Jaskyňa Driny

Jaskyňa Driny je jediná sprístupnená jaskyňa na západnom Slovensku. Patrí medzi najvýznamnejšie turistické atrakcie v Malých Karpatoch. Vyskytuje sa v nej najkrajší krasový útvar, unikát na Slovensku s názvom Slonie uši. Tento útvar z nej robí jedinečnú a skutočne zaujímavú jaskyňu, ktorá stojí za návštevu.

Interiér jaskyne Driny

Priestory jaskyne Driny

Jaskyňu Driny vymodelovali zrážkové vody, ktoré prenikali do podzemia systémom puklín. Chodby sú pomerne úzke a podzemné priestory tiež nie sú rozsiahle. Avšak, majú veľmi peknú sintrovú výzdobu v teplých žltých, červenohnedých a žltohnedých farbách. 

Pre túto jaskyňu sú typické zúbkovité záclony. Nachádzajú sa tu pagodovité stalagmity, drobné jazierka a sintrové vodopády. Jaskyňa je domovom 11 druhov netopierov. Najpočetnejší je Rhinolophus hipposideros. Vyskytuje sa tu aj podkovár veľký, netopier obyčajný, uchaňa čierna a ucháč svetlý.

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva jaskyne Driny obľúbeným cieľom výletom aj pre dovolenkárov užívajúcich si rodinný pobyt v piešťanských kúpeľoch. Mimo príjemného zážitku si tak všetci doprajú o jednu liečebnú procedúru navyše a to speleoterapiu.

Jaskyňa pozostáva z nasledovných častí

Vstupná chodba 

Jaskyňa Driny bola objavená komínom nad prehliadkovou trasou s výškou 40 m. Objavný komín slúžil ako prirodzený vchod do jaskyne.

Majkova sieň 

Je pomenovaná po poprednom slovenskom jaskyniarovi Jánovi Majkovi. Vyznačuje sa bohatou sintrovou výzdobou. Pre jaskyňu Driny je typické na záclonkách zúbkové, pílkové zakončenie, ktoré sa nenachádza v žiadnej inej jaskyni v takom množstve ako v Drinách. 

Sieň spolupracovníkov 

Je pomenovaná na počesť kolektívu, ktorý sa zúčastnil na sprístupňovaní jaskyne. Dominantou sú ružice skamenelých záclon so zúbkovaným okrajom – slonie uši.

Sieň slovenskej speleologickej spoločnosti 

Ide o najkrajší a najzaujímavejší priestor jaskyne.

Prehliadková trasa

Vchod do jaskyne sa nachádza vo výške 399 m. n. m. v západnom svahu vrchu Driny (434 m). Jaskyňa Driny má celkovú dĺžku 636 m. Pre verejnosť je sprístupnená prehliadková trasa o dĺžke 450 m, s prevýšením 10 m a 151 schodov. 

Prehliadka jaskyne trvá približne 35 min. Priemerná teplota v jaskyni sa pohybuje medzi 7,1 – 7,8 °C s vlhkosťou vzduchu 92 – 97 %. 

Fotogaléria

História jaskyne Driny

V roku 1866 tu táborili pruskí vojaci počas rakúsko-pruskej vojny. O prvé ozajstné prieskumy v Smolenickom krase sa pokúšali od roku 1920 bratia Vajsáblovci, Valovci a Štefan Banič so synom. 

Do podzemia jaskyne prenikli v roku 1929 po viacerých pokusoch I. Vajsábel a J. Banič. V roku 1934 bolo sprístupnených prvých 175 m jaskyne. Ďalšie časti jaskyne s kvapľovou výzdobou objavili v rokoch 1950 J. Majko (známy skôr ako objaviteľ jaskyne Domica), A. Droppa a L. Blaha. V roku 1959 ju znovu sprístupnili. 

Povesť o jaskyni Driny

Podľa legendy na kopci blízko jaskyne zápasil kedysi Hrajnoha s Jánošíkom, kto bude veliteľ zbojníckej družiny. Odvtedy tam vraj ani tráva nerastie. Legendy o zbojníkoch spôsobili, že veľa ľudí hľadalo v okolí ukryté poklady. Žiadne síce nenašli, ale aj vďaka hľadačom pokladov objavili jaskyňu.

Zaujímavosť

Jaskyňa je pomenovaná podľa kopca Driny, na ktorom je jaskyňa. Rástli na ňom drienky, ktoré sa v miestnom nárečí volajú drinky. Robí sa z nich pálenka – drienkovica.

Trasa

K jaskyni Driny sa dostanete niekoľkými trasami:

Trasa z rekreačnej oblasti Jahodník

Najbližšia cesta do jaskyne Driny je z asfaltového parkoviska v rekreačnej oblasti Jahodník,  po žltej značke (20 min. chôdze).

Trasa od Smolenického zámku

Zaujímavou turistickou cestou je od smolenického kostola. Po modrej turistickej značke prejdete k Smolenickému zámku, na rázcestí nad Židovou dolinou sa napojíte na žltú značku, ktorá vedie až k jaskyni Driny. Cestou prejdeme cez lúku Vlčiareň.

Trasa cez Dolinu Hlboča

Jednou z ciest je cesta cez Dolinu Hlboča. Od autobusovej zastávky pri Obecnom úrade v Smoleniciach, smerom do Hlboče, Vlčiarne po modrej značke,  kde sa napojíte na   žltú značku, ktorá vedie až do jaskyne Driny.

Postrehy návštevníkov

Jaskyňa menšia čo sa týka sprístupnených častí pre verejnosť, návšteva však určite stojí za to. Chodíme sem pravidelne v rámci príjemnej, absolútne nenáročnej zdravotnej prechádzky (z parkoviska na Jahodníku je to zhruba 20 minút pešo). Odmenou je prekrásna výzdoba, vynikajúci vzduch – vlhkosť, konštantné podmienky, ktoré v rámci tunajšieho krátkodobého pobytu – ako bonus, ktorý je súčasťou ceny za prehliadku jaskyne 😉 – majú blahodarné účinky na ľudský organizmus. Sú to kocky z mozaiky víkendových rodinných výletov, zo školy, s kolegami z práce. Pohoda, krásna príroda, príjemné spomienky spred 40, 20 rokov dozadu, ako aj zo súčasnosti. Miesto kam sa vždy rád pravidelne vrátim zas.
l
.

K jaskyni vedie krátky chodník do kopca, z parkoviska, cez les. Príjemná prechádzka. Jaskyňa nemá až takú bohatú výzdoba ako iné jaskyne na Slovensku, ale určite stojí za návštevu. Pri jaskyni možnosť zakúpenia suvenírov. Dole pri parkovisku, možnosť občerstvenia. Každá jaskyňa má inú atmosféru, Driny nie je výnimkou. Určite stojí za pozornosť a návštevu.
Stano

Doprava

Jaskyňa Driny sa nachádza 2 km juhozápadne od Smoleníc, v blízkosti rekreačného strediska Jahodník. Najbližšia zastávka verejnej autobusovej dopravy je v Smoleniciach. Z Trnavy premáva pravidelná autobusová doprava do Smoleníc.

Ako sa dostať do jaskyne Driny z kúpeľov Piešťany

Kúpele Piešťany sú od jaskyne Driny vzdialené asi 42 km. Privedie vás sem cesta II/499. Vo Vrbovom sa napojíte na II/502 smerom na obec Dechtice a Naháč až do Smolenickej Novej Vsi, kde odbočíte doprava smerom na parkovisko k rekreačnému stredisku Jahodník. Z parkoviska je to asi polhodinu pešo k jaskyni. 

Mimochodom, počas cesty sa pristavte aj u románskeho kostola Dechticiach, ktorý tu stojí už od roku 1172, alebo navštívte v malokarpatských lesoch ukrytý kláštor Katarínka.

Z kúpeľov Piešťany premáva autobusová doprava do Smoleníc, je potrebné rátať s jedným prestupom. Pokiaľ sa vyberiete z Piešťan vlakom, takisto je potrebné rátať s prestupom v Trnave.

Parkovanie

Parkovisko leží 1 km od dediny Smolenice pri rekreačnom stredisku Jahodník, severozápadne od Trnavy v Malých Karpatoch. Do jaskyne sa od parkoviska dostanete za približne 20-30 minút.

Pokiaľ sa ku jaskyni vyberiete zo Smoleníc, môžete parkovať aj pri Smolenickom kostole.

Mapa miesta

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Jaskyňa Driny je otvorená sezónne od apríla do októbra. Vstupné do jaskyne Driny sa pohybuje okolo 3 – 6 €. Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Správy slovenských jaskýň, ktorú uvádzame nižšie v sekcii súvisiace odkazy.

Video

Driny – pohľad na jaskyňu zvnútra

Kontakt

Jaskyňu spravuje Správa slovenských jaskýň.

Jaskyňa Driny

919 04 Smolenice

GPS súradnice: 48.5013065°, 17.4038728°

Mohlo by vás zaujímať

Hrad Čachtice Čachtický hrad

Zrúcanina Čachtického hradu sa nachádza v Malých Karpatoch, medzi obcami Čachtice a Višňové. Kto by nepoznal Alžbetu Báthoryovú, krvavú čachtickú pani, ktorá tu žila v 17. storočí a údajne sa kúpala v krvi mladých dievčat? Vďaka výstupu na hrad môžete aj vy spoznať jeho temné tajomstvá.

Zistiť viac
Ruiny hradu Dobrá Voda Hrad Dobrá Voda

Ak máte menšie deti, ktoré ešte nevydržia absolvovať klasické prehliadky s odborným výkladom, a patríte k nadšencom prírody a histórie, určite odporúčame návštevu zrúcanin. Zrúcanina hradu Dobrá Voda je jednou z nich. Odmenou vám bude pokojná prechádzka lesom bez zástupu turistov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore