Víla Dudinka – patrónka Dudiniec

Mnohé miesta majú svojho patróna. Medzi nich patrí aj víla Dudinka, ktorá sa stala symbolom mesta a ochrankyňou minerálnych prameňov, ktoré preslávili mesto Dudince.

Súsošie víly Dudinky s chlapcom v životnej veľkosti

Víla Dudinka je ochrankyňou prameňov v Dudinciach

Víla Dudinka je neodmysliteľne spojená s mestom Dudince. Podľa povesti zachránila život syna rímskeho veliteľa Aquillia liečivou vodou a prinavrátila mu život. Hovorí sa, že odvtedy ľudia v okolí Dudiniec hľadali pri dudinských liečivých minerálnych prameňoch svoje stratené zdravie.

Víla Dudinka sa stala ochrankyňou, patrónkou a symbolom mesta Dudince. Môžeme ju nájsť vyobrazenú na erbe mesta v podobe mladej striebrovlasej ženy, ktorá nesie strieborný džbán. Silueta víly Dudinky tvorí aj logo Kúpeľov Dudince a termálne kúpalisko Dudinka nesie tiež meno svojej patrónky. 

Víla Dudinka sa stala inšpiráciou pre mnohé výtvarné diela. V kúpeľnom parku Búroš, nad vázami na pitie, sa vypína silueta mladej ženy. Známy slovenský sochár Mgr. art. Pavol Dubina vytvoril súsošie víly Dudinky s chlapcom v životnej veľkosti. Inšpiráciou mu bola práve známa povesť o víle Dudinke. 

Povesť o víle Dudinke

Povesť o víle Dudinke sa spája s liečivými prameňmi. Za vlády cisára Marca Aurelia sa rímske légie preplavili cez Dunaj do krajiny Kvádov. Na území dnešných Dudiniec nechal rozložil tábor rímsky vojvodca Aquillius, ktorý tu kontroloval územie. S vojvodom prišiel aj jeho malý syn Decimus. 

Niekoľko dní po postavení tábora sa Rimania dostali do potýčky s miestnymi Germánmi, pričom niekoľkých zajali. V ten večer svietil nad táborom obrovský mesiac v splne. V tú noc mal Aquillius zvláštny sen. Snívalo sa mu o krásnej neznámej dievčine, ktorá vylieva z pohára na hlavu Decima vodu, pričom sa mu prihovorila. 

Ráno našiel vojvodca synov stan prázdny. Aquillius dal prehľadať tábor, avšak márne. V tábore sa syn nenachádzal. V tom si spomenul na veľký mesiac, ktorý pravdepodobne volal jeho syna preč.

Keď ho otec hľadal, prišiel až na miesta, kde zo zeme vyvierali teplé pramene. Z teplých vôd vychádzal čudný zápach. Práve tam v močarinách objavil telo svojho mŕtveho syna. Nad ním sa skláňala víla z jeho sna. Povedala otcovi o príchode Decima a tom, že jeho syn stále žije. Vojvodca zdvihol bezvládne telo do náručia a nasledoval vílu. Víla sľúbila, že pomôže oživiť Decima, ale len pod jednou podmienkou. Žiadala prepustiť zajatcov. Keď Aquillius súhlasil a odovzdal svoj meč víle ako dôkaz, že sľub splní, víla pokropila chlapca živou vodou a ten náhle ožil. Keď sa Aqullius vrátil do tábora, dal ihneď prepustiť zajatých Germánov.

Či už sa v kúpeľoch zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s kúpeľným pobytom v Dudinciach, určite neoľutujete.

Fotografie

Mapa miesta

GPS súradnice

Víla Dudinka (približná poloha): 48.1664056°, 48.1664056°

Mohlo by vás zaujímať

Dudinská zvonička Ako tráviť voľný čas v Dudinciach

Ak máte dostatok času medzi procedúrami, alebo chcete stráviť príjemné chvíle na čerstvom vzduchu, okolie Dudiniec ponúka mnohé možnosti trávenia voľného času. Ak však nechcete cestovať, v článku vám prezradíme, ako tráviť voľný čas priamo v kúpeľoch Dudince.

Zistiť viac
Vápenatá terasa z minerálnej vody z bazéna História kúpeľov v Dudinciach

Kúpele v Dudinciach patria k najmladším na Slovensku. Napriek tomu je ich história bohatá. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete ,ako sa vyvíjali kúpele v Dudinciach od najstarších čias po súčasnosť. Napriek mladému ich mladému veku, je história kúpeľov v Dudinciach pestrá.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore