Veterný mlyn v Holíči

Zachovaný veterný historický mlyn sa nachádza nad mestom Holíč. Ide o ojedinelú technickú pamiatku na Slovensku, kamenný mlyn holandského typu. Veterný mlyn v Holíči je ukrytý v lesíku a je cieľom cyklovýletov, či prechádzok, ale aj ideálnym miestom na piknik a posedenie. Okrem toho ponúka pekné výhľady do okolia.

Veterný mlyn v Holíči

Historický veterný mlyn v Holíči je slovenský unikát

Kamenné veterné mlyny vznikali na Slovensku veľmi ojedinele. Práve preto je holíčsky veterný mlyn unikátom. Tento jediný sa zachoval dodnes a nájdete ho neďaleko smrdáckych kúpeľov. V časoch tzv. suchých rokoch, kedy mali vodné mlyny problémy s nedostatkom vody, vznikali mlyny veterné. V okolí Holíča ich bolo niekoľko.

Veterný mlyn fungoval podobne ako vodný mlyn. Avšak namiesto vodného kolesa ho poháňalo veterné koleso na spoločnom hriadeli s pálečným kolesom. To následne otáčalo ozubením pastorka na vretene a mlecím horným kameňom.

Výhľady a okolie veterného mlyna

Keďže kamenný mlyn sa nachádza na kopci nad mestom Holič, ponúkajú sa odtiaľto nádherné výhľady na mesto Holíč, Skalicu a obec Vrádište. Vedľa mlynu sa nachádza niekoľko lavičiek a poľovnícka chatka s nápisom Lovu zdar. Tento priestor sa využíva hlavne na rôzne kultúrne podujatia. Pri mlyne sa nachádza aj drevený prístrešok, kde by sa v prípade nepriaznivého počasia dalo nielen ukryť, ale aj prespať.

Okolo mlyna vedú aj 2 cykloturistické trasy:

  • Skalická vinárska cesta, celková dĺžka trasy 38 km.
    Vedie cez obce Skalica (13,8 km), Holíč (11,4 km), Kopčany (7,6 km), Prietržka (2,8 km), Trnovec (1,39 km).
  • Strážnické a skalické vinohrady, celková dĺžka trasy 77 km.
    Trasa vedie cez obce Holíč (15 km), Strážnice (11,9 km), Strážnice na Moravě (11,9 km), Skalica (11,6 km), Sudoměřice (9,6 km), Tvarožná Lhota (7,7 km), Kopčany (6,3 km), Radějov (3,7 km), Radějov u Strážnice (3,6 km), Petrov u Hodonína (3,1 km). 

Zaujímavosti

  • Veterný mlyn nemá vnútorné vybavenie, avšak nájdeme v ňom poľovnícke trofeje.
  • Holíčsky mlyn sa dostal v roku 2013 aj na poštovú známku Slovenskej pošty. Známku zaradili pod emisný rad Technické pamiatky.

Kamenný mlyn holandského typu bol pôvodne drevený

Technická stavba holíčskeho veterného mlynu holandského typu pochádza z 80. rokov 19. storočia. Pôvodný drevený mlyn nemeckého typu nájdeme na rytine z roku 1801. Drevený mlyn bol nahradený kamenným. Jeho základom bola murovaná budova s kruhovým pôdorysom. Pohyblivá strecha s veterným kolesom sa podľa potreby otáčala do smeru vetra. Otočnú strechu neskôr nahradili tehlovou kupolou.

Veterný mlyn v Holíči z konca 19. storočia

Mlyn je trojpodlažný podpivničený kamenný objekt. V spodnej časti býval mlynár, na ďalších poschodiach bola mlynica s malými okienkami. O jeho rekonštrukciu sa zaslúžilo poľovnícke združenie v roku 1970. Mlyn prestal fungovať po prvej svetovej vojne. Technické vybavenie mlyna sa nezachovalo. V roku 1972 bol kamenný mlyn zapísaný do zoznamu Národný kultúrnych pamiatok.

Trasa k veternému mlynu z mesta Holíč

Ku veternému mlynu sa môžete vybrať pešo, bicyklom alebo aj autom ulicou zvanou Pod sýpkou. Je to asfaltová cesta, ktorá stúpa nad mesto Holíč. Trasa je označená smerovými tabuľami, takže by nemal byť problém sa tam dostať. Z mesta Holíč sem vedie aj žltá turistická značka. Ide o zaujímavý okruh po hlavných pamiatkach Holíča, medzi ktoré patrí aj zámok Holíč s mestským múzeom.

Cesta k mlynu je nenáročná, vhodná aj pre deti, pešo, bicyklom aj autom. V závere je však stúpanie, ktoré je počas letného horúceho dňa netienené. Až v závere cesty vojdete do lesíka v blízkosti mlyna. Z centra mesta Holíč sa dostanete peši ku veternému mlynu za 30 minút.

Obrázok vpravo: Veterný mlyn v Holíči z konca 19. storočia, zdroj: wikimedia, licencia CC / Radek Linner.

Doprava

Veterný mlyn v Holíči sa nachádza nad mestom Holíč. Holíč je mesto v Skalickom okrese. Mesto leží 88 km od Bratislavy a 5 km od českého mesta Hodonín. Je vstupnou bránou z Česka na Slovensko s hraničným priechodom na ceste I/51, ktorá spája Nitriansko a Trnavu s moravským Brnom.

Ako sa dostať ku veternému mlynu v Holíči z kúpeľov Smrdáky

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti a vzdialenosti, len necelých 20 km, je návšteva mlyna obľúbeným výletom klientov užívajúcich si pobyt v Kúpeľoch Smrdáky. Dostanete sa sem cestou III/1148 a III/1146. Vo Vieske sa napojíte doľava na cestu II/51. 

Verejnou autobusovou dopravou sa dostanete z kúpeľov Smrdáky do Holíča s jedným prestupom v Senici.

Parkovanie

Pokiaľ by ste sa sem chceli dostať automobilom, dá sa dostať až k mlynu, alebo zaparkovať o niečo nižšie u starej sýpky. Odstavné parkovacie plochy sa nachádzajú približne do 80 metrov od mlyna.

Mapa miesta

Program/Akcie

Pri veternom mlyne sa konajú rôzne kultúrne podujatia mesta Holíč. 

Postrehy návštevníkov

Pekná pamiatka super miesto na prechádzku z kopca je pekný výhľad do okolia.
Dominika G.

Pekný mlyn, uprostred lesíka, dobrý prístup aj autom. V čase našej návštevy bolo možné nazrieť aj dovnútra, na hornom poschodí nie je prekvapivo žiadna expozícia o o mlyne, ale nachádza sa tam veľké množstvo vypchatých zvierat.
Karol B. K.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Veterný mlyn v Holíči je voľne prístupný celoročne bez poplatkov. Interiér veterného mlyna si môžete pozrieť až po telefonickej dohode. Kontakt na turistické informačné centrum v meste Holíč nájdete na oficiálnej stránke mesta (na podstránke Chcem vedieť/Inštitúcie), ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Kontakt

Mesto Holíč
Bratislavská 6
908 51 Holíč

GPS súradnice: 48.8001569°, 17.1726966°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad z výšky na Miléniový kríž Miléniový kríž Rybky

Miléniový kríž je zaujímavá cirkevná atrakcia, slovenský unikát a tiež najvyšší kríž na Slovensku. Ohúri vás svojou majestátnosťou, ale zároveň je to pokojné miesto, ako stvorené na prechádzku, rozjímanie či ako súčasť cyklovýletu. Nenavštevujú ho len veriaci. Odmenou vám budú krásne výhľady na okolitú krajinu.

Zistiť viac
Letecký pohľad na liečebné kúpele Smrdáky Liečivý sírovodík z kúpeľov Smrdáky

Viete o prírodnom bohatstve v kúpeľoch Smrdáky? Vďaka jedinečnému zloženiu minerálnych vôd sa radia medzi perlu slovenského kúpeľníctva. Voda v prameni má jednu z najvyšších koncentrácií síry v Európe. Pramene a bahno s vysokým obsahom sírovodíka pomáhajú pri liečbe nielen dermatologických ochorení.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore