Náučný chodník Mičinské travertíny

Okolie Dolnej Mičinej, ktorá sa nachádza neďaleko Sliača, je bohaté na prírodné, ale i kultúrne pamiatky. Spoznajte s nami národnú prírodnú pamiatku Mičinské travertíny a vydajte sa s nami po stopách náučného chodníka Mičinské travertíny.

Národná prírodná pamiatka Mičinské travertíny

Národná prírodná pamiatka Mičinské travertíny

Mičinské travertíny ležia na území Chránenej krajinnej oblasti Poľana, medzi obcami Dolná Mičiná a Čerín, v okrese Banská Bystrica.

Predmetom ochrany je od roku 1979 údolná travertínová terasa, so živými, ale i zaniknutými kopami pramenitov. Pramenity vznikajú na miestach výveru minerálnej vody, kde je na povrch okrem minerálnych látok vynášaný aj uhličitan vápenatý. 

Niektoré travertínové kopy sú živé, to znamená, že sú neustále rastúce a tvorba travertínu v nich prebieha. Neživé kopy zanikli a zarástli vegetáciou. Vďaka vode, ktorá obsahuje veľké množstvo minerálov, majú červenkasté zafarbenie.  Kopy majú rôzny tvar, zaujímavé sú najmä tie, ktoré sa označujú ako mičinské pramenitové kopy s previsnutým valom a žliabkovitým odtokom.

Medzi najznámejšie pramenitové kopy na Slovensku patria Dudinské travertíny, ktoré sa nachádzajú v areáli známych kúpeľov.  

Náučný chodník Mičinské travertíny 

Lokalita Mičinských travertínov nie je pravým náučným chodníkom, ale zaraďuje sa k nim. Pri vývere minerálnej vody nájdete 1 informačnú tabuľu. Okolo travertínových kôp vedie drevený chodník. Náučný chodník je celoročný, jednosmerný. 

Prístrešok s medokýšom

Neďaleko travertínov sa nachádza prístrešok s kyslým minerálnym prameňom. Prameň je vyhľadávaný turistami, ale i domácimi obyvateľmi, ktorí si sem chodia naberať minerálnu vodu. 

Minerálne pramene v okolí

Na území patriacom k Čerínu, Čačínu a v okolí Mičinských travertínov sa nachádza viacero minerálnych prameňov. Priamo na lúke nad Mičinskými travertínmi sa nachádza najvýdatnejší prameň Kráter Vriaci. Voda sa dá nabrať načrením, na pitie sa však nevyužíva, len občasne turistami, podobne, ako neďaleký prameň Kráter na lúke. 

Prameň Dvojča sa nachádza asi 50 m severne od prameňa Medokýš – Pri potoku na dolnom okraji lúky. Ďalšie dva pramene sa nachádzajú v intraviláne obce Čačín a neďaleko obce Čerín. Oba sa využívajú na pitné účely.

Historické pamiatky v okolí

V okolí Mičinských travertínov môžeme nájsť niekoľko zaujímavých pamiatok. Patria medzi ne už pomerne schátraný objekt kaštieľa v Dolnej Mičinej, ale i krásny gotický Kostol sv. Martina v obci Čerín. Pri návšteve Mičinských travertínov nevynechajte príležitosť prezrieť si aj tieto zaujímavé pamiatky.

Doprava

Obec Dolná Mičiná sa nachádza v okrese Banská Bystrica. Od Banskej Bystrice leží 12 km, podobne ako od Sliaču. Cez obec prechádza cesta č. 591. Do obce pravidelne premáva aj verejná autobusová doprava.

Načerpať sily po návšteve travertínov a pamiatok z okolia môžete v neďalekých kúpeľoch Sliač, Brusno alebo v Sklených Tepliciach. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s víkendovým pobytom, určite neoľutujete.

Ako sa dostať k Mičinským travertínom z kúpeľov Sliač

Mičinské travertíny sú od kúpeľov Sliač vzdialené 12 km, cesta autom vám zaberie 14 minút. Z kúpeľov prejdiete do Sliača a odbočte smerom na Veľkú Lúku, následne cez obec Lukavica až do Dolnej Mičinej. Pred obcou na križovatke odbočte doprava. Po pár metroch sa dostanete na parkovisko, ktoré sa nachádza priamo pri ceste. Zároveň je tu aj informačná tabuľa. 

I keď je Dolná Mičiná neďaleko kúpeľov, verejná doprava premáva smerom od Banskej Bystrice. Odporúčame využiť vlastnú dopravu a po ceste sa zastaviť aj na prehliadku banskobystrického mestského hradu, alebo Múzea SNP.

Ako sa dostať k Mičinským travertínom z kúpeľov Brusno

Od kúpeľov Brusno ležia travertíny 28 km, cesta autom vám zaberie 32 minút. Z Brusna pokračujte po ceste č. 66 smerom do Banskej Bystrice. Za Slovenskou Ľupčou odbočte smerom na Šalkovú a pokračujte na Dolnú Môlču, až do Hornej a následne Dolnej Mičinej. Za obcou odbočte na križovatke smerom na Čerín. 

Do Dolnej Mičinej sa dostanete z Brusna aj autobusom, je potrebné prestupovať v Banskej Bystrici. Ideálne spojenie trvá 40 minút.

Ako sa dostať k Mičinským travertínom z kúpeľov Sklené Teplice

V prípade, že ste na pobyte v Kúpeľoch Sklené Teplice delí vás od Mičinských travertínov 50 km. Cesta autom bude trvať približne 40 minút. Zo Sklených Teplíc pokračujte smerom na Hliník nad Hronom, tu sa napojte na rýchlostnú cestu R1 (spoplatnený úsek) a pokračujte po Budču až na Kováčovú. Tu zíďe výjazdom Kováčová a pokračujte do Sliaču a ďalej do Dolnej Mičinej.

Zo Sklených Teplíc premáva aj verejná doprava. Odporúčame však využiť vlastnú dopravu vzhľadom na veľké množstvo prestupov a časovú náročnosť. Ak sa vydáte na výlet autom, nezabudnite sa zastaviť aj v Sliači na malé osvieženie a ochutnajte miestne minerálne pramene v kúpeľnom parku Sliač.

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené na parkovisku pred vstupom do chránenej lokality.

Mapa miesta

Trasa

Mičinské travertíny sa nachádzajú neďaleko parkoviska, ktoré leží pri štátnej ceste z Dolnej Mičinej do Čerína. Na začiatku náučného chodníka je aj odberné miesto minerálnej vody.

Postrehy návštevníkov

Nie veľké rozlohou ale oplatí sa vidieť. Jedná sa o jednotlivé kopy vápenca v ktorých sú závrty. V niektorých je málo vody a viac menej iba stojí, iné sú na kyslú vodu bohaté a krásne z nich voda vyviera. Kedysi ich tu bolo 17 ale časom stratili vodu a vyschli a zarástli. Teraz som ich našiel 7.
Peter B.

Moje oblubene miesto na cyklovylet, ked chcem nacapovat zelezitu mineralnu vodu. Miesto by si zasluzilo trosku vacsiu pozornost a financnu injekciu. Travertiny, aj ked niektore postupne vysychaju a ich okolie zarasta, su velmi zaujimavym prirodnym ukazom, ktory sa oplati navstivit.
Julián L.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne dostupný bez obmedzení.

Video

GPS súradnice

Mičinske travertíny: 48.667229°, 19.230907°

Mohlo by vás zaujímať

Písací stôl J.G.Tajovského v pamätnej izbe Pamätný dom Jozefa Gregora Tajovského v Tajove

Malá obec Tajov je známa predovšetkým ako rodisko známeho slovenského spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského. Pri návšteve obce nevynechajte príležitosť pozrieť si jeho rodný dom, zoznámiť sa s históriou obce alebo preskúmať zaujímavý prírodný útvar – Tajovskú kopu, ktorá sa nachádza neďaleko.

Zistiť viac
Gotický kostol sv. Mikuláša v Sliači Gotický Kostol svätého Mikuláša v Sliači

Kostol svätého Mikuláša je krásnym príkladom gotickej architektúry, ktorá sa zachovala do dnešných dní aj napriek neskorším prestavbám. Aj v súčasnosti pôsobí Kostol sv. Mikuláša stále impozantne. V mestskej časti Kúpele sa nachádza aj ďalšia pozoruhodná stavba a to klasicistická Kaplnka sv. Hildegardy.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore