Hrad Dobrá Niva

Zrúcanina gotického hradu Dobrá Niva sa vypína nad obcou Podzámčok. V minulosti plnil dôležitú úlohu, najmä pri útokoch Turkov na naše územie. V súčasnosti sa z neho zachovala len nepatrná časť, čo však vôbec neuberá na atraktívnosti miesta. Vydajte sa s nami spoznať históriu dobronivského hradu.

Pohľad na hrad Dobrá Niva

Hrad Dobrá Niva sa vypína na kopci nad obcou Podzámčok

Dobronivský hrad, ako sa zvykne hrad Dobrá Niva tiež nazývať, je zrúcanina gotického hradu na kopci nad severným okrajom obce Podzámčok. Vznikol pravdepodobne v druhej polovici 13. storočia na významnej stredovekej ceste Via Magna, na úseku z Krupiny do Zvolena. 

Počas storočí hrad niekoľkokrát zmenil majiteľa. Bol centrom dobronivského kráľovského majetku až do 16. storočia. Najdlhšie ho vlastnil rod Esterházyovcov. Od 19. storočia prestal byť hrad využívaný a postupne chátral. V roku 1996 prešiel pamiatkovou obnovou.

Z celkového hradu sa do súčasnosti zachovalo len torzo jednej steny dvojposchodového paláca. Hrad Dobrá Niva patrí medzi Národné kultúrne pamiatky a obľúbené miesta pre domácich, ale i zahraničných turistov.

Vzhľad hradu v minulosti a v súčasnosti 

Hrad v minulosti tvoril dvojposchodový podpivničený palác, veža a kamenné hradby. Vonkajšie opevnenie bolo zemné. Opis hradu Alexandra Esterházyho z roku 1668 popisuje kamenný hradný palác a ďalšie dve budovy, ochranné bašty, opevnenie a vstupnú bránu.

V súčasnosti môžu návštevníci vidieť torzálne zachovanú jednu stenu paláca. Pozornejší návštevník môže pozorovať zvyšky valového opevnenia po celom obvode hradného kopca, priekopy či náznak vonkajšej hradby pri vstupe. Na hornom hrade sa zachoval jediný súvislý múr s dvojicou konzol, kedysi držiacich renesančný arkier. 

Fotogaléria

Trasa k hradu Dobrá Niva

K hradu Dobrá Niva sa dostanete z centra obce Podzámčok. Pri kostole odbočíte doľava. Na konci ulice začína krátky neznačený chodník v dĺžke 500 m, ktorý vedie až k zrúcanine hradu. Trasa je nenáročná, vhodná pre rodiny s malými deťmi či seniorov. Okolo hradu sú k dispozícii pre návštevníkov lavičky a ohniská na opekanie.

Ak budete mať chuť na ďalšie dobrodružstvá, tak z hradu Dobrá Niva sa môžete vydať na prieskum aj do blízkeho okolia. Smerom ku kúpeľom Sliač, máte možnosť navštíviť hneď 2 ďalšie významné pamiatky, a to Pustý hrad pri Zvolene, alebo Zvolenský zámok. V prípade, že cieľ vašej cesty sa nachádza skôr smerom ku kúpeľnému mestu v Sklených Tepliciach, tak si nenechajte ujsť návštevu Šášovského hradu či hradu Teplica.

Všetky uvedené hrady sú súčasťou tvz. Pohronskej hradnej cesty. Ide o 60 km dlhú turistickú cestu, ktorá spája viaceré pamiatky v okolí Hrona. Ďalej sú jej súčasťou hrady Revište, Peťuša, Žakýľ, Rudno, strážna veža Luchov, mestské opevnenie v Novej Bani či kláštor v Hronskom Beňadiku.

História hradu Dobrá Niva

Hrad Dobrá Niva bol postavený v druhej polovici 13. storočia po tatárskom vpáde ako strážny hrad. Písomne sa prvýkrát spomína v roku 1306 ako castrum de Dobronya. V roku 1306 bol vlastníkom hradu Matúš Čák Trenčiansky, ktorý si hrad vzal od Demetera Zólyomiho a Donča. Od roku 1424 bol hrad majetkom uhorských kráľovien. 

V polovici 15. storočia bol jednou z opôr vojsk Jána Jiskru a bratríkov, keď im hrad prisľúbil v roku 1447 Ján Hunyadi. V roku 1455 dostal hrad, ktorý bol čiastočne poškodený, Andrej Baumkirchner s tou podmienkou, že musí dať hrad do poriadku. Obnovený hrad získal v roku 1463 od Baumkirchnera kráľ Matej Korvín. Ten ho neskôr Benedikovi Thuróczovi.

Po roku 1476 získala hrad kráľovná Beatrix, od ktorej hrad dostal v roku 1490 do zálohu Bernát Frangepán. Štefan Perényi si v roku 1515 vzal za manželku Isottu Frangepánovú, čím sa stal majiteľom hradu. V roku 1518 však hrad vymenil so Štefanom Verbőczym za iné panstvo. V roku 1527 dostal hrad do daru František Révay, ale nedokázal ho ovládnuť, keďže ho obsadil Bálint Török. Onedlho potom Dobrú Nivu obsadili kráľovské vojská. V roku 1531 ho zabral župan Thurn pre kráľovnú Máriu, ktorá sa hradu vzdala v mene kráľa v roku 1548.

Hrad Dobrá Niva od Tureckých nájazdov po súčasnosť

Význam hradu sa zvýšil počas tureckých nájazdov koncom 16. storočia. Najvážnejšie nebezpečenstvo hrad zažil počas útoku sečianskeho a fiľakovského bega v roku 1583. Hrad sa podarilo ubrániť najmä vďaka včasnej pomoci zvolenského kapitána Juraja Barbariča. 

Hrad bol začiatkom 17. storočia už v takom zlom stave, že sa správa Dobronivského panstva presťahovala do novej budovy, ktorú postavili v podhradí v roku 1609. Na hrade ostala len vojenská posádka.

Na prelome 16. a 17. storočia hrad niekoľkokrát menil majiteľa, až sa nakoniec stal majetkom Esterházyovcov. Esterházyovci vlastnili hrad od roku 1614 až do roku 1804. V roku 1805 hrad odkúpila kráľovská kancelária pre potreby banskej komory. Hrad postupne chátral. Zrúcanému hradu napomohli aj dedinčania, ktorí niektoré časti hradu použili ako stavebný materiál pre svoje obydlia.  

Míľniky

  • 2. pol 13. storočia – výstavba hradu,
  • 1306 – prvá písomná zmienka,
  • 1424 – hrad vlastnili uhorské kráľovné,
  • pol 15. storočia – hrad je jednou z opôr vojsk Jána Jiskru a bratríkov,
  • 1463 – hrad získava Matej Korvín,
  • 1476 – hrad získava kráľovná Beatrix,
  • 16. storočie – turecké nebezpečenstvo,
  • 1583 – útok sečianskeho a fiľakovského bega,
  • začiatok 17. storočia – dobronivské panstvo sa sťahuje z hradu do podhradia,
  • 1614 – majiteľmi sa stávajú Esterházyovci,
  • 1805 – hrad odkupuje banská komora,
  • od 19. storočia – Dobronivský hrad chátra,
  • 1996 – rekonštrukcia zachovanej časti hradu.

Známe osobnosti

Štefan Verbőczy (1458 – 1541) 

Štefan Verbőczy bol personál, krajinský sudca a uhorský palatín v roku 1525 – 1526. Bol stúpencom Zápoľskovcov a vďaka nim získal rozsiahle majetky. V roku 1514 sa zúčastnil vojenských akcií proti Dóžovmu povstaniu. Palatínom bol vymenovaný v roku 1525 ako predstaviteľ strednej šľachty. Po bitke pri Moháči v auguste 1526 podporoval protureckú orientáciu Jána Zápoľského, po obsadení Budína Turkami v roku 1541 mu sultán Sulejman I. udelil úrad hlavného sudcu.

Štefan Verbőci bol autorom uhorského zákonníka Tripartita, ktorý kodifikoval obyčajové právo v Uhorsku. Verbőczy zozbieral, zapísal a spracoval vtedajšie platné uhorské súkromné, ale aj verejné obyčajové právo. Uhorský snem schválil Tripartitum v roku 1514 ako návrh zákonníka. Tripartitum hovorilo o jednotnej šľachte, čím zvýhodňovalo postavenie nižšej šľachty a zemianstva. Tripartitum je vo všeobecnosti považované za jedinečnú pamiatku, ktorá dokladala prítomnosť slovenčiny a bola dokladom o používaní zbierky v slovenskom prostredí. Tripartitum na Slovensku s určitými zmenami platilo až do roku 1950.

Fotografia vpravo: Štefan Verböczy (1458 –1541), zdroj: wikimedia, licencia CC / Szenti Tamas

Štefan Verböczy (1458-1541)

Doprava

Do obce Podzámčok vedie cestný ťah zo Zvolena číslo 66. smerom na Krupinu. V obci sa nachádza vlaková aj autobusová stanica alebo zastávka. 

Región Podpoľanie ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu regiónu s pobytom v Kúpeľoch Sliač a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kút Slovenska ponúka.

Ako sa dostať k hradu Dobrá Niva z kúpeľov Sliač

Hrad Dobrá Niva je od kúpeľov Sliač vzdialený 22 km, cesta autom zaberie 24 minút. Zo Sliača pokračujte na Kováčovú, po ceste č. 66 až do Zvolena, tu použite výjazd Košice – Šahy. Pokračujte cez Zvolen, následne použite výjazd Šahy – Krupina. Pokračujte ďalej po ceste č. 66 do Podzámčoku. 

Do Podzámčoku premáva aj verejná doprava. Dĺžka ideálneho spojenia z kúpeľov Sliač predstavuje 23 minút, je však potrebné prestupovať vo Zvolene. Vlaková stanica je vzdialená od hradu Dobrá Niva približne 15 až 20 minút pešo, autobusová zastávka sa nachádza oproti vlakovej stanici. 

Ako sa dostať k hradu Dobrá Niva z kúpeľov Sklené Teplice

Hrad Dobrá Niva je od kúpeľov Sklené Teplice vzdialený 47,4 km, cesta autom zaberie 36 minút. Zo Sklených Teplíc je potrebné pokračovať smerom na Hliník nad Hronom, tu sa napojiť na rýchlostnú cestu R1 (spoplatnený úsek) a pokračovať až do Zvolena. Pred Zvolenom sa napojíte na cestu č. 16, ktorou pokračujte výjazdom Šahy – Krupina ďalej po Podzámčoku. Odporúčame cestovať autom vzhľadom na množstvo prestupov a časovú náročnosť cesty verejnou dopravou.

Parkovanie

Parkovisko sa nachádza hneď pod hradom. 

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Velmi krasne prostredie, vidno, ze obec sa stara o toto miesto. Krasny je aj vybeh pre vysoku (daniel) zver.
Filip S.

Príjemné prostredie. Ľahká túra aj s deťmi.
Jozef F.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál hradu je voľne dostupný bez obmedzení.

Video

GPS súradnice

Hrad Dobrá Niva: 48.5030845°, 19.1035363°

Mohlo by vás zaujímať

Kúpeľný prameň v kúpeľoch Sliač Minerálne pramene v Sliači

Najväčšie bohatstvo Kúpeľov Sliač je ukryté v liečivých minerálnych prameňoch. Minerálne pramene v Sliači sú v súčasnosti považované za unikátne nielen vďaka ich liečivým účinkom, ale zároveň aj kvôli ich jedinečnému zloženiu a prirodzenej izotermickej teplote.

Zistiť viac
Jaskynný kúpeľ Parenica – interiér jaskyne Jaskynný parný kúpeľ Parenica

Sklené Teplice patria medzi najstaršie kúpele na Slovensku. História kúpeľov siaha do 16. storočia aj keď blahodárne účinky vody poznali obyvatelia obce podstatne skôr. Medzi unikátny výtvor prírody, ktorý sa nachádza v areáli kúpeľov, patrí jaskynný parný kúpeľ.

Zistiť viac

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore