Rekreačná oblasť Kunovská priehrada

Kunovská priehrada je obľúbeným rekreačným strediskom miestnych obyvateľov, ale aj rybárskym rajom. Čaká na vás piesková pláž a trávnaté plochy s dostatkom tieňa. Deti sa zabavia na detskom ihrisku, občerstviť sa môžete v miestnych bufetoch, či reštaurácii. Novinkou sú vodné atrakcie. Objavte čaro vodnej nádrže Kunov v každom ročnom období, priehrada má čo ponúknuť aj mimo letnej sezóny.

Letecký pohľad na Kunovskú priehradu

Na rekreačné účely sa využíva východný breh Kunovskej priehrady

Kunovská priehrada je obľúbenou prímestskou rekreačnou oblasťou. Nachádza sa 5 km od okresného mesta Senica. Okolo vodnej nádrže sa nájdete nielen pieskovú pláž s pozvoľným vstupom do vody, ale aj trávnaté plochy s dĺžkou asi 250 m. Nachádzajú sa tu slnečníky, ale skryť sa môžete aj do tieňa stromov. 

Atrakcie a služby na Kunovskej priehrade

Kunovská priehrada sa využíva na kúpanie a bezmotorové člnkovanie. V lodenici si môžete požičať vodné bicykle, paddleboard, kanoe ale aj ležadlá. Deti sa zabavia na detskom ihrisku s pieskoviskom, či na trampolíne. Samozrejmosťou sú sociálne zariadenia, reštaurácia a bufety s občerstvením. Ak tu chcete stráviť dovolenku, ubytovať sa môžete v chatkách v okolí, či turistickej ubytovni. Medzi vybavenie Kunovskej priehrady patrí aj športový areál, kde si zahráte tenis, futbal, minigolf a plážový volejbal.

V prípade, že budete mať chuť na malý výlet, tak len pár kilometrov od Kunovskej priehrady môžete preskúmať pozostatky hradu Branč. Ak však zatúžite navštíviť viacero pamiatok v záhorskom regióne, spojte spoznávanie krás s kúpeľným pobytom v Kúpeľoch Smrdáky, určite neoľutujete.

Kunovská priehrada – základné informácie

Celková plocha nádrže je 65 ha a hĺbka vody sa pohybuje od 2 – 8,5 m. Priemerná teplota vody počas sezóny je asi 21 °C. Dĺžka hrádze v korune je 567 metrov, kóta koruny hrádze je 229,70 m. n. m a celkový objem tejto nádrže je 3 140 tisíc m³. Kunovská priehrada vznikla hospodárskou činnosťou v roku 1965. V minulosti sa využívala okrem rekreácie aj ako priemyselná voda pre podnik Slovenský hodváb Senica. 

Okolie vodnej nádrže bolo v 60. rokoch 20. storočia sčasti upravené. Vzniklo tu prírodné kúpalisko s plážou, ubytovaním, aj stravovaním. V rokoch 2016 – 2018 vodnú nádrž Kunov vypustili a zrekonštruovali. Vykonala sa revízia technických zariadení a hrádze. Nádrž bola vyčistená a vybudoval sa tu aj ostrov pre hniezdenie vtákov. 

Kunovská priehrada je vďaka cyklotrase obľúbená aj mimo letnej sezóny

Kunovskú priehradu spája od roku 2006 s mestom Senica cyklotrasa, ktorá vedie z centra mesta okolo potoka Teplica cez mestskú časť Kunov. Na cyklotrase na vás čakajú aj informačné tabule náučného chodníka, z ktorých sa dovziete o miestnej faune a flóre. Vychádzku si môžete vychutnať s deťmi aj ako peší turisti a pritom sa dozviete zaujímavé informácie o miestnych druhoch zvierat, či rastlín.

Náučný chodník Kunovská priehrada Senica

Rieka Teplica v Senici

Mesto Senica zhotovilo popri cyklotrase Náučný chodník zo Senice k vodnej nádrži Kunov. Trasa sa končí interaktívnym enviromentálnym detským kútikom a preto ju navštevujú rodiny s deťmi aj mimo letných mesiacov. Je tu osadených 9 informačných tabúľ:

  1. Rieka Teplica;
  2. Liečivka okolo nás;
  3. Hmyz na cyklotrase;
  4. Vodné bezstavovce;
  5. Ryby našich vôd;
  6. Plazy a obojživelníky;
  7. Vodné vtáky;
  8. Cicavce v našom okolí;
  9. Stromy a chránené rastliny.

Kunovská priehrada je rajom rybárov

Kunovská priehrada je rajom rybárov. Vyloviť si môžete kapra, amura, či šťuku, samozrejme, len s rybárskym povolením a zakúpeným hosťovacím rybárskym lístkom. Novinkou na Kunovskej priehrade je vtáčí ostrov.

Na rybolov je však zakázané využívať plážovú časť na východnej strane časti priehrady a tiež zákaz loviť ryby 20 m v okolí vtáčieho ostrova.  

Doprava

Kunovská priehrada sa nachádza 5 km od okresného mesta Senica. Prechádza popri nej cesta II/500 zo Senice do obce Sobotište. Zo Senice premáva ku Kunovskej priehrade pravidelný a priamy autobusový spoj. Cesta trvá 8 minút. Vystúpite na zastávke Senica, Kunov, priehrada. 

Ako sa dostať ku Kunovskej priehrade z kúpeľov Smrdáky

Kunovská priehrada leží od kúpeľov Smrdáky asi 12 km. Zo Smrdák sa vydajte na cestu III/1148, ďalej sa napojíte na cestu III/1146 smerom do Senice. Zo Senice vediet cesta II/500 k priehrade. Pred priehradou odbočíte vpravo až prídete ku východnému brehu. Práve ten je vhodný na letnú rekreáciu.

Parkovanie

Parkovať môžete pri Vodnej nádrži Kunov. Nachádza sa tu asi 300 parkovacích miest.

Program/Akcie

Areál Kunovská priehrada sa počas leta využíva na usporadúvanie koncertov a festivalov pod holým nebom. Je tiež obľúbenou destináciou pre školy v prírode, pre deti predškolského a školského veku v letných mesiacoch

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Kunovská priehrada je voľne prístupná bez poplatkov a obmedzení. Poplatky sú len za zapožičanie vodných atrakcií.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Bola som tam asi v nevhodnom čase, keď fúkalo a nebolo najteplejšie. Nebolo tam veľa možností sa najesť. Koše sú na triedený odpad rozložené takmer všade, ale ak zrovna nejaký hľadáte, sú v nedohľadne. Parkovanie autom na začiatku priehrady – nie je to platené. Dostať sa na pieskovú pláž trvá asi 5-7 minút bežnou chôdzou. Posedenie nielen na tráve, ale i na lavičkách v tieni obrovských stromov je takmer všade. Možnosti športových aktivít ako aj požičanie vodných bicyklov. Ihrisko pri pieskovej pláži je samozrejmosťou
Zuzana P.

Priehrada bola pred pár rokmi vypustená a čiastočne vyčistená. Veľké parkovisko pred vstupom do samotného areálu, kde bez problémov zaparkujete. Po asfaltovej ceste sa po niekoľkých minútach cesty dostanete k pieskovej pláži. V areáli sa nachádzajú na 2 miestach ihriská pre deti. Občerstvenie síce vyzerá komunisticky, ale mali najlepšie langoše, aké sme za poslednú dobu jedli!
KK

GPS súradnice

Kunovská priehrada: 48.70743°, 17.40868°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad z výšky na Miléniový kríž Miléniový kríž Rybky

Miléniový kríž je zaujímavá cirkevná atrakcia, slovenský unikát a tiež najvyšší kríž na Slovensku. Ohúri vás svojou majestátnosťou, ale zároveň je to pokojné miesto, ako stvorené na prechádzku, rozjímanie či ako súčasť cyklovýletu. Nenavštevujú ho len veriaci. Odmenou vám budú krásne výhľady na okolitú krajinu.

Zistiť viac
Liečebný dom Central po dokončení Liečivý sírovodík

Vďaka jedinečnému zloženiu minerálnych vôd sa radia medzi perlu slovenského kúpeľníctva. Voda v prameni má jednu z najvyšších koncentrácií síry v Európe. Sírovodík obohacuje pramene a bahno, ktoré tak účinne pomáhajú pri liečbe dermatologických ochorení a chorobách pohybového ústrojenstva.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore