Kúpeľný park v kúpeľoch Sliač

Areál kúpeľov Sliač obklopuje historický park s alejami stromov, jazierkami či fontánami. Rastú tu rôzne vzácne druhy drevín, dokonca tu môžeme nájsť aj vyše 150 rokov starú borovicu Ľudmily Podjavorinskej. Kúpeľný park Sliač je príjemným miestom na oddych nielen pre kúpeľných hostí, ale i návštevníkov kúpeľov.

Oddych v kúpeľnom parku Sliač

Kúpeľom Sliač dominuje národná kultúrna pamiatka

Liečivé účinky minerálnych prameňov poznali ľudia v okolí Sliaču od nepamäti. Rozvoj kúpeľníctva nastal v druhej polovici 17. storočia, kedy sa prišli do kúpeľov liečiť prví hostia. Za liečivé boli kúpele vyhlásené už v 18. storočí. V súčasnosti tvorí kúpele Sliač areál s rozlohou 46 hektárov. Kúpeľom dominuje hotel Palace, ktorý patrí medzi národné kultúrne pamiatky

V areáli kúpeľov sa okrem kúpeľných domov nachádza termálne kúpalisko, tenisové kurty a kúpeľný park, ktorý voľne prechádzajúca do rozsiahleho lesoparku. V kúpeľnom parku môžeme objaviť rôzne menšie zákutia, fontány, oddychové miesta, ale i krásne stromové aleje. Prechádzky kúpeľným parkom spríjemňujú pobyt kúpeľným hosťom, pričom môžu slúžiť ako doplnková procedúra.

Historický vývoj parku súvisel predovšetkým s výstavbou kúpeľných domov a vývojom kúpeľov. Pri budovaní kúpeľných objektov boli priestory pred nimi a v ich okolí záhradnícky upravené do podoby menších formálnych záhrad, ale i väčších neformálnych záhrad a parkov. Tieto záhrady v súčasnosti tvoria rozsiahly lesopark. 

Kúpeľný park Sliač v minulosti a súčasnosti

Vznik kúpeľného parku v Sliači môžeme datovať do začiatku 19. storočia, kedy začali prebiehať prvé  úpravy okolo novovybudovanej kúpeľnej budovy. O založenie parku sa v roku 1860 zaslúžil gróf Russeger. Skleník pre teplomilné rastliny bol založený v roku 1880.

Najväčšie premeny parku vytvoril J. A. Lenoir medzi rokmi 1880 až 1893. Úpravy parku a okolia sa viazali predovšetkým na výstavbu kúpeľných budov. V ich okolí začali vznikať formálne upravené menšie parkové plochy a záhrady. 

Podstatná premena parku sa uskutočnila pod taktovkou architekta Kvapila, v súvislosti s výstavbou moderných kúpeľných budov. Park bol upravený, vznikli tu vodné plochy s fontánami, živé ploty, vysadené boli rôzne dreviny v skupinách alebo ako solitéry či letničkové záhony. Park doplnili oddychové zóny a umelecké diela.

Areál kúpeľného parku v súčasnosti tvorí prevažne lesopark s anglickým parkom. Vysadené tu boli rôzne druhy drevín, gaštanové, topoľové a lipové aleje. Vyskytuje sa tu voľne rastúci rododendron. Nachádza sa tu aj takzvaná borovica Ľudmily Podjavorinskej, ktorá sa stala chráneným exemplárom. Borovica je súčasťou jednej z dvoch oddychový zón s jazierkami a lavičkami, ktoré sú k dispozícii pre kúpeľných hostí, ale i návštevníkov kúpeľov Sliač

Prírodné liečivé zdroje v kúpeľoch Sliač sú unikátom

V areáli kúpeľného parku sa nachádza zóna s pitnými prameňmi. Voda, ktorá tu vyviera, je jedinečná najmä tým, že na malej rozlohe sa nachádzajú až 4 pitné pramene s rozdielnym zložením. Liečivá voda v Sliači má vysoký obsah kysličníka uhličitého a jej teplota je 33,2 °C. Nachádza sa tu Kúpeľný prameň, ktorý vyviera priamo pod Kúpeľným domom, ďalej pramene Štefánik, Bystrica, Lenkey a Adam. 

Fotogaléria

Turistické trasy v kúpeľnom parku v Sliači

Pre návštevníkov, ale i kúpeľných hostí, sú k dispozícii celoročne dostupné takzvané srdiečkové trasy, ktoré poskytujú nádherné výhľady na okolité kotliny a pohoria. Tri srdiečkové trasy sú označené písmenami A, B a C. Sú nenáročné, predstavujú ľahšiu turistiku do okolia. Vhodné sú aj pre aktívnych seniorov. 

Okrem toho vedú cez kúpele aj dlhšie turistické trasy pre náročnejších a zdatnejších turistov. Ide o celodenné, náročné túry, ktoré vedú až do Zvolena či Banskej Bystrice. Patria medzi ne:

Sliač – Sliač, Kúpele – K salašu – Zvolen, mesto, cca 11 km

zelená turistická značka Zelená turistická značka, od bodu K salašu modrá turistická značka Modrá turistická značka (táto trasa vedie z Banskej Bystrice, čiže z toho bodu sa dá pokračovať po modrej značke cez Sampor a Lukavicu až do Banskej Bystrice).

Sliač, Kúpele – Sliačska dolina – Lieskovec – Zvolen, Sekier, cca 16 km

žltá turistická značka Žltá turistická značka.

Po potulkách parkom si môžete oddýchnuť v kúpeľoch. Navyše, v Kúpeľoch Sliač si v rámci liečebných procedúr môžete vyskúšať rôzne účinky miestnej liečivej vody. A to či už vďaka liečebnému pobytu v Sliači, alebo jednodňovej návšteve.

História kúpeľov Sliač

Najstaršia písomná zmienka o minerálnych prameňoch v Sliači pochádza z roku 1244. Pri opise okolia slobodného kráľovského mesta Zvolen sa spomínajú minerálne pramene, ktoré miestni obyvatelia vtedy nazývali Teplicami. 

Prví hostia začali prichádzať do kúpeľov v druhej polovici 17. storočia. Prvý kamenný jednoposchodový kúpeľný dom bol v kúpeľoch Sliač postavený v roku 1818. V jeho vnútri sa nachádzali štyri bazény. Pre kúpeľných hostí z ďaleka bol vybudovaný jednoposchodový hotel Buda (dnes hotel Bratislava) postavený v roku 1823. V roku 1889 bolo nadstavané aj druhé poschodie. Neskôr bol hotel prepojený s hotelmi Pešť (dnes liečebný dom Detva) a Hungaria (dnes Slovensko). 

Okrem hlavných liečebných domov a hotelov sa tu nachádzali aj menšie penzióny. Výzor pôvodných kúpeľov Sliač nám dokladajú najmä historické fotografie a pohľadnice. 

Kúpele Sliač od 20. storočia do súčasnosti

Začiatkom 20. storočia sa charakter a vzhľad kúpeľov zmenil. V roku 1922 ich kúpil československý štát. Nová výstavba v kúpeľoch prebehla pod návrhom pražského architekta Rudolfa Stockara. Centrom kúpeľov sa mali stať hotel Slovensko a nový hotel Palace. V druhej polovici dvadsiateho storočia bol hotel Slovensko využitý ako liečebný dom pre deti s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Od pôvodného plánu urobiť z toho hotela centrum kúpeľov sa upustilo.

Novovybudovaný Hotel Palace sa stal hlavnou budovou celého kúpeľného areálu kúpeľov Sliač. Bol postavený v rokoch 1929 až 1943 a patril k popredným dielam funkcionalizmu. V čase svojho vzniku patril k najluxusnejším kúpeľným zariadeniam v republike a Sliač navštevovalo veľa významných osobností tej doby. Komplex tvorí 240 m dlhá funkcionalistická stavba, s ubytovacou časťou, jedálňami a kaviarňami. Pri výstavbe sa zohľadňovala najmä funkčnosť priestorov.

Zaujímavosti

  • Typický deň kúpeľného hosťa v kúpeľoch Sliač popisuje aj jedna z najznámejších českých spisovateliek Božena Nemcová, ktorá sa v polovici 19. storočia liečila v kúpeľoch. V liste manželovi spomína, že jednou z procedúr kúpeľných hostí bola aj hodinová prechádzka po parku.
  • Borovica Ľudmily Podjavorinskej je chránená predovšetkým v spojitosti na osobu Ľudmily Podjavorinskej. Podjavorinská pri pobyte v kúpeľoch písala práve pod týmto stromom. Borovica má obvod kmeňa 350 cm, výšku 23 m s priemerom koruny 20 m, vek stromu je približne 150 rokov.
  • Hotel Buda (Bratislava) je najstaršia a zároveň jedna z mála zachovaných pôvodných budov kúpeľov. V súčasnosti je však zavretý a neslúži kúpeľným hosťom.
  • Hotel Pešť bol až do postavenia Hotela Palace najkrajšou kúpeľnou budovou. Dôležité návštevy kúpeľov boli ubytované práve v tomto hoteli.
  • V súčasnej dobe je celý komplex kúpeľného hotela Palace zaradený do registra pamiatok funkcionalistickej architektúry DOCO-MOMO. Kúpeľný hotel Palace je považovaný za jedno z vrcholných diel Rudolfa Stockara.
  • Od roku 1998 je komplex Palace vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Hotel do dnešnej doby neprešiel žiadnou komplexnou rekonštrukciou, na základe čoho je možné v ňom nájsť veľa pôvodných historických prvkov, od pôvodných okien až po nábytok.
  • Slovenský básnik Andrej Sládkovič sa síce v kúpeľoch neliečil, ale v rokoch 1844 – 1847 bol vychovávateľom v Rybároch (dedina v blízkosti). V súčasnosti sa v parku nachádza Socha Maríny ako pamiatka na Sládkoviča.

Doprava

Sliač je kúpeľné mesto, ktoré sa nachádza na strednom Slovensku v okrese Zvolen, od ktorého je vzdialené 4 km. Mestom prechádza cesta I/69 od Kováčovej na Banskú Bystricu a dôležitá Železničná trať Zvolen – Vrútky. Neďaleko od Sliaču vedie hlavný ťah rýchlostnej cest R1 smerom na Banskú Bystricu. Cez Sliač premáva i autobusová doprava. Známe je aj medzinárodné civilné a vojenské letisko Sliač

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené pre kúpeľných hostí na spoplatnenom monitorovanom parkovisku. Nachádza sa tu i menšie parkovisko pre hostí, je platené, nestrážené. Od liečebného domu Palace je vzdialené približne 400 metrov.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne dostupný bez poplatkov a časových obmedzení.

GPS súradnice

Kúpeľný park Sliač: 48.6140845°, 19.1611627°

Mohlo by vás zaujímať

Renesančný kaštieľ v Dolnej Mičinej Mičinské travertíny – náučný chodník a pamiatky v okolí

Okolie Dolnej Mičinej, ktorá sa nachádza neďaleko Sliača, je bohaté na prírodné, ale i kultúrne pamiatky. Spoznajte s nami Mičinské travertíny, renesančný kaštieľ v Dolnej Mičinej či gotický kostol sv. Martina v obci Čerín.

Zistiť viac
Celkový pohľad na areál Mestského hradu v Banskej Bystrici Mestský hrad v Banskej Bystrici a jeho história

Mesto Banská Bystrica leží v srdci stredného Slovenska. Jedným zo symbolov mesta je mestský hrad s jednotlivými stavbami. Nenechajte ujsť príležitosť prejsť sa areálom mestského hradu či navštíviť múzeá a pamiatky mesta.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore