Rebrík do neba pri obci Dúbravica

Počuli ste niekedy o rebríku, ktorý vedie priamo do neba? Jeden taký umelecký unikát sa nachádza aj na Slovensku, v malej stredoslovenskej obci Dúbravica. Obec je výnimočná nielen svojimi zaujímavými a netradičnými turistickými atrakciami, ale i Kostolom sv. Žofie, ktorý ukrýva vzácne fresky, a hrádkom rodiny Dúbravických.

Dielo – Skratka do neba, autor Matej Rosmány

Vylezte si do neba vďaka rebríku v obci Dúbravica

Medzi unikátne umelecké diela, ktoré sa nachádzali pri obci Dúbravica, patrilo dielo Skratka do neba od Mateja Rosmányho. Umelecké dielo malo podobu rebríka, ktorý sa týčil do výšky 5 metrov, ale o nič sa neopieral.

Z vrcholu rebríka ste mohli pozorovať okolitú krajinu. Atrakcia bola zaujímavá ako pre deti, tak pre dospelých. Dielo bolo dostupné, mohli ste na neho vyliezť a pokochať sa krásnou prírodou z výšky.

Dúbravica je kultúrnou dedinou

Rebrík do neba bol len jedným z mnohých umeleckých diel, ktoré sa v obci nachádzajú. Umelecké diela, ktoré sa nachádzajú pri obci Dúbravica, vytvorilo občianske združenie Periférne centrá. Hlavným cieľom umeleckých inštalácií je prepojiť umenie s prírodou.

Občianske združenie a mladí umelci v rámci projektu Kultúrna dedina vytvorili v obci Dúbravica niekoľko umeleckých diel. Na základe toho môžeme v obci nájsť množstvo zaujímavých umeleckých diel, ktoré súčasne slúžia aj ako turistické atrakcie.

Obec Dúbravica leží len pár kilometrov od sliačskych kúpeľov. Návštevu dubnického Rebríka do neba preto môžete spojiť aj s pobytom v Kúpeľoch Sliač a dopriať si dostatok času na preskúmanie ďalších zaujímavých miest, ako napríklad Arborétum Borová hora alebo renesančný kaštieľ v Dolnej Mičinej.

Umelecké zastávky v miestnej galérii

Neďaleko od zaniknutého rebríka môžete nájsť tunel, ktorý v divočine vytvorili mladí architekti. Po prejdení tunelu sa dostanete k ďalšej zastávke – Vyhliadke na rieke Zolná. Nájdete tu aj meditovňu, saunovaciu kolibu či petang. Celý okruh niekoľko desiatok diel je možné prejsť za 4 hodiny.

Fotografie

Historické pamiatky obce Dúbravica

V obci Dúbravica nájdete aj ďalšie dve zaujímavé historické pamiatky. Jednou z nich je zrúcanina hradu Dúbravica, druhou Rímskokatolícky kostol sv. Žofie.

Hrádok Dúbravica

Zrúcanina hrádku sa nachádza priamo v obci Dúbravica. Hrádok pôvodne nechala postaviť rodina Dúbravických v priebehu 15. alebo v 1. polovici 16. storočia. Prvý známy predok Dúbravických bol Juraj Horváth. Pôsobil ako vicekastelán Ľupčianskeho hradu. V roku 1445 získal dedične do vlastníctva aj obec Dúbravica, ktorá v tomto období patrila k ľupčianskemu hradnému panstvu. Od názvu obce si rod Dúbravických odvodil aj priezvisko. Hrádok patril Dúbravickým až do konca 18. storočia.

Rímskokatolícky kostol sv. Žofie

Gotický jednoloďový kostolík s polygonálnym presbytériom a severnou vežou nad súčasnou sakristiou bol postavený v 15. storočí. Staviteľmi kostola boli členovia rodu Dúbravických.V kostole sa nachádzajú vzácne fresky z obdobia neskorej gotiky a včasnej renesancie, ktoré boli vytvorené technikou al secco, čo znamená, že maľba prišla až na suchú omietku.

Ikonografické náboženské scény pokrývajú steny takmer celého kostola. V rovnakom období bol v interiéri umiestnený tabuľový oltár. 

Zaujímavosti

  • Za priaznivého počasia je z rebríka do neba vidieť aj hrebeň Nízkych Tatier a Malú Fatru.
  • Prírodná sauna, ktorá sa nachádza pri obci Dúbravica, je dielom spolupráce OZ Periférne centrá a českej architektonickej skupiny H3T. Prírodná sauna je k dispozícii pre každého a je zadarmo (ak máte záujem, je možné prispieť dobrovoľným príspevkom). Návštevu sauny si rezervujte vopred u členov OZ. Odporúčaná kapacita sauny je 2 – 4 osoby.
  • Jedno z diel nazvané UNIMO (unikátna rozhľadňa a útulňa zároveň) bolo nominované na niekoľko architektonických cien.
  • V roku 2020 sa maľby v Kostole sv. Žofie dostali do finále súťaže Nadácie VÚB Poklady Slovenska, v ktorej aj zvíťazili. Na základe finančnej podpory budú fresky reštaurované.
  • V súčasnosti je hrádok Dúbravických v stave archeologicky a historicky nepreskúmanej zrúcaniny, zarastený vegetáciou. Nakoľko v 40. rokoch 20. storočia bol intravilán patriaci k objektu rozparcelovaný a dostal sa do vlastníctva súkromných osôb, stále sa vedú spory o vysporiadaní vlastníckych práv pozemku, na ktorom objekt stojí.

Trasa

Z obce Dúbravica

Za obcou Dúbravica pokračujte ďalej smerom na obec Poniky. Po pár metroch odbočíte doľava na asfaltovú cestu. Tu je najlepšie zanechať auto. Z cesty odbočte na lúku a pokračovať až ku rebríku.

Cesta pešo z dediny trvá približne pol hodiny. Trasa nie je náročná, vhodná aj pre malé deti (prístupová asfaltová cesta je však v zlom stave a nie je vhodná pre detské kočíky).

Z obce Oravce

Hneď na začiatku obce je areál bývalého družstva, popri ktorom vedie po pravej strane úzka asfaltová cesta označená aj ako ponická cyklotrasa.

Doprava

Rebrík do neba sa nachádzal za obcou Dúbravica. Od Banskej Bystrice je vzdialený necelých 20 km, rovnako aj od Sliača. Obcou prechádza cesta č. 2420. Do obce pravidelne premáva aj autobusová doprava.

Ako sa dostať k rebríku do neba z kúpeľov Sliač 

Kúpele Sliač sú od Dúbravice vzdialené približne 20 km. Cesta autom bude trvať cca 24 minút. Z kúpeľov Sliač sa vydajte smerom do mesta Sliač, tu odbočiť smerom na obce Veľká Lúka a pokračovať ďalej až do Dúbravice. 

Do obce premáva autobusová doprava, avšak z Banskej Bystrice. To znamená, že je zo Sliača potrebné ísť vlakom alebo autobusom do Banskej Bystrice a tu prestúpiť na spoj do Dúbravice. Ideálne spojenie trvá 1 hodinu, odporúčame preto skôr cestu autom.

Ako sa dostať k rebríku do neba z kúpeľov Brusno

Obec Dúbravica je od kúpeľov v Brusne vzdialený približne 28 km. Cesta autom trvá 30 minút. Z Brusna pokračujte po ceste č. 66. Smerom do Banskej Bystrice. Za Slovenskou Ľupčou odbočiť smerom na Šalkovú a pokračovať cez Poniky až do Dúbravice. 

Do Dúbravice premáva z Brusna aj verejná doprava. Ideálne spojenie je autobusom, s prestupom v Banskej Bystrici alebo Šalkovej. Cesta môže trvať 1 hodinu až hodinu a pol podľa zvoleného spojenia. 

Parkovanie

Auto môžete parkovať vedľa hlavnej cesty smerom na Poniky. K dispozícii nie je vyhradené parkovisko. Pri ceste späť k autu nezabudnite navštíviť i vyhliadku Ponické srdiečko.

Mapa miesta

Program/Akcie

Periférne centrá sú projektom, ktorý funguje od roku 2009. Občianske združenie Periférne centrá pravidelne organizuje rôzne aktivity či umelecké workshopy. Celoročná aktivita s názvom Kunstdorf je akýmsi celoročným podujatím pre návštevníkov. OZ pravidelne organizuje aj jednotlivé podujatia, vyzdvihujúce ekológiu (Plody umenia či Deň Zeme v Dúbravici). 

Ak máte záujem dozvedieť sa viac o OZ Periférne centrá, navštívte ich oficiálnu stránku, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Nádhera nad našou dedinkou. Rebrík do neba, je “voľne” vsadený rebríky do zeme, má cca 4m a pri pohľade zo samého vrchu je krásna výhliadka aj na Nízke tatry. Parkovať sa dá v okolí tabúľ s názvom obce Dúbravica a odtiaľ je to už len kúsok.
Paula D.

Velmi pekna atrakcia. Vedie tam asfaltová cesta skoro hore. Vhodne aj pre kocik. Su odtial pekne vyhlady na cele nizke tatry a slovenské rudohorie. Da sa tu dobre zrelaxovať. A velmi pekna priroda tu je. Odporucam sa tu zastavit a pozrieť si tuto atrakciu.
Michal

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne dostupný bez obmedzenia.

Video

Kontakt

Periférne centrá
Dúbravica 47
976 33 Dúbravica

GPS súradnice: 48.6877067°, 19.2764708°

Mohlo by vás zaujímať

Jazierko v Kúpeľoch Sliač Minerálne pramene v Sliači

Minerálne pramene v Sliači sú v súčasnosti považované za unikátne nielen vďaka ich liečivým účinkom, ale zároveň aj kvôli ich jedinečnému zloženiu a prirodzenej izotermickej teplote.

Zistiť viac
Pohľad na Badínsky potok Badínsky prales

Badínsky prales patrí k najstarším chráneným lokalitám na Slovensku s mimoriadnym významom. Do Badínskeho pralesa je vstup celoročne zakázaný. Jeho históriu a význam vám predstaví Náučný chodník Badínsky prales.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore