Prírodná rezervácia Bralce a Szabóova skala

Prírodná rezervácia Bralce a Szabóova skala sa nachádzajú neďaleko Sklených Teplíc na úpätí Štiavnických vrchov. Turistická trasa na Szabóovu skalu je pomerne nenáročná, naopak druhá turistická trasa k prírodnej rezervácii Bralce môže prekvapiť aj skúseného turistu. 

szaboova skala

Trasa zahŕňa aj úseky s rebríkmi a reťazami

Prírodná rezervácia Bralce sa nachádza na úpätí vrchu Bralce v Štiavnických vrchoch neďaleko Hliníka nad Hronom a obcou Lehôtka pod Brehmi. Prírodná rezervácia o výmere 13,52 hektárov bola vyhlásená v roku 1965. Predmetom ochrany sa stala najmä fauna a flóra. 

Turistika okruhom ponúka pohľady do okolia na Hliník nad Hronom či Szabóovu skalu oproti. V rámci okružnej trasy sa nachádzajú okrem pomerne nenáročných lesných úsekov aj náročnejšie exponované miesta, a to skalnaté úseky s rebríkmi a reťazami, ktoré zabezpečujú bezpečný priechod.  Na trase môže návštevník vidieť rôzne vyhliadky, ale i prírodné skalné útvary, skalné okná či moria. Zaujímavosťou sú aj menšie jaskyne – Veľká jaskyňa, Jaskyňa pod Kečkou a Tmavá jaskyňa.

Foto/Zdroj: Skalné okno / Peter Remeň

skalne okno bralce

Prírodná rezervácia Szabóova skala je jednou z najstarších na Slovensku

Szabóova skala je prírodná rezervácia v katastrálnom území obce Lehôtka pod Brehmi neďaleko Hliníka nad Hronom. Leží len pár kilometrov od sklenoteplických kúpeľov. Za prírodnú rezerváciu bola vyhlásená v roku 1907 na rozlohe 11,89 hektárov. Predmetom ochrany je flóra, fauna a pozostatky po vulkanickej činnosti, a to najmä ryolitové skaly s výrazným 50 m vysokým bralom. 

Na Szabóovu skalu vedie žltá turistická značka z obce Lehôtky pod Brehmi. Na vrchole sa nachádza drevený kríž. Z vrcholu je možné vidieť okolie a prírodu Žiarskej kotliny.

Zaujímavosť

Szaboóva skala patrí k najstarším rezerváciám na Slovensku. Okrem toho, že dostala pomenovanie po maďarskom profesorovi aj jej samotné založenie malo svoj význam.

Pomenovanie dostala po významnom profesorovi

Szabóova skala je pomenovaná po maďarskom profesorovi, mineraológovi a geológovi Józsefovi Szabóovi (1822 – 1894), ktorý študoval na Banskej akadémii v Banskej Štiavnici. József Szabóo zdokumentoval a podrobne preštudoval geologickú stavbu celých Štiavnických vrchov.

Význam prírodnej rezervácie

Sopečný ryolit bol v minulosti využívaný ako stavebný materiál. V Hliníku nad Hronom sa napríklad vyrábali z toho materiálu mlynské kamene. V Banskej Štiavnici stojí Súsošie sv. Trojice, ktoré je tiež vyrobené z rovnakého materiálu. Na základe toho, že bola oblasť vyhlásená za prírodnú rezerváciu, tu nebola umožnená ťažba ryolitu. Vďaka tomu sa zachoval krajinný ráz v neporušenej forme až dodnes.

Fotogaléria

Trasa

Bralce – Kečka – Janova lúka – Bralce

Prírodnou rezerváciou Bralce vedie približne 5 km dlhá okružná trasa vyznačená zelenou turistickou značkou. Trasa začína v obci Lehôtka pod Brehmi pri zastávke autobusu Lehôtka pod Brehmi, mlyn. Na tomto mieste sa nachádza aj turistický smerovník a informačné tabule. Okruh návštevníka prevedie miestami v oblasti Panskej hory s výhľadmi na Szabóovu skalu, Kečku či Kapitulské bralá. Trasa je vhodná pre zdatnejších turistov.

Lehôtka pod Brehmi – Szabóova skala

Trasa na Szabóovu skalu predstavuje nenáročnú turistiku. Na vrchol skaly trvá cesta približne pol hodinu.Trasa vedie po žltej turistickej značke.

Doprava k prírodnej rezervácii Bralce

Vzdialenosť od Sklených Teplíc k prírodnej rezervácii Bralce predstavuje 5 km. Z hlavnej cesty smerom od Sklených Teplíc je potrebné odbočiť pri autobusovej zastávke Lehôtka pod Brehmi do prava. Priamo pri ceste sa nachádza menšia odstavná plocha pre automobil, informačné tabule a turistický smerovník. 

Do Lehôtky pod Brehmi pravidelne premáva aj autobusová doprava. Cesta autobusom zo Sklených Teplíc trvá približne 7 minút. Odporúčame vystúpiť na zastávke Lehôtka pod Brehmi, mlyn. 

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je túra k prírodnej rezervácí Bralce s Saóobová skala obľúbeným výletom klientov užívajúcich si pobyt v Kúpeľoch Sklené Teplice.

Parkovanie

Parkovanie je možné na malej nespevnenej ploche na začiatku turistického chodníka v bode Lehôtka pod Brehmi, mlyn. Parkovisko je nestrážené a bez poplatku. 

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia. 

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekná prechádzka aj v priľahlej prírodnej rezervácii Bralce, kde je trasa vedená krásnymi prírodnými útvarmi s výhľadmi.
Milica L.

Krátka ale pekná vychádzka. Vyrazil som od kostola pomedzi domy, strmým kopcom na vrch na miesto kde sa stretáva žltá a zelená značka.Odtiaľ to bol už len kúsok na Szabóovu skalu, od kiaľ bol výhľad do ďaleka. Pekné miesto.
Radovan V.

Video

Szabóova skala

GPS súradnice

Prírodná rezervácia Bralce: 48.530952393°, 18.808297634°
Szabóova skala: 48.536466839°, 18.806203365°

Mohlo by vás zaujímať

Zrúcanina hradu Šášov – ruiny horného hradu Hrad Šášov – história, trasa, povesť a zaujímavosti

Zrúcanina hradu Šášov sa vypína na hradnom brale nad obcou Šášovské podhradie. Šášovský hrad láka mnohých milovníkov histórie či turistiky, najmä vďaka svojej vyvýšenej polohe a pozoruhodným výhľadom na okolie povodia Hronu.<em> </em>

Zistiť viac
Štolňa Bartolomej Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici

Expozície Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici predstavujú návštevníkom históriu regiónu Banská Štiavnica a najmä históriu baníctva. Zbierkový fond múzea je široký, na svoje si prídu celé rodiny, páry či seniori.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore