Lesnícky skanzen Vydrovo v Čiernom Balogu

Lesnícky skanzen Vydrovo sa nachádza v blízkosti Čierneho Balogu, neďaleko okresného mesta Brezno. Návšteva tohto krásneho lesníckeho skanzenu v lone horehronskej prírody je vhodná aj pre tých najmenších. Môžete sa prejsť po náučnom chodníku, či vyskúšať jazdu Čiernohronskou lesnou železnicou. Vydajte sa spolu s nami spoznávať históriu lesníctva a krásy prírody.

Skanzen Vydrovo – dom horára

Lesnícky skanzen Vydrovo je múzeum v prírode

Lesnícky skanzen Vydrovo je lesnícke múzeum v prírode. Nachádza sa vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu, necelých 33 km od známych Kúpeľov Brusno. Skanzen bol založený v roku 2002 štátnym podnikom Lesy SR. 

V rámci Lesníckeho skanzenu sa nachádza 4 km dlhý náučný chodník s viac ako 70 zastávkami. Jednotlivé zastávky prezentujú návštevníkom históriu a význam lesníctva, lesy a ich funkcie, ale aj prácu lesníkov.

Čo môžeme nájsť v Lesníckom skanzene?

Návštevníci Lesníckeho skanzenu sa predovšetkým zoznámia s úlohou lesníctva a ochranou lesa. S tým súvisia aj jednotlivé expozície. Nachádza sa tu napríklad horáreň či kaplnka. V súvislosti s ťažbou dreva sú vystavené lesné mechanizmy a zariadenia, ktoré sa využívajú pri práci. Môžete tu nájsť dokonca lokomotívu so súpravou vagónov.

Pre návštevníkov je k dispozícii lesná škôlka, edukačné centrum či detské ihrisko, zariadenia, kde si môžete dopriať občerstvenie a infocentrum s predajom suvenírov. Pôsobivým doplnením areálu sú prírodné diela medzinárodnej skupiny umelcov Ekoartu. 

Expozície Lesníckeho skanzenu

V rámci Lesníckeho skanzenu sa nachádza niekoľko expozícií:

  • Izba starého horára – expozíciu predstavuje kancelária horára z obdobia prvej polovice 20. storočia. Nachádza sa tu dobový nábytok či pracovné pomôcky horára. 
  • Lesy Slovenska – expozícia približuje lesy a ich druhovú rozmanitosť. 
  • Lesy a život – expozícia zaujímavou formou prezentuje ohrozenie a problematiku vzťahu človeka a lesa.
  • Les v zrkadle vedy – expozícia poukazuje na význam lesa pre človeka v minulosti a súčasnosti, problematiku lesného hospodárstva či zachovanie smrekových lesov.
  • Strom je modlitba zeme k nebesiam – expozícia sa nachádza v Lesnej kaplnke. Tvoria ju drevené sochy zo súkromných zbierok či z fondov Lesníckeho a drevárskeho múzea.

Fotogaléria

Vláčikom Čiernohronskej železnice až do skanzenu

Jedinečný prístup do skanzenu zabezpečuje jedna z vetiev Čiernohronskej železnice. V areáli skanzenu má dve zastávky. Čiernohronská železnica bola pôvodne vybudovaná pre potreby zvážania dreva z povodia Čierneho Hrona. Jej výstavba začala v roku 1908. V 80-tych rokoch bola žiaľ určená na likvidáciu podobne ako ostatné úzkokoľajné železnice, ktoré boli zrušené a rozobraté. 

Vďaka dobrovoľníkom a nadčencom sa podarilo úzkokoľajovú železnicu zachrániť. Premávať začala 1. 5. 1992. Jej trať prechádza cez Chvatimech (časť Podbrezovej) – Hronec – Čierny Balog – Skanzen Vydrovo. Aktuálny cestovný poriadok a cestovné Čiernohorskej železnice nájdete na webovej stránke železničky.

Múzeum Čiernohronskej železnice

Čiernohronská železnička sa nachádza v stanici Čierny Balog. Múzeum je zamerané na prezentáciu výstavby a prevádzky lesných železníc na Slovensku a Karpatskom oblúku. Súčasťou múzea je i živý model zachovanej trate železnice, množstvo historických fotografií a trojrozmerných exponátov, ktoré majú súvis so železnicou a s jej prevádzkovaním. Na požiadanie je k dispozícii odborný sprievodca.

Nejasný osud historického pokladu

Posledné roky sme svedkami, chvíľami až dramatického, osudu tejto celosvetovo vyhľadávanej atrakcie. Osud železničky obklopuje množstvo problémov, ktoré spočívajú v majetkových sporoch týkajúcich sa pozemkov, na ktorých leží železničná trať v smere k Dobroči (časť trasy prechádza popod tribúnu futbalového ihriska).

Iste si pamätáte na reportáže zasypania časti trate štrkom alebo jej oplotením a betónovými zátarasmi. Problémy a konflikty, ktorými čelí Čiernohorská železnica sú žiaľ v neprospech rozvoja turizmu v oblasti a železničky ako takej.

Ostáva nám len veriť, že sa nakoniec ako sa ľudovo hovorí “všetko v dobré obráti” a Čiernohorská železnička nám bude robiť radosť ešte po mnohé roky, veď tento rok (2023) oslavuje už 40-té výročie záchrany tohto československého klenotu úzkorozchodnej železničnej histórie.

Známe osobnosti

Jozef Dekret-Matejovie

Jozef Dekret-Matejovie (1774 – 1841)

Patrí k najvýznamnejším osobnostiam, ktoré sú spojené s Čiernym Balogom.

Jozef Dekret-Matejovie bol lesníkom a priekopníkom v obnove lesov. Jeho pričinením sa začalo s využitím nových techník pri ťažbe dreva (zaviedlo sa používanie ručnej píly namiesto sekery). Položil aj základy lesného hospodárstva a najmä opätovné zalesňovanie lesov, ktoré boli devastované banskou ťažbou a hutníckou či sklárskou výrobou.

Zdroj foto: Wikimedia, voľné dielo

Prehliadková trasa

Prehliadka lesníckeho skanzenu môže trvať aj takmer celý deň. Je to len na vás. Trasu si môžete naplánovať pri informačnej tabuli hneď pri vstupe do skanzenu. Zakúpený lístok vám zároveň poslúži ako informačná mapa areálu. Trasy sú rôzne, prispôsobené pre rodiny s najmenšími deťmi až po náročnejšie lesné cestičky.

Skanzen je otvorený celoročne, avšak pozor, v zimnom období nie sú chodníky udržiavané.

Náučný chodník históriou a tradíciami v obci Čierny Balog

Náučný chodník začína v obci Čierny Balog, v centre – rázcestie pri COOP Jednota a pokračuje do Lesníckeho skanzenu Vydrovo. Na náučnom chodníku sa nachádza 14 zastávok, čas potrebný na jeho prejdenie je približne 1,5 hodiny. 

Doprava

Z hlavného ťahu z Brezna odbočíte na križovatke smerom na Čierny Balog. Lesnícky skanzen sa nachádza vo Vydrovskej doline asi 1,5 kilometra od Čierneho Balogu. Prístup je možný autom, autobusom, pešo či Čiernohronskou lesnou železnicou, ktorá vás z Hronca alebo z Čierneho Balogu privezie priamo na zastávku Vydrovo – Skanzen.

Pár kilometrov od Vydrova v brusnianskych kúpeľoch môžete načerpať sily po výlete. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s rekondičným pobytom v Brusne, neoľutujete. A ktovie, po kúpeľnom oddychu sa možno vydáte na ďalšiu dobrodružnú výpravu a splavíte Hron, či preskúmate mestský hrad v Banskej Bystrici.

Doprava z kúpeľov Brusno

Lesnícky skanzen vo Vydrove je vzdialený od kúpeľov Brusno približne 33 km. Celková časová náročnosť jazdy autom je pol hodina. Z Brusna sa je potrebné vydať smerom na Brezno, prejsť cez mesto a na poslednej svetelnej križovatke odbočiť do prava smerom na Čierny Balog. Z Čierneho Balogu pokračuje cesta až do Vydrova, priamo ku skanzenu.

Autobusovou dopravou sa z Brusna dostanete aj priamo do Vydrova, je však potrebné prestupovať v Brezne. Cesta trvá približne hodinu, podľa zvoleného dopravného spojenia. Autobus vás dovezie na konečnú zastávku Čierny Balog, Vydrovo, skanzen. 

Mapa miesta

Parkovanie

Parkovanie je možné na vyznačených miestach a parkoviskách. Pred vstupom do lesníckeho skanzenu oproti železničnej zastávke sa nachádza väčšie parkovisko.

Program/Akcie

V lesníckom skanzene sa pravidelne každoročne koná podujatie Deň stromu. Súčasťou podujatia sú rôzne ukážky z lesníckeho prostredia, prednášky, ale i rôzne zábavné atrakcie pre deti a hudobný program. Aktuálne informácie o podujatiach nájdete na oficiálnej webovej stránke Lesov SR.

Vstupné/Cenník

Cena vstupného do lesníckeho skanzenu sa pohybuje v rozmedzí  0,70 € – 1,00 €.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Lesníckeho skanzenu Vydrovo, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Otváracie hodiny múzea v prírode v Čiernom Balogu sa menia v závislosti od sezóny.

Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Lesníckeho skanzenu Vydrovo, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekné a poučné okolie…veľa sa dozviete o živote lesníkov…vhodne miesto aj pre rodiny s malými deťmi…😉
Sofi

Dovezte sa železničkou alebo autom a prejdite si tento pekný lesný skanzen. Nájdete tu pokojné miesta v lese, ale aj slnkom zaliate lúky. K tomu veľa veľa informácií o lesníctve, výbeh s diviakmi, ukážky lesníckej techniky a dokonca aj vrtuľník. Odporúčam navštíviť.
Peter T.

Video

Kontakt

Lesnícky skanzen - Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik, Odštepný závod Čierny Balog
Hlavná 245
976 52 Čierny Balog

GPS súradnice: 48.74555°, 19.66250°

Mohlo by vás zaujímať

Ďumbier a okolité krásy Turistika na Chopok a Ďumbier aj s deťmi

Turistické trasy smerom na Chopok a Ďumbier patria medzi najkrajšie a najvyhľadávanejšie trasy Nízkych Tatier. Nachádza sa tu niekoľko turistických trás. Pripravili sme pre vás jednoduchší variant, ktorý zvládnete aj s deťmi.

Zistiť viac
Národná prírodná pamiatka Mičinské travertíny Mičinské travertíny – náučný chodník a pamiatky v okolí

Okolie Dolnej Mičinej, ktorá sa nachádza neďaleko Sliača, je bohaté na prírodné, ale i kultúrne pamiatky. Spoznajte s nami Mičinské travertíny, renesančný kaštieľ v Dolnej Mičinej či gotický kostol sv. Martina v obci Čerín.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore