Vyhliadková plavba loďou po Váhu v Piešťanoch

Vyberte sa na plavbu loďou po Váhu z kúpeľného mesta Piešťany. Vychutnajte si občerstvenie na otvorenej terase s výhľadom na široké okolie. Vyhliadková plavba ponúka oddych na dvoch plavebných okruhoch a pre skupiny je možné usporiadať aj špeciálnu plavbu počas západu slnka.

Loď Traján

Užite si pokojnú vyhliadkovú plavbu loďou po Váhu

Vyhliadkové plavby po rieke Váh a vodnej nádrži Sĺňava zo známeho kúpeľného mesta Piešťany môžete zažiť od apríla do októbra. Loď kotví pri Kolonádovom moste, takže pokiaľ ste na liečebnom pobyte v kúpeľoch Piešťany, stačí prejsť z kúpeľného ostrova pešo na druhú stranu Váhu.

Plavba loďou po Váhu vás zavedie až na Sĺňavu k zimovisku vzácnych vtákov

Plavby loďou po Váhu patria k atrakciám kúpeľného mesta Piešťany. Absolvovať môžete dlhý alebo krátky okruh.

  • Krátky okruh k Vtáčiemu ostrovu trvá asi 40 minút. Vtáčí ostrov sa nachádza na vodnej nádrži Sĺňava a je zimoviskom mnohých aj vzácnych druhov vtákov.
  • Dlhý okruh okolo Vtáčieho ostrova cez Ratnovskú zátoku k Rybárskemu dvoru a späť trvá asi 50 minút.

Foto/Zdroj: Rybárik riečny / wikimedia, licencia CC, Lukasz Lukasik

Prevádzka lode je závislá aj od počasia

Váh rybárik riečny

Na plavbu sa využíva loď typu katamaran s názvom Trajan. Hlavná paluba lode, ktorá je uzavretá, má kapacitu 60 ľudí. Na otvorenú terasu sa zmestí 32 ľudí, na provu lode sa zmestí asi 15 ľudí. Plavba loďou po Váhu sa dá absolvovať aj za menej priaznivého počasia. V horúčavách je k dispozícii terasa alebo hlavná sála, ktorá vďaka vyklopeniu okien vytvorí krytý priestor.

História plavieb

Vyhliadkové plavby majú bohatú históriu. Už v roku 1962, kedy bola napustená Sĺňavská priehrada, začali po Váhu premávať 2 malé plavidlá s kapacitou 15 – 20 osôb. Od roku 1964 do roku 1987 premávala loď typu Czepel pre 140 osôb, od roku 1988 – 1992 loď typu Bifa III s kapacitou 162 osôb. Obe boli známe pod názvom Adam Trajan. Ten bol autorom oslavujúcej básne o piešťanských kúpeľoch. Nie je preto žiadnym prekvapením, že okrem lode nesú jeho meno aj ďalšie objekty v Piešťanoch – napríklad Vila Trajan.  

Od roku 1993 premával tzv. vodný autobus Marcus pre 50 osôb. Bol dočasným riešením a svoju prevádzku ukončil v roku 1996. Od roku 1996 do roku 2008 premávala otvorená loď typu katamaran, ktorá sa využíva aj v súčasnosti.

Zaujímavosti

  • Váh je najdlhšia slovenská rieka. Tečie od Tatier smerom na západ, pri Žiline sa otáča na juh a pri Komárne sa nakoniec vlieva do Dunaja;
  • Váh spôsoboval v minulosti záplavy, preto bolo na ňom vybudovaných 22 priehrad a vodných elektrární, medzi ne patrí aj Vodná nádrž Sĺňava v Piešťanoch;
  • Vtáčí ostrov na Sĺňave, na trase plavby loďou po Váhu je najdôležitejším zimoviskom vtákov na Slovensku. Najväčšia vzácnosť Vtáčieho ostrova je hniezdna kolónia rybára riečneho, ktorý patrí ohrozený v rámci Európskej únie.

Doprava

Plavbu loďou po Váhu môžete absolvovať z kúpeľného mesta Piešťany. Piešťany sa nachádzajú 86 km severovýchodne od hlavného mesta Bratislava. Mestom preteká rieka Váh. V meste Piešťany sa nachádza vlaková a autobusová stanica. Premáva tu MHD v pravidelných intervaloch.

Loď kotví pod Kolonádovým mostom na Nábreží Ivana Krasku. Kolonádový most spája mestské centrum Piešťan s Kúpeľným ostrovom.

Parkovanie

Parkovanie je možné na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch za poplatok. Prípadne z druhej strany mosta smerom od centra mesta pred nemocnicou na ulici Winterovej až po hotel Slovan. Parkovisko je tiež spoplatnené. Odtiaľ je Kolonádový most vzdialený chôdzou pár minút smerom k Váhu.

Postrehy návštevníkov

Pekná plavba loďou po Váhu. Určite stojí za to ju absolvovať. Počas plavby vás budú sprevádzať čajky ktoré lietajú blízko pri lodi a čakajú kto im čo hodí. Aj cena v pohode 4,50€ za hodinu plavby.
Jaroslav V.

Trajan – typ katamaran  Miaz – rekonštruovaná v rokoch 2006-2008. Hlavná, uzatvorená  paluba lode má kapacitu 60 osôb, otvorená terasa 32 miest, na prove lode pred kormidelnou sú miesta na státie cca pre 15 osôb. Celková nosnosť lode je 60 osôb, čo umožňuje jej využiteľnosť za každého počasia. V prípade nepriaznivého počasia sú všetci pasažieri krytí, v horúčavách sa môžu zdržiavať na slnečnej terase, alebo v hlavnej sále, kde sa vyklopením okien vytvorí otvorený, krytý priestor. Na lodi je občerstvenie s obsluhou. Katamaran poháňajú 2 dieselové motory. Nový motor s novým hriadeľovým vedením v roku 2016 zabezpečujú väčšie pohodlie pri plavbe.nádherná plavba po Váhu, odporúčam!
Martin K.

Vstupné/Cenník

Cena plavby po Váhu sa pohybuje od 1,50 – 5, 00 € na osobu. Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke plavebnej spoločnosti, ktorá organizuje plavby loďou po Váhu, ktorý uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Plavby prebiehajú od apríla do októbra. Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendu nájdete na oficiálnej webovej stránke plavebnej spoločnosti, ktorá organizuje plavby loďou po Váhu a uvádzame ju nižšie v sekcii kontakt.

Mapa miesta

Kontakt

Plavba loďou po Váhu
Nábrežie Ivana Krasku
921 01 Piešťany

GPS súradnice: 48.5881353°, 17.8400425°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Východ slnka z rozhľadne Marhát Rozhľadňa na Marháte

Rozhľadňa na Marháte stojí na mieste niekdajšieho hradiska, na rozhraní Považia a Ponitria. Vďaka nenáročnému výstupu je obľúbeným cieľom výletov jednotlivcov, rodín s deťmi, ale aj cyklistov. K rozhľadni sa dostanete z niekoľkých strán. Na vrchole vás čakajú krásne výhľady na okolitú krajinu.

Zistiť viac
Oddychová zóna pri vonkkajšom plaveckom bazéne – Kúpalisko Eva Piešťany Termálne kúpalisko Eva

Termálne kúpalisko Eva je situované v krásnom prostredí plnom zelene na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Je významnou pamiatkou funkcionalistickej architektúry a národnou kultúrnou pamiatkou. Je tiež poslednou stavbou na Kúpeľnom ostrove od budovateľov kúpeľov – rodiny Winterovcov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore