Smolenický zámok

Smolenický zámok patrí k najkrajším romantickým zámkom Slovenska. Žiaľ, v interiéri okrem niekoľko upravených salónov, nenájdete žiadne historicky cenné vybavenie. Keď sa však prejdete po krásnom anglickom parku, ktorý zámok obklopuje, návštevu určite neoľutujete. Aj vďaka svojmu exteriéru je zámok obľúbeným miestom filmárov.

Pohľad na Smolenický zámok

Prehliadka Smolenického zámku

Prehliadka Smolenického zámku netrvá dlho. Sprístupnené sú vyhradené miestnosti, park a nádvorie, čo však zámku neuberá na jeho čaru a kráse. Môžete si pozrieť asi 3 miestnosti a interiér hradnej trojposchodovej veže. V galérii medzi 2. a 3. poschodím sa nachádza expozícia dobových fotografií zo života rodiny Pálffyovcov. 

Po prekonaní 99 schodov sa ocitnete na rozhľadni, odkiaľ sa vám ponúkajú nádherné panoramatické výhľady na obec Smolenice, Malé Karpaty a Trnavskú tabuľu. Návšteva zámku láka turistov hlavne vďaka krásnemu anglickému upravenému parku, kde si môžete vychutnať chvíle strávené s najbližšími. Nie je preto prekvapením, že býva obľúbeným výletným cieľom aj pre klientov užívajúcich si liečebný pobyt v Kúpeľoch Smrdáky, alebo rodinný pobyt v Piešťanoch.

Park pri Smolenickom zámku

Smolenický zámok obklopuje nádherný anglický park, ktorý zvýrazňuje romantickú atmosféru zámku. Park voľne prechádza do malokarpatského lesa. Má rozlohu asi 46,5 ha. Park existoval už v 17. storočí, ale dokonalejšie úpravy súvisia s rodom Pálffyovcov. Až po 2. svetovej vojne sa však podarilo les v okolí parkovo upraviť. 

V súčasnosti sa v parku nachádza malý potôčik, ktorý napája umelé jazierko. Potok nemá trvalý prítok a závisí od množstva zrážok. K zámockému parku vedie od smolenického kostola cesta, pozdĺž ktorej sa vinú pozostatky starej lipovej aleje. Park je voľne prístupný verejnosti a je vhodný na romantické prechádzky, či rodinné pikniky.

História Smolenického zámku

Na mieste dnešného Smolenického zámku stál v minulosti stredoveký hrad. Vznikol v 15. storočí ako jeden zo strážnych hradov pri malokarpatských priesmykoch. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1457. 

Smolenice (Zrúcaniny Smolenického hradu), Jozef Anton Lántz, 1827, SNG

Majiteľmi hradu boli viaceré rody

V 15. storočí sa tu vystriedalo viacero majiteľov. Zámok bol kráľovským majetkom, neskôr majetkom pezinských a svätojurských grófov. Jeho majitelia ho zväčšovali a prispôsobovali aktuálnym potrebám. Od začiatku 16. storočia patril hrad rodine Országovcov. Takmer dve storočia ho vlastnili Erdődyovci. 

Hrad bol dejiskom bojov medzi kurucmi a cisárskym vojskom počas povstania Františka Rákocziho. Na konci 18. storočia hrad spustol. V 19. storočí vyhorel a ostali z neho len ruiny. Roky pretrvávali dedičské spory o zámok.

Na obrázku umelecké dielo s názvom: Smolenice (Zrúcaniny Smolenického hradu), od Jozefa Antona Lántza z roku 1827. Momentálne ho vlastní Slovenská národná galéria, zdroj: webumenia.sk/dielo/SVK:SNG.G_8170

O prestavbu hradu na romantický zámok sa pričinil rod Pálffyovcov 

V roku 1864 sa ujal smolenického panstva Móric Pálffy a po ňom syn Jozef. Noví vlastníci chceli hrad prestavať na rodinné sídlo. Do upraveného opevnenia dolného hradu vstavali romantický zámok podľa architekta Jozefa Huberta. Gróf Pálffy sa inšpiroval vo Francúzsku. Stavebné práce však boli prerušené úmrtím Jozefa Pálffyho po prvej svetovej vojne, kedy bol zo zámku odvezený aj nábytok na hrad Červený Kameň. 

Rekonštrukcia zámku do súčasnej podoby pre potreby Slovenskej akadémie vied

V roku 1945 sa stal zámok štátnym majetkom. Do súčasnej podoby bol zrekonštruovaný v rokoch 1949 – 1957. Interiér bol obnovený, avšak zmodernizovaný pre potreby akadémie vied. Tá sa jeho vlastníkom stala v roku 1953. Zámok slúži ako kongresové centrum Slovenskej akadémie vied a aj ako hotel.

Povesť o Smolenickom zámku

Krutý kastelán prikázal Ďurovi odniesť list na Bratislavský hrad a do večera sa vrátiť s odpoveďou. Úbožiakovi pomohol pohonič – dobrý duch, ktorý ho tam i späť doniesol na zázračnom voze ťahanom trojicou vrancov. Keď sa Ďuro vrátil na čas, zlostného kastelána porazilo. Vtedy divotvorný koč dostal záprah čiernych koní v dvoch pároch.

Zaujímavosti

  • Zámok v Smoleniciach je obľúbeným miestom filmárov. Natáčali sa tu rozprávky O liečivej vode 2020 a Zázračný nos 2016.
  • V roku 1961 prespal na zámku Nikita Chruščov, sovietský politik a spolupracovník J. Stalina. Pri tejto príležitosti vyrástla skoro zo dňa na deň, vraj za 4 dni, prístupová asfaltová cesta k zámku.
  • Pod zámkom sa nachádza miestne medovinárstvo, kde môžete degustovať nielen medovinu, ale aj sladký med. 

Fotografie

Trasa k hradu

Smolenický zámok sa nachádza na severnej strane obce Smolenice. S obcou ho spája modro a žlto značený turistický chodník. Prístup k samotnému zámku je nenáročný. Z obce Smolenice sa dostaneme na Zámockú ulicu, kde sa nachádza aj rímsko-katolícky kostol. Asfaltová cesta pokračuje až k zámku. Je tu však zákaz vjazdu. Celá trasa je príjemnou prechádzkou, ktorú prejdete asi za 20 minút.

Turistika v okolí Smolenického zámku

Trasa k zámku je zároveň aj jednou z prístupových trás do malokarpatských lesov a na najvyš­ší vrch Malých Karpát – Záruby (767 m.n.m.). Môžete sa tiež vybrať na turistiku alebo navštíviť neďalekú jaskyňu Driny, ku ktorej sa dostanete tiež priamo zo Smolenického zámku lesnými chodníkmi pešo. Okrem toho sa v okolí Smoleníc nachádza Hlbočiansky vodopád či hradisko Molpír. 

Doprava

Smolenický zámok sa nachádza v obci Smolenice. Obec je vzdialená 20 km severne od Trnavy. Nachádza sa na ceste medzi Piešťanmi a Pezinkom. Od Pezinka sú Smolenice vzdialené 33 km. Premáva sem priamy autobusový aj vlakový spoj. Železničná stanica je od zámku vzdialená až 1 hodinu pešo. 

Ako sa dostať k Smolenickému zámku z kúpeľov Smrdáky

Smrdácke kúpele sa nachádzajú približne 33 km od zámku v Smoleniciach. Dostanete sa sem po ceste III/1148 a 1146 smerom k obci Rybky, kde si môžete urobiť malú prestávku pri najvyššom kríži na Slovensku – Miléniovom kríži. Pred Senicou sa napojíte na cestu I/51, ktorá vás povedie až do Trstína. Tam odbočíte na cestu II/502 až do Smoleníc. Pri priemernej hustote premávky počítajte na dopravu okolo 40 minút.

V prípade verejnej dopravy počítajte s 1 – 2 prestupmi (cca 1 hodina), väčšinou v Senici, Trstíne, alebo v obci Šajdíkove Humence.

Ako sa dostať k Smolenickému zámku z kúpeľov Piešťany

Kúpele Piešťany sú vzdialené od Smolenického zámku asi 39 km. Z Piešťan do Vrbového vás povedie cesta II/499 a z Vrbového sa napojíte na II/502 až do Smoleníc.

Ak budete cestovať vlakom, či autobusom, rátajte s prestupom v Trnave.  

Parkovanie

Parkovanie je možné na Zámockej ulici v blízkosti zámku a rímsko-katolíckeho kostola. Pokiaľ máte na zámku ubytovanie alebo ste účastníkom akcie, usporiadanej na zámku, parkovanie je možné aj na nádvorí zámku. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Keďže Smolenický zámok slúži ako kongresové centrum Slovenskej akadémie vied, organizujú sa v ňom vedecké národné aj medzinárodné konferencie. Ako zdroj príjmov na jeho údržbu slúži aj prenájom priestorov na svadby.

Postrehy návštevníkov

Úžasné miesto na odpočinok, relax, krásna prechádzka parkom. Nabudúce zoberieme aj deku a knižku 👍👍.
Miriam M.

Smolenický zámok a nádherný udržiavaný park. Ideálne pre príjemne strávený deň s rodinou.Či už len ľahká prechádzka a piknik v prírode, alebo turistika-výstup na Záruby…Veľmi krásne miesto,ktoré vždy radi navštívime 🌿.
Jana R.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstupné sa pohybuje od 1,50 € – 4 €. Smolenický zámok je otvorený sezónne pre verejnosť len v mesiacoch júl a august.

Aktuálny cenník vstupného a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Smolenického zámku, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Kontakt

Zámok dnes slúži ako hotel a kongresové sídlo. Je majetkom Slovenskej akadémie vied.

Kongresové centrum SAV - Smolenický zámok
Zámocká 18
919 04 Smolenice

GPS súradnice: 48.51342625°, 17.43209482°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad na kaštieľ v Dolnej Krupej z prednej strany Kaštieľ v Dolnej Krupej

Kaštieľ v Dolnej Krupej je najvýznamnejšou pamiatkou obce. Nachádza sa na okraji rozsiahleho anglického parku. Kaštieľ je spojený s rodinou Brunsvikovcov, pre ktorých bol postavený, ale aj s menom grófky Chotekovej, ktorá tu vytvorila známe rozárium. Viete, ako súvisí kaštieľ v Dolnej Krupej s osobou svetoznámeho skladateľa a hudobného génia Ludwiga van Beethovena?

Zistiť viac
Obraz Alfonsa Muchu v Thermia Palace Obraz Alfonsa Muchu v Piešťanoch

Alfons Mucha bol český maliar a patril medzi významných hostí a návštevníkov piešťanských kúpeľov. Z vďačnosti namaľoval špeciálne pre kúpele obraz, ktorý sa nachádza vo výklenku v luxusnom 5* hoteli Thermia Palace. V roku 2000 vzácny obraz Alfonza Muchu z hotela záhadne zmizol. Aký bol jeho ďalší osud a ďalšie zaujímavosti, sa dozviete priamo tu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore