Hrad Dobrá Voda

Ak máte menšie deti, ktoré ešte nevydržia absolvovať klasické prehliadky s odborným výkladom, a patríte k nadšencom prírody a histórie, určite odporúčame návštevu zrúcanin. Zrúcanina hradu Dobrá Voda je jednou z nich. Odmenou vám bude pokojná prechádzka lesom bez zástupu turistov.

Ruiny hradu Dobrá Voda

Dobrovodský hrad – zrúcanina gotického hradu

Dobrovodský hrad leží v pohorí Malé Karpaty nad obcou s rovnomenným názvom. Ide o  je zrúcaninu gotického hradu. Je súčasťou prírodnej rezervácie Slopy. Názov hradu je odvodený od početných vodných prameňov v okolí, ku ktorým sa viaže aj množstvo povestí. V minulosti bol hrad známy pod názvami: Joku, Bona Aqua, Dobra Woda, Jókő, či Guttenstein

Hrad Dobrá Voda v súčasnosti

Z hradu Dobrá Voda sa dnes zachovala len časť muriva s opevnením a zvyšky niekoľkých stavieb. Nejde o hrad, ktorý uvidíte už z diaľky, ako to pri hradoch, či zrúcaninách obvykle býva. Napriek tomu opustené ruiny hradu stoja za návštevu. 

Rozľahlý hrad je obklopený lesom a v tom spočíva jeho čaro. Jeho návštevu ocenia najmä ľudia, ktorí majú radi prírodu a pokojnejšie miesta bez zástupov turistov. Zaujme aj rodiny s deťmi, či seniorov, keďže ide o nenáročný výstup. Vďaka tomu je návšteva hradu obľúbená aj medzi piešťanskými kúpeľnými hosťami.

Najlepší výhľad je z južnej strany, odkiaľ sa vám naskytne pohľad na obec Dobrá voda a Malé Karpaty. Väčším výhľadom z hradu bránia koruny stromov.

Hrad Dobrá Voda vo vlastníctve viacerých rodov

Hrad postavili na mieste staršieho hradiska v prvej štvrtine 13. storočia ako strážny hrad. Za jeho stavebníka sa považuje komes Aba Veľký. V roku 1316 hrad obliehal a až do roku 1320 ho vlastnil Matúš Čák Trenčiansky. Potom bol hrad Dobrá voda do konca 14. storočia kráľovským majetkom. V roku 1394 ho kráľ Žigmund daroval Stiborovi zo Stiboríc. Rodu Stiborovcov patril hrad do roku 1434, kedy rod vymrel po meči. 

V roku 1436 ho kráľ opäť daroval, tentokrát Michalovi Országhovi. Bola postavená delová bašta a barbakan. Počas tureckého nebezpečenstva bol pristavaný dolný hrad s troma baštami a hospodárskymi budovami. V roku 1567 vymrel rod Országhovcov takisto po meči. Hrad sa stal opäť kráľovským.

Neskôr sa hrad dostal do rúk rodu Erdődyovcov. Správa dobrovodského panstva sa presunula z hradu Dobrá Voda do neďalekého kaštieľa Chtelnica začiatkom 17. storočia. Koncom 17. storočia tento rod obýval mnohé kaštiele v mestách a hrad Dobrá Voda začal pustnúť. K tomu prispeli aj vojnové udalosti počas Rákocziho povstania na začiatku 18. storočia. V roku 1792 hrad po zásahu blesku vyhorel. Na prechodnú dobu sa stal panským väzením. 

Od roku 2007 sa vykonáva na hrade záchranné práce OZ Renova. V roku 2008 došlo k prvej etape odborného výskumu horného hradu a predhradia. 

Fotogaléria zo súčasnosti

Povesti o hrade Dobrá Voda

Povesť o rytierovi

Hrad Dobrá voda – pastelová kresba Jozefa Lipperta z roku 1797

Za temných nocí vraj vídať na hradbách bludné zjavenie rytiera, ako krajine i nebesám hrozí plamenným mečom. Má to byť duch niekdajšieho majiteľa Dobrej Vody, ktorého kráľ pre napáchané zbojstvá prikázal vsadiť do temnice hradu a on tam v útrapách našiel smrť.

Povesť o vode

Chorého kráľa vyliečil zázračný prameň Dobrej Vody, ktorý vyvieral na mieste dnešného hradu. To mu poradila dievčina z miestnej osady a za odmenu si mohla pri žriedle postaviť príbytok. Postupne spyšnela a muž chalúpku prestaval na dom a neskôr na hrad. Prameň však začal trucovať, pretože stavbou hradu mu preťali žily. Voda vyšla na povrch mocným prúdom poniže podhradskej osady, odkiaľ ju na hrad museli vynášať. Žena zo strachu pred kráľovým hnevom ušla a prameň Dobrej Vody slúži všetkým ľuďom dodnes. 

Povesť o kráľovi a chlapcovi

Kráľ Žigmund mal starosti so svojimi veľmožmi, pretože štvali proti nemu. Preto sa z cudziny vrátil domov. V prvej dedinke zazrel kŕdeľ detí, ako sa hrajú na vojakov. Vladárovi sa najviac pozdával jeden z nich, a preto si ho vzal k sebe. Chlapca dal vyštudovať a ako dospelého ho zaradil do svojho vojska. Šuhaj sa v kráľovských službách osvedčil, získal zemiansku hodnosť s menom Országh a jeho syn sa stal neskôr pánom dobrovodského hradného panstva.

Podoby hradu v čase

Zaujímavosti

  • Hrad je podľa ľudových povestí prepojený podzemnými chodbami so Smolenickým zámkom. Keď vraj v 18. storočí lúpil zbojník z Jánošíkovej skupiny v okolí Smoleníc, prepadol sa odrazu pod zem, kde narazil na pospájané jaskyne. V okolí hradu Dobrá voda sa údajne pohybovali aj iné zbojnícke skupiny.
  • Neďaleko hradu sa nachádza kúpalisko Dobrá Voda, kde sa môžete v letných mesiacoch osviežiť.
  • Na fare v obci Dobrá voda sa nachádza pamätná izba Jána Hollého, významného bernolákovského básnika. Pôsobil tu ako kňaz.

Turistické trasy na hrad Dobrá Voda

K hradu je možné dostať sa  z okolitých obcí Dobrá Voda, Hradište pod Vrátnom alebo z Brezovej pod Bradlom. Pokiaľ navštívite hrad Dobrá Voda, odporúčame aj návštevu neďalekého kláštora Katarínka, ktorý je ukrytý v malokarpatských lesoch. Najlepšie je vybrať sa naň z obce Naháč alebo z Dechtíc.

Trasa z obce Dobrá Voda 

Z obce Dobrá Voda sa dostanete až ku zrúcanine hradu Dobrá Voda miernym stúpaním asi za polhodinu. Za cintorínom vás turistická značka lesnou cestou dovedie na rozcestník Odbočka k Dobrovodskému hradu. Odtiaľ je to už len pár minút do kopca. 

Trasa z Hradišťa pod Vrátnom

Zo železničnej zastávky po značke dolinou do kopca na rázcestie s červenou značkou. Odtiaľ po červenej značke cez vrch Slopy asi 30 minút k odbočke na hrad Dobrá Voda.

Trasa z Brezovej pod Bradlom

Od stanice po značke dolinou na juh. Po asi 20 minútach značka vystúpi na hrebeň a pokračuje až k dobrovodskému hradu.

Pokiaľ pôjdete z Brezovej pod Bradlom, tak si nájdite čas a vyberte sa aj k Mohyle M. R. Štefánika, pomníku a hrobu nášho významného štátnika. Výstup trvá asi hodinu.

Mapa miesta

Doprava

Obec Dobrá Voda sa nachádza v okrese Trnava. Okresné mesto je vzdialené 30 km. V približne rovnakej vzdialenosti, avšak na východ, sa nachádzajú aj Piešťany. Ak túžite navštíviť viacero pamiatok v považskom regióne, urobíte dobre, keď spojíte spoznávanie krás s pobytom v tomto kúpeľnom meste – v Piešťanoch.

Obec je obklopená lesmi Malých Karpát, vzdialená asi 8 km od obce Dechtice. Z Dechtíc sem vedie cesta 3. triedy č. 1276. Z obce Dobrá Voda je to na hrad asi polhodina pešo. Z Dechtíc aj z Trnavy premáva do Dobrej Vody priamy autobusový spoj. 

Okrem z obce Dobrá Voda sa na hrad dostanete aj z Hradišťa pod Vrátnom a z Brezovej pod Bradlom. 

Ako sa dostať ku hradu Dobrá Voda z kúpeľov Piešťany

Hrad Dobrá voda je vzdialený od kúpeľov Piešťany asi 34 km. Povedie vás tam cesta II/499, vo Vrbovom sa napojíte na cestu II/502 a v Dechticiach zabočíte vpravo na cestu č.1276. Pokiaľ sa sem vyberiete autobusom, rátajte s jedným prestupom. 

Parkovanie

Parkovanie je možné v obci Dobrá Voda, ideálne v blízkosti cintorína, kde je menšie parkovisko. Zaparkovať je možné aj pri obecnom kostole. 

Postrehy návštevníkov

Príjemná nenáročná prechádzka vhodná pre všetky vekové kategórie. V dolomitových vápencových žľaboch sa dá ísť aj s detským kočíkom, čo mnoho mladých rodín aj na využíva na vyvenčenie svojich ratolestí. V priestoroch zrúcanín hradu sú umiestnené ohniská s lavicami a stolmi pre posedenie s rodinou. Odporúčame sem zájsť. Ako bonus vás poteší úžasná vôňa borovíc.
L.

Krásna prechádzka čarovnou prírodou. Na cestičku k hradu sme sa dostali cez cintorín v Dobrej vode. Tam sme šli po červenej značke, hneď za cintorínom sú vápencové skaly, aj cesta je celkom svetlá a okolo borovicové lesy, v ktorých sa nájdu staré náhrobky. K hradu sú to asi dva kilometre nenáročným terénom. Zrúcaniny sú naozaj impozantné. Skvelé je, že ich postupne opravujú. Sú tam ohniská aj lavičky a stoly, veľmi príjemné miesto na piknik. Späť sme šli po zelenej značke, z úvodu sme museli párkrát preliezať spadnuté stromy, ale potom už opäť nenáročná cesta so zastávkou na vyhliadke nad Dobrou vodou, odkiaľ krásne vidieť hrad aj dedinu. Určite odporúčame, je to krásny výlet.
Jana B.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Zrúcanina hradu je voľne prístupná celoročne bez poplatkov.

Video

Kontakt

Záchranné práce na hrade Dobrá Voda vykonáva od roku 2007 Občianske združenie Renova:

OZ Renova
Dobrá voda 48
Dobrá voda 919 54

GPS súradnice: 48.6094214°, 17.5288062°

Mohlo by vás zaujímať

Čachtický hrad z vtáčej perspektívy Čachtický hrad

Čachtický hrad vznikol v prvej polovici 13. storočia na obranu hranice Uhorska pred nepriateľmi. Zrúcanina tohto hradu sa nachádza v Malých Karpatoch, medzi obcami Čachtice a Višňové. Kto by nepoznal Alžbetu Báthoryovú, krvavú čachtickú pani, ktorá na hrade žila v 17. storočí a údajne sa kúpala v krvi mladých dievčat? Vďaka výstupu na Čachtický hrad môžete aj vy spoznať temné tajomstvá, ktoré vďaka nej hrad ukrýva.

Zistiť viac
Obraz Alfonsa Muchu v Thermia Palace Obraz Alfonsa Muchu v Piešťanoch

Alfons Mucha bol český maliar a najvýznamnejšia osobnosť európskej secesie. Patril medzi významných hostí a návštevníkov piešťanských kúpeľov. Z vďačnosti namaľoval špeciálne pre kúpele obraz, ktorý sa nachádza vo výklenku v hoteli Thermia Palace. V roku 2000 vzácny obraz Alfonza Muchu z hotela záhadne zmizol. Aký bol jeho ďalší osud a či si ho môžete v kúpeľoch pozrieť opäť, sa dozviete v článku.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore