Rímske kúpele – najznámejšia atrakcia Dudiniec

Rímske kúpele, posledná zastávka náučného chodníka Dudinské travertíny, sú dodnes opradené záhadou. Podľa miestnej legendy ich vytvorili rímske légie, aby si dopriali oddych pri teplých minerálnych prameňoch, ktoré v týchto miestach vyvierali. Či už ich vybudovali Rimania alebo nie, dodnes sú zaujímavé pre každého návštevníka Dudiniec.

Rímske kúpele v Dudinciach

Sú Rímske kúpele naozaj dielom Rimanov?

Rímske kúpele patria do skupiny prírodných útvarov, ktoré tvoria náučný chodník Dudinské travertíny.  Jedná sa o rozsiahlu vyvýšenú pramenitovú kopu s plochým povrchom. Na najvyššom mieste sa nachádza kráter pôvodného výveru minerálnej vody. 

Dovedna tu bolo umelo vyhĺbených 32 jám obdĺžnikového či štvorcového tvaru s rôznymi rozmermi a rôznou orientáciou. Dodnes sú zachované medzi niektorými kanály, ktoré pravdepodobne slúžili na prívod vody z vyšších do nižších nádrží. 

Aj keď sú Rímske kúpele pomenované podľa Rimanov, je pravdepodobné, že boli vybudované omnoho neskôr. Miestne obyvateľstvo ich mohlo využívať na kúpanie či namáčanie ľanu a konopy. Takéto umelo vytvorené jamy sa v minulosti zvyčajne budovali pri povrchovom zdroji vody, pričom boli poprepájané odtokovými a prítokovými kanálmi. Na máčanie sa využívala aj voda z termálnych a minerálnych prameňov. Odtiaľ teda pochádza aj ich druhý názov – Močidlá.

Účinky liečivých kúpeľov si môžete dopriať aj vy v rámci liečebných procedúr v Kúpeľoch Dudince vďaka kúpeľnému pobytu, alebo jednodňovej návšteve.

Rímske kúpele – posledná zastávka náučného chodníka 

Rímske kúpele sú poslednou zastávkou náučného chodníka Dudinské travertíny. Nachádzajú sa oproti miestnemu amfiteátru, v areáli kúpeľov, na vyvýšenom mieste pramenitovej kopy. 

Návštevník má dve možnosti. Môže prejsť celý náučný chodník s prvou zastávkou pri kúpalisku Dudinka a postupovať ďalej podľa značenia cez lesopark Búroš, alebo obísť liečebný dom Diamant, pričom sa dostane priamo ku Rímskym kúpeľom. Parkovanie je zabezpečené pred liečebnými domami. 

Fotogaléria

Povesť

S Rímskymi kúpeľmi je pravdepodobne spojená aj miesta legenda. Povesť o víle Dudinke hovorí o rímskom vojvodcovi Aquilliovi, ktorý sa dostal na území dnešných Dudiniec do potýčky s miestnymi Germánmi. Rimania Germánov zajali a odviedli do svojho tábora. 

Na druhý deň sa však záhadne stratil syn vojvodcu Decimus. Rimania mladíka hľadali, ale bezvýsledne. Chlapca napokon našli na mieste, kde vyvierali zo zeme teplé pramene. Nad bezduchým telom chlapca sa skláňala víla, ktorá sa prihovorila Aquilliovi. Vojvodcovi sľúbila, že prinavráti život chlapcovi, pokiaľ prepustí zajatcov. Víla pokropila Decima vodou a ten náhle ožil. Rímsky veliteľ svoj sľub dodržal a zajatcov prepustil. 

Víla Dudinka sa stala symbolom mesta Dudince a aj samotných kúpeľov v Dudinciach. 

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia.

Mapa miesta

GPS súradnice

Rímske kúpele: 48.165680°, 18.883600°

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekné miesto s kúskom histórie. Trávnik udržiavaný, fotogenické jamy. Tabule dajú informácie čo a ako a je z toho pekná prechádzka.
My sme šli od kúpaliska cez lesopark, po chodníku okolo suchých prameňov, cez leto je tu príjemný chládok.
Kúskom vedľa je pitný prameň s chuťou osviežujúcou vodou.

Dušan F.

Pekne upravene okolie cisto pekna historicka lokalita v prijemnom prostredi lesoparku Dudinskych kupelov.
Štefan K.

Mohlo by vás zaujímať

Brhlovce – skalné obydlia Skalné obydlia v Brhlovciach

Skalné obydlia v Brhlovciach dokumentujú jedinečnú formu ľudového staviteľstva a bývania v regióne Hont. Pri návšteve kúpeľného mestečka Dudince si nenechajte ujsť príležitosť navštíviť aj túto jedinečnú pamiatku ľudovej architektúry na Slovensku.

Zistiť viac
Kláštor v Hronskom Beňadiku Benediktínsky kláštor

Benediktínky kláštor je jednou z najkrajších pamiatok Banskobystrického kraja. Týči sa na slanom brale, nad obcou Hronský Beňadik. Ak budete cestovať okolím, jednoznačne nevynechajte príležitosť navštíviť tento skvost gotickej architektúry. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore