Kam na huby v okolí kúpeľov Piešťany

Mesto Piešťany je známe predovšetkým svojimi svetoznámymi kúpeľmi a množstvom historických a prírodných pamiatok v okolí. Ak ste sa rozhodli navštíviť kúpele a patríte k vášnivým hubárom, v článku sa dozviete, kam na huby v okolí Piešťan.

Vatovec Obrovský (Calvatia gigantea)

Kúpele v Piešťanoch patria k najznámejším kúpeľom na Slovensku

Piešťanské kúpele sú známe už od 16. storočia, kedy okolo miestnych liečivých prameňov vznikla osada Teplice. Vsúčasnosti ich tvoria komplexy niekoľkých hotelov. Patria k najobľúbenejším a najnavštevovanejším kúpeľom na Slovensku, nielen medzi domácimi, ale i zahraničnými kúpeľnými hosťami. 

Kúpele v Piešťanoch predstavujú ideálny východiskový bod k mnohým turisticky zaujímavým cieľom. Ak navyše patríte k milovníkom húb a hubárčenia, tak vás iste zaujmú lokality a miesta, kam sa vydať na huby v okolí kúpeľov Piešťany.

Okolie Piešťan poteší aj hubárov

Piešťany ležia na pravom brehu rieky Váh. Rozprestierajú sa v strednej časti Dolnovážskej nivy, v severnom výbežku Podunajskej roviny. Klíma v Piešťanoch je mierna, s veľkým počtom slnečných dní v roku, v priebehu leta sa však môže vyskytnúť nedostatok zrážok. Výrazným prvkom nížinatého okolia je pohorie Malé Karpaty a Považský Inovec, ktoré sú cieľom mnohých turistov. Obe pohoria potešia aj hubárov. Možností kam na huby v okolí kúpeľov Piešťany, je tak vďaka okolitej prírode mnoho.

Malé Karpaty

Západne od Piešťan sa tiahne pohorie Malé Karpaty. Sú nevysokým pohorím, i keď vzhľadom na rovinatý terén pôsobia mohutne. Ich stredohorské pásmo je dlhé asi 100 kilometrov. Malé Karpaty začínajú v Bratislave a tiahnu sa cez Nové Mesto nad Váhom a končia v Bzniciach pod Javorinou. Najvyšším vrchom sú Záruby. Malé Karpaty poveternostne patria do teplej až mierne teplej oblasti s prevažujúcim zastúpením teplomilných rastlín. 

Z lesných porastov prevažujú dubovo-hrabové lesy v nižších polohách, vyšším polohám úplne dominujú bučiny, miestami prechádzajúce do jaseňovo-javorových lesov. Z ihličnatých stromov sú zastúpené jedľa biela, tis a borovica sosna. Malé Karpaty sa stali vyhľadávaným pohorím obyvateľmi západného Slovenska, prevažne z veľkých miest ako Piešťany, Trnava, Nitra a Bratislava. Nachádza sa tu množstvo turisticky zaujímavých miest, prírodných, ale i kultúrnych pamiatok.

Les v Malých Karpatoch

Kam na huby v okolí Malých Karpát

Svoje úlovky hlásia hubári z celých Malých Karpát. Obľúbené je okolie Bratislavy, Pezinská Baba, okolie Železnej studničky, Budmeríc, Plaveckého Štvrtka či Malaciek. Celé Malé Karpaty vyhľadávajú nielen turisti, ale i hubári, preto odporúčame vybrať sa na huby v skorých ranných hodinách.

Turistické zaujímavosti Malých Karpát

Malé Karpaty sú významnou lokalitou z hľadiska turizmu. Celé Malé Karpaty pokrýva sieť dobre značených a udržiavaných turistických chodníkov. Hlavným hrebeňom Malých Karpát prechádza červeno značená turistická magistrála, ktorá patrí k najznámejším na Slovensku – Cesta hrdinov SNP. 

V minulosti tu vybudovali strážne hrady, ktorých ruiny môžeme obdivovať dodnes. Patria medzi ne Pajštún, Ostrý Kameň, Korlátka, hrad Dobrá Voda, Čachtický hrad či Devín. Medzi obľúbené zachované pamiatky patrí Smolenický zámok a hrad Červený Kameň.

Turistické chodníky v Malých Karpatoch sprístupňujú atraktívne miesta ako najvyšší vrch Záruby, Vysokú či Vápennú. Veľkej návštevnosti sa teší i jaskyňa Driny

Pohorie Považský Inovec

Pohorie Považský Inovec sa nachádza na západnom Slovensku. Má zložitú geologickú stavbu, ale aj rozmanitú flóru a faunu. Klimaticky patrí do mierne teplej oblasti. Pohorie sa delí na niekoľko geomorfologických častí. Na území Považského Inovca sa stretávajú teplomilné aj horské druhy flóry. Nájdeme tu prevažne listnaté lesy, dominuje dub, hrab a buk

Hubárske revíry v okolí Považského Inovca

Považský Inovec je rajom pre hubárov. Turistické trasy slúžia nielen turistom, ale i hubárom, ktorí ich často využívajú. Pomerne hojný výskytu húb hlásia hubári na oboch stranách Považského Inovca. Medzi obľúbené hubárske revíry patrí napríklad okolie hradu Tematín a Topoľčianskeho hradu. Častým výskytom húb je známe aj okolie Hlohovca

Nakoľko sú tieto destinácie obľúbené nielen hubármi, ale i turistami či cyklistami, okolím sa pohybuje značný počet ľudí. Ak chcete domov odísť s úlovkom, odporúčame sa do lesa aj v tomto prípade, vybrať skoro ráno.

Turisticky vyhľadávané miesta v okolí Považského Inovca 

V oblasti sa nachádza niekoľko desiatok kilometrov turistických značených trás, ktoré sú väčšinou nenáročné, alebo mierne náročné, vhodné aj pre horské bicykle. Medzi obľúbené ciele turistov patrí napríklad rozhľadňa na Marháte, Skalka nad Hubinou či Visiace skaly pod Gajdou.  

Medzi významné historické pamiatky, a časté ciele turistov, patria stredoveké hrady Beckov, Topoľčiansky a Tematínsky hrad. Za zmienku stojí i Hlohovský zámok. Medzi ďalšie pozoruhodné pamiatky z raného stredoveku patrí napríklad Bojná – Valy, Veľkomoravský dvorec Kostolec nad obcou Ducové alebo kostolík sv. Juraja pri Nitrianskej Blatnici

Aké huby možno nájsť v Piešťanoch a okolí

Miest, kam sa vydať na huby v okolí kúpeľov Piešťany, sme si už priblížili dosť, ale aké huby v nich nájdete? V priebehu zimy a skoro na jar sa objavujú plamienky zimné, uchovce bazové a na pohľad krásne, no nejedlé ohnivce šarlátové. Na jar tu nájdete rôzne druhy smrčkov. Rastú najmä medzi rozsiahlymi poliami medvedieho cesnaku, typický pre západné Slovensko. Ich kombinácia môže byť zaujímavá v nejednom recepte. Hubári často hlásia aj početný výskyt čírovníc májových

V priebehu letných a jesenných mesiacov sa už ako aj v iných častiach Slovenska pomerne často vyskytujú rôzne druhy hríbov (hríb dubový, hríb sosnový, hríb zrnitohlúbikový), kozákov (kozák brezový a osikový), masliakov, kuriatok, plávok či suchohríbov. Častý výskyt je aj sírovca a hlivy.

Vyskytujú sa tu aj pomerne neznáme druhy ako napríklad lievik trúbkovitý, pôvabnice fialové, podpňovky či pečeňovec dubový. Väčšina hubárov sa však sťažuje na sucho, ktoré tento región môže trápiť najmä v letných mesiacoch.

Fotogaléria húb

Hojne sa vyskytujúce jedlé huby v okolí Piešťan 

Medzi pomerne hojne sa vyskytujúce huby v okolí Piešťan radíme smrčky. Na lúkach, v záhradách či pasienkoch môžu rásť rôzne druhy pečiarok a bedle. Darí sa tu aj vatovcom obrovským, i keď mnohí hubári tento hubársky gigant ešte nikdy v živote neobjavili.

Smrčok jedlý

Smrčok český

Smrčok jedlý (lat. Morchella esculenta) rastie v apríli a máji na trávnatých lesných okrajoch a čistinách, v presvetlených hájoch, v parkoch, krovinách, záhradách vo vlhkej hlinito-piesčitej pôde. Miestami dosahuje hojných počtov, inde môže úplne chýbať.

Je to jedlá veľmi chutná huba, vhodná na prípravu rôznych pokrmov. Je potrebné zbierať mladé plodnice. Pred spracovaním sa doporučuje plodnicu spariť horúcou vodou. Možnosť zámeny je s jedlými druhmi smrčkovcov, neskúsený hubár si ich môže pomýliť s jedovatým ušiakom obyčajným.

Vatovec obrovský

Vatovec

Vatovce obrovské(lat. Calvatia gigantea) rastú po výdatných dažďoch na lúkach, pasienkoch a iných trávnatých plochách, prevažne v skupinách. Obľubuje pôdy s vysokým obsahom dusíka. Najväčšia plodnica, ktorá bola zaznamenaná, vážila vyše 20 kg.

Je to výborná jedlá huba. Zvyčajne sa odstraňuje vrchná časť, krája sa na plátky a obaľuje podobne ako vyprážaný syr. Hubu je potrebné konzumovať len mladú, ak je vnútro žlté. Ak je biele, nie je už vhodná na konzumáciu. Možnosť zámeny je malá, neskúsení hubári si ju často mýlia s rozpadavcom dlabavým, ktorý je tiež jedlý.

Kučierka veľká

Kučierka veľká na strome

Kučierka veľká (lat. Sparassis crispa) je baraňou hlavou západného Slovenska. Rastie od augusta do októbra. Nájdete ju pri kmeňoch borovíc, občas smrekov, smrekovcov a jedlí. Najviac sa jej darí v borovicových lesoch na Záhorí. Tento druh je viazaný na ihličnaté stromy. Rastie od augusta do októbra.

Je to výborná jedlá huba ma vyprážanie súšenie, ale najmä do polievok, vyžaduje však dlhšiu tepelnú úpravu. Zameniť je ju možné s kučierkou hladkou, ktorá však nemá kučeravé konce a vyskytuje sa na jedľovom dreve. Je to tiež vzácna jedlá huba.

Nejedlé a jedovaté huby

V každom prípade platí pravidlo, že zbieram len tie huby, ktoré dobre poznám. Ak ste si nie istí danou plodnicou, neskúšajte ju konzumovať a radšej sa poraďte so skúseným hubárom. Okrem jedlých húb sa, samozrejme, v okolí Piešťan vyskytujú aj nejedlé a jedovaté huby, medzi ktoré patria aj tie smrteľne jedovaté. Je potrebné si dávať pozor prevažne na muchotrávky, ale i hodvábnice veľké (tie sa veľmi podobajú jedlej hodvábnici jarnej), pavučinovce, rastú tu i nejedlé druhy plávok.

Mapa miesta

Mohlo by vás zaujímať

Jaskyňa Čertova pec Čertova pec

Ak chcete vedieť, kde žil neandertálsky človek, navštívte jaskyňu Čertova pec. Krasová jaskyňa patrí medzi najstaršie jaskynné osídlenie na Slovensku z doby kamennej. Je to významná archeologická a paleontologická lokalita.

Zistiť viac
Farebnosť kúpeľného parku v Piešťanoch Kúpeľný park Piešťany

Keď navštívite svetoznáme kúpele v Piešťanoch, prejdite sa určite aj po kúpeľnom parku s leknovými jazierkami. Okrem toho, že Kúpeľný park poskytuje príjemné osvieženie a odpočinok nielen pre kúpeľných hostí, sa môžete pokochať pohľadom na najrozmanitejšie dreviny.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore