Záhorské múzeum v Skalici

Záhorské múzeum v Skalici ako prvé národne orientované múzeum na Slovensku založila súkromná osoba – nadšený zberateľ ľudových výrobkov, dr. Pavol Blaho. Ak sa chcete dozvedieť viac o malebnom záhorskom regióne, neváhajte a navštívte Záhorské múzeum, ktoré vám priblíži jeho históriu. Uvidíte aj pôvodnú časť múzea, ktorú projektoval významný slovenský architekt Dušan Jurkovič. K múzeu prislúcha 7 vysunutých expozícií.

Kultúrny dom Dušana Jurkoviča v Skalici

Múzeum v budove kultúrneho domu Dušana Jurkoviča

Záhorské múzeum v Skalici vzniklo vďaka Mudr. Pavlovi Blahovi, ktorý zbieral po Záhorí ľudové výrobky, výšivky, náradie, ale aj keramiku. Neskôr sa začal zaoberať aj myšlienkou prezentácie ľudového umenia na Záhorí. V roku 1905 bol vďaka nemu otvorený kultúrny dom na námestí.

Kultúrny dom bol postavený podľa projektu architekta Dušana Jurkoviča. Dodnes môžete obdivovať nielen farebnú fasádu budovy s figurálnou mozaikovou výzdobou, ale aj pôvodné priestory, ktoré slúžili a stále slúžia potrebám múzea. 

Po smrti dr. Pavla Blahu návštevnosť múzea poklesla a jeho rozvoj stagnoval. V roku 1952 bolo múzeum zriadené ako Okresné vlastivedné múzeum. Odkúpenie priestorov a zbierok od Blahovej rodiny bolo doriešené až v roku 1966. Od roku 1965 vystupuje múzeum pod svojím súčasným názvom Záhorské múzeum a jeho zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj.

Stála expozícia Záhorského múzea s bohatým zbierkovým fondom

Stála expozícia Záhorského múzea vznikla v roku 2005 pri príležitosti storočnice múzea v obnovených priestoroch, pričom obsahuje 63 000 predmetov a 23 000 kníh. 

Múzeum sa člení na viacero častí. Stála expozícia sa nachádza v pôvodných priestoroch kultúrneho domu Dušana Jurkoviča na 1. poschodí a od roku 1989 aj v renesančnom poschodovom meštianskom dome, ktorý je známy ako Mittákovský dom. Pôvodne to bol dom grófov Pálffyovcov z Erdődu.

Pôvodné priestory na poschodí kultúrneho domu 

Pôvodné priestory na poschodí kultúrneho domu predstavovali ilúziu ľudového domu a aj preto boli ponechané bez podstatných zmien. Aj preto majú vysokú muzeálnu hodnotu. Nachádza sa tu aj galéria maliara Júliusa Koreszku.

  • Vstupná časť – vo vstupnej časti nájdeme veľkoplošnú mapu Záhoria s 85 záhorskými mestami a obcami;
  • Blahovská izba – je venovaná zakladateľovi múzea Dr. Pavlovi Blahovi. Je tu zároveň umiestnená aj jeho pôvodná zbierka západoslovenských džbánkarských výrobkov z konca 17. a ž 19. storočia (viď. obrázok, zdroj: Záhorské múzeum Skalica);
  • Národopisná časť – sa venuje vinohradníctvu, poľnohospodárskej, ale aj domáckej výrobe na Záhorí;
  • Archeologická časť – sa venuje archeologickému výskumu na Záhorí;
  • Historická časť – podáva historický obraz o Záhorí. Venuje sa aj slobodnému kráľovskému mestu Skalica, historickým remeslám, Habánom na Záhorí, náboženskému životu, ale aj podnikateľským aktivitám šľachty na Záhorí. 
Záhorské múzeum – Blahovská izba

Zaujímavosti

  • Zrod muzeálnych aktivít na Záhorí je spojený s osobou skalického rodáka a historika Franka Víťazoslava Sasinka v rokoch 1876 – 1881.
  • Dušan Jurkovič, rodák z Myjavy, bol slovenský architekt a aj autor mnohých stavieb. Projektoval nielen kultúrny dom v Skalici, určený aj pre potreby Záhorského múzea, ale mnoho ďalších stavieb. Jeho vrcholným dielom je Mohyla M. R. Štefánika. Jeho meno sa spája aj s českými kúpeľmi Luhačovice, kde naprojektoval niekoľko kúpeľných stavieb vrátane hotelov Jurkovičov dom **** a Garni Jestřábí ***.

Vysunuté expozície Záhorského múzea

Záhorské múzeum pozostáva zo 7 vysunutých expozícií. 

  1. Rotunda svätého Juraja, Skalica;
  2. Múzeum v Kopčanoch;
  3. Družstevné múzeum Samuela Jurkoviča, Sobotište (nájdete ho v Nyáriovskom kaštieli);
  4. Expozícia dejín, Prietrž (Dom bojových a revolučných tradícií);
  5. Pamätná izba Jozefa Miloslava Hurbana, Hlboké;
  6. Rodný dom Jána Hollého, Borský Mikuláš;
  7. Habánsky dom, Veľké Leváre.

Fotogaléria a mapa rozmiestnenia vysunutých expozícií

Región Záhorie ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu regiónu s kúpeľným pobytom v kúpeľoch Smrdáky a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka. 

Míľniky

  • 1905 otvorený kultúrny dom na námestí vďaka dr. Pavlovi Blahovi pre potreby múzea;
  • 1952 múzeum zriadené ako Okresné vlastivedné múzeum;
  • 1965 múzeum vystupuje pod súčasným názvom ako Záhorské múzeum;
  • 1966 doriešená otázka odkúpenia priestorov a zbierok múzea od Blahovej rodiny;
  • 1989 stála expozícia Záhorského múzea sídli v Mittákovskom dome.

Doprava

Skalica je záhorské mesto na západnom Slovensku v Trnavskom kraji. Od mesta Hodonín je vzdialené 12 km, od mesta Holíč 6 km a od Senice 23 km. Do Skalice vedie cesta II/426, ktorá prechádza centrom mesta. 

V meste premáva nielen MHD, ale aj medzinárodná regionálna linka z Hodonína a Veselí nad Moravou. Železničná stanica Skalica slúži aj ako pohraničná prechodová stanica na hranici s Českom. V Skalici sa nachádza vnútrozemský prístav, ktorý slúži prevažne na rekreačnú plavbu. Na plavbu po Baťovom kanáli sa môžete vydať až do českých Otrokovíc. 

Ako sa dostať do Záhorského múzea v Skalici z kúpeľov Smrdáky

Záhorské múzeum v Skalici leží len 20 km od kúpeľov Smrdáky. Návštevu Záhorského múzea v Skalici preto môžete spojiť aj s oddychom v kúpeľoch Smrdáky.

Z cesty III/1148 vedúcej z kúpeľov Smrdáky sa napojte na cestu III/1146 vedúcu do mesta Skalica. Z cesty III/1146 prejdete v meste na Koreszkovu ulicu. Na prvom kruhovom objazde odbočte na prvý výjazd na ulicu Štefánikovu. Záhorské múzeum nájdete napokon v centre mesta na Námestí Slobody.   

Parkovanie

Parkovanie je možné priamo pred múzeom a v okolitých uliciach.

Mapa miesta

Program/Akcie

Záhorské múzeum organizuje rôzne podujatia a výstavy.  Za zmienku stojí celoslovenské podujatie Noc múzeí.

Postrehy návštevníkov

Krásna expozícia v Jurkovičovom Spolkovom dome v centre Skalice, ktorá vychádza zo zbierky MUDr. Pavla Blahu doplnená o ďalšie akvizície z oblasti etnografie a folklóru, ale aj archeológie a histórie (dejiny cechov, manufaktúr, spolkov aj tlačiarne). Malá časť je venovaná maliarskej tvorbe Júliusa Koreszku, skalického rodáka. Pozor. Vstupenky sa kupujú na prízemí vedľajšej budovy, kde sú dočasné výstavy. Na pokladni sa dajú kúpiť aj zaujímavé publikácie, ktoré vydáva múzeum. Pozor aj na zmenu otváracích hodín. Cez letnú sezónu je múzeum otvorené dlhšie, v zime kratšie. Všetky informácie nájdete na stránke múzea zahorskemuzeum.sk. Vstupné pre dospelých je iba 1,50 € za osobu.
Martin M.

V múzeu bola pekná expozícia, vstupné prijateľné.
Dušan M

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstupné sa pohybuje od 1 do 1,50 €. Záhorské múzeum je otvorené denne. Počas víkendov na telefonickú objednávku, minimálne 3 dni vopred.

Aktuálny cenník vstupného a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Záhorského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt. V prípade, že máte záujem navštíviť vysunuté expozície múzea, prosím postupujte podľa pokynov, ktoré nájdete na oficiálnych stránkach múzea.

Video

Navštívte najstaršie múzeum v Trnavskom kraji – Záhorské múzeum v Skalici

Kontakt

Záhorské múzeum v Skalici
Námestie Slobody 13
909 01 Skalica

GPS súradnice: 48.808655°, 17.2298426°

Mohlo by vás zaujímať

Mlyn Veterný mlyn v Holíči

Zachovaný veterný historický mlyn sa nachádza nad mestom Holíč. Ide o ojedinelú technickú pamiatku na Slovensku, kamenný mlyn holandského typu. Veterný mlyn v Holíči je ukrytý v lesíku a je cieľom cyklovýletov, či prechádzok, ale aj ideálnym miestom na piknik a posedenie. Okrem toho ponúka pekné výhľady do okolia.

Zistiť viac
Kúpeľný dom VietorisKúpeľný dom Vietoris Liečivý sírovodík z Smrdák

Viete o prírodnom bohatstve v kúpeľoch Smrdáky? Vďaka jedinečnému zloženiu minerálnych vôd sa radia medzi perlu slovenského kúpeľníctva. Voda v prameni má jednu z najvyšších koncentrácií síry v Európe. Liečivý sírovodík obohacuje pramene a bahno, ktoré tak účinne pomáhajú nielen pri liečbe dermatologických ochorení.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore