Skalný hríb Čertova skala – náučný chodník a trasa

Skalný hríb Čertova skala je unikátnym prírodným výtvorom nielen na Slovensku, ale i v strednej Európe. Ak sa vydáte po zastávkach náučného chodníka prírodnou rezerváciou Boky, budete mať možnosť spoznať tento európsky unikát aj vy.

Národná prirodná rezervácia Boky

Skalný hríb Čertova skala patrí k európskym unikátom

Skalný hríb, ktorý je nazývaný aj Čertova skala, je ojedinelý prírodný výtvor. Nachádza sa v Národnej prírodnej rezervácii Boky v katastri obce Budča v nadmorskej výške 465 m.n.m. Samotná Čertova skala je však veľký andezitový balvan, ktorý vznikol selektívnym zvetrávaním. Predpokladaná hmotnosť balvanu je 17 ton. Pomenovanie dostal na základe špecifického tvaru – takmer voľný balvan je spojený so skalným podložím na pomerne malej ploche. Navonok pôsobí skalný hríb tak vratko, ako by mal každú chvíľu spadnúť.

Zaujímavý je najmä tým, že podobné útvary sa nachádzajú v Colorade (Monument Peak) a v Egypte (skala Ras el Kadí). Na Slovensku je okrem Čertovej skaly známy Markušovský skalný hríb v Hornádskej kotline.

Prírodná rezervácia a náučný chodník Boky

Čertova skala je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Boky. Územie bolo vyhlásené v roku 1964 na rozlohe 176,4900 ha. Predmetom ochrany je flóra a fauna, geologické a geomorfologické útvary ako kamenné moria, sute a chránené geologické výtvory. Na území rezervácie Boky sa nachádzajú aj lesné porasty s dubom cerovým. Tieto porasty patria medzi najstaršie svojho druhu na Slovensku (sú staré až 250 rokov).

Banskobystrický kraj je bohatý na prírodné pamiatky a rezervácie. Za zmienku určite stojí napríklad Badínsky prales, alebo Mičinské travertíny. Spojte výstup k Čertove skale s pobytom v Sliači a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kút Slovenska ponúka.

Turistické trasy

Na Čertovu skalu sa môžete dostať dvoma spôsobmi, a to Náučným chodníkom Boky z Budče alebo z obce Tŕnie.

Náučný chodník Boky

Národnou prírodnou rezerváciou Boky vedie celoročný, obojsmerný náučný chodník. Celková dĺžka chodníka je 5,1 kilometra s prevýšením 300 metrov. Celkový odhadovaný čas na prejdenie sú 2,5 až 3 hodiny. Náučný chodník končí pri obci Hronská Dúbrava.

Na trase sa nachádza celkovo 13 zastávok, v podobe informačných tabúľ:

  1. Úvodný informačný panel Náučný chodník Boky
  2. Informácia o NPR Boky
  3. Kamenné moria
  4. Informácia o hmyze a hubách
  5. Informácia o lesnom poraste a dube cerovom
  6. Informácie o faune
  7. Kukučka vencová
  8. Skalný hríb Čertova skala
  9. Informácia o flóre
  10. Lesné spoločenstvá
  11. Poľovná zver
  12. Význam lesov
  13. Informácia o NPR Boky
Pohľad na Skalný hríb Čertova skala

Oficiálny začiatok zelenej turistickej značky je v centre Budče, pri kostole. Ak vyrazíte z obce, predĺžite si cestu o 30 minút. Najrýchlejšie sa však na Čertovu skalu dostanete tak, že odbočíte z diaľnice smerom na Budču a pred obcou doľava na parkovisko (v turistických mapách toto miesto nájdete pod názvom Budča – Sietno). Odtiaľ budete postupovať po zelenej turistickej značke.

Cesta od Sietna vedie šikmejším svahom popri diaľnici. Po ceste natrafíte na viacero informačných panelov. Táto časť cesty je nenáročná, idete viac-menej po vrstevnici. Následne sa terén viac prevyšuje, cesta začne byť náročnejšia, vedie strmým, úzkym chodníkom, na ktorom sa pomerne šmýka. Na základe tejto náročnejšej časti náučného chodníka odporúčame zvážiť návštevu s malými deťmi.

Tŕnie – Hrabiny – Čertova skala

Z obce Tŕnie vedie zelená turistická trasa až na Čertovu skalu. Táto trasa vedie až do Budče. Celkový čas na prejdenie z Tŕnia až do Budče cez osadu Hrabiny a Čertovu skalu odhadujeme na 3 hodiny.

Fotografie

Povesť o Čertovej skale

Asi najrozšírenejšia povesť o Čertovej skale hovorí, že čert chcel v minulosti potrestať obyvateľov Budče postavením priehrady. Preto vzal v noci veľký kameň až za kopcom v Dubovom a odtiaľ ho chcel preniesť do údolia Hrona. Lenže na svahu nad Budčou ho zastihol úsvit. Akonáhle na neho dopadli prvé lúče slnka, skamenel aj so skalou na pleci.

Doprava

Skalný hríb Čertova skala leží neďaleko obce Budča. Obcou prechádza cesta č. 2440. Do obce pravidelne premáva autobusová doprava. Z obce je priamy prípoj na rýchlostnú cestu R1 smerom do Banskej Bystrice a Žiar nad Hronom.

Ako sa dostať z kúpeľov Sliač ku skalnému hríbu 

Začiatok Náučného chodníka Boky v obci Budča je od kúpeľov v Sliači vzdialený 14,4 km. Cesta autom trvá 14 minút. Zo Sliača môžete postupovať na Kováčovú, kde sa napojíte na rýchlostnú cestu R1 (spoplatnený úsek). Pri Čertovskej kolibe zíďte výjazdom Budča a pokračujte po ceste 2440. Po pár metroch (na prvej križovatke) odbočíte doľava, následne uvidíte parkovisko. Odtiaľto budete postupovať po zelenej turistickej trase pešo.

V prípade, že sa vydáte z kúpeľov po starej Strážskej ceste popri Hrone z ktorej sa napojíte, za nadjazdom ponad R1, na cestu 2440, tak sa cestou tam (či späť) nezabudnite pristaviť aj pri Arboréte Borová hora.

Ak zvolíte východiskový bod z obce Tŕnie cesta autom bude trvať 20 minút. Z Budče budete pokračovať smerom na obec Turová až do Tŕnia.

Zo Sliača pravidelne premáva aj autobusová doprava, je však potrebné prestupovať vo Zvolene. Ideálne spojenie trvá pol hodinu.

Ako sa dostať z kúpeľov Sklené Teplice ku skalnému hríbu

Kúpele Sklené Teplice sú od začiatku náučného chodníka vzdialené 30 km. Cesta autom zaberie 24 minút. Zo Sklených Teplíc je potrebné pokračovať smerom na Hliník nad Hronom. Za Lehôtkou pod Brehmi sa treba napojiť na rýchlostnú cestu R1 (spoplatnený úsek), pokračovať až do Budče – tu zísť z cesty výjazdom Ostrá Lúka. Odporúčame cestovať autom vzhľadom na množstvo prestupov. 

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené na menšej spevnenej ploche na východiskových bodoch obidvoch trás.

Mapa miesta

GPS súradnice

Čertova skala: 48.5669687°, 19.0232173° 
Začiatok náučného chodníka Boky: 48.5702322°, 19.0477246°

Postrehy návštevníkov

Krásny skalný úkaz, ktorý popiera gravitáciu 😉 Vedú k nej 2 cesty – prvá (dlhšia a náročnejšia) od obce Budča, strmým úzkym chodníkom cez ktorý sú napadané stromy. Vhodná ja pevná obuv – dosť sa tam šmýka, hlavne po daždi. Druhá cesta vedie z obce Tŕnie – Hrabiny, prechádzka lesom po zelenej značke a nakonci kúsok strmšie zídete k Čertovej skale. Odporúčam 😉
Milan Š.

Pekný výlet. Je naozaj čo k videniu. Odporúčam dobrú obuv a palice.
Daniel O.

Vstupné/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný bez obmedzení.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Rozsiahly areál Pustého hradu - Horný Hrad Pustý hrad nad Zvolenom

Pustý hrad je známou zrúcaninou nad mestom Zvolen. Vydajte sa náučným chodníkom, spoznajte históriu hradu a objavte dlhoročnú prácu archeológov. Návštevu hradu jednoznačne nebudete ľutovať.

Zistiť viac
Pamätník obetiam prvej svetovej vojny Náučný chodník mestom Sliač

Kúpeľné mesto Sliač preslávili najmä svetoznáme kúpele. Ak chcete spoznať históriu a okolie mesta, vyberte sa s nami jednotlivými zastávkami Náučného chodníka mestom Sliač.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore