Hontianske múzeum a galéria Ľudovíta Simonyiho v Šahách

Hontianske múzeum vzniklo už v roku 1898. Spolu s galériou Ľudovíta Simonyiho predstavujú históriu a kultúru regiónu stredného a južného Hontu. Múzeum okrem stálej expozície pravidelne pripravuje pre návštevníkov aj iné kultúrno-spoločenské podujatia.

Galéria Ľudovíta Simonyiho v budove Mestského úradu na Hlavnom námestí, Šahy

O múzeu jeho histórii a expozíciách

Hontianske múzeum založili v roku 1898 z iniciatívy Hontianskej múzejnej spoločnosti. Verejnosti svoje brány otvorilo verejnosti v roku 1902. Múzeum zaniklo v roku 1924 ako dôsledok zmien v administratívnom členení krajiny. Inštitúcia bola znovu otvorená až v roku 1992 ako mestské múzeum. 

Od roku 1995 fungovalo múzeum v dvoch budovách ako Hontianska galéria a Hontianske múzeum

V roku 2009 sa galéria presťahovaná do budovy bývalého župného domu na Hlavnom námestí, teda do budovy súčasného Mestského úradu. Presun galérie umožnil vytvoriť rozšírenú stálu expozíciu o živote a tvorbe akademického maliara Ľudovíta Simonyiho, ktorý je čestným občanom mesta Šahy.

Zbierkový fond Hontianskeho múzea obsahuje rôzne predmety. Hlavnú expozíciu tvoria archeologické pamiatky Hontu s dôrazom na stredné Poiplie a ďalšie exponáty, ktoré predstavujú históriu hontianskeho regiónu od stredoveku až po 20. storočie. Súčasťou expozície múzea sú aj náhrobné pomníky z 19. a začiatku 20. storočia.  

Míľniky

  • 1989 – založenie Hontianskeho múzea,
  • 1902 –  otvorenie múzea,
  • 1924 –  múzeum zatvorili v dôsledku administratívneho členenia krajiny,
  • 1992 –  otvorenie mestského múzea,
  • 1995 – inštitúcia rozdelili do dvoch budov ( Hontianska galéria a Hontianske múzeum),
  • 2009 – galéria sa presťahovala do budovy Mestského úradu.

Známe osobnosti

  • Na založení múzea v župnom dome pracoval Elemír Pongrácz, ktorý sa stal aj jeho prvým riaditeľom a zostavil aj prvú zbierku. 
  • Akademický maliar Ľudovít Simonyi (1904 – 1998) väčšinu života prežil na území okresu Nové Zámky. Vo svojich dielach zachytával výjavy zo života obyvateľov regiónu.

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti môžete návštevu Šiah a Hontianskeho múzea zakončiť oddychom na letnom kúpalisku Dudinka, či rovno spojiť s pobytom v dudinských kúpeľoch a vyskúšať účinky miestnej liečivej dudinskej vody na vlastnej koži.

Fotografie

Zaujímavosti v okolí Hontianskeho múzea

  • Na nádvorí Hontianskeho múzea sa nachádza Pomník holokaustu. Pomník bol postavený na počesť početnej židovskej komunite, ktorá zanikla počas druhej svetovej vojny. Adriena Kutaková, výtvarníčka zo Šiah, vytvorila pomník, ktorý je pripomienkou obetí.
  • V meste sa nachádzajú aj pamätné tabule, a to pamätná tabuľa 100 ročnej Hontiansko-župnej múzejnej spoločnosti a pamätná tabuľa Eleméra Pongrácza na fasáde Hontianskeho múzea.
  • Na nádvorí Galérie Ľudovíta Simonyiho sa nachádza plastika Adrieny Kutakovej s názvom Vzťahy.

Kde nájdete Hontianske múzeum a galériu 

Hontianske múzeum v Šahách je vzdialené od kúpeľného mesta Dudince približne 15 km. Do Šiah premáva pravidelne aj autobusová doprava.

  • Mestská galéria sa nachádza na Hlavnom námestí v budove Mestského úradu.
  • Hontianske múzeum sa nachádza na ulici J. Rotaridesa.

Parkovanie sa nachádza pred budovami.

Mapa miesta

Program/Akcie v Hontianskom múzeu a galérii

V Hontianskom múzeu sa okrem stálych expozícií konajú aj dočasné tematické výstavy a organizujú sa rôzne spoločenskovedné prednášky a vlastivedné exkurzie. 

V Galérii Ľudovíta Simonyiho sa pravidelne konajú dočasné výtvarné výstavy. Inštitúcia zabezpečuje aj výtvarné výstavy pre Menora Saag Centrum Artis teda pre obnovenú synagógu na Bartókovom námestia v Šahách. V mestskej galérii je možné popri dočasných výstavách vidieť aj pamätnú izbu Ľudovíta Simonyiho, keďže jeho darované obrazy tvoria základ jej zbierkového fondu.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Expozícia Hontianskeho múzea je pre verejnosť prístupná každý deň okrem pondelka a nedele. Galéria Ľudovíta Simonyiho je otvorená každý pracovný deň okrem víkendov. 

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke mesta Šahy, ktoré uvádzame v sekcii súvisiace odkazy.

Video

Kontakt

Hontianske múzeum
J. Rotaridesa 13
936 01 Šahy

GPS súradnice: 48.0720902°, 18.9488321°


Galéria Ľudovíta Simonyiho
Hl. námestie č. 1
936 01 Šahy

Mohlo by vás zaujímať

Súsošie víly Dudinky s chlapcom v životnej veľkosti Víla Dudinka

Mnohé miesta majú svojho patróna. Medzi nich patrí aj víla Dudinka, ktorá sa stala symbolom mesta a ochrankyňou minerálnych prameňov v Dudinciach.

Zistiť viac
Dúpence a Tesárska roklina

Sú Dúpence dielom pustovníkov, alebo prírody. Cieľovou zastávkou mnohých je Tesárska roklina. Jedinečné kaňonovité údolie ponúka návštevníkom dokonalý zážitok.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore