Kaštieľ v Dolnej Krupej

Kaštieľ v Dolnej Krupej je najvýznamnejšou pamiatkou obce. Nachádza sa na okraji rozsiahleho anglického parku. Kaštieľ je spojený s rodinou Brunsvikovcov, pre ktorých bol postavený, ale aj s menom grófky Chotekovej, ktorá tu vytvorila známe rozárium. Viete, ako súvisí kaštieľ v Dolnej Krupej s osobou svetoznámeho skladateľa a hudobného génia Ludwiga van Beethovena?

Pohľad na kaštieľ v Dolnej Krupej z prednej strany

Dolnokrupský kaštieľ – Brunsvickovský kaštieľ

Dolná Krupá sa preslávila aj za hranicami monarchie vďaka rodine Brunsvikovcov, zemianskemu rodu z Hlohovca. Preslávili sa svojimi umeleckými zbierkami, knižnicou, zbierkami minerálov, ale aj prírodnými krásami parku. 

Na mieste staršieho kaštieľa dali postaviť barokový kaštieľ, ktorý neskôr prestavali na klasicistický. V 18. storočí pribudli ku kaštieľu divadlo, domček záhradníka, v ktorom sa v súčasnosti nachádza pamätný dom L. Beethovena, ale aj kúpeľný domček a altánky v parku. 

V klasicistickom kaštieli sídli po renovovaní od roku 1978 Domov slovenských skladateľov s hudobným múzeom. V roku 2003 sa stal kaštieľ napokon súčasťou Slovenského národného múzea – Hudobného múzea.

Hudobné múzeum v kaštieli v Dolnej Krupej

Hudobné múzeum v Dolnej Krupej je jedno z mála špecializovaných múzeí na Slovensku, ale aj v Európe, ktoré sa zameriava na archívnu dokumentáciu dejín hudby a hudobných nástrojov. Odborný pracovník Slovenského múzea v Bratislave, prof. Juraj Šimko-Juhás, zozbieral v rokoch 1953 – 1958 viacero hudobných nástrojov a hudobnín, ktoré sa stali základom budúceho múzea. 

V roku 1978 bol kaštieľ otvorený pre potreby Domova slovenských skladateľov. V roku 2003 sa stal súčasťou Slovenského národného múzea – Hudobného múzea so stálou expozíciou s názvom Život na zámku: Brunsvikovci a Chotekovci v Dolnej Krupej v 18. a 20. storočí. 

Historický park

Historický park pri kaštieli má asi 17 ha. Navštíviť a prejsť sa V ňom môžete spolu s rodinou denne a to bez poplatkov, pokiaľ nemáte záujem navštíviť múzeum. Spravuje ho Hudobné múzeum. Z pôvodného anglického parku s tromi jazierkami sa, žiaľ, zachovalo len torzo. 

V súčasnosti je obnovené Veľké jazero s Lujziným ostrovom a s umelou jaskyňou. Zachoval sa aj obelisk, ktorý dala postaviť vdova Mária Anna Brunsviková na manželovu pamiatku. Súčasťou parku sú aj vzácne dreviny. Nachádza sa v ňom chránený najvyšší strom parku sekvojovec mamutí z druhej polovice 19. storočia s obvodom kmeňa viac ako 5 m. 

Ak máte radi historické parky, určite nevynechajte ani romantický anglický park pri Smolenickom zámku, ktorý sa nachádza asi 18 minút jazdy autom od Dolnej Krupej.

Rozárium v Dolnej Krupej

O vznik rozária, čiže ružovej záhrady, sa zaslúžila grófka Mária Henrieta Choteková, ktorá žila v dolnokrupskom kaštieli v rokoch 1863 – 1946. Odrody ruží, ktoré pestovala, sa svojou pestrosťou radili medzi najväčšie na európskom kontinente. Vďaka svojmu zanieteniu pre ruže ju začali prezývať „ružovou grófkou“.

Na jej počesť bolo niekoľko metrov od miesta pôvodnej grófkinej záhrady vysadených viac než 1000 ruží. Súčasné rozárium je možné navštíviť a pokochať sa krásou kvetov za poplatok. Vstupné je použité na starostlivosť o ruže. Obyvatelia obce Dolná Krupá majú vstup zadarmo. 

História kaštieľa v Dolnej Krupej

Michal II. Brunsvik (1671 – 1719) sa vďaka sobášu s Máriou Teréziou Vitálisovou stal majiteľom krupského panstva. Syn Anton nechal v rokoch 1749 – 1756 na mieste staršieho kaštieľa postaviť kaštieľ v barokovom slohu. V roku 1775 povýšila Antona I. Brunsvika panovníčka Mária Terézia do grófskeho stavu s právom nosiť predikát de Korompa (z Krupej).

Mladší syn Jozef Brunsvik (1750 – 1827) sa po otcovej smrti ujal v roku 1780 krupského panstva. Kaštieľ v rokoch 1792 – 1796 prestaval a pribudli k nemu ďalšie objekty: divadlo, domček záhradníka, oranžéria, kúpeľný domček a altánky. Ďalšia prestavba kaštieľa prebehla v roku 1813. V tomto období sa zakladal rozsiahly viac ako 100-hektárový anglický park. Práce boli ukončené v roku 1822. 

Od roku 1813 sa kaštieľ spája s menom rodiny Chotekovcov, ktorí ho vlastnili až do roku 1945. Patrili k najvýznamnejším rodom v Rakúsko-Uhorsku. V roku 1945 bol počas prechodu frontu kaštieľ vyrabovaný. Neskôr slúžil ako liečebný ústav a po rozsiahlej obnove v rokoch 1969 až 1978 sa stal Domovom slovenských hudobných skladateľov. 

Fotogaléria kaštieľa

Kaštieľ rodiny Brunsvikovcov, obľúbené miesto pobytu Ludwiga van Beethovena

Podľa ústnej tradície rodiny bol kaštieľ v Dolnej Krupej miestom inšpirácie hudobného velikána Ludwiga van Beethovena. Tento hudobný skladateľ tu údajne skomponoval aj svoje najznámejšie klavírne dielo – Sonáta mesačného svitu. Jeho pôsobenie v Dolnej Krupej zachytáva pamätná izba v barokovom domčeku záhradníka so stálou expozíciou.

Samostatná divadelná budova existovala do roku 1937 a uvádzali sa v nej predstavenia za aktívnej účasti panstva. Manželka grófa Jozefa, Mária Anna sa uchádzala o uvedenie melodrámy. Hudbu mal skomponovať Ludwig van Beethoven. 

Známe osobnosti

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven 1770 – 1827

Bol nemecký hudobný skladateľ a hudobný génius. Pochádzal z chudobnej rodiny. Otcovi Ludwiga van Beethovena imponoval mladý Wolfgang Amadeus Mozart, a tak chcel z Beethovena vychovať Mozarta. Otec ho učil hru na husliach a klavíri. V roku 1789 začal študovať na univerzite v Bonne. 

Neskôr pôsobil vo Viedni, cestoval na koncertné turné do Prahy, Bratislavy či Berlína. Preslávil sa komornou hudbou aj ako klavírny virtuóz a majster improvizácie. Známych je jeho 9 symfónií, klavírne koncerty, balety, operety a opera Fidélio. V roku 1819, žiaľ, Beethoven ohluchol. Zomrel v roku 1827 vo Viedni na následky chronickej otravy olovom, ktoré pochádzalo pravdepodobne z pančovaného vína. Je pochovaný na viedenskom cintoríne Zentralfriedhof.

Beethoven mal blízke vzťahy aj k Slovensku. V roku 1800 sa spriatelil s rodinou grófa Brunsvika a navštevoval ho v jeho kaštieli v Dolnej Krupej, kde čerpal inšpiráciu. Údajne tu zložil Sonátu mesačného svitu.

Obrázok vľavo: Ludwig van Beethoven, zdroj foto: Wikimedia, licencia CC / portrét J.K.Stieler

Mária Henrieta Choteková

Mária Henrieta Choteková 1863 – 1946

Bola pestovateľka ruží a zakladateľka prvého rozária na Slovensku. Narodila sa aj zomrela v Dolnej Krupej. Bola príslušníčkou šľachtickej rodiny Chotekovcov  – dedičov dolnokrupského kaštieľa a panstva. Jej umelecké vlohy sa prejavili v písaní poézie, divadelných hier, ale aj v hereckom talente. Viera a náboženstvo boli v jej živote prioritou. 

Súbežne s týmito aktivitami sa venovala ružiam. Vybudovala bez cudzej pomoci jedno z prvých a najväčších rozárií v Európe. Bola aj členkou ružiarskych organizácií v Nemecku a USA. Založila ružovú škôlku, ktorej zisk z predaja ruží mal pokrývať náklady na chod rozária. Rozárium však s jej pribúdajúcim vekom pustlo a 2. svetová vojna dovŕšila jeho skazu. Na jej počesť boli po nej pomenované štyri ruže. Podnietila tiež založenie prvých verejných rozárií v Prahe a v Bratislave. Mária Henrietová Choteková zomrela v roku 1946 a v obci Dolná Krupá je po nej pomenovaná jedna z ulíc. 

Obrázok vľavo: Mária Henrieta Choteková, zdroj foto: FB Kaštieľ Dolná Krupá

Doprava

Obec Dolná Krupá sa nachádza 11 km severne od krajského mesta Trnava a si 60 km od hlavného mesta Bratislava. Z Trnavy vedie do Dolnej Krupej cesta 3. triedy č. 1299. Premáva sem aj priamy autobusový spoj.

Kaštieľ v Dolnej Krupej leží len pár kilometrov od Piešťan a Smrdák. Návštevu kaštieľa preto môžete spojiť aj s wellness pobytom v Kúpeľoch Piešťany, či Smrdáky.

Ako sa dostanete ku kaštieľu v Dolnej Krupej z kúpeľov Piešťany a Smrdáky.

Kaštieľ v Dolnej Krupej je od kúpeľov Piešťany vzdialený asi 40 km. Najlepšie spojenie je cez Trnavu. V Trnave sa napojte na cestu III. triedy č.1299, ktorá vás zavedie do Dolnej Krupej. Pokiaľ sa vyberiete do Dolnej Krupej autobusom, rátajte s prestupom v Trnave. 

Z kúpeľov Smrdáky sa do Dolnej Krupej dostanete po ceste I. triedy 51, cca 41 km za necelých 45 minút. Využitie verejnej dopravy je z týchto kúpeľov komplikovanejšie, počítajte s dvoma prestupmi v Senici a Trnave a čas dopravy je okolo 2,5 hod. a viac.

Parkovanie

Parkovacie miesta sú pred kaštieľom.

Program/Akcie

V koncertnej sieni kaštieľa sa dodnes uskutočňujú rôzne podujatia ako koncerty, ale aj svadby.

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekný park, netušil som že kaštieľ je taký krásny. Chýba mu síce kvalitná starostlivosť a renovácia, ale aj tak mám z neho dobrý dojem. V parku je kľud a je to príjemné miesto na prechádzku. Chýbajúca hviezdička je za nedostatočné parkovacie miesta (narátal som 5 pred areálom) a vraj sa za fotenie v parku musí platiť, čo mi príde veľmi divné (radšej sa informujte).
Štefan B.

Pri svojich potulkách pri natáčaní svadieb vystúpim veľakrát aj na miesta, o ktorých som ani nepočul. Kaštieľ v Dolnej Krupej je jedným z nich. Aj pri nepriaznivom počasí sa stalo, že vyšlo slniečko a tak vo veľkom parku sme strávili takmer 90 minút pri fotení a točení svadby. Útroby kaštieľa ma však doslova odrovnali. Krásne prostredie na fotenie art portrétov. Klavír v každej miestnosti. Veľké okná s okenicami. Maľované steny a strop. Ja toto miesto odporúčam všetkým na skvelý relax a oddych. Vnútro kaštieľa zasa historikom a zvedavcov.
Branislav D.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstupné do kaštieľa sa pohybuje od 1,00 – 2,00 €, otvorený je sezónne od apríla do októbra. Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke kaštieľa v Dolnej Krupej, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Historický zámocký park je prístupný denne, od 8:00 do 20:00 hod, bez poplatkov.

Vstupné do Rozária sa pohybuje od 1,00 – 2,00 €, otvorené je denne. Obyvatelia obce Dolná Krupá majú vstup zdarma.

Video

Mapa miesta

Kontakt

Slovenské národné múzeum – Kaštieľ v Dolnej Krupej
Hlavná 572/109
919 65 Dolná Krupá

GPS súradnice: 48.484167°, 17.546111°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľadnica - Alfons Mucha Obraz Alfonsa Muchu v Thermia Palace

Alfons Mucha bol český maliar a najvýznamnejšia osobnosť európskej secesie. Patril medzi významných hostí a návštevníkov piešťanských kúpeľov. Z vďačnosti namaľoval špeciálne pre kúpele obraz, ktorý sa nachádza vo výklenku v luxusnom 5* hoteli Thermia Palace. Aký bol jeho osud a ďalšie zaujímavosti, sa dozviete v článku.

Zistiť viac
Interiér jaskyne Driny Jaskyňa Driny – história, trasa a zaujímavosti

Jaskyňa Driny je jediná sprístupnená jaskyňa na západnom Slovensku. Patrí medzi najvýznamnejšie turistické atrakcie v Malých Karpatoch. Vyskytuje sa v nej najkrajší krasový útvar, unikát na Slovensku s názvom Slonie uši. Tento útvar z nej robí jedinečnú a skutočne zaujímavú jaskyňu, ktorá stojí za návštevu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore