Kúpeľný park v kúpeľoch Sklené Teplice

Kúpeľný park sa rozprestiera v okolí liečebných domov kúpeľov Sklené Teplice. Návštevníkom a kúpeľným hosťom ponúka príjemný oddych v lone prírody, či príjemné prostredie v Kursalóne. Zároveň je možné ochutnať aj liečivé minerálne pramene, ktoré sa v parku nachádzajú.

Miesto bývalého Kursalónu v súčasnosti zdobia sochy 4 ročných období

Sklené Teplice patria k najstarším kúpeľom na Slovensku

Obec Sklené Teplice leží v severozápadnej časti Štiavnických vrchov v údolí potoka Teplá. Nachádza sa medzi Hliníkom nad Hronom a mestom Banská Štiavnica. Obec je známa predovšetkým svojimi kúpeľmi. Prvá písomná zmienka o Sklených Tepliciach pochádza z roku 1340. Rozvoj obce úzko súvisel s využívaním termálnych prameňov, ktoré tu vyvierajú. Alkalicko-sadrové minerálne pramene s jaskynným kúpeľom boli známe dávno, no do širšieho povedomia sa dostali až v 16. storočí.

Kúpeľný park v Sklených Tepliciach

Kúpele Sklené Teplice v súčasnosti pozostávajú z kúpeľných domov, ktoré stoja samostatne. Centrum kúpeľov tvoria liečebný dom Mateja Bela, liečebný dom Goethe a Kursalón. V neveľkej vzdialenosti od centra sa nachádzajú ostatné liečebné domy. Park sa rozprestiera medzi penziónom Park a liečebným domom Goethe, pričom pozvoľna končí pri parnom kúpeli a soľnej jaskyni.

Kúpeľný park v minulosti a dnes

Kúpeľný park Sklené Teplice pôvodne vytvorili ako park anglického typu. Podľa zachovaného archívneho dokumentu z 15. októbra 1835 sa ho rozhodol vybudovať Rudolf von Feistmantel spolu so študentmi Banskej akadémie v Banskej Štiavnici.

Areál kúpeľného parku sa v súčasnosti tiahne pozdĺž údolia, pričom sa pozvoľna mení na lesopark. Návštevníkom ponúka nenáročné prechádzky príjemným prostredím. Za liečebným domom Goethe sa rozprestiera menšie jazero. V parku sa nachádzajú rôzne oddychové miesta v podobe lavičiek a altánkov. Pred penziónom Park si môže návštevník oddýchnuť v záhradnom altánku, pred ktorým sa nachádza malé jazierko s fontánou.

Historické fotografie

Kursalón 

Azda najznámejšou kultúrno-historickou stavebnou pamiatkou v areáli kúpeľov je Kursalón. Pôvodne bol Kursalón klasicistický kúpeľný pavilón kruhového pôdorysu. Postavili ho v rokoch 1837 – 1839. Stavba bola pôvodne z dreva a čiastočne murovaná.

Nápad vytvoriť tzv. konverzačnú sálu  a hudobný pavilón pre hostí prišiel od vtedajšieho nájomníka kúpeľov Jozefa Lentza. Realizácia začala v roku 1838. Výstavbu však komplikoval zle navrhnutý architektonický plán. Stavba sa značne predražila a bola dokončená až v roku 1839.

Kursalón postihol nemilý osud a stavba dlhodobo chátrala. Stav kultúrnej pamiatky bol natoľko zlý, že jej rekonštrukcia prebehla o 15 metrov ďalej. Pri rekonštrukcii sa dbalo na to, aby sa zachovali pôvodné prvky. Na mieste pôvodného Kursalónu sa v súčasnosti nachádzajú stĺpy so sochami, ktoré znázorňujú štyri ročné obdobia. V lete je tu umiestnené vonkajšie posedenie pre kúpeľných hostí a návštevníkov, ktorí si tak môžu dopriať kávu či zákusok v nádhernom prostredí kúpeľov.

Nový Kursalón bol v roku 2007 sprístupnený pre verejnosť. Dnes sa v interiéri nachádza recepcia kúpeľov a kaviareň.

Najväčším bohatstvom sú termálne minerálne pramene

Najväčším bohatstvom kúpeľov Sklené Teplice sú termálne pramene s teplotou vody od 37 °C do 52,3 °C. V kúpeľoch vyvieralo v minulosti 14 prameňov, v súčasnosti kúpele využívajú 7 prameňov. Prírodná liečivá voda je mineralizovaná, sírano-vápenato-horečnatá, hypotonická so zvýšeným obsahom magnézia a kalcia.

Vodu je možné po ochladení využívať na vonkajšiu aj vnútornú balneoterapiu a pitnú liečbu. Termálna voda v kúpeľoch má blahodarné liečivé účinky na pohybový a nervový aparát, o čom sa dennodenne presviedčajú aj klienti sklenoteplických kúpeľov na liečebných pobytoch.

Pramene v areáli kúpeľného parku

V areáli kúpeľného parku sa nachádza niekoľko výverov termálnej vody, ktorú môže návštevník pri potulkách kúpeľným parkom ochutnať. Jeden z výverov sa nachádza pred liečebným domom Goethe. Väčšina minerálnych vôd v Sklených Tepliciach vyviera na tzv. Pramennom vŕšku.

Na konci areálu za parným kúpeľom sa nachádzajú prírodné útvary – travertínové vodopády. V ich blízkosti môže návštevník ochutnať vodu z Ľudového prameňa.

Unikátny jaskynný parný kúpeľ Parenica 

V areáli kúpeľov Sklené Teplice sa nachádza unikátny jaskynný parný kúpeľ Parenica. Ide o podzemnú jaskyňu s kamenným vodopádom. Prameň termálnej vody, ktorý vyviera pod jaskyňou, má teplotu 42 °C.

Fotogaléria

Turistické trasy v okolí Sklených Teplíc

Pokiaľ máte záujem predĺžiť svoj pobyt v prírode, okolie Sklených Teplíc ponúka množstvo možností. Neďaleko sa nachádza zrúcanina hradu Teplica – Pustý hrad. Na hrad vedie turistická cesta priamo zo Sklených Teplíc. 

Zo Sklených Teplíc vedie červená turistická trasa aj na Kečku, odtiaľ sa je možné dostať až na Kapitulské bralá

V menšej vzdialenosti od Sklených Teplíc sa nachádza Prírodná rezervácia Bralce či Szabóova skala. Pre tých, ktorým nevadí cestovať o niečo ďalej, je ako stvorená návšteva dvoch historických banských miest, a to Banskej Štiavnice a Kremnice.

Doprava do Sklených Teplíc

Okresné mesto Žiar nad Hronom je vzdialené od Sklených Teplíc približne 20 km. Do Sklených Teplíc pravidelne premáva autobusové spojenie. Cesta trvá približne 30 minút. 

Historické mesto Banská Štiavnica je od Sklených Teplíc vzdialené 15 km. Do Sklených Teplíc pravidelne premáva autobusové spojenie. Cesta trvá približne 15 – 20 minút.

Najbližšie železničné stanice sa nachádzajú v Hliníku nad Hronom (8 km od Sklených Teplíc) a v Žiari nad Hronom (16 km od Sklených Teplíc).

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené v blízkosti liečebných domov na vlastných parkoviskách. Menšie parkovisko sa nachádza pred Kultúrnym parkom, pred nákupným centrom a v blízkosti autobusovej zastávky – Kúpele.

Mapa miesta

Kde sa nachádza kúpeľný park?

Kúpeľný park sa rozprestiera medzi penziónom Park a liečebným domom Goethe, pričom pozvoľna končí pri Parnom kúpeli a soľnej jaskyni.

Program/Akcie

V areáli kúpeľného parku sa koná každoročne mnoho akcií či kultúrnych podujatí. Kúpele každoročne organizujú rôzne posedenia pri živej hudbe v historickej kaviarni Kursalón, podujatia v rámci Kultúrneho leta v areáli kúpeľov, či zimné večierky a zábavy so živou hudbou. Pre aktuálne informácie ohľadom podujatí navštívte oficiálnu stránku kúpeľov Sklené Teplice.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Kúpeľný park Sklené Teplice je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia.

Video

Obhliadka Kúpeľov Sklené Teplice

Kontakt

Liečebné termálne kúpele, a.s.
Sklené Teplice 100
966 03 Sklené Teplice

GPS súradnice: 48.528166524°, 18.863688469°

Mohlo by vás zaujímať

Kristáľ Lom Šobov – krištáľový kameňolom v Banskej Štiavnici

Krištáľový kameňolom, lom Šobov, sa nachádza neďaleko Banskej Štiavnice. Kameňolom je z časti prístupný a ponúka možnosť zážitkového zberu vzácnych minerálov priamo z lomu. Atrakcia je zaujímavá ako pre deti tak pre dospelých.

Zistiť viac
Pohľad na Kamenné more Prírodná rezervácia Kamenné more vo Vyhniach

Prírodná rezervácia Kamenné more sa nachádza nad obcou Vyhne. Zaujímavý prírodný výtvor, ktorý je pozostatkom po sopečnej činnosti, každoročne priláka mnoho turistov. Trasa je nenáročná, čiže je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore