Rozhľadňa Lipky – kamenná veža na Záhorí

Na Záhorí sa nachádza viacero murovaných rozhľadní, jednou z nich je rozhľadňa Lipky. Vnútri rozhľadne vás prekvapí kovový rebrík bez akéhokoľvek zábradlia namiesto schodov, a tak výstup na rozhľadňu predstavuje naozaj adrenalín, ktorý nie je vhodný pre menších návštevníkov a ľudí bez lezeckých schopností. Napriek tomu môže byť túra k rozhľadni príjemným rodinným výletom. 

Rozhľadňa Lipky

Rozhľadňa Lipky – základné informácie o kamennej veži na Záhorí

Rozhľadňu Lipky nad obcou Unín postavili v roku 2014, čím prispeli k rozvoju cestovného ruchu v oblasti predtým turisticky neatraktívnej, tvorenej poliami a borovicovým lesom. Nachádza v nadmorskej výške 418 m. n. m. Samotná výška rozhľadne je 11 m

Pri rozhľadni nájdete informačnú tabuľu o jej obmedzeniach ako je maximálny počet návštevníkov, či vstup na vlastné nebezpečenstvo. Posedieť si môžete na lavičkách, ktoré využijú hlavne turisti, ktorí sa neodvážili vystúpiť priamo na ňu. Na jej vrchol totiž vedie len kovový rebrík, ktorý bez akéhokoľvek zábradlia predstavuje nebezpečenstvo pádu, a preto nie je vhodný pre menšie ani staršie osoby

Samotná vyhliadka je stabilná a priestranná, takže ak ste zdolali kovový rebrík, odmenou vám budú výhľady na všetky svetové strany. Bez problémov sa na ňu vojde viacero ľudí. V roku 2017 bol v závere trasy pomocou študentov vysadených rad mladých líp. 

Výhľady z rozhľadne Lipky nad obcou Unín

Výhľady z rozhľadne Lipky skutočne stoja za to. Naskytne sa vám výhľad na všetky svetové strany, na Senicu, Rohožník, Borský Mikuláš a viacero hradov: Hrad Branč, Korlátko, Plavecký hrad aj hrad Ostrý Kameň. Zaujímavý je výhľad na záhorácku časť hrebeňa Malých Karpát, pri dobrých podmienkach uvidíte aj časť Moravy, či Rakúska. 

Neďaleko rozhľadne sa tiež nachádza Hostečná studnička s liečivým prameňom a archeologická lokalita hradiska Zámčisko. Navštíviť tieto atrakcie môžete v rámci jednodňového výletu, ktorý zakončíte oddychom v kúpeľoch Smrdáky. Je len na vás, či sa necháte rozmaznávať počas liečebného pobytu v Smrdákoch, alebo si zázračné účinky miestnej vody vyskúšate v rámci jednodňovej návštevy. 

Rozhľadňa Lipky s deťmi

Rozhľadňa Lipky je výborným cieľom pre rodiny s deťmi. Ide o príjemnú prechádzku. Keďže samotná rozhľadňa sa nachádza v poli, neodporúčame ju navštíviť počas horúcich letných dní, ale skôr na jar alebo na jeseň. Na jeseň ju ale nie je vhodné navštíviť po dažďoch, nakoľko poľná cesta môže byť rozmočená. Väčšie a zdatnejšie deti zvládnu aj výstup po kovovom rebríku priamo na rozhľadňu, pre menšie deti postačia krásne výhľady spopod nej. Vybrať sa sem môžete na bicykli. 

Fotografie

Doprava

Rozhľadňa Lipky sa nachádza neďaleko obce Unín, asi 12 km od mesta Senica. Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva rozhľadne Lipky obľúbeným výletom klientov užívajúcich si oddych v kúpeľoch Smrdáky.

Ako sa dostať k rozhľadni Lipky z kúpeľov Smrdáky

Trasa začína na námestí v Smrdákoch, ktoré sa nachádza neďaleko liečebného domu Vietoris, pri slovenskej pošte a vedie k nemu žltá turistická značka. Tu sa napojíte na zelenú turistickú značku. Celková trasa má 9,3 km. 

Vydajte sa ku Kaplnke sv. Floriána obytnou oblasťou. Väčšina trasy prechádza udržiavaným lesom. Zelená značka vás povedie až ku rozhľadni Lipky. Ešte pred rozhľadňou Lipky sa môžete zastaviť pri Hoštečnej studničke s liečivým prameňom. 

Trasa na rozhľadňu Lipky

K rozhľadni Lipky vedie nielen značená trasa z kúpeľov Smrdáky, ale aj neznačené nenáročné trasy z okolitých obcí. Najjednoduchšia je z obce Unín, ale dostanete sa sem aj z obce Koválov.

K rozhľadni Lipky z obce Unín

K rozhľadni Lipky nevedie oficiálna turistická značka z obce Unín. Od obecného úradu choďte smerom k poliam a Zámčisku. Na konci obce pokračujte betónovou cestou smerom k lesu, tá časom prejde na poľnú. Držte sa stále popri lese na ľavej strane. Po pravej strane uvidíte kamennú rozhľadňu. Prechádzať budete aj stromovou lipovou alejou. 

K rozhľadni Lipky z obce Koválov

Z obce Koválov sa k rozhľadni dostanete z najsevernejšej časti obce, od Kaplnky sv. Urbana. Tu sa nachádza aj detské ihrisko s posedením. Ak sa vydáte na severozápad, asi po kilometri sa dostanete do lesa. Naraziť môžete aj na lesnú zver. Keďže tu nenájdete turistické značky, skontrolujte si mapu, aby ste nezablúdili a vydajte sa na západ. Trasa trvá asi 1,5 hodiny, je nenáročná. 

Parkovanie

K rozhľadni Lipky sa dostanete aj autom a zaparkovať môžete aj priamo pod rozhľadňou, aj keď sa nejedná o oficiálne parkovisko.

Ak sa vyberiete na rozhľadňu z obce Koválov, zaparkovať môžete pri ceste neďaleko Kaplnky sv. Urbana, ktorý je aj východiskovým bodom. Parkovať môžete aj v areáli kúpeľov za hotelom Vietoris a ubytovacím domom Morava, ak sa vyberiete na rozhľadňu priamo z kúpeľov Smrdáky.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Rozhľadňa Lipky je prístupná neobmedzene voľne celoročne a bez poplatkov.

Postrehy návštevníkov

Architektonicky je to pekná stavba a vkusne zasadená do okolitého prostredia, hlavne pri okolitých poľnohospodárskych plodinách . Miesto má atmosféru a silnú vôňu . Na rozhľadňu mi však deti nevyviezli keďže nezvyčajne namiesto schodov sa tam nachádza rebrík . Prístupová cesta tvorená alejou je niečo čo iné rozhľadne nemajú.
Michal J.

Z veže je vidno okolitú krajinu ako na dlani, takisto tabula s vyznačenými vrchmi vám navedie zrak presne na vrchy Malých Karpát ba dokonca aj Álp. Cesta k vyhliadke je za bežných podmienok, v pohode prístupná aj autom. Po výdatných zrážkach by som radšej volil od asfaltky z dediny, polhodinovú pešiu turistiku, pretože príjazdová ‚cesta‘ je vlastne ujazdená hlina.Hodnotím to ako prekrásne romantické miesto, ktoré sa určite oplatí navštíviť hlavne fotografom ale aj víkendovým, zvedavým cestovateľom širokého či blízkeho okolia. Esteticky nádherná stavba, presne zapadnutá do prítomnej atmosféry.
Phauser

Video

GPS súradnice

Rozhľadňa Lipky: 48.7268949°, 17.2450408°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad z výšky na Miléniový kríž Miléniový kríž Rybky

Miléniový kríž je zaujímavá cirkevná atrakcia, slovenský unikát a tiež najvyšší kríž na Slovensku. Ohúri vás svojou majestátnosťou, ale zároveň je to pokojné miesto, ako stvorené na prechádzku, rozjímanie či ako súčasť cyklovýletu. Nenavštevujú ho len veriaci. Odmenou vám budú krásne výhľady na okolitú krajinu.

Zistiť viac
Historická fotografia kúpele Smrdáky Liečivý sírovodík

Viete o prírodnom bohatstve v kúpeľoch Smrdáky? Vďaka jedinečnému zloženiu minerálnych vôd sa radia medzi perlu slovenského kúpeľníctva. Liečivý sírovodík obohacuje pramene a bahno, ktoré tak účinne pomáhajú pri liečbe dermatologických ochorení a chorobách pohybového ústrojenstva.

Zistiť viac

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore