Hrad Ostrý Kameň

Hrad Ostrý Kameň patrí k najvyššie položeným hradom v Malých Karpatoch. Napriek tomu, že z neho ostali už len ruiny, ohúri vás svojou magickou atmosférou. Cesta na samotný hrad je nádherná, môžete ju absolvovať aj s deťmi. Čaká na vás podmanivý kus prírody s úchvatnými výhľadmi.

Pohľad na hrad Ostrý kameň z chodníka na Záruby

Hrad Ostrý Kameň strážil v minulosti historickú českú cestu

Zrúcanina hradu Ostrý Kameň sa nachádza na hlavnom hrebeni Zárub, odkiaľ sa vám naskytnú nádherné výhľady. Záruby je najvyšší kopec Malých Karpát. Hrad sa nachádza vo výške 576 m.n.m. Bol strážnym hradom a spolu s Korlátskym, Plaveckým a Smolenickým hradom dozeral na starú historickú cestu z Prahy do Budína – takzvanú českú cestu.

Hrad Ostrý Kameň bol poškodený počas kuruckej bitky v roku 1704 a odvtedy chátra. V súčasnosti ho čiastočne zasanovali dobrovoľníci, boli tu osadené informačné tabule. Hrad je dosť zarastený, ale sú tu vyšliapané chodníky.

Turistické prístupové trasy na zrúcaninu Ostrého Kameňa

Na hrad Ostrý Kameň je možný prístup z okolitých obcí aj z rekreačného strediska Buková. Vedie sem viacero značených turistických trás.

Trasa vodná nádrž Buková – hrad Ostrý Kameň Záruby

Trasa sa začína pri vodnej nádrži Buková na parkovisku žltou značkou smerom Brezinky. Z parkoviska prídete k vodnej ploche, kde z hrádze značka zabočí vľavo okolo bufetu cez pole do lesa. Pri smerovníku v časti Brezinky pokračujte vľavo červenou značkou smerom Záruby miernym stúpaním. Po chvíli zabočte vpravo a začnete strmo stúpať cez pekný listnatý les až prídete k hradu, odkiaľ je krásny výhľad.

Z hradu môžete pokračovať po hrebeni červenou značkou, odkiaľ sa vám naskytnú krásne výhľady na Záhorie. Záruby sa nachádza vo výške 768 m.n.m., neďaleko obce Smolenice. Na jeho vrchole je osadený drevený kríž. Ak sa ďalej napojíte na zelenú značku, povedie vás až do Smoleníc.

Trasa na Ostrý hrad z obce Buková

Z obce Buková vás povedie zelená turistická značka a asi po hodine sa napojíme na červenú značku, ktorá vás dovedie až k hradu Ostrý Kameň. Cesta trvá asi hodinu a pol.

Trasa na Ostrý hrad z obce Plavecký Peter

O niečo dlhšia asi 2 hodinová trasa z obce Plavecký Peter po žltej značke, ktorá vás privedie k vodnej nádrži Buková, odtiaľ sa na rázcestí napojíte opäť na červenú značku vedúcu až na hrad.

Trasa na Ostrý hrad z obce Plavecký Mikuláš

Z Plaveckého Mikuláša cesta trvá asi dve a pol hodiny. Modrá značka vás povedie k hotelu Nafta, potom na rozcestník Červená hora a tam sa napojíte na červenú značku, ktorá vedie na hrad.

Trasa na Ostrý hrad z obce Smolenice

Z obce Smolenice vedie najdlhšia cesta po modrej značke cez dolinu Hlboča k rozcestníku so žltou značkou, ďalej po modrej , pri ďalšom rozcestníku je potrebné sa napojiť na zelenú značku a pokračovať doprava až cez Čertov žľab k rozcestníku s modrou značkou. Ďalej pokračujte po zelenej značke až k vrchu Záruby a zo Zárub po červenej značke k Ostrému Kameňu.

Túžite navštíviť viacero hradov a pamiatok v záhorskom regióne? Spojte výlet na hrad Ostrý kameň s pobytom v Kúpeľoch Smrdáky, či rodinným pobytom v neďalekých Piešťanoch a užite si tak ešte viac nezabudnuteľných chvíľ so svojimi blízkymi.

Fotografie

História hradu Ostrý Kameň

Hrad Ostrý Kameň vznikol zrejme v 13. storočí. Jeho počiatky nie sú presne známe. Bol však kráľovským majetkom až do roku 1366, kedy ho kráľ daroval Mikulášovi zo Seče. V roku 1394 kráľ Žigmund daroval hrad známemu vojvodovi Stiborovi zo Stiboríc, ktorý týmto spôsobom od kráľa získal aj iné hrady ako napríklad hrad Beckov či uhrovecký hrad. V roku 1434 sa opäť dostal do kráľovských rúk. Od roku 1453 boli majiteľmi hradu viaceré rody: Keglevichovci, Thurzovci, Forgáchovci a od 15. storočia grófi zo Svätého Jura a Pezinka.

V roku 1496 Ostrý Kameň získali Czoborovci, ktorí však po sebe zanechali veľké dlhy. Dlžoby boli predmetom dlhoročných sporov, ktoré sa skončili až zásahom panovníka v roku 1554. Majetky si rozdelili Czoborovci, Bakičovci a Révayovci. V roku 1704 sa v okolí hradu odohrala kurucká bitka, pri ktorej bol hrad pravdepodobne poškodený.

O 3 roky neskôr ho obsadil cisársky generál Starhemberg. Česká cesta v tom čase viedla cez Bratislavu, a preto hrad stratil svoju pôvodnú funkciu. Koncom 18. storočia získali hrad Pálffyovci do dedičnej držby, avšak svoje sídlo preniesli do mestečka Moravský Svätý Ján. Od toho času hrad Ostrý Kameň začal pustnúť, až z neho zostali len ruiny.

Míľniky

  • storočie pravdepodobne vznikol hrad Ostrý Kameň ako kráľovský majetok;
  • 1366 kráľ daroval hrad Mikulášovi zo Seče;
  • 1394 Žigmund Luxemburský daroval hrad Ostrý Kameň Stiborovi zo Stiboríc;
  • 1434 hrad sa stal opäť kráľovským;
  • 1453 majiteľmi hradu boli viaceré rody;
  • 1496 hrad získali Czoborovci, ktorí zanechali veľké dlhy;
  • 1554 majetky si rozdelili Czoborovci, Bakičovci a Révayovci;
  • 1704  kurucká bitka, bol poškodený aj hrad;
  • 1707 hrad obsadil cisársky generál Starhemberg, hrad stratil svoju pôvodnú funkciu strážneho hradu;
  • 18. storočie získali hrad Pálffyovci do dedičnej držby a hrad Ostrý Kameň začal chátrať.
Hrad Ostrý Kameň na rytine z roku 1686

Foto/Zdroj: Hrad Ostrý Kameň na dobovej rytine z roku 1686 / Justus van den Nypoort, Oravská galéria, OGD, webumenia.sk/dielo/SVK:OGD.T_479

Povesť o zlej vdove a jej poklade

Pod hradom Ostrý Kameň žila závistlivá vdova, ktorá nenávidela každého, kto mal viac ako ona sama. Pri zbieraní raždia sa jedného dňa dostala k ruinám hradu Ostrý Kameň a ocitla sa v podzemnej komnate s množstvom zlata. Utekala rýchlo po svojich synov, aby jej pomohli tento poklad odniesť. Poklad chceli nabrať do hrncov, avšak v kúte zbadali starca, ktorý ich vyhnal. Povedali to svojej matke a zo strachu utiekli. Zlá vdova však nedbala a zlato naberala ďalej. Podzemie sa však zrazu aj s časťou hradu zrútilo a vdovu zasypalo. Odvtedy tu už nikdy nikto žiadnu komnatu s pokladom nenašiel.

Povesť o Chorvátovi na hrade

Jedného dňa prišiel do obce Buková pod hradom akýsi Chorvát, šľachtic. Usadil sa v ošarpaných múroch hradu a začal ho obnovovať. Platil za robotu aj ľuďom, ktorí mu pomáhali. Najviac to škrelo okolitých pánov, ktorí ho obvinili zo zbojstva. Ten sa však preukázal listinou, ktorou mu cisár hrad Ostrý Kameň daroval ako náhradu za zničený majetok vo svojej domovine. Ľudia mu hrad pomohli obnoviť a na jeho svadbe dostali dukát ako výslužku.

Doprava

Hrad Ostrý Kameň je zrúcanina hradu pri obci Buková v okrese Trnava na strmom ostrohu Zárub. Do rekreačnej oblasti Buková, ktorá je východiskovým bodom výstupu na hrad Ostrý Kameň, neďaleko obce Buková vedie cesta 3.triedy č.1291. Do obce Buková premávajú osobné vlaky zo Senice, Trnavy, ale aj autobusové spoje z Trstína.

Ako sa dostať k hradu Ostrý Kameň z kúpeľov Smrdáky

Hrad Ostrý Kameň je z kúpeľov Smrdáky vzdialený asi 37 km južne. Najprv je potrebné dostať sa do Senice, kde sa napojíte na cestu I/51 do Trstína, tu odbočíte doprava na cestu 3. triedy č.1291.

Pokiaľ sa vyberiete verejnou dopravou do obce Buková, je potrebné rátať s prestupmi. Premáva sem vlak aj autobus.

Ako sa dostať k hradu Ostrý Kameň z kúpeľov Piešťany

Hrad Ostrý Kameň je vzdialený z kúpeľov Piešťany asi 44 km. Privedie vás sem cesta II/499 a II/502 a od Trstína cesta 3. triedy č. 1291. Ak sa vyberiete verejnou dopravou, rátajte s prestupom v Trnave.

Parkovanie

Parkovanie je možné pri vodnej nádrži Buková na parkovisku.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Pekná túra z priehrada Buková. Cca za 40 min. a ste tam . Najskôr po žltej značke od priehrady a následne pri rázcestí sa napája na červenú ktorá vás privedie až k hradu. Z hradu už moc nezostalo ale zato výhľady sú perfektné . Pekný celodenný výlet krásne prostredie je aj na samotnej priehrade
Jaro V.

Po strmom výstupe od Bukovej sa dostanete celkom k rozsiahlej zrúcanine, z ktorej sa naskytá krásny výhľad smerom na Záruby. Na zrúcanine sa dá pekne potúlať, nájsť si aj záveterné miesto na občerstvenie. Odporúčam pokračovať na Záruby, keď ste došli sem, tak na Záruby to už naozaj nič nie je 🙂
Peter T.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Hrad Ostrý Kameň je voľne prístupný bez poplatkov, celoročne.

GPS súradnice

Ostrý Kameň: 48.5224670°, 17.3728899°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Hrad Branč Hrad Branč

Zrúcanina hradu Branč sa vypína na rovnomennom brale Myjavskej pahorkatiny nad obcou Podbranč. Vzhľadom na svoju polohu mal hrad v minulosti strážnu funkciu. Hrad Branč je v súčasnosti pekne upravený, napriek tomu, že z neho po vyhorení ostala už len ruina. Ponúka krásne výhľady na malebný kopaničiarsky kraj

Zistiť viac
Zrúcanina dobrovodského hradu Hrad Dobrá Voda

Ak máte menšie deti, ktoré ešte nevydržia absolvovať klasické prehliadky s odborným výkladom, a patríte k nadšencom prírody a histórie, určite odporúčame návštevu zrúcanin. Zrúcanina hradu Dobrá Voda je jednou z nich. Odmenou vám bude pokojná prechádzka lesom bez zástupu turistov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore