Lišov Múzeum a zaujímavosti obce

Malá obec Lišov v regióne Hont sa môže pochváliť niekoľkými zaujímavosťami. V dedine sa nachádza múzeum, ktoré sa skladá z troch častí. Galéria masiek predstavuje návštevníkom historické masky z rôznych oblastí sveta, Lišovská izba zas tradície hontianskeho regiónu. Keltské obydlie predstavuje živé múzeum.

Lišovská izba - Lišov Múzeum

Lišov Múzeum – Galéria masiek, Lišovská izba a Keltské obydlie

Lišov Múzeum vzniklo z iniciatívy Jakuba Dvorského, spoluzakladateľa OZ Lišov Múzeum. Hlavným zámerom pre vznik múzea, bolo hlavne zachovať tradície obce Lišov a zaujímavým spôsobom ich prezentovať verejnosti.

Múzeum sa skladá z troch samostatných expozícií – Galéria masiek, Lišovská izba a Keltské obydlie. 

Galéria masiek

Galéria masiek vznikla ako prvá galéria na Slovensku. V múzeu sa nachádza vyše 400 masiek z celého sveta, predovšetkým afrických, ázijských, amerických a európskych krajín.

Múzeum Lišovská izba (Lišovská chyža)

Lišovská izba alebo Lišovská chyža je menšie etnografické múzeum tradícií hontianskeho regiónu. Múzeum prezentuje tradície tkáčskej a kováčskej výroby. Návštevníci si môžu vyskúšať aj prácu na tkáčskom stave. 

Živé múzeum Keltské obydlie 

Keltské obydlie je prezentované návštevníkom ako živé múzeum. Obydlie začali stavať v roku 2016 a práce na obydlí naďalej pokračujú. Postavili ich tradičnou technikou. Kruhová stavba je z dreva a zastrešená slamenou strechou. Steny sú vytvorené technikou výpletu a omazané hlinenou omietkou. 

Múzeum dopĺňa predaj suvenírov s miestnymi a handmade výrobkami.

V roku 2023 sa podarilo obnoviť, Občianskemu združeniu Lišov Múzeum, ďalší z historických domov v Lišove – historický dom z roku 1887. Zrekonštruovaný dom sa nachádza v spoločnom dvore s Galériou masiek a Keltským obydlím. Zriadili v ňom mini informačné centrum a útulnú kaviareň, kde sa môžete osviežiť pri objavovaní lišovských zaujímavostí.

Lišov leží len pár kilometrov od Kúpeľov Dudince. Návštevu lišovských pamiatok preto môžete spojiť aj s relaxačným pobytom v Dudinciach, určite neoľutujete.

Fotografie

Zaujímavosti obce Lišov

V obci sa nachádzajú aj skalné obydlia, ktoré slúžili v minulosti ako útočisko či krásna chalúpka výtvarníka Fera Liptáka. 

Skalné obydlia – útočisko obyvateľov 

Okrem múzea sa v obci sa nachádza aj ďalšia zaujímavá pamiatka – skalné obydlia. Tieto kamenné obydlia sú vytesané do pieskovcovej a tufovej skaly. Podobne, ako obydlia v Brhlovciach, slúžili pravdepodobne ako útočisko obyvateľov v horších časoch. Obytné priestory tvorilo niekoľko izieb s rôznymi rozmermi. Do tufu vytesali dokonca postele, či nočný stolík. 

Prvé z obydlí je prístupné približne zo stredu obce. Z obydlia vedie aj chodba k potoku, ktorá slúžila ako prístupová cesta k vode či ako núdzový východ. Toto obydlie bolo využívané až do 20. storočia. Jeho posledným obyvateľom bol chudobný obuvník Selečéni. 

Druhé z lišovských skalných obydlí je podobné prvému. Nachádza v severnej časti obce v blízkosti poľnohospodárskeho družstva. V rámci obydlia sa zachoval neznámy nápis. 

Stodola Ferka Liptáka láka na návštevu

Stodola Ferka Liptáka je tiež ďalšou zaujímavosťou obce Lišov. V obci sa nachádza chalupa, ktorú vlastní slovenský maliar, výtvarník a scénograf Fero Lipták. V chalupe predstavuje verejnosti svoje umelecké diela, v záhrade sa konajú rôzne výstavy či menšie posedenia.

Doprava

Obec Lišov si aj v dnešnej dobe zachovala svoju typicky hontiansku atmosféru. Severným smerom od Lišova sa rozprestierajú Štiavnické vrchy a známy vrch Sitno. Obec leží necelých 40 km od okresného mesta Krupina, v blízkosti známeho kúpeľného mesta Dudince. Dovedie vás k nej miestna príjazdová komunikácia III/2553.

Ako sa dostať z Dudiniec do Lišovského múzea

Múzeum je vzdialené od Dudiniec 10 km. Do obce premáva pravidelne aj autobusová doprava z mesta Dudince. Celkový čas cesty je cca 13 – 20 minút podľa spojenia.

Mapa miesta

Program/Akcie

OZ Lišov Múzeum pravidelne organizuje rôzne semináre, stretnutia, exkurzie a workshopy, pričom pravidelne rozvíja svoju činnosť v okolí regiónu Hont. Pre aktuálny program podujatí kontaktujte kontaktovať OZ Lišov Múzeum. Kontakt uvádzame sekcii kontakt. 

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstupné sa pohybuje okolo 3 €. Múzeum je otvorené vo vybrané dni.

Pre aktuálny cenník a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov, prosím, navštívte oficiálnu webovú stránku alebo kontaktujte múzeum telefonicky. Kontakty uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Kontakt

Lišov Múzeum
Lišov 15
962 71 Lišov

GPS súradnice: 48.226461°, 18.865205°

Mohlo by vás zaujímať

Dúpence a Tesárska roklina

Dúpence sa nachádzajú v Hontianskych Tesároch. Viaže sa k nim celá rada zaujímavých historiek o tom, či sú dielom pustovníkov, alebo prírody. Cieľovou zastávkou mnohých je aj Tesárska roklina.

Zistiť viac
Sedací bazén Dudinská liečivá voda

Dudinská liečivá minerálna voda patrí svojím zložením nielen k slovenským, ale i celosvetovým unikátom. Práve vďaka liečivým účinkom dudinskej vody privítajú kúpele v Dudinciach každoročne množstvo návštevníkov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore