Rotunda sv. Juraja Skalica

Vedeli ste, že rotunda sv. Juraja v Skalici vznikla skôr ako samotné mesto? Rotunda sv. Juraja je neodmysliteľným symbolom mesta Skalica a aj najstaršou pamiatkou mesta. Zachovali sa v nej fragmenty nástenných malieb z 15. storočia. Istý čas slúžila ako strážna veža a bola súčasťou mestského opevnenia. Okolie rotundy je obľúbeným miestom relaxu miestnych, ale aj návštevníkov mesta.

Najstaršou pamiatkou v Skalici je Rotunda sv. Juraja

Najstaršou a najznámejšou pamiatkou mesta Skalica je románska rotunda sv. Juraja. Žiaden návštevník Skalice ju nemôže obísť. Navštevujú ju turisti zo Slovenska, ale aj z Čiech. Nachádza sa na miernej vyvýšenine na okraji mesta, odkiaľ sa naskytajú krásne výhľady. Je jednou z najkrajších a najvzácnejších románskych stavieb na Slovensku, pamiatka, ktorú sa oplatí navštíviť.

Región Záhorie ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu tohto regiónu s kúpeľným pobytom v Smrdákoch a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Pôvodne kaplnka, neskôr súčasť mestského opevnenia Skalice

Rotunda sv. Juraja pôvodne slúžila ako kaplnka pre hrad, ktorý sa kedysi nachádzal na kopci vedľa. V súčasnosti je tam krížová cesta – kalvária. Názor historikov a odborníkov sa na vznik rotundy rozchádza. Datovanie jej vzniku je nejasné. Niektorí sa domnievajú, že vznikla už v  11. storočí. Po vzniku mestských hradieb v roku 1372 sa rotunda prestavala do dnešnej výšky a stala sa súčasťou mestského opevnenia. Strážila nielen mesto, ale aj českú obchodnú cestu.

Vzhľad rotundy v súčasnosti

Rotunda aj mestské hradby sú postavené zo skalického kameňa. Vedľa rotundy sa nachádzajú zachované časti mestských hradieb spolu s bočnou vstupnou bránou, cez ktorú prichádzali do mesta pocestní. Rotunda má kruhový pôdorys s apsidou.

V súčasnosti môžeme vidieť v rotunde zachované časti fresiek z 15. storočia, ktoré zobrazujú život a legendu sv. Juraja, erb rodu Zápoľských a pravdepodobne mestský erb. Pod rotundou sv. Juraja sa nachádzajú krypty, ktoré sú síce prebádané, ale nie sprístupnené.

Rotunda ako stála expozícia Záhorského múzea

V roku 2002 bola v rotunde inštalovaná stála expozícia Záhorského múzea, ktorá bližšie predstavuje túto stavebnú pamiatku. Okolie rotundy a neďalekej kalvárie, kde sa vytvoril informačný systém a doplnilo osvetlenie, bolo upravené v roku 2005. Následne v roku 2017 došlo k rekonštrukcii samotnej rotundy.

Foto/Zdroj/Autor: Prístup k Rotunde sv. Juraja v Skalici / wikimedia, licencia CC / Doronenko

smrdaky-kupele-rotunda-sv-juraja

Zaujímavosti

  • Rotunda sv. Juraja má nezvyčajne hrubé múry 130 – 140 cm. Vnútorný priemer lode je 540 cm.
  • Z gotických malieb znázorňujúcich život sv. Juraja sa dochovala len prvá a posledná scéna.
  • Na západnej strane lode tesne pod strechou je zamurovaný gotický portál, ktorý prepojoval rotundu s mestským opevnením.
  • V roku 2002 bola rotunda vydaná na poštovej známke.

História Rotundy sv. Juraja

Okolo vzniku Rotundy sv. Juraja sú nejasnosti. Pravdepodobne pochádza z 11. – 13. storočia. Postavili ju v areáli opevneného hrádku. V 15. a 17. storočí bola prestavaná. Počas prestavby v roku 1436 sa zvýšili steny lode a vytvorilo sa druhé podlažie. Po tejto prestavbe slúžila ako strážna veža, spodný priestor slúžil naďalej ako kaplnka.

Rotunda neskôr vyhorela a preto ju v roku 1650 barokovo prestavali. Po týchto úpravách už nemala obrannú funkciu. Počas 2. svetovej vojny rotundu poškodil výbuch bomby. V roku 1949 počas rekonštrukcie sa odstránili vonkajšie omietky a obnažili pôvodné románske a gotické murivo, čím rotunda získala súčasný vzhľad. V roku 1970 bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

Foto/Zdroj/Autor: Fragmenty nástenných malieb v interiéri Rotundy sv. Juraja v Skalici / wikimedia, licencia CC / Palickap

Smrdáky kúpele Rotunda sv. Juraja maľby

Míľniky

  • 11. – 13. storočie pravdepodobný vznik Rotundy sv. Juraja;
  • 1372 vybudovanie mestských hradieb a nadstavba hornej časti rotundy, ktorá slúžila ako strážna veža;
  • 1650 baroková prestavba rotundy, kedy stráca obrannú funkciu;
  • počas 2. svetovej vojny rotundu poškodil výbuch bomby;
  • 1949 rekonštrukcia rotundy, odstránenie vonkajších omietok, čím získala dnešný vzhľad;
  • 1970 sa rotunda stala národnou kultúrnou pamiatkou;
  • 2002 inštalácia stálej expozície Záhorského múzea v Skalici;
  • 2005 úprava okolia rotundy a inštalácia osvetlenia;
  • 2017 rekonštrukcia rotundy.

Doprava

Okresné mesto Skalica sa nachádza na západe Slovenska. Na západe susedí s moravským mestom Hodonín, vzdialeným 12 km, na juhozápade s mestom Holíč – 6 km, od Senice je mesto Skalica vzdialené 23 km. Na severe a západe je mesto ohraničené hranicou s Českom.

Rotunda sa nachádza v západnej časti mesta pri mestských hradbách, neďaleko kalvárie s cintorínom. Do mesta Skalica premávajú autobusové a vlakové spoje z okolitých miest. V meste premáva aj MHD a regionálna medzinárodná linka z Hodonína a Veselí nad Moravou.

Výlet ku rotunde doporučujeme spojiť aj s návštevou bývalého cisárskeho sídla – Zámok Holíč, či pre dobrodružnejšie povahy i s plavbou po Baťovom kanáli z neďalekého prístavu v Skalici.

Ako sa dostať ku rotunde sv. Juraja v Skalici z kúpeľov Smrdáky

Známe kúpele Smrdáky sa nachádzajú 18 km južne od mesta Skalica. Zo Smrdákov do Skalice vedú cesty III/1148 a III/1146. Autobusovou dopravou sa z kúpeľov Smrdáky dostanete do Skalice s jedným prestupom v Senici.

Parkovanie

V blízkosti rotundy je parkovisko. Mesto Skalica nemá parkovanie spoplatnené.

Trasa

K Rotunde sv. Juraja v Skalici vedie nenáročná prechádzka starým mestom Skalice, ale viete sa sem dostať aj vlastným autom. Nasmerujú vás informačné tabule. Nachádza sa v západnej časti mesta pri mestských hradbách neďaleko kalvárie s cintorínom.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstupné do Rotundy sv. Juraja v Skalici sa pohybuje od 1 – 1,5 €. Rotunda sv. Juraja je otvorená sezónne. Prehliadku si môžete dohodnúť telefonickou objednávkou v TIK Skalica.

Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Turistickej informačnej kancelárie mesta Skalice, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Mapa miesta

Kontakt

Turistická informačná kancelária mesta Skalica
Námestie slobody 10
909 01 Skalica

GPS súradnice: 48.848489667°, 17.225401103°

Postrehy návštevníkov

Nádherné miesto, už len mierne stúpanie pomedzi hradby a staré domy je malebné. Každému odporúčam navštíviť a chvíľu si posedieť na lavičkách alebo sa len poprechádzať a kochať sa výhľadom a okolím.
Lucia H.

Nádherné miesto, udržiavané, zeleň, lavičky, výhľad, pár metrov Kalvária, ďalšia významná lokalita mesta Skalica. Rotunda aktuálne už bez lešenia.
Igor J.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Rozhľadňa Lipky, okolie Smrdák Rozhľadňa Lipky

Na Záhorí sa nachádza viacero murovaných rozhľadní, jednou z nich je rozhľadňa Lipky. Vnútri rozhľadne vás prekvapí kovový rebrík, a tak výstup na ňu predstavuje naozaj adrenalín, ktorý nie je vhodný pre menších návštevníkov. Napriek tomu môže byť túra k rozhľadni príjemným rodinným výletom.

Zistiť viac
Akropola hradiska s náučnou tabuľou Hradisko Zámčisko nad obcou Unín

Starobylé unínske hradisko Zámčisko je vyhľadávanou a obľúbenou lokalitou miestnych obyvateľov, vhodnou nielen pre nadšencov histórie, ale aj pre cykloturistov, či hubárov. Patrí dokonca medzi najkrajšie hradiská na západnom Slovensku, pričom jeho valy sú viditeľné dodnes.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore