Kúpele Irma a hotel Thermia Palace v Piešťanoch

Za jeden zo symbolov piešťanských kúpeľov môžeme považovať hotel Thermia Palace a kúpeľný dom Irma. Spoznajte s nami históriu a jedinečnú architektúru stavieb, ktoré sú právom považované za vrcholné diela secesie na Slovensku.

Vonkajší bazén pri hoteli Thermia Palace, Piešťany

Kúpeľný dom Irma a Thermia Palace sú klenotmi secesie

Piešťanské kúpele patria k najznámejším a zároveň najnavštevovanejším kúpeľom na Slovensku. O tom, že to tak bolo aj v minulosti, svedčia mnohé dodnes zachované historické stavby. Medzi architektonické skvosty kúpeľného ostrova zo začiatku 20. storočia radíme hotel Thermia Palace, ktorý je priamo prepojený s kúpeľným domom Irma. Oba boli postavené v štýle secesie. Dodnes sú tieto architektonické diela považované za vrchol secesnej tvorby na Slovensku a patria medzi národné kultúrne pamiatky.

Thermia Palace – výnimočná stavba s jedinečnou architektúrou

Kúpeľný hotel Thermia Palace nechal postaviť zakladateľ kúpeľov Ľudovít Winter v roku 1910, ako luxusný a reprezentačný hotel pre vtedajšiu aristokraciu. Hotel mal byť prepojený s kúpeľmi Irma, ktoré boli postavené priamo na prameni. Architektonické diela navrhli budapeštianski architekti Ármin Hegedüs a Henrik Böhm. Stavba tohto, na tú dobu, najmodernejšieho kúpeľného komplexu trvala necelé dva roky. Hotel bol slávnostne otvorený v roku 1912.

Interiér a exteriér hotela bol navrhnutý v štýle viedenskej secesie s bohatou výzdobou. Hotel Thermia Palace v tomto obdobobí predstavoval nielen vrchol v architektúre, ale i v jeho modernom vybavení či vysoko kvalitných kúpeľných službách. Na základe toho sa stal najvyhľadávanejším hotelom Rakúsko-uhorskej monarchie.

Hotel Thermia Palace prešiel v roku 2006 rozsiahlou rekonštrukciou s čo najvyššou snahou o zachovanie pôvodných secesných prvkov a jeho historického nádychu. Interiér hotela, reštaurácie či izby a apartmány sú v súčasnosti vybavené klasickým dobovým nábytkom a zariadením, ktoré odpovedá jeho statusu 5-hviezdičkového hotela. V súčasnosti patrí hotel Thermia Palace medzi najluxusnejšie kúpeľné hotely na Slovensku

Interiér hotela Thermia Palace ukrýva dielo Alfonza Muchu

Obraz Alfonsa Muchu v Thermia Palace

V priestoroch reštaurácie Grand nad vstupnými dverami sa nachádza vzácny obraz od Alfonsa Muchu, ktorý patril k popredným predstaviteľom secesie. Maliar obraz daroval kúpeľom z vďačnosti za poskytnutú liečbu pre jeho dcéru.

Vzácne dielo pomenoval:

Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia

Obraz bol slávnostne odhalený dňa 15. mája 1932. 

Zdroj fotografie obrazu: Piešťanské informačné centrum

Fotogaléria

Kúpele Irma s bahniskom a zrkadliskom

Kúpele Irma sa boli, podobne ako Thermia Palace, dokončené v roku 1912. Jedinečným architektonickým riešením bolo práve prepojenie hotela s balneoterapiou. V jednoduchosti hostia už nemuseli opúšťať hotel, aby sa dostali k procedúram. 

Najťažším orieškom pri výstavbe bola poloha budúcich kúpeľov, pretože sa nachádzali v podmáčanom prostredí prírodného výveru. A. S. Kovács navrhol okrem vhodného spôsobu výstavby základov aj dvojvrstvovú kopulu o rozpätí 21 metrov nad priestorom bahniska. Okrem unikátneho bahenného bazéna (bahniska), ktorý je bohato zdobený, tu nájdete aj krásny termálny bazén (zrkadlisko).

V Irme sa môžete okúpať v piešťanskej liečivej vode s teplotou až 39 °C. Za vyskúšanie tiež stoja aj ponúkané procedúry, ktorých je viac ako 60. 

Kúpeľný dom Irma a hotel Thermia Palace v Piešťanoch navštívili mnohé popredné osobnosti

Kúpele za éry Winterovcov dosiahli ozajstný rozmach, o čom svedčia aj návštevy významných osobností. Hovorí sa, že tu v roku 1801 strávil nejaký čas aj významný hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven. 

S istotou však vieme povedať, že v hoteli Thermia Palace sa vo februári 1917 stretli traja cisári, a to Wilhelm II. von Hohenzollern, rakúsky cisár Karol I. a bulharský cár Ferdinand I., aby tu rokovali o ďalšom vedení vojny. Okrem týchto významných cisárov tu boli ubytovaní aj mnohí vládcovia orientálnych krajín, indickí maharadžovia, prezidenti a diplomati z najrozličnejších štátov sveta. 

Ubytovaných tu bolo aj mnoho slovenských či zahraničných  spisovateľov, básnikov, dramatikov, hercov a skladateľov. Zdržiaval sa tu i známy český botanik Karel Domin, ktorý je autorom knihy Piešťanská květena.

Užiť si čaro hotela Thermia Palace môžete aj vy. Pobyt v hoteli Thermia Palace vás tak prenesie na začiatok  20. storočia.

Zaujímavosti

  • V Piešťanoch, ako v jedinom meste na Slovensku, v priebehu 19. storočia až do 2. sv. vojny pôsobili takzvaný infanteristi – ľudia, ktorí ťahali dvojkolesový vozík s uzavretou kabínou. Vozík slúžil na prepravu ľudí, v tomto prípade kúpeľných hostí, ktorí využívali služby infanteristov na prepravu medzi ubytovaním a miestom podávania procedúry. 
  • Názov hotela Thermia mala navrhnúť matka Ľudovíta Wintera a slovo Palace k názvu pridal Winter. Kúpele Irma boli pomenované po manželke majiteľa kúpeľov, grófke Irme Erdödyovej.
  • Hotel Thermia Palace sa v roku 2006 stal prvým päťhviezdičkovým kúpeľným hotelom na Slovensku.

Historické fotografie hotela Thermia Palace a kúpeľného domu Irma

Doprava do kúpeľného mesta Piešťany

Kúpeľné mesto Piešťany má priaznivú polohu medzi Bratislavou, Nitrou a Trenčínom. Piešťany sú dostupné vlakom aj autobusom. Cez mesto prechádza diaľnica D1 a cesta 61 smerujúca z Trnavy do Nového Mesta nad Váhom. 

Letisko Piešťany je z hotela Thermia Palace vzdialené asi 4,5 km, avšak z tohto letiska nelietajú pravidelné, len charterové lety. Z letiska M. R. Štefánika v Bratislave premávajú pravidelné lety. Z Piešťan na letisko v Bratislave je to asi 77 km cestou E75. 

Ako sa dostanete z mesta Piešťany ku kúpeľnému domu Irma a k hotelu Thermia Palace 

Hotel Thermia Palace sa nachádza na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch, zasadený do kúpeľného parku. Od centra mesta je hotel vzdialený pešo asi 300 m cez Kolonádový most ponad rieku Váh. Autom sa na ostrov dostanete cez Krajinský mos a priamo na Kúpeľný ostrov premáva aj MHD. 

Parkovanie

Parkovať je možné priamo na Kúpeľnom ostrove za poplatok. 

Program/Akcie

V hoteli Thermia Palace sa konajú rôzne stretnutia, konferencie, firemné či iné podujatia. Reštaurácia Grand v hoteli je vhodným miestom pre rôzne recepcie, bankety aj svadby. Okrem toho je v hoteli k dispozícii kaviareň s letnou terasou a výhľadom na park.

Azda najznámejším podujatím, ktoré sa v hoteli Thermia Palace každoročne koná, je festival Art Nouveau.

Art Nouveau Festival

V priestoroch kúpeľného hotela Thermia Palace a liečebného domu Irma, sa počas festivalu konajú rôzne odborné prednášky, výstavy, koncerty či komentované prehliadky ich secesných priestorov. Festival je doplnený o ďalšie témy z histórie kúpeľov, ktoré sa týkajú prevažne secesie a zlatej éry piešťanských kúpeľov. 

Otváracie hodiny Kúpele Irma

Procedúry v Kúpeľoch Irma môžu absolvovať nielen hostia hotela Thermia Palace, ale aj klienti ubytovaní v ďalších hoteloch v Piešťanoch alebo návštevníci kúpeľov. Podáva sa tu široké spektrum liečebných procedúr. Stačí si iba vybrať.

Aktuálne otváracie hodiny Kúpeľov Irma nájdete na oficiálnej stránke kúpeľov, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Úžasná architektúra v malebnom prostredí s nádherným parkom v popredí.
Alexander M

Je to krásny historický hotel, ktorý má vzadu nádherný park, nachádza sa tam aj zrekonštruovaný vonkajší bazén. Hotel má vynikajúcu polohu, do centra je to len cez kolonádový most.
Zdeno M.

Kontakt

SLK Piešťany a.s.
Winterova 29
92 129 Piešťany

GPS súradnice: 48.58695°, 17.84215°

Mohlo by vás zaujímať

Kúpeľný park v Piešťanoch pred Thermia Palace Kúpeľný park Piešťany

Keď navštívite svetoznáme kúpele v Piešťanoch, prejdite sa po kúpeľnom parku s leknovými jazierkami a pávmi. Okrem toho, že park Piešťany príjemné osvieženie a odpočinok nielen pre kúpeľných hostí, sa môžete pokochať pohľadom na najrozmanitejšie dreviny z viacerých kontinentov.

Zistiť viac
Piešťanské liečivé bahno Čierne zlato v kúpeľoch Piešťany

Piešťanské kúpele vo svojich procedúrach využívajú sírne bahno a sadrovo-sírnu termálnu vodu, ktorá pôsobí blahodárne na problémy reumatizmu, pohybového aparátu a nervovej sústavy, ale aj na pokožku. Nie nadarmo sa sírne bahno nazýva aj čiernym zlatom.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore