Vodná nádrž Sĺňava

Vodná nádrž Sĺňava je obľúbenou letnou rekreačnou oblasťou pri kúpeľnom meste Piešťany. Na svoje si prídu hlavne milovníci vodných športov, ale aj rybári. Ideálne miesto na strávenie dovolenky pre celú rodinu aj vďaka bohatým možnostiam ubytovania v blízkosti vodnej nádrže. V okolí priehrady je vybudovaná 12 km dlhá vyasfaltovaná cyklotrasa.

Vodná nádrž Sĺňava

Atrakcie na kúpalisku Sĺňava

Ak chcete stráviť nezabudnuteľné chvíle, či dovolenku, Sĺňava je tým pravým pre vás. Názov vodnej nádrže Sĺňava je odvodený od vysokého počtu slnečných dní v roku, preto si vašu dovolenku môžete naplánovať od skorých jarných až po neskoré teplé slnečné jesenné dni. Ide o najnavštevovanejšiu vodnú plochu v Trnavskom kraji.

Kúpalisko Sĺňava je ideálnym miestom oddychu a relaxu. Okrem plávania si môžete vychutnať vodné športy, ako kanoistika, jachting a člnkovanie. Na nádrži nájdete vodnolyžiarsky vlek aj lodenicu. V blízkosti kúpaliska sa nachádzajú aj dva autokempingy – Sĺňava a Lodenica, ale aj viacero penziónov a hotelov. V areáli nechýbajú ani gastronomické služby.

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva Sĺňavy obľúbeným výletom klientov užívajúcich si liečebný, či wellness pobyt v Piešťanoch.

Okúpať sa môžete v Ratnovskej zátoke a na pláži Siesta

Ratnovská zátoka a pláž Siesta na Sĺňave sú vhodné na kúpanie a opaľovanie. Ratnovská pláž disponuje trávnatými plochami. Môžete si zajazdiť wakeboarding – vlek na vodné lyže, zacvičiť na exteriérovom ihrisku, či zahrať si volejbal. K dispozícii je aj občerstvenie.

Na Siesta pláž máte jednoduchý prístup bicyklom, či na korčuliach. Nachádza sa tu kamenistá pláž s drevenými ležadlami. Pre menších návštevníkov je pripravený nafukovací skákací hrad a detské ihrisko. Deň si môžete spestriť plavbou na drevenom člne. Nechýbajú ani bufety s rýchlym občerstvením.

Foto / Zdroj: Pláž Siesta / FB Siesta pláž

Sĺňava siesta

Vodné dielo Sĺňava – základné informácie

Vodná nádrž Sĺňava sa rozprestiera v severnej časti Podunajskej nížiny pri úpätí Považského Inovca. Jej rozloha je 4,3 km². Priemerná hĺbka nádrže sa pohybuje okolo 15 m. Nádrž je súčasťou vodného diela Drahovce-Madunice.

Nádrž vybudovali medzi rokmi 1956 a 1959 na mieste mŕtvych ramien medzi kúpeľným mestom Piešťany a obcou Drahovce. Vznikla prehradením rieky Váh. Vďaka priehrade bol zmiernený tok rieky a voda sa využívala aj na poľnohospodárske účely. Vodná nádrž čiastočne slúži aj ako chladiaca voda pre atómovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach.

Vtáčí ostrov na Sĺňave

Vydajte sa na plavbu po rieke Váh a absolvujete okruh aj po Sĺňave okolo Vtáčieho ostrova. Výletná loď kotví pri Kolonádovom moste v Piešťanoch. Umelo vybudovaný vtáči ostrov je jednou z atrakcií nádrže Sĺňava a tiež chránenou prírodnou rezerváciou zapísanou v zozname UNESCO. Je hniezdišťom pre veľké množstvo vodných vtákov. Hniezdi tu 5 druhov čajok a ďalších 20 druhov ako chavkoš nočný, rybár riečny. Okrem toho je zimoviskom pre množstvo sťahovaných vtákov akým je orliak morský, kormorán veľký, volavka purpurová a žeriav popolavý.

Fotografie

Rybolov na Sĺňave

Vodná nádrž patrí k obľúbeným rybárskym revírom. Z vtáčieho ostrova je však lov rýb zakázaný. Prístup k rybárskemu revíru je z južnej strany od Hlohovca po starej ceste na Piešťany alebo z diaľnice, odbočka na Piešťany, smer Topoľčany. Uloviť si môžete kapra, šťuku, pleskáča, zubáča, sumca, ostrieža, či karasa. Potrebujete na to rybársky preukaz s celozväzovým alebo hosťovacím povolením.

Zaujímavosť

Okolo priehrady Sĺňava je vybudovaná asfaltová cyklotrasa s dĺžkou 12 km. Cez hať sa dá prejsť od mája do septembra a je vhodná pre rodiny s deťmi.

Doprava

Vodná nádrž Sĺňava sa nachádza medzi Piešťanmi a obcami Banka, Ratnovce, Sokolovce a Drahovce. Z týchto obcí je aj prístup k vodnej nádrži po hlavnej ceste II/507.

Ako sa dostať ku vodnej nádrži Sĺňava z kúpeľov Piešťany

K Sĺňave sa dostanete pohodlne pešo z kúpeľného ostrova, popri hoteli Thermia Palace a rieke Váh, aj pešou chôdzou za necelú hodinku (cca 4 km).

Parkovanie

Vodná plocha Sĺňava má po oboch stranách vybudované prístupové cesty. Parkovať môžete len na vyhradených parkovacích miestach.

Turistika/Cykloturistika

Okolo vodnej nádrže Sĺňava vedie červená a modrá cyklotrasa.

Program/Akcie

Na vodnej nádrži Sĺňava sa konajú preteky na kajakoch a majstrovstvá sveta vo vodnom lyžovaní za motorovým člnom. Jedným z najznámejších letných festivalov je Festival Lodenica

Organizujú sa tu aj rybárske preteky. Bližšie informácie ohľadom podujatí môžete sledovať na stránke Piešťanského informačného centra, ktoré uvádzame v sekcii kontakt.

Kontakt

Piešťanské informačné centrum
Pribinova 2
921 01 Piešťany

GPS súradnice: 48.5542479°, 17.8281253°

Postrehy návštevníkov

Super cyklotrasa okolo Sĺňavy.
Jan K.

Boli sme tam na dračie lode v rámci firemnej akcie – super prostredie – plavba, prechádzka, bike – 
Jan M.

Mapa miesta

Video

Mohlo by vás zaujímať

Plavecký vonkajší bazén (50 m) – Kúpalisko Eva Piešťany Termálne kúpalisko Eva na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch

Termálne kúpalisko Eva je situované v krásnom prostredí plnom zelene na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Je významnou pamiatkou funkcionalistickej architektúry a národnou kultúrnou pamiatkou. Je tiež poslednou stavbou na Kúpeľnom ostrove od budovateľov piešťanských kúpeľov rodiny Winterovcov.

Zistiť viac
Jaskyňa Čertova pec Čertova pec – sídlo lovcov z doby kamennej

Ak chcete vedieť, kde žil neandertálsky človek, navštívte jaskyňu Čertova pec. Krasová jaskyňa patrí medzi najstaršie jaskynné osídlenie na Slovensku z doby kamennej. Navyše ak budete mať šťastie, cestou k jaskyni stretnete aj pár voľne pobehujúcich domácich zvieratiek, čo poteší nielen tých najmenších.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore