Dúpence a Tesárska roklina

Dúpence či Dúpänce sa nachádzajú v Hontianskych Tesároch. K tomuto miestu sa viaže celá rada zaujímavých historiek. Jedny pokladajú skalné obydlia za diela pustovníkov, iní zase, že sú dielom prírody. Cieľovou zastávkou mnohých je Tesárska roklina. Jedinečné kaňonovité údolie ponúka návštevníkom dokonalý zážitok v každom ročnom období.

Skalné obydlia alebo skrýše pred Turkami?

V minulosti bol región Hontu rušnou oblasťou a čelil rôznym útokom. Okolie drancovali Tatári, neskôr Turci. Obyvatelia si v tomto regióne stavali rôzne prírodné útočiská. Využívali pri tom to, čo príroda poskytovala. Do mäkkých hornín pieskovcov a tufu vysekávali skalné obydlia, ktoré im slúžili ako útočiská a neskôr ich pravdepodobne využívali aj ako dočasné domovy. Takéto skalné skrýše či obydlia máme doložené v Hontianskych Tesároch, Lišove či Brhlovciach.

Tesárske Dúpence opísal už Andrej Kmeť

Tesárske Dúpence sa nachádzajú neďaleko Hontianskych Tesárov v lesnom poraste. Jedná sa o niekoľko umelo vybudovaných komôr do mäkkej horniny. V krátkosti ich v minulosti popísal polyhistor Andrej Kmeť. Dúpence neboli predmetom bližšieho skúmania, nie je teda presne doložené kedy vznikli a za akým účelom. S istotou však vieme, že ich vytvoril človek.

Pomenované boli podľa počtu komôr ako jednodierky, dvojdierka a osemdierka. S najväčšou pravdepodobnosťou slúžili ako miesta ukrýtu v časoch tureckých nájazdov. Neskôr sa možno využívali aj ako prirodzené obydlia. V okolí Krupiny, Brhloviec, či dokonca v susednej obci Lišov bolo zdokumentovaných niekoľko podobných prirodzených úkrytov.

Národná prírodná pamiatka Tesárska roklina 

Do Tesárskej rokliny sa pokračuje od osemdierky. Tesárska roklina predstavuje kaňonovité údolie, ktoré vzniklo prerezaním potoka do vulkanického materiálu. V rámci rokliny môžete obdivovať sedimentáciu hornín, ktorá je viditeľná po stranách kaňonu či niekoľko vodopádov. Dnes je však kaňon celoročne bez vody. Tesárska roklina bola vyhlásená za národnú prírodnú pamiatku.

Výlet s deťmi môžete zakončiť oddychom v bazénoch kúpaliska Dudinka v blízkych Dudinciach, alebo pokračovať v objavovaní ďalších záhad v podobe rímskych kúpeľov, ktoré sú súčasťou náučného chodníka Dudinské travertíny.

Fotogaléria

Dúpence – doprava a parkovanie

Obec Hontianske Tesáre, ktorá je východiskovým bodom ku pamiatke Dúpence a Tesárskej rokline, sa nachádza cca 7 km od Kúpeľov Dudince. Do obce premáva aj autobusová doprava. Približná dĺžka cesty je cca 5 minút.

Parkovať môžete pred železničnou stanicou Hontianske Tesáre.

Trasa ku Dúpencom a Tesárskej rokline

Ku Tesárskym Dúpencom vedie turistický chodník z obce Hontianske Tesáre po červenej turistickej značke, ktorá ďalej pokračuje do Tesárskej rokliny.

Trasu Dúpence – Tesárska roklina je možné prejsť pešo, nie je vhodná pre detské kočíky. Nie je náročná, avšak aby sa návštevník dostal bližšie k jednotlivým obydliam, je potrebné využiť pomocné kotviace laná. Napriek tomu je trasa vhodná pre rodiny s deťmi či pre aktívnych seniorov. V rámci trasy sa nachádzajú aj informačné panely.

Dúpence a Tesárska roklina spadá do 5. stupňa ochrany. Je tu prísne zakázané pohybovať sa mimo vyznačený turistický chodník, jazdiť na bicykli, táboriť, stanovať, voľne púšťať psy a iné.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia.

Postrehy návštevníkov

Celá Tesárska roklina je výborným tipom na výlet. Boli sme tam aj s priateľmi a malými deťmi. Vyliezť do dier chcelo trochu odvahy, ale zvládli sme to a máme tak vtipné fotky najmä z osemdierky ;).
Jana

Zaujímavé miesto, určite by sa páčilo aj deťom tak od 5rokov, odporúčam pozrieť aj neďalekú roklinu. Určite ale v turistických topánkach, najmä po daždi.
Tatiana K.

Video

GPS súradnice

Dúpence a Tesárska roklina: 48.2102981°, 18.9377242°

Mohlo by vás zaujímať

Cvičebné stroje v parku medzi liečebnými domami Smaragd a Rubín. Lesopark Búroš

Lesopark Búroš, ktorý sa nachádza v areáli kúpeľov v Dudinciach, ponúka mnohé. Okrem pobytu v prírode môže návštevník svoj čas stráviť prehliadkou prírodných zaujímavostí, vyskúšať si cvičenie vo fitparku či pocitový chodník naboso. V lesoparku Búroš sa nachádza aj ďalší prameň slatinského typu, ktorý je voľne prístupný.

Zistiť viac
Soví zámoček v Želiezovciach, dnes Múzeum a pamätná izba Franza Schuberta Želiezovce

Mestečko Želiezovce, kedysi sídlo generácii Esterházyovcov, je drobný turistický klenot južného Slovenska. Objavte kostol s rímskym sarkofágom, Soví zámoček, alebo čo má svetoznámy cukrár Sacher spoločné s týmto miesto. Ste zvedaví? Ponúkame tu ešte viac zaujímavosti a tipov na návštevu Želiezoviec.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore