Letecké dni na letisku Sliač

Najznámejšou a najnavštevovanejšou akciou roka nielen pre nadšencov letectva a vojenskej techniky sú Medzinárodné letecké dni SIAF, ktoré sa od roku 2011 pravidelne konali na Letisku Sliač. Pri leteckej a akrobatickej šou sa predstavili vojenské, ale aj civilné zložky letectva a vojenskej techniky.

Medzinárodné letecké dni sa tešia veľkej obľube divákov

Medzinárodné letecké dni SIAF sú najväčšou leteckou udalosťou roka

Medzinárodné letecké dni Slovak International Air Fest (SIAF) patria k najprestížnejšej leteckej udalosti a zároveň k najnavštevovanejším podujatiam na území Slovenska. Ešte pred pár rokmi sa konali každý rok koncom augusta na Leteckej základni Sliač a Letisku Sliač. Nebolo teda prekvapením, že tieto dni k letisku smeroval za jedinečným zážitkom nejeden účastník liečebného pobytu zo sliačskych kúpeľov.

Hlavným organizátorom bola Slovenská letecká agentúra (SLLA) v spolupráci s Ministerstvom obrany SR, Ozbrojenými silami SR a Letiskom Sliač.

Medzinárodné letecké dni SIAF predstavujú unikátnu leteckú a akrobatickú, vojenskú, ale aj civilnú leteckú šou, za ktorou cestuje množstvo fanúšikov a priaznivcov leteckej techniky z celej Európy. Hlavným bodom programu sú prelety pilotov Vzdušných síl a Ozbrojených síl, ktoré predstavujú divákom vojenskú techniku Slovenskej republiky, ale i vystúpenia zahraničných pilotov a ich leteckých strojov.

V minulosti mohli diváci Leteckých dní na Sliači pozorovať najnovšiu vojenskú techniku v podobe 15 kusov leteckej techniky. Predstavovali ju americké vrtuľníky Black Hawk, stíhacie lietadlá Mig-29, dopravné lietadlá Spartan, stíhacie lietadlá F-16 a mnohé ďalšie. Zároveň tu predvázali aj ukážky vojenskej techniky pozemných a špeciálnych síl vrátane výstroja, výzbroje a ručných zbraní, ťažkej kolesovej a pásovej techniky, či prototypu bojového obrneného vozidla 8×8 Vydra.

Najslávnejšie akrobatické skupiny na Sliači

Letecké dni sa aktuálne nekonajú na Letisku Sliač

Letecké dni sa každoročne konali na Letisku Sliač od roku 2011 až do roku 2020. Od roku 2020 sa však už nekonajú na Letisku Sliač, ale z dôvodu rekonštrukcie letiska sa presunuli na leteckú základňu Malacky/Kuchyňa.

Letisko Sliač prechádza zásadnou rekonštrukciou a prevádzka letiska je na niekoľko rokov pozastavená pre civilné aj vojenské lety. Modernizácia vojenskej leteckej základne na Sliači je predbežne plánovaná do roku 2023, no dnes je už známe, že aj Letecké dni 2023 sa budú konať v Kuchyni.

Zaujímavosti

  • V roku 1942 letisko prijalo prvé dopravné lietadlo letiace na linke Bratislava – Vysoké Tatry s medzipristátím na letisku Tri Duby. Vtedy priletelo na Sliač 8 pasažierov, pričom išlo o kúpeľných hostí Kúpeľov Sliač.
  • Na letisku Sliač okrem iného pôsobil aj jeden z prvých aeroklubov na Slovensku, Aeroklub Banská Bystrica. Vznikol v septembri 1933. 
  • Počas obdobia SNP sa letisko stalo pojmom v historickej tradícii vojenstva Slovenska a Československého štátu. Tento jeho historický vklad bol tiež právom ocenený čestným pomenovaním „Letisko SNP“.

Fotografie z Medzinárodných leteckých dní SIAF

História Letiska Sliač

Na mieste terajšieho Letiska Sliač v prvej polovici 30-tych rokov 20. storočia prichádzali sezónne cvičiť lietadlá pluku 3. generála M.R. Štefánika z Piešťan. Okrem toho sa tu stretávali nadšenci lietania, ktorí zlietavali svahy v okolí. Významným momentom v histórii letiska bol 20. apríl 1936. Po dohode s vlastníkmi pôdy došlo k schváleniu plochy pre účely letiska. Letisko slávnostne odovzdali do správy SSA Zvolen 1.5.1936.

Od roku 1937 začala na letisku prebiehať intenzívna vojenská letecká činnosť spôsobená vojenskou mobilizáciou Nemecka. Letisko bolo v tomto období známe pod pomenovaním Letisko Zvolen. Premenovanie Letiska Zvolen na Letisko Tri Duby prebehlo 1.5.1942.

Letisko Tri Duby a Slovenské národné povstanie

Letisko Tri Duby v lete a v jeseni 1944 počas príprav a v priebehu Slovenského národného povstania napísalo významnú kapitolu svojich dejín. So svojím leteckým a pozemným personálom zohralo dôležitú úlohu v podpore leteckej činnosti nad celým povstaleckým územím.

Veliteľom letiska počas povstania bol Belo Kubica. Večer 29. augusta 1944 prišla na Letisko Tri Duby väčšina posádky, dnes už historického piešťanského letiska pod vedením stotníka Ivana Haluzického. V septembri 1944 letisko zbombardoval nepriateľ.

V raňajších hodinách 26.10.1944 nemecká bojová skupina Schill obsadila letisko, čím padla posledná základňa povstalcov. Letisko bolo oslobodené z 19. na 20. marca 1945 sovietskymi a rumunskými vojskami postupujúcimi v smere na Banskú Bystricu.

Po oslobodení, 21. marca 1945, bola na letisku obnovená prevádzka a zároveň bolo premenované na Letisko SNP Sliač.

Letisko Sliač po vojne

Letisko Sliač po druhej svetovej vojne s výnimkou civilného sektoru pre ČSA využívala sovietska armáda ako leteckú základňu sovietskej Strednej skupiny vojsk. Táto kapitola letiska bola ukončená po 22 rokoch, kedy na základe medzinárodnej dohody o odchode sovietskych vojsk z územia ČSSR dňa 21.10.1990 odletelo z letiska Sliač posledných 59 vrtuľníkov.

Od 1.1.1991 sa Letisko Sliač stalo súčasťou novovzniknutej príspevkovej organizácie. V tom roku obdržalo aj štatút verejného medzinárodného letiska.

Míľniky

  • 20. apríl 1936 – odkúpenie pozemkov pre prípravu letiska,
  • 1.5.1936 – letisko prešlo do správy SSA Zvolen,
  • 1936 – prvý civilný let,
  • 1937 – vojenská príprava letiska,
  • 21.06.1939 – zriadená Slovenská letecká spoločnosť (SLS),
  • 1.5.1942 – Letisko Zvolen sa premenovalo na Letisko Tri Duby,
  • 26.10.1944 – nemecká bojová skupina Schill obsadila letisko,
  • 19. na 20. marca 1945 – letisko oslobodili sovietske a rumunské vojská,
  • 1947 – rozvoj civilnej dopravy,
  • 1.1.1991 – letisko sa stalo súčasťou novovzniknutej príspevkovej organizácie Slovenská správa letísk.

Doprava

Sliač je kúpeľné mesto, ktoré sa nachádza na strednom Slovensku v okrese Zvolen, od ktorého je vzdialené 4 km. Mestom prechádza cesta I/69 od Kováčovej na Banskú Bystricu a dôležitá železničná trať Zvolen – Vrútky. Neďaleko od Sliaču vedie hlavný ťah rýchlostnej cesty R1 smerom na Banskú Bystricu. Cez Sliač premáva i autobusová doprava. Známe je aj medzinárodné civilné a vojenské letisko.

Doprava k Letisku Sliač 

Letisko Sliač sa nachádza priamo pri hlavnej ceste 69 za mestom Sliač (výjazd zo Sliača na Banskú Bystricu). Pri príchode po rýchlostnej ceste R1 odporúčame využiť zjazd Kováčová a následne po ceste smer Sliač. Autobusová zastávka Sliač, letisko sa nachádza priamo pred letiskom – premávajú tu prímestské spoje. Následný peší presun do letiskovej haly je približne 5 minút.

Príchod na letisko je možný aj vlakovým spojom. Vlaková stanica sa nachádza v meste Sliač – Kúpele. Stanica sa nachádza 4 km od letiska, preto je nutný dodatočný spoj autobusom alebo taxislužbou.

Parkovanie

K dispozícii je parkovisko pre 192 áut a 2 autobusy hneď pri letiskovom termináli. Parkovisko je vhodné na krátkodobé, ale aj dlhodobé parkovanie, je zabezpečené rampou, monitorované kamerovým systémom a nestrážené. Ďalšie parkovanie je možné pozdĺž hlavnej cesty pri letisku Sliač.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

SIAF 2018 excelentná akcia, veľmi sme si to užili, bolo na čo pozerať aj na zemi aj vo vzduchu.
Marek U.

Príjemné prostredie, páči sa mi udalosť SIAF ktorá je každoročne vykonávaná na tomto letisku.
Pavol T.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Informácie ohľadom aktuálnych letových podmienkach a prevádzke nájdete na oficiálnej webovej stránke Letiska Sliač, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

Cena vstupeniek na Medzinárodné letecké dni SIAF je zverejnená na oficiálnej webovej stránke Medzinárodné letecké dni SIAF, ktorú uvádzame v sekcii súvisiace odkazy.

Video

Kontakt

Letisko Sliač, a.s.

96231 Sliač

GPS súradnice: 48.6405523°, 19.1407942°

Mohlo by vás zaujímať

Kúpeľný dom Palace, Sliač Náučný chodník mestom Sliač

Kúpeľné mesto Sliač preslávili najmä svetoznáme kúpele. Ak chcete spoznať históriu a okolie mesta, vyberte sa s nami jednotlivými zastávkami Náučného chodníka mestom Sliač.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok - Mig 15 Letecké múzeum Slavnica

Letecké múzeum Slavnica ponúka výstavu unikátnych lietadiel pod holým nebom. Múzeum je krásnou ukážkou práce horlivého úsilia milovníkov leteckých strojov a lietania vôbec.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore