Krakovany-Stráže

Krakovany-Stráže je obec na Slovensku neďaleko kúpeľného mesta Piešťany. Kedysi to boli 2 samostatné obce, k ich zlúčeniu došlo až v roku 1944. Stráže sú známe vďaka nálezu bohatých hrobov z doby rímskej, v Krakovanoch sa nachádza gotický kostol v takmer pôvodnej podobe. Spoznajte ďalší osud týchto pamiatok.

Zlatý prsteň ako súčasť náleziska v Krakovanoch z rokov 1933 a 1939 – ukradnutý v roku 2016 z Balneologického múzea v Piešťanoch

Kostol sv. Gála v Krakovanoch – skvost gotiky v trnavskom regióne

V obci Krakovany sa nachádza gotický Kostol sv. Gála, vzácna kultúrna pamiatka. V okolí Trnavy prebehla v období rekatolizácie v 17. storočí masová prestavba kostolov na barokové, to sa však nedotklo Kostola sv. Gála. Zachoval sa dodnes v takmer pôvodnej gotickej podobe, a preto ho právom nazývame skvostom gotiky v trnavskom regióne.

Pochádza z druhej polovice 14. storočia, kedy ho dali postaviť miestni zemepáni, zrejme Tomáš I. zo Stráží. Išlo o jednoloďovú stavbu s polygonálnym presbytériom a predstavanou západnou vežou. Z južnej strany sa k svätyni pripája sakristia. Jeho zasvätenie sv. Gálovi opátovi poukazuje na pôsobenie írskych mníchov na našom území a to prostredníctvom salzburského arcibiskupa.

V 17. storočí bola zaklenutá loď, neskôr v roku 1726 bola nadstavaná veža. Hlavný oltár pochádza z 19. storočia, bočné oltáre a kazateľnica z 18. storočia. V roku 2003 sa začala obnova objektu. Na vnútorných a vonkajších stenách kostola sa odkryli nástenné maľby. V exteriéri sa narazilo na nápisy, v interiéri sa zachovali fresky s tematikou legendy o sv. Ladislavovi, čo je v západnom regióne tiež výnimočné.

Neskôr tu prebehol archeologický a pamiatkový výskum. K najvýznamnejším nálezom patrí kostnica, ktorá sa v minulosti využívala na uloženie kostí zo starých hrobov, na ktoré ľudia narazili pri kopaní nových hrobových jám. V sakristii sa našli základy gotického oltára.

V roku 2014 prebehla oprava veže. Momentálne sa v kostole nekonajú bohoslužby, ale po telefonickom dohovore si ho môžete pozrieť. Inak je uzavretý a ohradený.

Kostol svätého Gála

Foto/Zdroj: Kostol svätého Gála /wikimedia, licencia CC, Lure

Vzácne nálezy z doby rímskej zo Strážov a krádež storočia

Zo Strážov pochádzajú najvzácnejšie nálezy z mladšej doby rímskej (200 – 300 r. n. l.). Ide o kniežacie hroby s bohatým obsahom zlatých a strieborných rímskych importov. Tieto nálezy patria keltskému a germánskemu etniku, ktoré obývalo naše územie.

V rokoch 1933 a 1939 sa objavili pri ťažbe hliny pre miestnu tehelňu dva hroby, ktoré obsahovali keramiku a predmety zo zlata a striebra. Časť predmetov sa dostala do múzeí v Bojniciach, Prievidzi a do Archeologického múzea Slovenského národného múzea v Bratislave. Časť bola vykradnutá. Vyšetrovaný bol pracovník z tehelne, ktorý údajne odcudzil zlatý prsteň, avšak nenašiel sa.

Až v roku 2016 začal vtedajší riaditeľ Balneologického múzea v Piešťanoch pátrať po prsteni, ktorý sa našiel v Strážach. Jeho majitelia zaň požadovali vysokú sumu. Tú sa nakoniec podarilo dať dohromady a prsteň múzeum odkúpilo.

Po necelých deviatich mesiacoch došlo koncom novembra 2016 ku krádeži. Vzácny prsteň spolu so štyrmi motýlovitými sponami odcudzili. Do dnešného dňa sa nenašli, rovnako ako neboli vypátraní ani páchatelia. Riaditeľ Balneologického múzea však verí, že keď sa vrátil do kúpeľov v Piešťanoch po 4 rokoch odcudzený obraz Alfonsa Muchu, ktorý môžete vidieť nad vchodom do jedálne v hoteli Thermia Palace, vrátia sa aj vzácne šperky.

Pozlátená motýlovitá spona – perk z doby rímskej, ktorý bol odcudzený v roku 2016 z múzea

Foto/zdroj: Odcudzená pozlátená motýlovitá spona z rímskej doby / Balneologické múzeum

História obce Krakovany-Stráže

Prvá písomná zmienka o obci Krakovany aj Stráže pochádza zo Zoborskej listiny z roku 1113. Obidve obce boli osídlené už v dobe kamennej. V Strážoch sa našli aj kosti mamuta. Sídlisko však vzniklo až neskôr. K vzácnym nálezom z obdobia 1. storočia p. n. l. patrí hrnčiarska pec úžitkovej keramiky.

Slovanské osídlenie zo 7. a 8. storočia n. l. je situované do oboch obcí – Krakovany aj Stráže. Slovanskí predkovia prišli na naše územie počas veľkého sťahovania národov na prázdne miesta po Keltoch a Germánoch.

Počas obdobia Uhorska boli Stráže kráľovským majetkom. Spomínajú sa v roku 1113 ako Villa Spectaculi, čiže strážna dedina a hraničný bod zoborských majetkov. Keď sa dostali do rúk šľachtickej rodiny Oponických, ich poslanie strážneho sídliska sa skončilo.

Krakovany patrili hradu Bana a potom boli vlastníctvom zoborského kláštora. Krakovany mali dominantné postavenie po cirkevnej stránke ako sídlo farnosti aj pre obec Stráže. Počas tureckých vpádov v roku 1600 obe obce vypálili.

V neskoršom čase sa spoločenský život obyvateľov oboch obcí preniesol do vyššej spoločenskej úrovne. Organizovali a nacvičovali divadlá, rozšírila sa spolková činnosť. Koncom 19. storočia sa presadila ľudová tvorivosť. Aj v súčasnosti je obec známa vynikajúcimi výsledkami v oblasti zachovávania a propagácie folklóru, tradícií a zvykov.

Doprava

Obec Krakovany Stráže sa nachádza na ceste II/504 medzi Novým Mestom nad Váhom a Trnavou. Nové mesto nad Váhom je vzdialené 18 km, Trnava 33 km.

Z Nového Mesta nad Váhom premáva do Krakovian priamy autobusový spoj. Z Trnavy je potrebné rátať s jedným prestupom v Piešťanoch alebo v Chtelnici, kde si môžete pozrieť kaštieľ zo 16. storočia, ktorý bol sídlom dobrovodského panstva. 

Ako sa dostať do obce Krakovany-Stráže z kúpeľov Piešťany

Obec Krakovany-Stráže leží cca 11 kilometrov západne od kúpeľného mesta Piešťany. Kostolík sv. Gala stojí v obci a je vďaka svojej veži dobre viditeľný od železnice i hlavnej cesty na Vrbové. Do Krakovian premáva z Piešťan pravidelný autobusový spoj.

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva pamiatok v obci zaujímavým výletným miestom i pre klientov užívajúcich si liečebný pobyt v Piešťanoch.

Ako sa dostať do obce Krakovany-Stráže z kúpeľov Smrdáky

Krakovany-Stráže od smrdáckych kúpeľov delí necelých 45 km (cca 50 minút jazdy autom). Zo Smrdák sa vydáte po ceste III/1148 a III/1146 smerom na Rybky, kde sa môžete pristaviť pri Miléniovom kríži. V Senici sa napojíte na cestu I/51, z ktorej odbočíte na Štefánikovu ulicu, ktorá plynule naväzuje na cestu III/1149 až do Brezovej pod Bradlom. Z Brezovej pod Bradlom odbočíte na cestu II/499, ktorá vás dovedie až do cieľa – do obce Krakovany-Stráže.

Ak budete mať čas a chuť, tak v Brezovej pod Bradlom si nenechajte ujsť návštevu pamätnej Mohyly Milana Rastislava Štefánika. Určite stojí za malú zachádzku.

Mapa miesta

Program/Akcie

V Kostole sv. Gála sa bohoslužby nekonajú. V obci Krakovany-Stráže sa koná množstvo rôznych podujatí. Z nich najznámejšie sú Hody v Krakovanoch a Hody v Strážach.

Postrehy návštevníkov

Vzácna kultúrna pamiatka zo 14. storočia, zachovaný v temer pôvodnej podobe, ale už nereštaurovaný, čím nám poskytuje pôvodnú ukážku stredovekého gotického staviteľstva. Kostol je situovaný v prístupnom opevnenom areáli v miestnej časti Stráže. Odporúčam sa určite zastaviť.
Marian M.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál Kostola sv. Gála je oplotený. V prípade záujmu o návštevu kontaktujte miestny rímskokatolícky farský úrad.

Kontakt

Kostol sv. Gála patrí pod miestnu rímskokatolícku farnosť:
Rímskokatolícky farský úrad
Nám. sv. Mikuláša 184
922 02 Krakovany

Obec Krakovany – oficiálna stránka
Nám sv. Mikuláša 406/4
922 02 Krakovany

GPS súradnice: 48.61140155°, 17.75502516°

Mohlo by vás zaujímať

Vrbovská šikmá veža Šikmá veža vo Vrbovom

Šikmá veža vo Vrbovom púta pozornosť každého návštevníka, pretože je naklonená o 99 cm. Veža bola postavená pred asi 200 rokmi po veľkej epidémii cholery, ktorá vtedy postihla celé Slovensko. Zvony na veži odbíjali smrť každého piateho až šiesteho nešťastníka, ktorý umrel na choleru.

Zistiť viac
Očkovská mohyla

Očkovská mohyla je unikátna pamiatka medzinárodného významu. Je to mohyla náčelníka velatickej kultúry z doby bronzovej. Mohyla v Očkove je dôkazom prítomnosti ľudí v jej okolí od najstarších dôb až do novoveku, čo potvrdzujú aj ďalšie pamiatky v jej areáli. Aké sú to, sa dozviete v článku.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore