Hrad Branč

Zrúcanina hradu Branč sa vypína na rovnomennom brale Myjavskej pahorkatiny nad obcou Podbranč. Vzhľadom na svoju polohu mal hrad v minulosti strážnu funkciu. Napriek tomu, že z hradu Branč ostala po vyhorení už len ruina, v súčasnosti je pekne upravený. Okrem toho ponúka aj krásne výhľady na malebný kopaničiarsky kraj.

Brána do stredného hradu hradu Branč

Hrad Branč bol v minulosti strážnym hradom

Hrad Branč leží nad miestnou časťou obce Podbranč, Podzámkom. Zrúcanina hradu je čiastočne zrekonštruovaná a areál je udržiavaný. Od roku 2016 tu boli vykonané rekonštrukčné práce. Hrad leží vo výške asi 480 m.n.m. a ponúka krásne výhľady na Myjavskú pahorkatinu a Biele Karpaty. Strážny hrad nad obcou v minulosti chránil nielen hranice uhorského kráľovstva, ale aj obchodné cesty. 

Vzhľad hradu Branč dnes a kedysi

Do dnešnej doby sa z hradu Branč zachovali len obvodové múry a časť vnútorného opevnenia. V jeho areáli stojí pamätník, ktorý pripomína časy prenasledovania príslušníkov iných vierovyznaní. Väznili tu protestantských kňazov, ktorí tu aj zomreli. 

Vstup do hradu strážili kedysi dva bastilióny vonkajšieho opevnenia. Oproti hlavnému vchodu je trištvrte kruhová delová bašta stredného hradu, ktorá tiež chránila vchod pred nepriateľmi. Obvodové murivo dolného hradu je prerušené polkruhovými baštami. 

Hlavné časti hradu – dolný a stredný hrad, sú oddelené suchou priekopou. Časť priekopy sa zasypala spadnutím horného a stredného hradu. 

Stredný hrad sa delí na severné nádvorie a obytnú palácovú časť. Z nádvoria sa vstupovalo do dvora a jednotlivých miestností, kde bolo 40 izieb. Neďaleko pomníka bola hradná studňa. 

História hradu Branč

Najstaršia písomná zmienka o hrade Branč pochádza z roku 1317. Nechal ho postaviť magister Aba z Hlohovca v rokoch 1251 – 1297. Na hrade sa vystriedalo množstvo majiteľov. V roku 1309 získal hrad Matúš Čák Trenčiansky, neskôr ho vlastnil český kráľ Ján Luxemburský a v roku 1394 Žigmund Luxemburský. 

V 16. storočí sa vlastníkom hradu stal František Nyáry. Vlastníci hradu si však nechali postaviť kaštieľ v Sobotišti, ako to už bývalo zvykom, a presťahovali sa tam. Hrad ostal opustený a začal chátrať. V období tureckých vpádov bol hrad Branč útočiskom pre okolité obyvateľstvo. Turci však hrad neskôr napadli a vypálili. 

Míľniky

  • 1251 – 1297 hrad Branč dal postaviť magister Aba z Hlohovca;
  • 1309 získal hrad Matúš Čák Trenčiansky;
  • 1317 najstaršia písomná zmienka o hrade;
  • 1394 bol vlastníkom hradu Žigmund Luxemburský;
  • 16. storočie vlastníkom hradu sa stal František Nyáry;
  • 1674 – 1675 hrad slúžil ako väznica pre protestantských kňazov odsúdených na galeje;
  • 1978 prebehol archeologický výskum na hrade;
  • 2016 začalo sa s obnovou hradu Branč.
Hrad Branč na historickej rytine z roku 1686, Justus van den Nypoort, OGD

Turistika v okolí zrúcaniny hradu Branč – náučný chodník 

Pri výstupe na hrad Branč upútajú okrem malebnej kopaničiarskej krajiny aj informačné tabule, ktoré sú súčasťou náučného chodníka zo Starého hradu na hrad Branč. Náučný chodník má dĺžku necelých 2,1 km a radí sa k nenáročným trasám. Hradisko sa nachádza neďaleko zrúcaniny stredovekého hradu Branč. Po postavení hradu Branč hradisko začalo chátrať. 

Hradisko spájalo kedysi Považie so Záhorím, obývané bolo už v mladšej dobe kamennej. Jeho poloha bola strategická, pričom boli využité prírodné danosti prostredia, ktorými sú vyčnievajúce vápencové bralá. Tie tvorili akúsi ochranu. V súčasnosti ostali z hradiska už len obvodové valy a sutiny. Dvoranu hradiska tvorí lúka, zvyšok je porastený stromami. 

Fotografie z hradu a výhľadov do okolia Branču

Povesť o stavbe hradu Branč

K robotníkom, ktorí stavali hrad Branč, prišiel žobrák a vypýtal si kúsok chleba. Tí ho vysmiali a poštvali na neho psov. Žobrák vyriekol kliatbu: Nech hrad čert zoberie a každý peceň chleba nech sa na kameň obráti! A tak sa aj stalo. To, čo robotníci postavili cez deň, v noci niekto zbúral. Robotníci si nevedeli dať rady. Raz im však iný žobrák poradil, že to čo vystavajú, posypú omrvinkami z vianočného stola. Čakali do Vianoc a urobili presne to, čo im žobrák poradil. Od tej doby sa už neudiali žiadne kúzla a hrad dostavali.

Zaujímavosti

  • V 17. storočí bol hrad Branč prechodnou väznicou protestantských kňazov, ktorých odsúdili na galeje. Zomreli v jamách – väznica po obvode múru. Pri príležitosti tejto udalosti tu stojí pamätník.
  • Hrad Branč bol obľúbeným námetom vyobrazenia mnohých umelcov. Obrazy hradu Branč nájdete vystavené nielen v Záhorskej galérii v Senici, ale aj v múzeu Martina Benku v Martine.
  • Ak by ste si chceli pozrieť ako vyzeral hrad Branč v čase jeho najväčšej slávy, navštívte zaujímavý Park miniatúr v Podolí, ktorý je vzdialený asi 30 km.

Prístup k hradu Branč – trasa vhodná pre deti aj seniorov

Trasa k hradu je nenáročná, výstup na zrúcaninu je vhodný aj pre najmenších návštevníkov, či seniorov. Až na hrad vedie bezbariérová cesta. Prejdete po nej s detským kočíkom, alebo vozíkom. 

Najideálnejšie je prísť autom do obce Podbranč, časti Podzámok. Odtiaľ vedie asfaltová cesta popri miestnom cintoríne priamo na hrad. Do obce Podbranč premáva aj verejná autobusová doprava. Z autobusovej zastávky je to niekoľko minút navyše.

Doprava

Hrad Branč je situovaný v obci Podbranč, jej miestnej časti Podzámok. Obcou premáva cesta 3. triedy č.1160. Od Senice je vzdialený 14 km, z Myjavy 15 km. Pokiaľ pôjdete smerom od Senice, môžete sa zastaviť aj pri Kunovskej priehrade. Dostanete sa sem aj verejnou autobusovou dopravou zo Senice, či z Myjavy. 

Ako sa dostať ku hradu Branč z kúpeľov Smrdáky

Hrad Branč je vzdialený od kúpeľov Smrdáky asi 17 km východne. Autom vás sem dovedie cesta III. triedy 1148, 1146 a 1147, za obcov Rohov sa napojíte na cestu II. triedy 581 a za Majeríčkami sa napojíte opäť na cestu III/1160. 

Do obce Podbranč premáva aj verejná autobusová doprava, musíte však rátať s prestupom v meste Senica.

Ako sa dostať ku hradu Branč z kúpeľov Piešťany

Hrad Branč je vzdialený od kúpeľov Piešťany asi 42 km severozápadne. Cesta II/499 vás zavedie až do Brezovej pod Bradlom. Odtiaľ sa napojíte na Prietržskú cestu a cestu III. triedy 1183, potom 1196. Pri Bašnárovcoch odbočíte vľavo na cestu 1160 vedúcu až do Podzámku, odkiaľ sa následne dostanete ku hradu Branč.

Do obce Podbranč časť Podzámok sa z kúpeľov Piešťany dostanete autobusovým spojom. Rátajte s prestupom v Myjave.

Parkovanie

Parkovať môžete priamo pod hradom, kde je parkovisko, ale aj aj v obci Podbranč pri cintoríne. 

Program/Akcie

Na hrade sa konajú každoročne bohoslužby, ktoré pripomínajú utrpenie protestantských kňazov, ktorí boli na hrade väznení v rokoch 1674 – 1675. Obec Podbranč tu organizuje každoročne v letných mesiacoch podujatie Hradné slávnosti s množstvom atrakcií pre deti. 

Postrehy návštevníkov

Hrad Branč je naozaj veľmi pekné miesto, ktoré sa oplatí navštíviť v akomkoľvek ročnom období v akúkoľvek hodinu. Ja som navštívil tento krát hrad pri východe slnka a stálo to naozaj za to 😉 užil som si skvelý výhľad pri šálke čaju.Nachádza sa tu aj náučný chodník kde sa dozviete kde sa nachádzajú jednotlivé časti hradu a ich význam v minulosti.
Radovan K.

Krásne zachovaná a zrekonštruovaná zrúcanina hradu. Miesto ako stvorené na krátky výlet z blízkeho i ďalekého okolia. Možnosť parkovania je hneď pod hradom, kde to je naozaj maličké pre pár áut, ale pešo cca 5 minút, alebo na začiatku dediny na takom námestíčku odkiaľ to je cca 15-20 minút pešo. Areál je pomerne veľký a z hradného kopca je super výhľad skutočne ďaleko.
Marek D.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Hrad Branč je prístupný celoročne. Spoplatnený je len počas sezóny symbolickým vstupným, ktoré slúži na obnovu hradu. Bližšie informácie získate na oficiálnej webovej stránke obce Podbranč, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

Video

Mapa miesta

Kontakt

Obec Podbranč
Podbranč č. 219
906 05 Podbranč

GPS súradnice: 48.73335°, 17.46736°

Mohlo by vás zaujímať

Najstaršia fotografia Katarínky, 1904 Kláštor Katarínka

Kláštor Katarínka, ukrytý hlboko v malokarpatských lesoch, vás ohúri svojou majestátnosťou a neobyčajnou atmosférou. Je to ruina františkánskeho kláštorného komplexu, postaveného v roku 1618. Nachádza sa na západnom Slovensku, nedaľeko obcí Dechtice a Naháč, asi 30 km od Piešťan smerom na západ.

Zistiť viac
Ruiny hradu Dobrá Voda Hrad Dobrá Voda

Ak máte menšie deti, ktoré ešte nevydržia absolvovať klasické prehliadky s odborným výkladom, a patríte k nadšencom prírody a histórie, určite odporúčame návštevu zrúcanin. Zrúcanina hradu Dobrá Voda je jednou z nich. Odmenou vám bude pokojná prechádzka lesom bez zástupu turistov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore