Rozhľadňa na Marháte

Rozhľadňa na Marháte stojí na mieste niekdajšieho hradiska, na rozhraní Považia a Ponitria. Vďaka nenáročnému výstupu je obľúbeným cieľom výletov jednotlivcov, rodín s deťmi, ale aj cyklistov. K rozhľadni sa dostanete z niekoľkých strán. Na vrchole vás čakajú krásne výhľady na okolitú krajinu.

Základné informácie o rozhľadni na Marháte

Turistická rozhľadňa sa nachádza v pohorí Považský Inovec na vrchu Marhát v nadmorskej výške 758 m. n. m. nad obcou Nitrianska Blatnica. Rozhľadňu postavili v roku 2008 obcami združenými v Mikroregióne pod Marhátom. Rozhľadňa je vysoká 17 m a preto ponúka krásne výhľady na tri samosprávne kraje: Nitriansky, Trnavský a Bratislavský. 

Výhľad z rozhľadne na Marháte – pokochajte sa krásou známych hradov a pohorí

Prístup k rozhľadni na Marháte vedie z viacerých obcí. Les sa tiahne až k vrcholu, takže vďaka rozhľadni sa vám naskytnú krásne výhľady. Pod rozhľadňou sa nachádzajú dva drevené prístrešky, kde si môžete oddýchnuť a dať prestávku na jedlo. Pred prístreškom sa nachádza väčšie ohnisko. 

Na rozhľadňu je nalepený obrovský železný kríž s výškou viac ako 10 m. Kríž postavili v roku 1947 občania Nitrianskej Blatnice ako symbol vďaky, že obec nepostihli materiálne hrôzy druhej svetovej vojny. Na vrchol rozhľadne vedú schodovité rebríky. 

Za priaznivého počasia vás čakajú výhľady na Považský Inovec, Tribeč, Vtáčnik, Biele Karpaty od Beckova až po Devín, Nitru, Topoľčany a Topoľčiansky hrad, Nováky, hrad Tematín, ale aj Čachtický hrad. Na vrchole nájdete tabuľu s ukazovateľmi smerov na jednotlivé vrchy. Bohužiaľ, je čiastočne zničená. 

Fotogaléria

Výstup na Marhát

K rozhľadni vedú turistické trasy z viacerých strán. Výstup z Nitrianskej Blatnice, z rekreačnej oblasti Výtoky, či zo Starej Lehoty sú stredne náročné výstupy, ktoré zvládnu aj aktívni seniori a rodiny s deťmi. Pokiaľ ste skúsenejší a trúfate si na dlhšiu túru, na rozhľadňu sa môžete vybrať aj pešo priamo z kúpeľov Piešťany cez neďaleké Moravany nad Váhom.

Trasa z Nitrianskej Blatnice vhodná aj pre bicykle

Vrchol je vzdialený asi 5 km. Trasu zvládnete za približne 2 ~ 2,5 hodiny. Výstup na Marhát z Nitrianskej Blatnice je súčasťou náučného chodníka Považský Inovec. Nájdete tu informačné tabule, ktoré vás oboznámia s históriou obce Nitrianska Blatnica a jej pamiatkami. Na námestí nájdete zelenú značku, ktorá vedie na severozápad. Asi po 2 km sa asfaltka mení na štrkovú cestu a prechádza do lesa. 

Pri najbližšom turistickom rázcestníku sa napojíte na žltú značku, ktorá vás povedie k Rotunde sv. Juraja. Ide o národnú kultúrnu pamiatku z prvej polovice 9. storočia. Asi 200 m od rotundy sa nachádza prameň pitnej vody, kde sa môžete osviežiť a doplniť si zásoby vody. 

Žltá značka vás povedie až do sedla Marhát, kde nájdete posledný informačný panel. Ten vás oboznámi s osídlením hradiska na Marháte. Ďalej pokračujte po červenej značke ešte niekoľko metrov. 

Z rekreačnej oblasti Výtoky

Výstup na rozhľadňu Marhát z rekreačnej oblasti Výtoky trvá 2 ~ 3 hodiny. Z Výtokov sa vyberte po zelenej značke na Krahulčie vrchy. V časti Krahulčích vrchov Sokolie skaly narazíte na Veľkú a Malú Dolnosokolskú jaskyňu kúsok pod značenou trasou. Vedie k nim menší vyšľapaný chodník. 

Zastaviť sa môžete tiež na pietnom mieste na počesť horolezca Vladimíra Plulíka, ktorý zahynul v Himalájach v roku 2008. V okolí sú zavesené modlitebné vlajky. Nachádza sa tu tiež lavička a ohnisko. Za Krahulčími vrchmi začína červená značená trasa, ktorá vás privedie až na vrchol Marhátu k rozhľadni.

Zo Starej Lehoty

Výstup zo Starej Lehoty na Marhát zaberie asi 3 hodiny. Chodník z tejto obce nemá strmé pasáže, len na záver trasy. Trasa vedie po širokých lesných cestách, z ktorých veľká časť je značená ako cyklocesty. Kúsok za obcou Stará Lehota pri poľnohospodárskom areáli sa napojíte na červenú turistickú značku. 

Prechádzate kopaničiarskou krajinou s výhľadmi na Považský Inovec. Neskôr budete prechádzať listnatým lesom. Po trase sa nachádzajú drevené prístrešky na načerpanie síl. Dostanete sa až do miesta s názvom Jelenie jamy. Odtiaľto už pôjdete lesnou cestou, pohodlným širokým chodníkom, ktorý by bol v zime vhodný aj na bežky. 

Z kúpeľov Piešťany cez Moravany nad Váhom

Výstup na rozhľadňu na Marháte z kúpeľov Piešťany cez neďaleké Moravany nad Váhom trvá o niečo dlhšie, asi 4 hodiny a je vhodnejší pre skúsenejších turistov.

Zeleno značenou turistickou značkou sa dostanete k vodnej nádrži Striebornica, odkiaľ sa vám naskytnú pohľady na vrchy Považského Inovca. Za nádržou odbočíte vpravo do strmého kopca. Po oboch stranách sú chatky. Ďalej kráčate po lesnej ceste. Zelená značka pokračuje na bod Striebornica. 

Červeno značená trasa vás povedie ďalej na Marhát Krahulčie vrchy ležia od Striebornice skoro 2 hodiny cesty pešo. Pokiaľ ste vášnivý hubár, tak miestne lesy sú správnym tipom kam sa vydať na huby z Piešťan a cestou si môžete v sezóne nazbierať aj plný košík hríbov. Budete stúpať lesnou cestou na menší kopec s čistinkou, odkiaľ sa vám naskytne za dobrého počasia výhľad na zrúcaninu hradu Tematín a smerom na východ už môžete zazrieť strechu rozhľadne na Marháte. 

Na Krahulčie vrchy prídete asi po 30 minútach, odkiaľ je to ešte štvrthodina na sedlo Gajda. Neďaleko sedla nájdete Trhovičnú lúku, kde je situovaná informačná tabuľa s množstvom zaujímavých informácií. V minulosti tadiaľto prechádzala cesta, ktorá spájala Nitru popri Rotunde sv. Juraja v Nitiranskej Blatnici a Veľkomoravský dvorec v Ducovom, s Moravou. Pokračujte ďalej po červeno značenej trase, je potrebné odbočiť doprava pri drevenej búde, až kým prídete k rozhľadni. 

Načerpať sily po výlete na rozhľadňu na Marháte môžete v neďalekých kúpeľoch. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s pobytom v Kúpeľoch Piešťany, určite neoľutujete.

Marhát

Názov vrchu Marhát súvisí pravdepobodne s etnickým názvom obyvateľov západného Slovenska v dobách Veľkej Moravy. Tí sa uvádzali vo franských písomných prameňoch ako Merehari. Avšak na Marháte existovalo opevnené hradisko už v mladšej dobe kamennej. 

V čase Veľkomoravskej ríše tu vznikla osada, ktorej obyvatelia sa špecializovali na ťažbu a spracovanie železnej rudy. Potvrdil to archeologický výskum, ktorý odkryl kostrové hroby, šperky a taviace pece z 9. a 10. storočia. 

Osídlenie tu na prelome 13. a 14. storočia končí a to aj kvôli vyčerpaniu zásob železnej rudy. Osada sa premiestnila nižšie do úrodnejšieho kraja.

Doprava

Rozhľadňa na Marháte sa nachádza nad obcou Nitrianska Blatnica v okrese Topoľčany. Do Nitrianskej Blatnice premávajú priame autobusové spoje z Piešťan. 

Stará Lehota je obec v okrese Nové Mesto nad Váhom. 

Ako sa dostať k rozhľadni na Marháte z kúpeľného mesta Piešťany

Kúpele Piešťany sú vzdialené od obce Nitrianska Blatnica asi 15 km. Dovedie vás sem cesta II/499, ale aj priamy autobusový spoj z Piešťan.

Rekreačné stredisko Výtoky sa nachádza od obce Moravany nad Váhom asi 8 km. V obci pod Domovom dôchodcov odbočte vpravo a po hlavnej ceste a lesom prejdite až k stredisku.

Ak ste skúsení turisti, vyskúšajte spomínanú turistickú trasu na Marhát až z Piešťan.

Parkovanie

Parkovanie je možné v jednotlivých obciach, záleží odkiaľ chcete podniknúť výstup. Auto viete odstaviť priamo v obci. 

Program/Akcie

Každoročne sa pod krížom na Marháte stretávajú mladí i starší z obcí v okolí Krahulčích vrchov, aby pozdravili odchádzajúci aj nastávajúci rok v symbolike kríža vďaky. 

Postrehy návštevníkov

Rozhľadňa je z dôvodu relatívne nenáročného prístupu obľúbeným miestom, stretli sme tam pomerne dosť ľudí. Našťastie sme sa postupne vystriedali hore na rozhľadni, keďže dole sa dá odpočívať na lavičkách pod prístreškom. Hore na rozhľadni je však pomerne málo miesta, nakoľko veľký priestor zaberá výstup. Z rozhľadne je pekný panoramatický výhľad do okolia.
Mário Ď.

Asi dvojhodinová túra (v našom prípade) z Nitrianskej Blatnice. Možnosť zaparkovať v dedine alebo za ňou. Na trasu vás upozorní dopravná značka na ceste II/499 s označením Rotunda sv. Juraja, okolo ktorej vedie jedna z možných trás (žltá). Stúpanie je miestami náročnejšie, ale trasa vedie v príjemnom chladivom tieni voňavého lesa. Po vystúpaní k rozhľadni na vás čakajú prístrešky so sedením a ohniskami na opekačku. Z veže je za pekného počasia a dobrej viditeľnosti možnosť vidieť hrad Gýmeš, Tematín a Čachtický hrad, Tríbeč, Zobor, Veľkú Javorinu, či Kamzík, určite treba zobrať ďalekohľad. Bola tam kedysi tabuľka s výhľadmi, pri tejto návšteve však chýbala. Aby ste sa nemuseli vracať po tej istej trase, naspäť sa dá ísť po hrebeni po zelenej trase. Ak by ste sa rozhodli pre zelenú trasu na výstup, budete musieť prekonať dlhé a veľké stúpanie v odokrytej časti lesa. Dĺžka našej trasy bola cca 12 km. Trasa je okrem peších turistov aj pre cykloturistov.
Zuzana V.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Rozhľadňa na Marháte je prístupná celoročne bez obmedzení a poplatkov.

Mapa miesta

Kontakt

Obec Nitrianska Blatnica
Nitrianska Blatnica č. 6
956 05 Nitrianska Blatnica

GPS súradnice: 48.5949260°, 17.9709620°

Mohlo by vás zaujímať

Slovanské hradisko Valy Bojná Slovanské hradisko Valy Bojná

Pri návšteve slovanského hradiska Valy-Bojná sa ocitnete v minulosti a zistíte, kde a ako žili ľudia pred cca 1200 rokmi. V areáli nájdete modelové rekonštrukcie veľkomoravských obydlí a hospodárskych stavieb. Je to najväčšie slovanské archeologické nálezisko na Slovensku.

Zistiť viac
Pohľadnica z roku 1966 Kolonádový most Kolonádový most v Piešťanoch

K symbolom piešťanských kúpeľov bezpochyby patrí aj Kolonádový most, nazývaný tiež Sklený most, ktorý spája mesto Piešťany s Kúpeľným ostrovom. Je to najdlhší krytý most na Slovensku a zároveň národná kultúrna pamiatka.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore