

GPS súradnice

Náučný chodník Sisi: 49.330887825°, 21.268617153°

Mohlo by vás zaujímať

Bašta pivovarníkov Mestské opevnenie Bardejova

Historické jadro mesta Bardejov obkolesuje stredoveké mestské opevnenie, ktoré patrí v súčastnosti k najzachovalejším a opevneniam stredovekých miest na Slovensku. Bardejovský fortifikačný systém je súčasťou skupiny historických pamiatok Bardejova. Každý návštevník by si nemal nechať ujsť jeho prehliadku.

Zistiť viac
Šarišské múzeum v Bardejove, námestie Šarišské múzeum v Bardejove

Šarišské múzeum v Bardejove sa môže pýšiť mnohými prívlastkami. Patrí medzi najstaršie múzeá u nás a jeho zbierkový fond je jedným z najcennejších na Slovensku. Mesto Bardejov má bohatú históriu, ktorá sa z väčšej časti zachovala a dnes je prezentovaná vo forme niekoľkých expozícií Šarišského múzea.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore