Vila dr. Lisku

Múzeum vo Vile dr. Lisku Vás zoznámi s históriou kúpeľníctva na Slovensku. Nájdete tu aj modely významných kúpeľných stavieb z rôznych kúpeľov na Slovensku. Na svoje si prídu i milovníci sakrálneho umenia. Obdivovať môžete sochy svätcov a svätíc zo zbierok múzea.

Obraz, expozícia vo Vile dr. Lisku, Piešťany

Expozíciu Vily dr. Lisku tvoria dve časti

Vila dr. Lisku je súčasťou Balneologického múzea v Piešťanoch. Budovu dal postaviť právnik Dr. Jaroslav Liska začiatkom 30. rokov 20. storočia. Využíval ju ako právnickú kanceláriu, ale čiastočne aj na bývanie. Budovu získalo Balneologické múzeum od mesta Piešťany do prenájmu v roku 1989.  

Expozíciu Vily dr. Lisku tvoria dve časti:

  • z dejín kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku – slávnostne otvorená v roku 1994;
  • sakrálne umenie zo zbierok múzea – slávnostne otvorená v roku 1999.

Z dejín kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku

Expozícia Z dejín kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku sa nachádza na prízemí budovy. Nájdete tu staré tlače a predmety, ktoré sa viažu k už zaniknutým kúpeľným lokalitám. Ďalšie časti expozície sa venujú významným slovenským kúpeľom, akými sú Kúpele Trenčianske Teplice, Bojnice, Kúpele Turčianske Teplice, Bardejovské Kúpele, kúpele Sliač a Piešťany. 

Sú tu vystavené dobové pohľadnice, kúpeľné poháre, prospekty, ale aj rôzne kúpeľné prístroje napr. masážne a elektromasážne prístroje, dobové vane a horské slnká. Nájdete tu aj unikátne modely piešťanskej Thermia Palace a Irmy z roku 1910 a už neexistujúcej budovy kúpeľov Františka Jozefa.

Sakrálne umenie 

Druhá expozícia, Sakrálne umenie, sa nachádza na 1. poschodí budovy. Plastiky zhotovené z dreva, ale aj kameňa pochádzajú prevažne z 18. a 19. storočia. Poukazujú na činnosť múzea v oblasti ochrany umeleckých pamiatok a sú tiež prehliadkou dobových prác miestnych rezbárov a sochárov.

Fotogaléria

Kde sa nachádza budova Vily dr. Lisku?

Budova Vily dr. Lisku sa nachádza mimo centra mesta, za mestským parkom, na rohu ulíc Štefánikova a Štúrova, neďaleko evanjelického kostola v kúpeľnom meste Piešťany.

Mapa Miesta

Výstavy a prednášky vo Vile dr. Lisku

Okrem stálej expozície sa v priestoroch budovy konajú aj výstavy a prednášky zamerané na rôzne témy z oblasti histórie, archeológie, národopisu, umenia, numizmatiky, filatelie a prírodných vied. 

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekná stála expozícia slovenského kúpeľníctva.
Filip P.

Cenník/Vstupné/ Otváracie hodiny

Vilu dr. Lisku môžete navštíviť denne okrem soboty. 

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Balneologického múzea. Odkaz uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Vitajte v Balneologickom múzeu Imricha Wintera

Kontakt

Balneologické múzeum – Vila dr. Lisku
Štefánikova ul.1
92101 Piešťany

GPS súradnice: 48.59361672°, 17.83325369°

Mohlo by vás zaujímať

Kúpele v Herľanoch História kúpeľníctva na Slovensku

O Slovensku by sme mohli hovoriť aj o krajine kúpeľov. Vďaka bohatým prírodným zdrojom liečivých minerálnych vôd, ktoré podnietili rozvoj kúpeľníctva, môžeme do dnešných dní spoznávať ich liečebné účinky. Vydajte sa s nami do minulosti a spoznajte históriu kúpeľníctva na Slovensku

Zistiť viac
Kúpeľný park v Piešťanoch pred Thermia Palace Kúpeľný park Piešťany

Keď navštívite svetoznáme kúpele v Piešťanoch, prejdite sa určite aj po kúpeľnom parku s leknovými jazierkami a pávmi. Kúpeľný park Piešťany poskytuje príjemné osvieženie a odpočinok pri ktorom sa môžete kochať pohľadom na najrozmanitejšie dreviny z viacerých kontinentov

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore