História kúpeľov v Dudinciach

Kúpele v Dudinciach patria k najmladším na Slovensku. Napriek tomu je ich história bohatá. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete ,ako sa vyvíjali kúpele v Dudinciach od najstarších čias po súčasnosť. Napriek mladému ich mladému veku, je história kúpeľov v Dudinciach pestrá.

Pred kúpeľnou jedálňou

Objavenie liečivých prameňov v Dudinciach

Víla Dudinka, ochrankyňa a patrónka prameňov, podľa miestnej povesti, zachránila vďaka liečivým prameňom život syna rímskeho vojvodcu. Či už dudinské minerálne vody objavili práve Rimania nevedno. S určitosťou vieme povedať, že okolie travertínového kopca Gestenec, kde pramene vyvierajú, obývali ľudia už od praveku.

Ako prvý spomína dudinské minerálne pramene Juraj Wernher vo svojej práci „Správa o podivuhodných vodách Uhorska” z roku 1549. Dudinské minerálne vody po prvýkrát oficiálne spomenul profesor Henrich Johan von Crantzom v roku 1777. Vo svojom diele o zdravotných prameňoch ich uvádza ako teplé liečivé pramene Gyogy.  

Koncom 19. storočia preskúmali dudinské pramene odborníci Viedenského zemepisného ústavu a neskôr pracovníci Banského geologického ústavu. Na základe prieskumov uznali dudinské vody za liečivé v roku 1894. Od tohto roku sa začali využívať na liečebné účely. Práve tu sa začala písať história kúpeľov v Dudinciach, aké poznáme dnes.

Kúpele v Dudinciach počas 20. storočia

Najvýznamnejšou postavou v dejinách Dudiniec bol gróf Hugo Oberndorf. Ten dal v roku 1900 postaviť prvý nekrytý bazén. Následne kúpeľ slúžil do roku 1935. V roku 1907 dal nájomca prameňov Filip Gutmann vykresať do travertínu kúpeľ v západnej pramennej sústave na silne zapáchajúcom prameni. Ten následne dostal názov Malý kúpeľ. 

Od roku 1916 bol nájomcom prameňov Koloman Brázzay z Budapešti. V roku 1918 urobil vrt v dnešnom kúpeľnom bazéne, ktorý nazval Veľký kúpeľný. Pramene mal v držaní až do roku 1921, kedy všetky nájomné práva, ktoré mal od grófa Oberndorfa, odovzdal Júliusovi Unterbergerovi. Nový nájomca postavil väčší termálny bazén. Unterberger bol nájomcom prameňov a kúpeľov až do viedenskej arbitráže v roku 1938, kedy Dudince zostali Slovensku a Šahy pripadli Maďarsku. 

Fotografie

História kúpeľov v Dudinciach od 2. svetovej vojny až do súčasnosti

Po 2. svetovej vojne a po opätovnom zničení kúpeľov vybudovali v Dudinciach jednoposchodový kúpeľný dom s kapacitou 22 postelí a s malou balneoterapiou. Počas znárodnenia v roku 1948 začala v Dudinciach ožívať výstavba. V rokoch 1957 – 1958 vystavali murovanú vstupnú budovu na otvorenom kúpalisku a predĺžil sa väčší bazén. Malý bazén bol zrušený. 

V rokoch 1953 – 1956 sa uskutočnil hydrogeologický prieskum s cieľom získať výdatnejší zdroj prírodnej minerálnej liečivej vody, čo sa podarilo v západnej pramennej skupine vrtom S-3. V roku 1953 vznikli Československé štátne kúpele v Dudinciach.

Po roku 1960 začal ozajstný rozmach mesta. Začalo sa s výstavbou moderných kúpeľných domov a podnikových rekreačných zariadení. V roku 1962 bol postavený liečebný dom Rubín, v roku 1970 Smaragd, v roku 1970 Krištáľ (dnes Balneoterapia Krištáľ, súčasť kúpeľného domu Rubín) a v roku 1986 Sitno (v roku 1991 premenovaný na Diamant).  

Dudince získali štatút kúpeľného mesta 11. mája 1983. Kúpele v Dudinciach v roku 1953 patrili pod Československé štátne kúpele, neskôr v roku 1991 pod Slovenské liečebné kúpele. V súčasnosti patria liečebné domy Rubín, Smaragd a Minerál neštátnej spoločnosti Kúpele Dudince, a.s. a hotel Diamant štátnej spoločnosti SLOVTHERMAE Kúpele Diamant Dudince, š.p..

Zaujímavosti

  • V Kúpeľoch Diamant nájdete takzvaný prezidentský apartmán, kde sa môžete ubytovať sa aj v súčasnosti. Pomenovanie prezidentský dostal na základe toho, že tu bol ubytovaný bývalý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč. Ten tu zotrval až niekoľko týždňov. Apartmány boli v tej dobe vybavené samostatnou kuchyňou a dokonca aj výťahom, preto nie je prekvapením, že sa tu ubytovávali významné osobnosti z kultúrneho a politického sveta.
  • Výstavba a dokončenie liečebného domu Rubín v Dudinciach, ktorý započal svoju oficiálnu prevádzku v roku 1966, predstihla dokonca aj slávny projekt liečebného ústavu Balnea Palace (1970) v Piešťanoch. Bol to trochu paradox, pretože architektonický projekt Rubína vychádzal práve zo spomínaného projektu piešťanských kúpeľov.

Míľniky

  • 1549 – ako prvý spomína dudinské minerálne pramene Juraj Wernher;
  • 1777 – prvá oficiálna zmienka o prameňoch u profesora Henricha Johana von Crantz;
  • 1890 – pramene sú skúmané odborníkmi Viedenského zemepisného ústavu;
  • 23.1.1894 – dudinské minerálne vody sú dekrétom úradne uznané za liečivé a terén okolo kopca Gestenec je vyhlásený za chránené pásmo;
  • 1900 – vlastník prameňov Hugo Oberndorff stavia prvý otvorený kúpeľ vo východnej pramennej sústave;
  • 1907 – nájomca prameňov Filip Gutmann stavia Malý kúpeľ v západnej pramennej sústave;
  • 1916 – nájomcom prameňov aj kúpeľa je Koloman Brázzay z Budapešti;
  • 1918 – Brázzay vŕta pri dnešnom kúpeľnom bazéne, ktorý nazýva Veľký kúpeľný;
  • 1921 – Brázzay predáva nájomné práva Júliusovi Unterbergerovi;
  • 1935 – zaniká kúpeľ postavený grófom Oberndorffom;
  • 1938 – Viedenská arbitráž (Dudince zostávajú Slovensku a Šahy pripadajú Maďarsku);
  • 1. a 2. svetová vojna – kúpele sú značne poškodené;
  • 1948 – znárodnenie kúpeľov;
  • 1953 – 1956  – vrt S-3 (nový výdatný zdroj prírodnej minerálnej liečivej vody);
  • 1953 – Československé štátne kúpele v Dudinciach;
  • 1957 – 1958 – postavená terajšia murovaná vstupná budova na otvorenom kúpalisku, predĺženie väčšieho bazénu, malý bazén zrušený;
  • 1960 – výstavba moderných kúpeľných domov a podnikových rekreačných zariadení;
  • 1962 –  výstavba liečebného domu Rubín;
  • 1970 – výstavba liečebného domu Smaragd a Krištáľ (dnes Balneoterapia Krištáľ, súčasť kúpeľného domu Rubín); 
  • mája 1983 – Dudince získavajú štatút kúpeľného mesta;
  • 1986 – výstavba Sitna (v roku 1991 bol hotel premenovaný na Diamant).

Doprava

Dudincami prechádza cesta prvej triedy I/66 a cesta E77. V meste je zabezpečená autobusová doprava a súkromná preprava osôb taxislužbami. Autobusová stanica sa nachádza v centre mesta. Hoci sa v meste nachádza aj železničná stanica, vlaky tu nepremávajú. 

Ak sa chystáte navštíviť tento zaujímavý kút Slovenska, nezabudnite sa zastaviť v dudinských kúpeľoch. Môžete tu načerpať nové sily nielen po výlete, ale aj užiť si príjemné chvíle v kruhu rodiny a priateľov. Či už sa tu zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s pobytom v Dudinciach, určite neoľutujete.

Parkovanie

Monitorované parkovisko bez úhrady leží od liečebných domov približne 150 m. Vlastné spoplatnené parkovisko sa nachádza pred liečebným domom Rubín, Smaragd a Diamant. Cena parkovného sa môže líšiť, môže byť zadarmo, zahrnutá v cene alebo je parkovné potrebné uhradiť na mieste pobytu.

Mapa miesta

Mohlo by vás zaujímať

Zážitkový bazén Letné kúpalisko Dudinka v Dudinciach

Neďaleko známych kúpeľov v Dudinciach sa nachádza obľúbené letné termálne kúpalisko Dudinka. Pre malých, ale i veľkých, je tu k dispozícii niekoľko bazénov, vodné atrakcie, či možnosť na vlastnej koži odskúšať dudinskú minerálnu vodu a jej účinky. 

Zistiť viac
Rímske kúpele v Dudinciach Rímske kúpele – najznámejšia atrakcia Dudiniec

Rímske kúpele, sú dodnes opradené záhadou. Podľa miestnej legendy ich vytvorili rímske légie, aby si dopriali oddych pri teplých minerálnych prameňoch. Či už ich vybudovali Rimania alebo nie, dodnes sú zaujímavé pre každého návštevníka Dudiniec.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore