Hrad Šášov

Zrúcanina hradu Šášov sa vypína na hradnom brale nad obcou Šášovské podhradie. Šášovský hrad láka mnohých milovníkov histórie či turistiky, najmä vďaka svojej vyvýšenej polohe a pozoruhodným výhľadom na okolie povodia Hronu.

Areál hradu Šášov

Zrúcanina hradu Šášov sa vypína na hradnom brale

Hrad Šášov sa vypína na skalnom brale nad obcou Šášovské Podhradie. Hrad postavili na križovatke dôležitých obchodných ciest, ktoré sa tu križovali aj v minulosti, a ako mýtna stanica. Zároveň spolu s hradom Revište, ktorý sa nachádza 15 kilometrov južnejšie na druhom brehu Hrona, chránil priechod a cestu k banským mestám.

Hrad vznikol v priebehu 13. storočia. Vlastnili ho rôzni majitelia. Najvýznamnejší rozmach hradu nastal počas dvoch storočí, kedy hrad spravoval rod Dóczyovcov. Poslednú bodku do histórie hradu zasadili boje koncom 17. a začiatkom 18. storočia.

Napriek tomu, že sa hrad do dnešných dní zachoval ako ruina, sa naďalej neochvejne týči na hradnom brale, dobre viditeľný pre každého, kto navštívi okolie. Na hrad vedie príjemná nenáročná turistika. Okolie hradu je udržiavané. K dispozícii máte aj menšie oddychové miesto pod hradom. Návšteva Šášovského hradu zaujme nielen pre milovníkov histórie, ale i turistiky či prírody. S obľubou ho navštevujú aj klienti, ktorí sú na liečebných pobytoch v Sklených Tepliciach.

Vzhľad Šášovského hradu v minulosti a dnes

Hrad pôvodne tvoril gotický palác, obytné a hospodárske budovy, kaplnka, cisterny na vodu, veže a dve predhradia. Prístupová cesta do horného hradu viedla cez prvé predhradie. Do druhého predhradia sa vstupovalo vstupnou bránou z juhu. Na západnej strane pri vstupe sa nachádzala veža, palác bol na východnej strane. Okrúhla bašta chránila vstup do paláca. Dve opevnené nádvoria chránili goticko-renesančný horný hrad.

V súčasnosti je hrad v stave zrúcaniny. Nájdete tu dobre viditeľné sú múry, zachované do značnej výšky. Najzachovalejšími časťami hradu je horný hrad, ktorý je zakončený kruhovou baštou, zvyšky gotického paláca či trojhrannej veže.

História hradu Šášov

Počiatočná história hradu je neznáma. Pôvodne bol hrad pravdepodobne vystavaný bratmi Vincentom a Petrom z rodu Vancha. Po prvý raz sa spomína v listine z roku 1253 pod názvom castrum de Susol/Susal. Okolo roku 1306 hrad obsadili vojská Matúša Čáka Trenčianskeho. V prvej štvrtine 14. storočia, po smrti Čáka, boli hradnými kastelánmi štiavnickí komorní grófovia.

Po odobratí hradu v roku 1387 kráľom Žigmundom, Šášov vystriedal rôznych majiteľov. V roku 1477 kráľ Matej Korvín daroval hrad Šášov a Revište svojej manželke Beatrix. Po smrti manžela vdova darovala Šášov jágerskému arcibiskupovi Urbanovi Dóczymu v roku 1490. Rod Dóczyovcov vlastnil hrad až do roku 1647. V tomto období bol hrad prestavaný na opevnené renesančné šľachtické sídlo, zabezpečené predhradím. Následne hradné panstvo v roku 1650 získal Gašpar Lippay.

V roku 1677 hrad dobyli vojskami Imricha Thökölyho. Po porážke povstalcov bol hrad Šášov dobytý cisárskymi vojskami. V roku 1708 bol hrad zničený, aby sa opäť nedostal do rúk nepriateľov. Od tohto roku nebol nikdy obnovený a chátral. Od roku 2003 sa podieľa na záchrane hradu Združenie na záchranu hradu Šášov.

Historické fotografie

Míľniky

  • 1253 – prvá zmienka o hrade Šášov,
  • 1306 – obsadenie vojskami Matúša Čáka Trenčianskeho,
  • 14. storočie – hrad spravujú rôzni kasteláni,
  • 1387 – po odobratí kráľom Žigmundom prechádza hrad do vlastníctva rôznych rodov,
  • 1490 – 1674 – hrad vlastní rod Dóczyovcov,
  • 1650 – hradné panstvo kupuje Gašpar Lippay,
  • 1677 – hrad dobyli vojská Imricha Thökölyho,
  • 1708 – zničenie hradu Šášov,
  • 2003 – založenie Združenia na záchranu hradu Šášov.

Povesť

Hrad dostal názov podľa povesti po šašovi, ktorý mal na poľovačke zachrániť život zvolenského hradného pána. Ten mu z vďaky za záchranu daroval hrad. Po ňom pevnosť nazvali Šášovom.

Fotogaléria hradu zo súčasnosti

Trasa na hrad Šášov

Prístup na hrad je z obce Šášovské Podhradie. Na hrad vedie zelená turistická trasa. Turistické značenie ako aj informačná tabuľa sa nachádza na ľavej strane, priamo pri ceste, ktorá prechádza obcou. Na hrad sa dostanete miernym stúpaním približne za 15 až 20 minút. Trasa je vhodná aj pre rodiny s deťmi či aktívnych seniorov.

Hrad Šášov je súčasťou Pohronskej hradnej cesty, ktorá spája viacero turistických atrakcií v okolí Hrona. V rámci tejto 60 km dlhej trasy môžete okrem hradu Šášov navštíviť aj hrady Revište, Teplica, Rudno, Dobrá Niva, Žakýľ, Breznica, Peťuša, Pustý hrad, Zvolenský zámok či kláštor v Hronskom Beňadiku. Celkovo na vás čaká 16 rôznych turistických zaujímavosti.

Načerpať sily počas Pohronskej hradnej cesty môžete v neďalekých Kúpeľoch Sklené Teplice, z ktorých to máte na väčšinu pamiatok len na skok. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s víkendovým pobytom, určite neoľutujete.

Náučný chodník Ladomerská Vieska – Šášovské Podhradie

Na hrad vedie aj náučný chodník Ladomerská Vieska – Šášovské Podhradie. Začiatok náučného chodníka je na železničnej stanici v Žiari nad Hronom a končí na Šášovskom hrade. Náučný chodník má dĺžku približne 3 km, nachádza sa na ňom 5 zastavení. Celková časová náročnosť je približne 3 hodiny. 

Doprava na Šášovský hrad zo Sklených Teplíc

Obec Šášovské Podhradie leží od najbližších kúpeľov v Sklených Tepliciac približne 19 km. Cesta autom trvá 17 minút. Ak nemáte k dispozícii osobnú prepravu, do Šášovského Podhradia pravidelne premáva aj verejná doprava. 

Autobusom sa zo Sklených Teplíc dostanete do Žiaru nad Hronom za cca 20 minút podľa dopravného spojenia. Ďalej prestúpte na medzimestské autobusové spojenie (linka 4) do Šášovského Podhradia. Cesta trvá približne 10 minút. Zastávka autobusu je od začiatku turistickej trasy vzdialená pár metrov.

Zo Žiaru nad Hronom do obce Šášovské Podhradie pravidelne premáva aj vlakové spojenie. Cesta trvá približne 3 minúty. Upozorňujeme, že vlaková stanica a autobusová stanica v Žiari nad Hronom sú od seba vzdialené približne 25 minút chôdzou, preto je vhodné zvoliť si dopravné spojenie s časovou rezervou medzi prestupmi. Z vlakovej stanice cesta pešo na hrad trvá približne 50 minút.

Parkovanie

Zaparkovať môžete na malej odstavnej ploche pred informačnou kanceláriou alebo po stranách cestnej komunikácie.

Mapa miesta

Program/Akcie

Združenie na záchranu hradu Šášov pravidelne organizuje rôzne aktivity. Ide najmä o stavebné a rekonštrukčné práce na hrade či brigády, ale i kultúrno-spoločenské podujatia ako napríklad Šášovské hradné dni.

Postrehy návštevníkov

Dnešná voľba na hrad Šášov bola výborná voľba!Jedinou nevýhodou je parkovanie v dedine,ale miesto sa vždy nájde.Hneď dole pod cestičkou ešte v dedine sa dajú kúpiť magnetky a pozrieť si pár zaujímavostí zo staršieho obdobia.Cesta k hradu nie je náročná a ani nie dlhá.Pod hradom sa dá posedieť,opiecť si.Na hrade prebieha rekonštrukcia,ale dá sa prezrieť takmer celý,sú pasáže,kde je to uzavreté.Výhľad naozaj nádherný,atmosféra očarujúca.M.M.

Zrúcanina hradu z nenáročným výstupom cca 15 min lesom. Aj menšie deti to zvládnu. Pri hrade miesto na odpočinok, prístrešok. Chodník začína pri pamätnej izbe J. Hugolína kde sa dozviete niečo o histórii jeho života.Z hradu sú úžasné výhľady na okolitú krajinu, určite sa oplatí si sem prísť.
Parkovisko tu skôr nieje ale miesto na zaparkovanie v dedine popri ceste si nájdete.
Vladimír

Vstupné/cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia. 

Priamo pod hradom Šášov bola v roku 2007 zriadená informačná kancelária, ktorá je otvorená  počas letných mesiacov. V dvoch izbách sa nachádza etnografická výstava. Návštevníci si tu môžu zakúpiť suveníry, či iný informačný materiál o hrade Šášov.

Video

Hrad Šášov z vtáčej perspektívy

Kontakt

O hrad sa aktuálne od roku 2010 stará:

Združenie na záchranu hradu Šášov
Š. Moysesa 42/4
965 01 Žiar nad Hronom

GPS súradnice: 48.579148292°, 18.900142908°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad na Kamenné more Prírodná rezervácia Kamenné more vo Vyhniach

Prírodná rezervácia Kamenné more sa nachádza nad obcou Vyhne. Zaujímavý prírodný výtvor, ktorý je pozostatkom po sopečnej činnosti, každoročne priláka mnoho turistov. Trasa je nenáročná, čiže je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Zistiť viac
Letecký pohľad na Kremnický mestský hrad Kremnica – história banského mesta, pamiatky a zaujímavosti

Mesto Kremnica patrí k známym historickým banským mestám. Aj keď svojou rozlohou v súčasnosti patrí k tým menším a ťažba drahých kovov tu už dávno zanikla, Kremnica ponúka svoje bohatstvo v podobe mnohých zachovaných historických pamiatok. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore