Náučný chodník mestom Sliač

Kúpeľné mesto Sliač preslávili najmä svetoznáme kúpele. Ak chcete spoznať históriu a okolie mesta, vyberte sa s nami jednotlivými zastávkami Náučného chodníka mestom Sliač.

Sliačske kúpele

Históriu kúpeľného mesta Sliač približuje náučný chodník

Mestom Sliač prechádza dvojkilometrový náučný chodník. Na trase náučného chodníka nie sú jednotlivo rozmiestnené informačné panely. Informácie o lokalizácii zastávky ako aj informácie o jednotlivých zastávkach sú uvedené na úvodných informačných paneloch s mapou trasy.

Trasa začína v meste Sliač na Sládkovičovej ulici (tu začína číslovanie) alebo na zastávke Sliač – železničná stanica, kde sa nachádza informačný panel s mapou.

Náučný chodník je obojsmerný a celoročný. Trasa je nenáročná, vhodná aj pre aktívnych seniorov a pre rodiny s deťmi. Dĺžka trasy je 4,1 km, čas potrebný na jej prejdenie je 2 až 2,5 hodiny.

Spoznávanie histórie mesta Sliač a prechádzku po náučnom chodníku môžete spojiť s pobytom v Kúpeľoch Sliač, v ktorých sa nachádzajú viaceré zastávky náučného chodníka. 

Zastávky Náučného chodníka mestom Sliač

Jednotlivé zastávky náučného chodníka sprostredkujú návštevníkom celú históriu mesta Sliač. Nájdete tu najstaršie pamiatky mesta ako gotický Kostol sv. Mikuláša či renesančný kaštieľ rodu Bezeghovcov. 

V mestskej časti Kúpele vás náučný chodník prevedie históriou kúpeľov. Spoznáte jednotlivé kúpeľné domy, liečivé minerálne pramene či klasicistickú Kaplnku sv. Hildegardy. 

Na náučnom chodníku sa nachádza 12 zastávok:

  1. Ranorenesančný kaštieľ rodu Bezeghovcov
  2. Pamätník obetiam I. a II. svetovej vojny
  3. Kostol sv. Mikuláša so zvonicou
  4. Evanjelická zvonica
  5. Hájnický most
  6. Bezeghovská kúria v Rybároch
  7. Kúpeľný dom Palace
  8. Kúpeľný dom Slovensko
  9. Kúpeľný dom Bratislava
  10. Kúpeľný dom Detva
  11. Liečivé minerálne pramene
  12. Kaplnka sv. Hildegardy
Kúpele Sliač história 19. storočie

Trasa

Náučný chodník mestom Sliač začína na Sládkovičovej ulici. Následne prejdete na Ulicu Československej armády okolo pomníkov a Kostola sv. Mikuláša, kde sa napojíte na Ulicu SNP. Prejdete celým mestom a následne poi Železničnej ulici až do mestskej časti Kúpele.    

História mesta Sliač

Archeologický výskum na lokalite Horné zeme doložil prítomnosť významného slovanského sídliska z 8. až 11. storočia. Prvá písomná zmienka o sliačskych minerálnych prameňoch pochádza z roku 1244, v čase, keď kráľ Belo IV. udelil práva slobodného kráľovského mesta neďalekému Zvolenu. Dejiny Sliača sa viažu predovšetkým na pôvodné osady − Hájniky a Rybáre. Obe existovali ako samostatné hospodárske a politické celky až do vzniku spoločnej obce v roku 1959.

Najstaršou architektonickou pamiatkou v meste je ranogotický rímskokatolícky Kostol sv. Mikuláša so zvonicou z 13. storočia, v ktorom sa nachádza jeden z najstarších a najväčších zvonov na Slovensku. V Sliači pôsobili aj významné zemianske rody Bezeghovcov, Kalauzovcov, Dúbravskovcou, Turánských a Žoldošovcov. Medzi známe a zachované pamiatky v meste patrí kúria a ranorenesančný kaštieľ rodiny Bezeghovcov. 

Význam Sliaču bol úzko spojený s vývojom kúpeľov. Spoločne s nimi sa totiž rozvíjalo aj mesto, predovšetkým v 19. storočí. Význam kúpeľov v minulosti dokladajú zachované historické kúpeľné domy. Prítomnosť mnohých známych osobností v Sliači, ktoré sa v kúpeľoch liečili, pripomína viacero pamätných tabúľ a pomníkov. 

V priebehu druhej svetovej vojny zohralo Letisko Tri Duby (dnes letisko Sliač) významnú úlohu. V Sliači bola vybudovaná počas vojny povstalecká základňa, na ktorej pristávali sovietske lietadlá s vojenským materiálom. Obce Hájniky a Rybáre boli oslobodené 19. marca 1945. V roku 1969 bol Sliaču udelený štatút mesta a tým začala v jeho dejinách nová etapa.

Fotografie

Zaujímavosti

  • V júni 2016 prezident Andrej Kiska odhalil v Sliači pamätník odsunu sovietskych vojsk. Pamätník bol postavený na sídlisku, ktoré v rokoch 1968 – 1991 obývali sovietski dôstojníci. Oceľový pamätník má formu zástavkového označníka s cestovným poriadkom. Zaujímavosťou je najmä to, že ide o vôbec prvý pamätník tejto udalosti vôbec.
  • Historický význam mal pre slovenské ľudové umenie hotel Hron, v ktorom sa v roku 1949 zrodil zásluhou P. Tonkoviča, E. Rusku a A. Moyzesa prvý slovenský profesionálny tanečno-spevácky súbor SĽUK. Pri svojich začiatkoch mal asi 100 členov a na Sliači nacvičoval svoj prvý repertoár.
  • Hájnický most bol v minulosti jediným spájajúcim článkom medzi časťami Hájniky a Rybáre cez rieku Hron. Počas druhej svetovej vojny sa odohrala na tomto mieste hromadná prestrelka. V noci zo 16. na 17. septembra 1944 tu bolo zastrelených a olúpených pseudopartiznánmi 11 osôb, vrátane hájnického farára a poslanca Slovenského snemu Andreja Šaláta. Pri ústupe bol most odpálený nemeckou armádou. Tesne po vojne bol nahradený dreveným a od roku 1946 železobetónovým mostom.

Doprava

Sliač je kúpeľné mesto, ktoré sa nachádza na strednom Slovensku v okrese Zvolen, od ktorého je vzdialené 4 km. Mestom prechádza cesta I/69 od Kováčovej na Banskú Bystricu a dôležitá železničná trať Zvolen – Vrútky. Neďaleko od Sliaču vedie hlavný ťah rýchlostnej cesty R1 smerom na Banskú Bystricu. Cez Sliač premáva i autobusová doprava. Známe je aj medzinárodné civilné a vojenské letisko Sliač. 

Región Podpoľania ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu regiónu s pobytom v Kúpeľoch Sliač a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené pre kúpeľných hostí na spoplatnenom monitorovanom parkovisku. Nachádza sa tu i menšie parkovisko pre hostí, je platené, nestrážené. Od liečebného domu Palace je vzdialené približne 400 metrov.

Mapa miesta

Program/Akcie

Mesto Sliač pravidelne organizuje mnohé podujatia. Medzi každoročne najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie podujatie patri Sliačske kultúrne leto. Viac informácií ohľadom podujatí mesta Sliač nájdete na oficiálnych webových stránkach mesta Sliač a Turisticko-informačnej kancelárie.

Sliačske kultúrne leto 

Podujatie sa každoročne koná v priebehu letných mesiacov v areáli Kúpeľov Sliač. Sliačske kultúrne leto je sprevádzané mnohými kultúrno-spoločenskými podujatiami, vystúpeniami skupín a hudobných koncertov. Počas Sliačskeho kultúrneho leta sa tešia kúpele v Sliači najvyššej návštevnosti. 

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál Kúpeľov Sliač je voľne dostupný bez poplatkov a časových obmedzení.

Kontakt

Mesto Sliač
Letecká 1
962 31 Sliač

GPS súradnice: 48.6139020°, 19.1611370°

Mohlo by vás zaujímať

Celkový pohľad na areál Mestského hradu v Banskej Bystrici Mestský hrad v Banskej Bystrici

Banská Bystrica leží v srdci stredného Slovenska. Mestský hrad v Banskej Bystrici s jednotlivými stavbami patrí medzi jeho významné symboly. Ak sa rozhodnete navštíviť Banskú Bystricu, jednoznačne si nenechajte ujsť príležitosť prejsť sa areálom mestského hradu, navštíviť múzeá či ostatné pamiatky mesta.

Zistiť viac
Zvolenský zámok v roku 1910 Zvolenský zámok

Zvolenský zámok patrí k najznámejším pamiatkam mesta Zvolen. V súčasnosti je zámok krásne zrekonštruovaný, v jeho interiéri sa nachádza expozícia Slovenskej národnej galérie. Pri návšteve Zvolena rozhodne nevynechate príležitosť prezrieť si tento skvost goticko-renesančnej architektúry.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore