Ako tráviť voľný čas v kúpeľnom meste Dudince

Ak máte dostatok času medzi jednotlivými procedúrami, alebo chcete stráviť príjemné chvíle s partnerom či rodinou na čerstvom vzduchu, okolie Dudiniec ponúka mnohé možnosti trávenia voľného času. Ak však nechcete cestovať, v článku vám prezradíme, ako tráviť voľný čas priamo v kúpeľoch Dudince.

Mesto Dudince

Voľný čas v kúpeľoch Dudince

Napriek tomu, že Dudince patria k najmenším mestám na Slovensku, každoročne privítajú mnohých kúpeľných hostí, ale i turistov. Okrem oddychu v kúpeľoch, môžete svoj voľný čas v Dudinciach tráviť rôznymi športovými alebo kultúrnymi aktivitami. 

Niektoré dudinské hotely okrem svojich wellness centier a bazénov majú k dispozícii pre hostí aj menšie športové areály. Ak by ste mali záujem pozrieť si dobrý film, môžete zavítať do kina alebo sa začítať sa do jednej zo zaujímavých kníh. Dudince môžete preskúmať aj na dvoch kolesách – k dispozícii je požičovňa bicyklov a elektrokolobežiek. 

Hotelové kino

Kino v hoteli Diamant pravidelne premieta rôzne filmové predstavenia žánrovo zamerané na európsku a čiastočne aj americkú kinematografiu. Kino sa zároveň využíva aj na koncerty, rôzne predstavenia či besedy. K dispozícii je pre verejnosť aj pre kúpeľných hostí.

Hotelová knižnica

Ak máte záujem nerušene odpočívať pri dobrej knihe v hoteli Diamant či liečebnom dome Smaragd nájdete hotelovú knižnicu. Knižnice majú k dispozícii slovenskú, ale aj svetovú literatúru, rôzne odborné knihy alebo knihy o histórii Dudiniec a ich okolia. 

Požičovňa bicyklov a kolobežiek

Ak milujete tento druh športu, alebo si len chcete prevetrať hlavu na jednej z cyklotrás v okolí Dudiniec, v niektorých hoteloch sú k dispozícii aj bicykle. Bicykle a kolobežky si môžete požičať aj v Turisticko-informačnom centre v Dudinciach.

Športové areály

Viaceré hotely majú k dispozícii pre svojich hostí rôzne športoviská, s možnosťou rôznych športových aktivít či posilňovňu. V unikátnom Slender štúdiu v hoteli Minerál, sú k dispozícii cvičebné stroje, ktoré sú poháňané elektromotorom. V areáli kúpeľov v lesoparku Búroš sa nachádza fitpark, kde si môžete na sústave cvičiacich strojov precvičiť jednotlivé partie tela pod holým nebom.

Voľný čas v meste 

Mestečko nie je veľké, ale možno práve preto viete váš voľný čas počas pobytu v kúpeľoch Dudince dokonale vyplniť a všetko máte taktpovediac na dosah ruky. Môžete sa poprechádzať kúpeľným mestom, lesoparkom Búroš či návštíviť kúpalisko Dudinka.

Areál kúpeľného parku a Lesopark Búroš                   

Kúpeľný park, ktorý sa nachádza pred kúpeľnými budovami, pozvoľna prechádza do lesoparku. Lesopark Búroš sa nachádza v blízkosti kúpeľných domov Rubín, Smaragd a Diamant. Slúži nielen kúpeľným hosťom, ale aj obyvateľom mesta či návštevníkom. Môžeme tu nájsť zaujímavý Náučný chodník Dudinské travertíny. Vybudovaný tu bol fitpark pre nadšencov športových aktivít, či altánok nad ďalším prameňom slatinského typu, ktorý tiež vyviera v areáli kúpeľov.

Kúpalisko Dudinka

Letné termálne kúpalisko Dudinka je obľúbené tak ako u domácich, aj u turistov a kúpeľných hostí. K dispozícii je niekoľko bazénov. Na svoje si prídu deti i dospelý. Aj tu môžete vyskúšať na vlastnom tele unikátnu dudinskú liečivú vodu, v podobe sedacieho bazéna. 

Dudinská zvonička – šikmá veža v Dudinciach           

Dudinská zvonička sa nachádza neďaleko Kostola Panny Márie Kráľovnej pokoja. Pôvodne bola evanjelickou zvonicou z roku 1871. Slúžila pri rozličných cirkevných udalostiach. Počas druhej svetovej vojny však prišla o zvony, čím stratila svoj význam. Dodnes však slúži ako turistická atrakcia známa ako „dudinská šikmá veža“. Prečo práve šikmá? V súčasnosti je totižto vychýlená o 51 centimetrov.

Fotogaléria dudinských atrakcií

Podujatia v Dudinciach

V Dudinciach sa každoročne organizuje mnoho rôznych kultúrno-spoločenských, ale i športových či gastronomických podujatí. Väčšina podujatí sa koná priamo v areáli kúpeľov v Dudinciach alebo v jednotlivých hoteloch, pretože práve kúpele sa stali centrom a srdcom Dudiniec. V letnej sezóne sa podujatia konajú aj pod holým nebom v mestskom amfiteátri, ktorý sa nachádza neďaleko hotelov. 

Dudinská 50-tka

Známe športové podujatie, ktoré sa v Dudinciach koná už niekoľko desiatok rokov. Každoročne privíta nadšencov atletickej chôdze. Koná sa v marci, v areáli mesta Dudince.

Prebúdzanie prameňov

Kúpele Dudince a ich areál

Na začiatku jari je potrebné prebudiť zo zimného spánku aj liečivé pramene v Dudinciach. Každoročné podujatie Prebúdzanie prameňov, ktoré sa koná v máji v areáli kúpeľov, je obľúbené medzi návštevníkmi, ale i domácimi obyvateľmi Dudiniec. 

Otvorenie kúpeľnej sezóny

Týmto podujatím sa tradične otvára kúpeľná sezóna v Dudinciach (na fotografii areál Kúpeľov Dudince, zdroj: Zdroj: Kúpele Dudince a.s). Podujatie sa každoročne koná v máji, v priestoroch letného amfiteátra. Súčasťou podujatia sú vystúpenia slovenských hudobných skupín, rôzne folklórne vystúpenia, program pre deti, ale aj pre dospelých.

Vinárske festivaly v Dudinciach

Ďalším neodmysliteľným bohatstvom Dudiniec je víno. V spojitosti s vínom sa každoročne v Dudinciach koná mnoho podujatí. Hontianske otvorené pivnice privítajú v priebehu letných mesiacov mnohých návštevníkov. Vyvrcholením vinárskej sezóny je Dudinské vinobranie, ktoré sa organizuje na konci jesene. Pre návštevníkov je pripravený bohatý kultúrny program, výborné regionálne jedlo, ochutnávka regionálnych vín a burčiakov a malý jarmok v podobe remeselníckych stánkov.

Zaujímavosti

  • Na Dudinskej 50-tke po štvrtýkrát zvíťazil v roku 2020 známy športovec Matej Tóth. Matej Tóth je olympijský víťaz z roku 2016 v brazílskom Rio de Janeiro, majster sveta z roku 2015 z čínskeho Pekingu, víťaz Svetového pohára v roku 2010 z mexického mesta Chihuahua či strieborný medailista z dvoch majstrovstiev Európy v atletickej chôdzi na 50 km trati.
  • Najznámejším miestom v Dudinciach sú tzv. Rímske kúpele, ktoré sa nachádzajú neďaleko amfiteátra. Miestna povesť hovorí, že ich vyhĺbili Rimania počas svojho ťaženia na územie dnešného Slovenska. Tvorí ich 32 kamenných bazénov štvorcového a obdĺžnikového pôdorysu vytesaných do travertínu. Rímske travertíny sú jednou zo zastávok náučného chodníka.
  • Dudinská minerálna voda je unikátna svojou prítomnosť sírovodíka a oxidu uhličitého. Voda podobného zloženia ako je tá dudinská voda sa nachádza už iba v Japonsku a v známych francúzskych kúpeľoch Vichy

Doprava

Dudincami prechádza cesta prvej triedy I/66 a cesta E77. V meste je zabezpečená autobusová doprava a súkromná preprava osôb taxislužbami. Autobusová stanica sa nachádza v centre mesta. Hoci sa v meste nachádza aj železničná stanica, vlaky tu nepremávajú. 

Parkovanie

Monitorované parkovisko bez úhrady je vzdialené od liečebných domov približne 150 m. Vlastné spoplatnené parkovisko sa nachádza pred liečebným domom Rubín, Smaragd a Diamant. Cena parkovného sa môže líšiť, môže byť zadarmo, zahrnutá v cene pobytu v Dudinciach alebo je parkovné potrebné uhradiť na mieste.

Mapa miesta

Kontakt

O propagáciu cestovného ruchu v Dudinciach sa stará:

Oblastná organizácia cestovného ruchu Dudince
Kúpeľná 109
962 71 Dudince

GPS súradnice: 48.16772127°, 18.87905146°


Bližšie informácie o turistických aktivitách nájdete v TIK:
Turisticko-informačná kancelária
Kúpeľná 109
962 71 Dudince

Mohlo by vás zaujímať

Dúpence a Tesárska roklina

Dúpence či Dúpänce sa nachádzajú v Hontianskych Tesároch. K tomuto miestu sa viaže celá rada zaujímavých historiek. Jedny pokladajú skalné obydlia za diela pustovníkov, iní zase, že sú dielom prírody. Cieľovou zastávkou mnohých je Tesárska roklina. Jedinečné kaňonovité údolie ponúka návštevníkom dokonalý zážitok v každom ročnom období.

Zistiť viac
Letecký pohľad na obec Pukanec Pukanec – kráľovské banské mesto

Pukanec, dnes nenápadná obec na úpätí Štiavnických vrchov, v minulosti významné slobodné kráľovské banské mesto. V súčasnosti sa v obci nachádzajú pozostatky po jej niekdajšej sláve v podobe historických pamiatok, zaujímavé náučné chodníky či menšie múzeá, ktoré približujú návštevníkom bohatú históriu obce. Ak budete mať príležitosť, rozhodne si nenechajte ujsť jej návštevu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore