Pamätná izba Ivana Krasku

Pamätná izba Ivana Krasku je zaujímavým minimúzeom života a tvorby jedného z najväčších slovenských básnikov. Je umiestnená v byte v Piešťanoch, v ktorom tento významný básnik žil v rokoch 1943 – 1958. Časť bytu je v pôvodnom stave, takže uvidíte aj jeho originálne zariadenie.

Fotografia Ivana Krasku

Kto bol Ivan Krasko?

Ivan Krasko, vlastným menom Ján Botto bol významný slovenský básnik, prozaik a prekladateľ. Narodil sa 12. júla 1876 v Lukovištiach. Študoval na maďarskom gymnáziu v Rimavskej Sobote, na nemeckom v Sibiu a na rumunskom v Brašove v Rumunsku, kde aj zmaturoval. V rokoch 1900 – 1905 študoval chemické inžinierstvo v Prahe. V roku 1914 narukoval. Po návrate z vojny sa prihlásil do štátnych služieb vzniknutej Česko-slovenskej republiky. V roku 1923 mu udelili titul doktora technických vied. V roku 1943 sa presťahoval do kúpeľného mesta Piešťany, kde žil až do roku 1958. Zomrel v Bratislave, ale pochovali ho v rodných Lukovištiach.

Vo svojich dielach sa venuje nielen problematike sociálnej nespravodlivosti, ale aj témam ako je pomaďarčovanie, zotročovanie slovenského národa a pasivita mladej generácie.

Expozície Pamätnej izby Ivana Krasku v Piešťanoch

Pamätná izba Ivana Krasku je súčasťou Balneologického múzea v Piešťanoch. Expozíciu sprístupnili v roku 1976 pri príležitosti 100. výročia narodenia nášho národného umelca. 

V prvej časti expozície na prízemí nájdete okrem dokumentov a fotografií aj trojrozmerné predmety. Približujú Kraskov život, dielo, rodisko a štúdiá, publikačnú činnosť, obdobie 1. sv. vojny a politickú činnosť za 1. ČSR. 

Druhá časť expozície ostala nezmenená a tvoria ju dve miestnosti – pracovňa a spálňa. Tie sú zariadené rovnako ako za jeho života. V pracovni nájdeme rozsiahlu knižnicu. Mnohé knihy sú s venovaním od jeho priateľov a obdivovateľov –  básnikov a spisovateľov. Súčasťou knižnice sú aj Kraskove básne a knihy o ňom a jeho tvorbe. 

Zaujímavé sú tiež osobné predmety ako rodokmeň, obraz rodinného domu, secesné bytové doplnky, diela známych výtvarných umelcov akým boli Janko Alexy, Martin Benka, ale aj básnikov portrét od slovenského herca Františka Zvaríka –  kraskovho zaťa. 

Fotogaléria

Doprava

Budovu Pamätnej izby Ivana Krasku nájdete na nábreží rieky Váh v Piešťanoch cca 100 m od Kolonádového mosta.

Región Považia ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu Piešťan s wellness pobytom a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Mapa Miesta

Postrehy návštevníkov

Nenápadné múzeum pri rieke avšak dosť zaujímavé. Pani bola veľmi milá a všetko má pekne naštudované. Cena 1€ je pekná symbolická suma. Odporúčam.
Ivan S.

Vstupné/Cenník

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Balneologického múzea. Odkaz uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Pamätnú izbu Ivana Krasku môžete navštíviť od utorka do piatka. Aktuálne otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Balneologického múzea.

Video

Vitajte v Balneologickom múzeu Imricha Wintera

Kontakt

Balneologické múzeum – Pamätná izba Ivana Krasku
Nábrežie Ivana Krasku 2
92101 Piešťany

GPS súradnice: 48.586853°, 17.836717°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľadnica - Alfons Mucha Obraz Alfonsa Muchu

Alfons Mucha z vďačnosti namaľoval špeciálne pre piešťanské kúpele obraz, ktorý sa nachádza vo výklenku v luxusnom 5* hoteli Thermia Palace. V roku 2000 vzácny obraz Alfonza Muchu z hotela záhadne zmizol. Aký bol jeho ďalší osud a či si ho môžete v kúpeľoch pozrieť opäť, aj ďalšie zaujímavosti, sa dozviete v článku.

Zistiť viac
Kaštieľ Chtelnica Kaštieľ Chtelnica

Kaštieľ Chtelnica je dominantou obce s rovnomenným názvom. V 17. storočí sa stal sídlom dobrovodského panstva, ktorým bol dovtedy hrad Dobrá voda. Kaštieľ navštívila dokonca uhorská panovníčka Mária Terézia. V súčasnosti je kultúrnym centrom obce. Sídli v ňom Malokarpatská galéria a Regionálne múzeum.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore