Baťov kanál Skalica

Ak ste fanúšikom nevšedných zážitkov, plavba loďou po Baťovom kanáli bude pre vás ako stvorená. Ide o vnútrozemskú vodnú cestu, ktorá na Slovensku začína v prístave v Skalici a pokračuje do Českej republiky po rieke Morava. Baťov kanál Skalica ponúka množstvo atrakcií. Stačí si prenajať čln a po krátkom zaškolení, sa môžete vydať na zábavnú plavbu s celou rodinou.

Lode v prístave Skalica, Baťov kanál

Romantická, či rodinná plavba po Baťovom kanáli

Plavbu po Baťovom kanáli si môžete vychutnať vo dvojici, s priateľmi alebo aj s celou rodinou. Ak zatúžite na vašom dovolenkovom pobyte v Kúpeľoch Smrdáky po dobrodružstve, tak takúto plavbu si rozhodne nenechajte ujsť. Záleží už len na tom, aký typ lode, či člnu si prenajmete.

Vydajte sa na dobrodružnú alebo romantickú plavbu v malej kajutovej lodi pre 2 osoby alebo si prenajmite motorový čln vhodný pre 4 – 6 osôb. Motorové člny sú vhodné na 1 dňové plavby. Sú vybavené strieškami proti slnku, ovládajú sa jednoducho. Všetko vám vysvetlia pracovníci v prístave. 

Po krátkom zaškolení sa môžete stať „kapitánom”. Lode si ale rezervujte vopred cez internet. Víkendové termíny totiž bývajú obsadené, takže odporúčame rezerváciu niekoľko dní, či týždňov vopred. Väčšie kajutové lode využijete na viacdenné plavby pre celú rodinu zloženej z 2 dospelých osôb a 2 detí. Je tu kajuta na prespanie aj s kuchynkou. 

K dispozícii je aj kanoe pre športovo založených klientov

Ak ste športovo založení alebo radi aktívne trávite dovolenku, prenajmite si kanoe. Pri plavbe vám bude bonusom relax bez zvuku motorov. Kanoe odporúčame na jedno, ale aj viacdenné plavby, pričom sa doň zmestia max. 3 osoby. 

Skupinové plavby s výkladom o histórii a stavbe Baťovho kanála

Baťov kanál ponúka mnoho. Zažiť môžete aj skupinové plavby, kde vám kapitán lode priblíži históriu Baťovho kanála a okrem toho vás prevedie pamiatkami kráľovského mesta a výrobňami sladkých špecialít v meste Skalica. Pre seniorov je na programe okrem obedu aj ochutnávka vína.

Počas plavby po Baťovom kanáli a po rieke Morava sa určite nudiť nebudete

Plavba po Baťovom kanáli vôbec nie je nezáživná a čaká na vás množstvo atrakcií. Cestou si môžete urobiť niekoľko zastávok. To všetko vám vysvetlia ochotní pracovníci pri preberaní lode. Jednou zo zastávok sú Sudomeřice a známa technická pamiatka Výklopník s vyhliadkovou vežou. Dobrodružnou aktivitou pre dospelých aj deti sú plavebné komory na prekonanie výškových rozdielov. 

Asi 15 minút pešo od plavebných komôr sa nachádzajú historické vínne sklepy Plže, kde okrem obdivovania vinárskej architektúry na vás čaká aj bohatá ponuka vín. Po preplavení plavebnou komorou sa dostanete k moravskému mestečku Strážnice, kde si môžete pozrieť skanzen, ktorý vám priblíži život v minulosti na Morave. Okrem toho sa tu nachádza zámok so zámockým parkom. Strážnice ponúkajú aj zámocké vínne sklepy neďaleko prístavu v Strážnici. Po návšteve Strážnice smeruje plavba naspäť do Skalice. 

Baťov kanál Skalica

Baťov kanál je vnútrozemská vodná cesta v Česku, ale čiastočne aj na území Slovenska. Slúži na rekreačnú plavbu. Vedie zo Skalice do Otrokovíc. Plavíte sa po kanálových úsekoch, po rieke Morave a Radějovke. V súčasnosti je splavných 53 km. 

Baťov kanál vznikol v 30. rokoch 20. storočia a slúžil na zavlažovanie územia, neskôr sa používal na prepravu uhlia. Oficiálny názov Baťov kanál dostal v roku 1960 za účasti Tomáša Baťu. V súčasnosti ponúka možnosť zapožičať si loď a vydať sa na výletnú plavbu. V prístave sa môžete občerstviť v miestnom bistre. 

Fotografie

Doprava do prístavu v Skalici

Skalica je okresné mesto na západe Slovenska. Susedí s moravským mestom Hodonín, vzdialeným asi 12 km, Holíč je vzdialený 6 km, Senica 23 km a Myjava 36 km. Na severe a západe je mesto ohraničené hranicou s Českom. 

V Skalici sa nachádza vnútrozemský prístav, ktorý slúži na osobnú, prevažne rekreačnú plavbu. Prístav sa nachádza na Baťovom kanáli a spája mesto s moravskými Otrokovicami. 

Prístav v Skalici je vzdialený od železničnej stanice Skalica asi 4,5 km. Pešo je to asi 45 min. Využiť môžete aj taxi službu. Cesta do prístavu pre autobusy a karavany vedie cez železničné priecestie po spevnenej ceste, kde sa napája na asfaltovú cestu do prístavu. 

Ako sa dostať k Baťovmu kanálu z kúpeľov Smrdáky

Kúpele Smrdáky sú od prístavu Baťov kanál v Skalici vzdialené asi len 23 km. Plavba loďou po Baťovom kanáli patrí medzi obľúbené aktivity mnohých klientov kúpeľov v Smrdákoch, podobne ako plavba loďou po Váhu v Piešťanoch.

Do prístavu v Skalici vás zo Smrdákov povedie vás sem cesta 3. triedy č. 1148 a 1146. Cestou sa môžete v obci Rybky zastaviť aj pri najvyššom kríži na Slovensku – Miléniovom kríži. Ak sa sem, ale vydáte autobusom, rátajte s prestupmi. 

Parkovanie

Prístav ponúka parkovacie plochy.

Mapa miesta

Program/Akcie

Pri príležitosti otvorenia plavebnej sezóny je každoročne pripravený bohatý program pre deti aj dospelých s hrami, súťažami a občerstvením. Na Baťovom kanáli je možnosť plavby pre skupiny seniorov či školy.

Postrehy návštevníkov

Rezervovali sme si 8-miestny motorový čln na 4 hodiny cez internet, odpovedali nám ešte v ten deň kedy majú voľné a hneď aj potvrdili rezerváciu. Keď sme prišli čln bol nachystaný, všetko nám vysvetlili,odpovedali na otázky, veľmi príjemný prístup. Krásne pokojné prostredie,bezproblémová plavba, 2x sme zastavili na mólach je tam občerstvenie,káva, jedlo pekná príroda. Super výlet aj pre rodiny s detmi. Určite si ešte raz zopakujeme aj viac hodín.
Martina M.

Príjemný, ochotný pán Vám vysvetlí ako obsluhovať loďku, pravidlá premávky a dokonca pridá tipy kde a prečo sa zastaviť v tom, ktorom prístave. 8-hodinová plavba vyzerala na nudu, ale opak bol pravdou…veselý deň na Baťovom kanáli. Pozor, loďku treba rezervovať na internete, nie osobne. Platba a záloha prebieha v hotovosti!
Alex L.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Prenajať lode si môžete počas sezóny od mája do septembra. Cena prenájmu lode záleží od typu lode.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Prvej plavebnej spoločnosti, ktorý uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Prvá plavebná spoločnosť, s.r.o.
Prístav na Baťovom kanáli
909 01 Skalica

GPS súradnice: 48.8725681°, 17.2130641°

Video

Baťov kanál

Mohlo by vás zaujímať

Veterný mlyn v Holíči Veterný mlyn v Holíči

Zachovaný veterný historický mlyn sa nachádza nad mestom Holíč. Ide o ojedinelú technickú pamiatku na Slovensku, kamenný mlyn holandského typu. Veterný mlyn v Holíči je ukrytý v lesíku a je cieľom cyklovýletov, či prechádzok, ale aj ideálnym miestom na piknik a posedenie. Okrem toho ponúka pekné výhľady do okolia.

Zistiť viac
Bahenny obklad Liečivý sírovodík zo Smrdák

Viete o prírodnom bohatstve v kúpeľoch Smrdáky? Vďaka jedinečnému zloženiu minerálnych vôd sa radia medzi perlu slovenského kúpeľníctva. Voda v prameni má jednu z najvyšších koncentrácií síry v Európe. Liečivý sírovodík obohacuje pramene a bahno, ktoré tak účinne pomáhajú pri liečbe dermatologických ochorení.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore