Kam na huby v okolí kúpeľov Dudince

Ste vášnivým hubárom a trávite svoj čas v kúpeľoch Dudince? V okolí kúpeľov Dudince aj v blízkom okolí mesta, môžete natrafiť na výskyt rôznych druhov jedlých húb. V článku vám prezradíme tipy, kam na huby v okolí kúpeľov Dudince.

Huby - ilustračný

Mesto Dudince má dokonalú polohu a príjemnú klímu

Mesto Dudince sa nachádza v okrese Krupina v Banskobystrickom kraji. Dudince preslávili najmä známe kúpele a dudinská minerálna voda, medzi domácimi nazývaná aj prdľavka. V okolí Dudiniec sa nachádza množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií, ktoré rozhodne stoja za návštevu. Pre hubára však môžu byť atrakciou aj okolité lesy. Viete teda, kam na huby v okolí kúpeľov Dudince?

Kedy je ten správny čas vybrať sa na huby v Dudinciach?

Regióny južného Slovenska tvoria prevažne lužné lesy, listnaté zmiešané lesy a lúky, a pasienky.  Pre rast húb je potrebná najmä ideálna teplota a dostatok zrážok. Najvhodnejšie podmienky sú na jar a na jeseň, najmä v mesiaci október. 

Aké huby môžeme nájsť v Dudinciach

Dudince ležia v nadmorskej výške 140 m.n.m., na úpätí Krupinskej kotliny. Klíma v Dudinciach je príjemná, teplá s množstvom slnečných dní v roku. Zloženie pôd je tiež priaznivé. Na základe vhodnej  klímy, prítomnosti lesného prostredia lesoparku Búroš, ale i pasienkov a lúk, sa v okolí Dudiniec vyskytujú viaceré druhy jedlých húb. 

Na jar sa objavujú prvé najznámejšie huby a to smrčky, či smrže. Smrčky rastú na trávnatých plochách pri lesoch, v krovinách, parkoch aj v záhradách. Na konci jari sa objavuje čírovnica májová, ľudovo nazývaná májovka. V bukových lesoch rastie prevažne hríb dubový, hríb smrekový, hríb sosnový či hríb hnedofialový

Nájdete tu aj rôzne druhy kozákov, medzi ktorými sú veľmi obľúbené kozáky brezové, ktoré najčastejšie rastú v zmiešaných lesoch a hájoch. Hojne je tu aj rýdzikov (Rýdzik pravý), rôzne druhy kuriatok, plávky, bedle, masliaky, suchohríby a podpňovky. Nájsť môžeme aj veľmi zdravú hlivu ustricovú. Na lúkach v okolí Dudiniec rastú rôzne druhy pečiarok, ktoré sú známe skôr ako šampiňóny.

Kam na huby v Dudinciach

Významnú časť Dudiniec pokrývajú lúky a lesopark Búroš, ktorý sa nachádza hneď vedľa kúpeľov. Možností, kam na huby v okolí kúpeľov Dudince je tak mnoho. V lesoparku môžeme nájsť zaujímavé prírodné útvary, takzvané Dudinské travertíny. Cez lesopark vedie aj náučný chodník s informáciami o jednotlivých travertínových kopách. Okrem toho sa tu nachádza napríklad fitpark, ktorý je obľúbený domácimi, ale i kúpeľnými hosťami. 

Na aké huby v okolí Kúpeľov Dudince môžete natrafiť v lesoparku Búroš? Okolie kúpeľov v praje najmä výskytu pečiarok a bediel. Na odumretých stromoch sa môže nachádzať uchovec bazový, ľudovo nazývaný Judášovo ucho. Je to výborná jedlá huba, vhodná najmä na prípravu čínskej kuchyne. Medzi hubármi je však pomerne neznáma. 

Aké huby rastú v okolí kúpeľov v Dudinciach?

Jesenné obdobie praje výskytu rôznych druhov bedlí a pečiarok. Obe druhy rastú prevažne na okrajoch lesov, na lúkach a dokonca aj v parkoch a záhradách. Pri prechádzke lesoparkom Búroš, ktorý predstavuje ideálne miesto na zbieranie húb v kúpeľoch Dudince počas jesenných dní, môžete natrafiť na tieto pomerne rozšírené druhy húb.

Bedľa vysoká

Bedľa

Bedľa vysoká (lat. Macrolepiota procera), patrí k najznámejším a najchutnejším jedlým hubám Slovenska.

Pozor však na zámenu so smrteľne jedovatou bedličkou jedovatou, bedličkou ostrošupinatou alebo muchotrávkou tigrovanou, od ktorých sa líši posuvným prsteňom.

Rastie v presvetlených ihličnatých a listnatých lesoch, na rúbaniskách a na lúkach. Je vhodná na rôzne úpravy, napríklad na obaľovanie, do polievok alebo sušenie.

Pečiarka poľná

Pečiarka poľná

Pečiarka poľná (lat. Agaricus campestris), ale vo všeobecnosti väčšina druhov pečiarok je jedlá.

Je potrebné však dávať pozor na zámenu s jedovatými druhmi ako napríklad s pečiarkou páchnucou, muchotrávkou končistou či muchotrávkou bielou.

Pečiarky sa vyskytujú na lúkach, ale dokonca aj na kompostoch či v priekopách pri cestách. Patria tiež k pomerne obľúbeným hubám s rôznym využitím v kuchyni.

Uchovec bazový

Uchovec bazový

Uchovec bazový (lat. Auricularia auricula-judae) je známejší skôr ako Judášovo ucho.

Rastie skoro celoročne, v zime, keď teploty klesnú pod 0 °C sa jeho rast zastaví. Nájdete ho na odumretom dreve listnatých stromov, najmä na baze čiernej.

Je to chutná jedlá huba, vhodná na prípravu polievok či k mäsu. Obľúbená je predovšetkým v ázijských krajinách), kde z nej pripravujú miestne gurmánske špeciality.

Hubárske revíry neďaleko Dudiniec

Okolie Dudiniec stojí za návštevu. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s pobytom v Kúpeľoch Dudince, určite neoľutujete. Nachádzajú sa tu rôzne zaujímavé prírodné a kultúrne pamiatky. Ak patríte medzi vášnivých hubárov a chcete spojiť príjemné s užitočným, môžete v okolí Dudiniec navštíviť rôzne prírodné zaujímavosti a pritom „skontrolovať” okolie. Veď nie nadarmo sa hovorí, ten kto hľadá, zaručene niečo nájde. 

Okolie Hontianskych Tesárov

Severne a severovýchodne sa začínajú objavovať pomerne hustejšie lesy s pravdepodobnejším výskytom húb. Ak navštívite napríklad Tesársku roklinu a Dúpence preskúmajte, či sa vám neskoro na zimu alebo skoro na jar nepodarí objaviť uchovec bazový. Obec Hontianske Tesáre, ktorá je východiskovým bodom ku pamiatke Dúpence a Tesárskej rokline, je vzdialená cca 7 km od Dudiniec. Do obce premáva aj autobusová doprava. Približná dĺžka cesty je približne 5 minút. 

Okolie Šiah a Levíc

Okolie Levíc je na jar hojné na výskyt hlivy, uchovca bazového, májoviek a smrčkov. V lete sa objavujú hríby dubové či smrekové, kozáky alebo kuriatka. Na vŕbach pri Hrone rastú napríklad chutné i keď málo známe sírovce. Obľúbené hubárske revíry sú v lesoch okolo Pukanca, na úpätí Štiavnických vrchov. Aj hubári v Šahách neodchádzajú s prázdnymi košíkmi. 

Mesto Levice je od mesta Dudince vzdialené približne 29 km. Do Levíc premáva aj autobusová doprava. Cesta trvá približne 45 minút priamym autobusovým spojením. Bývalé kráľovské banské mesto Pukanec je od Dudiniec vzdialený 30 km. Cesta autom trvá približne 27 minút. Mesto Šahy je vzdialené 15 km, do mesta premáva pravidelne autobusová doprava.

Okolie hradu Čabraď 

Ak by ste mali záujem navštíviť zrúcaninu hradu Čabraď, ktorý sa nachádza v hustých lesoch Krupinskej kotliny, majte oči na stopkách. Z jari sa tu objavujú smrčky, v lete je pomerne hojný výskyt suchohríbov žltomäsových, hríbov dubových, muchotrávok červenkastých, masliakov, plávok či hríbov bronzových. Pozerajte aj na staré kmene listnatých stromov, mohol by sa na nich objaviť trúdnik šupinatý

Pokiaľ by ste mali záujem navštíviť hrad Čabraď čaká vás 37 km jazdy autom. Najlepšie je pokračovať na Hontianske Nemce. V obci odbočiť na Bzovík, kde si nenechajte ujsť návštevu pevnosti Bzovík, a ďalej pokrčovať na Čabradský Vrbovok. Ak by ste chceli využiť autobusové spojenie, je potrebné prestupovať v meste Krupina, z ktorého premáva spoj do Čabradského Vrbovku. Zastávka pri obecnom úrade sa nachádza priamo v obci, na laz Konské, ktorý je východiskový bod ku hradu, je potrebné prejsť asi 2,3 km. Celková časová náročnosť je vyše jednej hodiny, samozrejme, podľa autobusového spojenia.

Fotogaléria húb

Pozor na jedovaté huby

Okrem jedlých druhov sa v okolí Dudiniec vyskytujú hojne aj jedovaté huby, preto odporúčame zbierať len tie plodnice, ktorými ste si úplne istí. Platí zaužívané pravidlo, zbieram len to, čo dobre poznám.

Mapa miesta

Mohlo by vás zaujímať

V okolí Sklených Teplíc rastú rôzne druhy kozákov Kam na huby v okolí kúpeľov Sklené Teplice

Sklené Teplice sú známe predovšetkým rovnomennými kúpeľmi a krásnou prírodou okolitých Štiavnických vrchov, Žiaru či neďalekých Kremnických vrchov. Ak patríte k milovníkom prírodných krás a hubárčenia, prezradíme vám, kam sa vybrať na huby v okolí. 

Zistiť viac
Zážitkový bazén Letné kúpalisko Dudinka v Dudinciach

Neďaleko známych kúpeľov v Dudinciach sa nachádza obľúbené letné termálne kúpalisko Dudinka. Pre malých, ale i veľkých, je tu k dispozícii niekoľko bazénov, vodné atrakcie, či možnosť na vlastnej koži odskúšať dudinskú minerálnu vodu a jej účinky. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore