> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Dudince > Výlety Dudince a okolie

Výlety Dudince a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_010a5592baad47320740737874c08ec5"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Mestské hradby v Pukanci

Okolie Dudiniec ponúka množstvo možností trávenia voľného času. Okrem historických zaujímavostí môžu návštevníci spoznať rôzne prírodné zaujímavosti či prírodné pamiatky a múzeá. Ak by ste nechceli cestovať ďaleko, obľúbeným výletom z Dudiniec je neďaleká Tesárska roklina a Dúpence, ktoré patria k vyhľadávaným turistickým atrakciám. Turistiku môžete spojiť s návštevou zaujímavého múzea v neďalekej obci Lišov.

Dobrým tipom na výlet z Dudiniec je i návšteva zrúcaniny hradu Čabraď, pevnosti Bzovík či Levického hradu, ktorý je zároveň sídlo Tekovského múzea. Zaujímavá môže byť i návšteva malebných obcí Sebechleby a Pukanec či mestečka Želiezovce, ktoré preslávil známy hudobný skladateľ Franz Schubert.

Za názvom tipu na výlet z Dudiniec uvádzame aj vzdialenosť od Dudiniec, aby ste si mohli výlet lepšie naplánovať.

Hrady a pevnosti

Pevnosť Bzovík – 25,8 km

Pevnosť Bzovík alebo kláštor v Bzovíku? Oba názvy sú správne a popisujú jednu a tú istú historickú pamiatku. Pôvodne bola pevnosť v Bzovíku vystavaná ako kláštor. Počas svojej búrlivej histórie po mnohých vojenských obliehaniach bol napokon kláštor prestavaný na pevnosť.

Levický hrad a Tekovské múzeum – 29 km

Zrúcanina Levického hradu na do dnešných dní vypína na pahorku v meste Levice. V minulosti bol hrad dôležitým bodom fortifikačného systému, najmä v protitureckých bojoch. V súčasnosti je hrad sídlom Tekovského múzea.

Hrad Čabraď – 36,6 km

Zrúcanina gotického hradu Čabraď sa nachádza juhovýchodne od obce Čabradský Vrbovok. Vypína sa na konci skalného ostrohu, ktorý je obtekaný riekou Litava. Nenáročná turistická trasa na hrad, krásne okolie chráneného územia, ktoré je domovom vzácnej fauny a flóry, vytvára z návštevy neopakovateľný zážitok.

Historické mestá

Sebechleby – 19 km

Sebechleby každoročne privítajú množstvo návštevníkov. Vinárska oblasť Stará Hora v súčasnosti predstavuje pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry, kde je možné vidieť unikátne vínne pivnice. V priebehu roka sa v Sebechleboch koná množstvo podujatí, ktoré sú spojené s tradíciou vinohradníctva v regióne.

Pukanec – 29,7 km

Pukanec, dnes nenápadná obec na úpätí Štiavnických vrchov, v minulosti významné slobodné kráľovské banské mesto. V súčasnosti sa v obci nachádzajú pozostatky po jej niekdajšej sláve v podobe historických pamiatok, zaujímavé náučné chodníky či menšie múzeá, ktoré približujú návštevníkom bohatú históriu obce. Ak budete mať príležitosť, rozhodne si nenechajte ujsť jej návštevu

Želiezovce – 35,7 km

Mesto Želiezovce leží na južnom Slovensku v blízkosti okresného mesta Levice a mesta Štúrovo. Na jeho význame sa v minulosti významne podieľala rodina Esterházyovcov, ktorá po sebe zanechala niekoľko krásnych pamiatok, či mestský park. Želiezovce zároveň pomenovali významnú skupinu ľudí, ktorá žila na území juhozápadného Slovenska v priebehu neolitu.

Sakrálne pamiatky

Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku – 41,8 km

Benediktínky kláštor v Hronskom Beňadiku je jednou z najkrajších a najimponzantnejších pamiatok Banskobystrického kraja. Týči sa na slanom brale, nad obcou Hronský Beňadik. Ak budete cestovať okolím, jednoznačne nevynechajte príležitosť navštíviť tento skvost gotickej architektúry.

Prírodné zaujímavosti

Dúpence a Tesárska roklina – 7 km

Dúpence či Dúpänce sa nachádzajú v Hontianskych Tesároch. K tomuto miestu sa viaže celá rada zaujímavých historiek. Jedny pokladajú skalné obydlia za diela pustovníkov, iní zase, že sú dielom prírody. Cieľovou zastávkou mnohých je Tesárska roklina. Jedinečné kaňonovité údolie ponúka  návštevníkom dokonalý zážitok v každom ročnom období.

Múzeá

Lišov múzeum – 10 km

Malá obec Lišov v regióne Hont sa môže pochváliť niekoľkými svojimi zaujímavosťami. V dedine sa nachádza múzeum, ktoré sa skladá z troch častí. Galéria masiek predstavuje návštevníkom historické masky z rôznych oblastí sveta, Lišovská izba zas tradície hontianskeho regiónu. Keltské obydlie predstavuje živé múzeum.

Hontianske múzeum a Galéria Ľudovíta Simonyiho – 15 km

Hontianske múzeum vzniklo už v roku 1898. Spolu s galériou Ľudovíta Simonyiho predstavujú históriu a kultúru regiónu stredného a južného Hontu. Múzeum okrem stálej expozície pravidelne pripravuje pre návštevníkov aj iné kultúrno-spoločenské podujatia.

Ostatné

Zaniknuté kúpele Santovka a Slatina – 7 ~ 17 km

Región Hont bol od nepamäti významným centrom kúpeľníctva na Slovensku. Svedčia o tom aj známe a obľúbené kúpele Dudince. Okrem dudinských kúpeľov tu však fungovali v minulosti ďalšie významné kúpele. Spoznajte s nami históriu dnes už zaniknutých kúpeľov Santovka a Slatina.

Skalné obydlia v Brhlovciach – 19 km

Skalné obydlia v Brhlovciach dokumentujú jedinečnú formu ľudového staviteľstva a bývania v regióne Hont. Ukážka autentického života obyvateľov obce je zachytená vo vysunutej expozícii Tekovského múzea v Brhlovciach. Pri návšteve dvoch najbližších miest Dudiniec a Levíc si nenechajte ujsť príležitosť navštíviť aj túto jedinečnú pamiatku ľudovej architektúry na Slovensku.

Hrad Čabraď

Hrad Čabraď

Zrúcanina gotického hradu sa nachádza juhovýchodne od obce Čabradský Vrbovok. Vypína sa na konci skalného ostrohu, ktorý je obtekaný riekou Litava. Nenáročná turistická trasa na hrad Čabraď, krásne okolie chráneného územia, ktoré je domovom vzácnej fauny a flóry,

Hrad Čabraď Čítať viac

Návrat hore