Hradisko Zámčisko nad obcou Unín

Unínske hradisko Zámčisko je vyhľadávanou a obľúbenou lokalitou miestnych obyvateľov, vhodnou nielen pre nadšencov histórie, ale aj pre cykloturistov, či hubárov. Patrí dokonca medzi najkrajšie hradiská na západnom Slovensku, pričom jeho valy sú viditeľné dodnes.

Val niekdajšieho opevnenia Hradiska Zámčisko

Magické miesto uprostred lesov – hradisko Zámčisko

Hradisko Zámčisko sa nachádza v strede 2 km dlhého hrebeňa, v lesoch Chvojnickej pahorkatiny. Lesná cesta prechádza vonkajším valom niekdajšieho hradiska. Zámčisko je obľúbeným turistickým cieľom miestnych obyvateľov, ale aj návštevníkov kúpeľov Smrdáky. Na svoje si prídu cykloturisti aj hubári. V dubových lesoch Zámčiska žije množstvo poľovnej zveri, ale aj veľa druhov rastlín. Aj keby ste nevedeli nič o histórii tohto miesta, tunajšie lesy pôsobia magicky a tajuplne.

Náučná informačná tabuľa vás oboznámi s históriou osídlenia tejto lokality, ale prečítať si môžete aj informácie o archeologickom výskume. Pred vchodom do vrchnej časti hradiska sa nachádza drevený kríž. Je tu aj lavička na posedenie.

Kúsok od hradiska sa nachádza Hoštecná studnička s liečivým prameňom, z ktorého si môžete nabrať pitnú vodu. Južne od zámčiska sa vypína zaujímavá murovaná vyhliadková veža rozhľadňa Lipky.

Trasa na hradisko Zámčisko z obce Unín

Cesta na Zámčisko nie je značená, avšak každý miestny obyvateľ ju pozná a poradí vám, ako sa tam dostanete. Za dedinou prejdete na poľnú cestu a neskôr popri vysielačoch. Potom sa držíte už len lesnej cesty, ktorá vás dovedie až k hradisku. 

Región Záhoria ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu regiónu s kúpeľným pobytom v Kúpeľoch Smrdáky a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Starobylé hradisko v Uníne bolo osídlené už v dobe bronzovej

Hradisko v lese nad obcou Unín bolo objavené v roku 1927. Patrí k najstaršiemu osídleniu chotára obce a v čase svojho najväčšieho rozmachu sa rozprestieralo na ploche 17 ha. Svoj vrchol dosiahlo v dvoch etapách, ktoré napokon skončili ničivým vyplienením.

Osídlené bolo maďarsko-věteřovkou kultúrou, ktorej príslušníci obývali nielen juhozápadné Slovensko, ale aj oblasť dnešnej Moravy a severného Rakúska. Boli výborní hrnčiari. Dominantou hradiska bola akropola a jej obrana bola zabezpečená vo viacerých obranných líniách.

Ďalšími obyvateľmi v strednej dobe bronzovej boli ľudia stredodunajskej mohylovej kultúry, ktorí svojich mŕtvych pochovávali aj s vojenskou výbavou pod mohyly. V závere mladšej doby bronzovej tu žili nositelia sliezsko-plátenickej kultúry, ktorí svojich mŕtvych spopolňovali.

Zámčisko bolo osídlené až do doby halštatskej a ojedinelé nálezy dokazujú, že tu mohlo byť aj keltské osídlenie. Najmladšie nálezy však pochádzajú z doby rímskej. Osídlenie hradiska vo veľkomoravskom období a stredoveku zatiaľ nebolo dokázané.

Fotografie

Obec Unín patrila v 15. storočí k najľudnatejším sídlam na severnom Záhorí

Unín leží na južnom úpätí Bielych Karpát v Chvojnickej pahorkatine, v juhovýchodnej časti skalického okresu. Prvá písomná zmienka o Uníne pochádza z roku 1392. Najstarší zachovaný názov obce je Wny, pričom historici sa domnievajú, že má staroslovanský pôvod. Obec patrila panstvu Holíč.

Podľa prameňov patrila obec Unín v polovici 15. storočia k najľudnatejším sídlam na severnom Záhorí. Obec Unín má výbornú geografickú polohu a to ju napokon ochránilo pred vojenskými stredovekými výpravami. Za Betlenovho povstania Unín v roku 1634 vyrabovali, až ho nakoniec prepadli turecké vojská.

Od 18. storočia tu žila 30 členná židovská komunita, ktorá mala nielen svoju školu, ale aj cintorín a modlitebňu. Počet obyvateľov značne klesol počas cholerových epidémií v rokoch 1831, 1855 a 1866. Obec navštívil v minulosti aj panovník Ferdinand II. v roku 1818 a František Jozef v roku 1902.

Doprava

Ku hradisku na Zámčisku sa dostanete pešo, ale aj na bicykli po lesnej ceste z obce Unín. 

Ako sa dostať ku hradisku Zámčisko z kúpeľov Smrdáky

Do Zámčiska sa dostanete peši aj z kúpeľov Smrdáky. Vedie sem zelená turistická značka a cesta z kúpeľov potrvá vyše hodiny.

Z obce Smrdáky premáva do obce Unín aj autobusový spoj, avšak rátajte s niekoľkými prestupmi. Z kúpeľov Smrdáky sa vydajte južne na obec Koválov, kde sa napojíte na cestu II/500 do Štefanova. Tu odbočíte doprava na cestu č. 1136, ktorá vedie do obce Unín. 

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Hradisko Zámčisko môžete navštíviť celoročne a bez vstupných poplatkov.

Postrehy návštevníkov

Obľúbené miesto, kde sa dobre bikuje, prechádza, hubári a relaxuje…
Patrik G.

Je to tam pekná prechádzka na zaujímavé miesto a je tam blízko aj rozhľadňa, tiež Hostečná studnička, doporučujem!
Ivan V.

Kontakt

Obec Unín
Obecný úrad Unín, č. 332
908 46 Unín

GPS súradnice: 48.7357078°, 17.250658°

Mohlo by vás zaujímať

Letecký pohľad na liečebné kúpele Smrdáky Liečivý sírovodík zo Smrdák

Viete o prírodnom bohatstve v kúpeľoch Smrdáky? Voda v prameni má jednu z najvyšších koncentrácií síry v Európe. Liečivý sírovodík obohacuje pramene a bahno, ktoré tak účinne pomáhajú pri liečbe dermatologických ochorení a chorobách pohybového ústrojenstva.

Zistiť viac
Brána do stredného hradu hradu Branč Hrad Branč

Hrad Branč sa vypína na rovnomennom brale Myjavskej pahorkatiny nad obcou Podbranč. Hrad plnil v minulosti strážnu funkciu. Hrad je v súčasnosti pekne upravený, napriek tomu, že z neho po vyhorení ostala už len ruina. Ponúka krásne výhľady na kopaničiarsky kraj

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore