Vojenské historické múzeum Piešťany

Jedinečným zážitkom pre deti aj dospelých je určite návšteva Vojenského historického múzea na bývalom vojenskom letisku v Piešťanoch. Nájdete tu vystavené lietadlá, vrtuľníky, motorky, poľné kuchyne aj nemocnicu, výzbroj, výstroj, ľahkú obrnenú aj ťažkú pásovú techniku z rokov 1945 – 1992. Múzeum dokumentuje vojenské dejiny Slovenska a pestuje národné historické vedomie. Jeho poslaním je tiež prezentácia rezortu Ministerstva obrany a Ozbrojených síl SR.

Replika lietadla Caproni, s ktorým sa M. R. Štefánik zrútil pri Ivanke pri Dunaji

Expozícia Vojenského historického múzea v Piešťanoch

Vojenské historické múzeum Piešťany je súčasťou Vojenského historického ústavu Bratislava, ktorý spadá pod Ministerstvo obrany SR. Riadi činnosť dvoch múzejných oddelení : múzejné oddelenie Piešťany so stálou expozíciou „Výzbroj čs. armády v rokoch 1945 – 1992“ a múzejné oddelenie Svidník s centrálnou expozíciou „Vojenské dejiny Slovenska v rokoch 1914 – 1945″. 

Expozícia múzea v Piešťanoch je umiestnená v interiéri a exteriéri. Ťažisko expozície je v hale č. 1, kde sa nachádzajú zbierkové predmety, ktoré približujú návštevníkom techniku čs. armády v rokoch 1945 – 1992. 

V hale č. 2 je vystavená ľahká obrnená technika. V hale č. 3 ťažká pásová technika. V prístrešku P2 je to veľkorozmerná technika. Vonkajšia expozícia je rozdelená na 4 bloky:

  • letecká technika a technika protivzdušnej obrany;
  • ženijná technika;
  • tanková a obrnená technika;
  • delostrelecká technika.

Míľniky

  • 2002 v sídle zrušenej 32. leteckej základne sa začalo budovať múzejné oddelenie v Piešťanoch;
  • 2004 sprístupnená stála expozícia “Výzbroj čs.armády v rokoch 1945 – 1992”;
  • 2015 do múzea pribudli interaktívne dotykové infokiosky, infopanely, či ďalšie multimediálne technológie. 

Zaujímavosti

K najzaujímavejším exponátom patria bezpochyby všetky verzie stíhačky MIG-21, ktoré lietali v rámci československých vzdušných síl. Rovnako zaujímavými sú odpaľovacie zariadenie KRUG či rakety VOLCHOV a NEVA na odpaľovacích rampách. 

Fotogaléria

Akcie

Múzeum organizuje akcie v rámci Dňa detí s OS SR, Dňa ozbrojených zložiek a záchranných systémov s deťmi a Noc múzeí.

Ako sa dostať do Vojenského historického múzea

Vojenské múzeum leží v svetoznámom kúpeľnom meste Pieštany. Z autobusovej stanice v Piešťanoch premáva mestská hromadná doprava, trolejbus č.205, z vlakovej stanice premáva trolejbus č. 204. Z oboch vystúpite na konečnej zastávke Rádiová.

Odtiaľ je potrebné pokračovať pešo po ulici Rádiová, po 50 m odbočiť vpravo po ulici Banšelova, po 150 m prejsť cez prechod pre chodcov smerom k pobočke Tatrabanky do ulice Krajná, po 200 m vľavo je budova Vojenského historického ústavu.

Zo železničnej stanice premáva aj autobus č. 63. Výstupná zastávka je Vozovňa Trnávka. Po vystúpení pokračujte pešo po ulici Galvaniho, následne po 50 m odbočte vľavo, prejdite cez prechod pre chodcov smerom k pobočke Tatrabanky do ulice Krajná, po 200 m vľavo je budova Vojenského historického ústavu.

Parkovanie

Parkovanie je zdarma pred vstupom do múzea pre približne pre 10 áut.

Mapa Miesta

Postrehy návštevníkov

Určite odporúčam navštíviť. Nie sme teda žiadny vojenský nadšenci, ale prehliadka nás naozaj bavila. Na prehliadku sa treba dopredu nahlásiť telefonicky (odporúčam aspoň 2-3 dni vopred, pretože v lete je dosť záujem) a trvá cca 1,5 hod. Vstupné je 1Euro dospelý a 0,5Eur dieťa. Musím povedať, že sme si užili každú minútu a zvládol to aj 4rocny syn a kľudne by sme vydržali aj dlhšie. Pri niektorých historkách som mala až zimomriavky, bolo to zábavné, pútavé, a vďaka sprievodcovi sme boli všetci v pozore, čo veľmi pridalo na autenticite.
Michaela B.

Toto vrelo odporúčam. Konečne po dlhej dobe pútavá prehliadka z ktorej vytvoril sprievodca neskutočný zážitok. Ten pán (bývalý vojak) okorenil prehliadku zážitkami a príbehmi tak dokonale že…klobúk dole. Sršal humorom a po hodine a pol mi bolo ľúto ze končíme. Ďakujem už dlho som sa tolko nenasmial.
Pavol P.

Vstupné/Cenník

Cena vstupného sa pohybuje v rozsahu 0,50 – 1,00 €.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Vojenského historického múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Vojenské historické múzeum otváracie hodiny

Múzeum je otvorené sezónne. Od júna do septembra denne okrem pondelka. V októbri až máji okrem víkendu a pondelka. Pre aktuálne otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Vojenského historického múzea. Link uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Kontakt

Vojenské historické múzeum Piešťany
Žilinská cesta 6545
921 01 Piešťany

Kasárne SNP na Orviskej ceste boli vyhradené pre depozitáre a administratívnu budovu.

GPS súradnice : N 48°36’27.5″  E 17°49’56.9″

Mohlo by vás zaujímať

Budova hlavnej expozície múzea Balneologické múzeum

Balneologické múzeum v Piešťanoch je jedinečné múzeum, v ktorom máte možnosť spoznať dejiny kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku. Na svoje si prídu nielen milovníci histórie, pomocných vied historických a archeológie, ale aj prírodných vied, folklóru a umenia.

Zistiť viac
Slovanské obydlia – nadzemné domy Slovanské hradisko Valy Bojná

Pri návšteve hradiska Valy-Bojná sa ocitnete v minulosti a zistíte, kde a ako žili ľudia pred cca 1200 rokmi. V areáli nájdete modelové rekonštrukcie veľkomoravských obydlí a hospodárskych stavieb. Je to najväčšie slovanské archeologické nálezisko na Slovensku.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore