Kúpeľný park v Smrdákoch

Rozsiahly kúpeľný park v Smrdákoch slúži nielen kúpeľným hosťom, ale aj verejnosti na pokojné prechádzky, relax a športové vyžitie. Rozkladá sa pod kúpeľnými budovami. Priamo v jeho areáli sa nachádza kaštieľ, známy ako kúpeľný dom Mier a budova balneoterapie. Kúpeľný park je charakteristický trávnatými plochami s množstvom stromov. Keďže častými kúpeľnými hosťami sú deti, nachádza sa tu detská liečebňa, detské ihrisko a fit park s vonkajšími cvičebnými strojmi.

Prechádzka kúpeľným parkom Smrdáky

Kúpeľný park v Smrdákoch vznikol odvodnením močariska

Kúpeľný park sa nachádza pri kúpeľoch Smrdáky, najzápadnejšie položených kúpeľoch na Slovensku. Zásluhu pri založení prírodno-krajinárskeho parku má Jozef Vietoris, ktorý sa tiež považuje za zakladateľa kúpeľov. Kúpele založil v roku 1832. 

Odvodnením močariska získal priestor pre park. Močiare dal zaviesť zeminou a odvodniť kanálmi, močiarne stromy vyklčovať a nakoniec porobiť chodníky. Vysádzal tu vzácne dreviny. Kúpeľný park sa rozprestiera na ploche asi 16 ha a slúži svojmu pôvodnému účelu na prechádzky a kultúrne vyžitie kúpeľných hostí, návštevníkom mesta, ale aj miestnym obyvateľom.

Vzhľad parku v súčasnosti

Kúpeľný park v Smrdákoch je charakteristický množstvom zelene. Tvoria ho trávnaté plochy s domácimi aj cudzokrajnými drevinami. Je voľne prístupný verejnosti. Hlavný vstup do parku je zo severozápadu. Pri vstupe do parku sa nachádza socha z dreva a železa, pričom železným kruhom, na ktorom sa nachádza, sa dá aj otáčať. V roku 2006 sa tu uskutočnilo sochárske sympózium, takže park skrášľujú viaceré sochy. Okrem toho je tu aj fontána a malý altánok.

V minulosti boli v parku pávy, ale ostala po nich už len ohrada. V súčasnosti pri prechádzke parkom stretnete jedine veveričky. Nachádzajú sa tu asfaltové chodníky a posedenie s lavičkami. Keďže častými hosťami kúpeľov v Smrdákoch sú deti, v parku nechýba detské ihrisko a pribudol aj Fitpark so strojmi na športové vyžitie. 

Park je ukážkou tvorby kúpeľných parkov na Slovensku od prvej polovice 19. storočia a je tiež neoddeliteľnou súčasťou kúpeľných domov. Prvý kúpeľný dom dal postaviť majiteľ pozemkov v okolí prameňov, Jozef Vietoris v roku 1833. Budova kaštieľa Mier s klasicistickým portálom slúži dodnes a je symbolom kúpeľov. 

Súčasťou kúpeľného parku v Smrdákoch sú aj kúpeľné hotely a liečebné domy

V areáli kúpeľného parku stoja kúpeľné budovy. V severnej časti parku sa nachádza kaštieľ. Kúpele ponúkajú možnosť ubytovania v troch hoteloch: kúpeľný hotel Vietoris, ktorý sa nachádza najďalej od kúpeľného parku, hotel Centrál v centre kúpeľov. Neďaleko v areáli kúpeľného parku sa nachádza budova balneoterapie. Hotel Morava sa týči na vŕšku s pekným výhľadom na kúpeľný park. Za hotelom Morava sa nachádza detská liečebňa Eva, postavená v roku 1933.

Dreviny v kúpeľnom parku

Pri vstupe do areálu kúpeľov, pri parkovisku, sa nachádza strom s ceduľou Paulovnia plstnatá, ktorý na jar púta svojimi voňavými lievikovitými kvetmi. Ich vôňa pripomína vanilku. Domáce dreviny sú zastúpené listnatými a ihličnatými stromami. Nájdeme tu lipy, javory, duby, ale aj pagaštany. Doplnková výsadba je z hrabových, brestových a smrekových skupín. Okrem toho sa tu nachádzajú aj cudzokrajné dreviny a kry. Niektoré stromy majú viac ako 100 rokov.     

Fotografie z parku

Turistické trasy z kúpeľov Smrdáky

V okolí parku sa nachádza niekoľko turistických a cyklistických trás. Môžete sa vybrať k najvyššiemu krížu na Slovensku – k Miléniovému krížu, alebo ku Hoštecnej studničke lásky, kde si naberiete liečivú vodu prameňa, prípadne na kamennú vežu – rozhľadňu Lipky, odkiaľ sa vám naskytnú krásne výhľady. Neďaleko Hoštecnej studničky sa nachádza hradisko na Zámčisku. Kúsok od obce Smrdáky prechádza Záhorská Cyklomagistrála, ktorá vedie zo Senice do Skalice popri Miléniovom kríži.

K Miléniovému krížu 

K Miléniovému krížu, cirkevnej atrakcii a najvyššiemu krížu na Slovensku, vás z kúpeľného parku povedie turistická značka. Je vzdialený asi polhodinu cesty, takže ide o nenáročnú prechádzku.

K Hoštecnej studničke

Hoštecná studnička lásky dostala meno podľa choroby, ktorú liečila. Je to obľúbené pútnické miesto miestnych, kde si viete nabrať vodu z prameňa. Vedie k nej turistická značka z námestia v Smrdákoch a cesta k nej trvá asi hodinu.

Na Zámčisko

Zámčisko sa nachádza pri obci Unín, v pešej dostupnosti z kúpeľov Smrdáky. Tiež sem vedie turistická značka a cesta z kúpeľov potrvá vyše hodiny. Najprv sa môžete osviežiť pri Hostečnej studničke, pokračovať na Zámčisko a ďalej až k rozhľadni Lipky. 

Na Rozhľadňu Lipky 

Trasa k rozhľadni Lipka začína na námestí v Smrdákoch, ktoré sa nachádza neďaleko liečebného domu Vietoris, pri slovenskej pošte a vedie k nemu turistická značka. Tu sa napojíte na turistickú značku. Celková trasa má 9,3 km. Vydajte sa ku Kaplnke sv. Floriána obytnou oblasťou. Väčšina trasy prechádza udržiavaným lesom. Zelená značka vás povedie až ku rozhľadni Lipky. Ešte pred rozhľadňou Lipky sa môžete zastaviť pri Hoštečnej studničke. 

Fotografie okolia a turistická mapa

Doprava do kúpeľov Smrdáky

Prírodné kúpele Smrdáky ležia 10 km od mesta Senica a 23 km od mesta Skalica. Od kúpeľov Piešťany sú vzdialené 60 km západne. 

Do kúpeľov Smrdáky, ktoré sa nachádzajú v obci s rovnomenným názvom, vás privedie zo Senice aj zo Skalice cesta 3. triedy č.1146, ktorá sa napája na cestu č.1148, ktorá vedie priamo do kúpeľov. Kúpeľný park v Smrdákoch sa nachádza v južnej časti obce.

Zo Senice premáva do obce Smrdáky pravidelný priamy autobusový spoj. Vystúpiť je potrebné na zastávke: Smrdáky, kúpele. Ak sa vyberiete zo Skalice autobusom, rátajte s jedným prestupom. 

Parkovanie

Parkovať je možné priamo v areáli kúpeľov bezplatne za hotelom Vietoris a Morava. Kúpeľný dom Central má vlastné strážené spoplatnené parkovisko

Mapa miesta

Program/Akcie

V kúpeľoch Smrdáky sa koná množstvo rôznych podujatí. V máji sa otvára kúpeľná sezóna so zaujímavým programom. Na festivale môžete vidieť historické vozidlá, tradičné remeslá, tanečné a hudobné predstavenie a množstvo aktivít pre deti. 

Postrehy návštevníkov

Krásne pokojné prostredie, oddychový park, luxusné teplučké bahienko, veľmi milý, ochotný a láskavý personál v balneoterapii. Sú to menej komerčné kúpele, kde si človek môže vychutnať pokoj a ničnerobenie, ale aj rôznorodý kultúrny program.
Petra V.

Veľmi pekné miesto. Na oddych ako stvorené.
Ivana A.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Kúpeľný park v Smrdákoch je voľne prístupný celoročne bez poplatkov.

Kontakt

Prírodné liečebné kúpele Smrdáky patria do siete hotelov Ensana Health Spa Hotels.

PLK Smrdáky

906 03 Smrdáky

GPS súradnice: 48.7204687°, 17.3022823°

Mohlo by vás zaujímať

Historická fotografia kúpele Smrdáky Liečivý sírovodík

Viete o prírodnom bohatstve v kúpeľoch Smrdáky? Vďaka jedinečnému zloženiu minerálnych vôd sa radia medzi perlu slovenského kúpeľníctva. Voda v prameni má jednu z najvyšších koncentrácií síry v Európe. Pramene a bahno s obsahom liečivého sírovodíka pomáhajú nielen pri liečbe dermatologických ochorení.

Zistiť viac
Brána do stredného hradu hradu Branč Hrad Branč

Zrúcanina hradu Branč sa vypína na rovnomennom brale Myjavskej pahorkatiny nad obcou Podbranč. Vzhľadom na svoju polohu mal hrad v minulosti strážnu funkciu. Hrad Branč je v súčasnosti pekne upravený, napriek tomu, že z neho po vyhorení ostala už len ruina. Ponúka krásne výhľady na malebný kopaničiarsky kraj

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore