Hrad Revište

Hrad Revište je jedným zo strážnych hradov, ktoré v minulosti zabezpečovali dôležité obchodné cesty do banských miest, či chránili okolie pred nájazdmi nepriateľov. Aj keď je Revištský hrad v súčasnosti ruinou, ponúka svojim návštevníkom príjemnú, nenáročnú a zaujímavú turistiku náučným chodníkom s čarokrásnymi výhľadmi do okolia Žiarskej kotliny.

Hrad Revište

Na hrad Revište vás zavedie náučný chodník

Zrúcanina gotického hradu Revište sa vypína na andezitovom brale v blízkosti obce Revištské Podzámčie neďaleko miest Žarnovica a kúpeľov v Sklených Tepliciach. Hrad spolu s ostatnými pevnosťami v okolí plnil v minulosti strážnu, fortifikačnú funkciu a zároveň kontroloval prístup k banským mestám.

Hrad postavili pravdepodobne koncom 13. a začiatkom 14. storočia. V priebehu svojej histórie sa stal dejiskom mnohých bojov, pričom často menil majiteľov. Koniec hradu priniesol požiar v 18. storočí. Odvtedy hrad chátral a stal sa ruinou.

Bohatá história hradu a krásna príroda v okolí láka mnoho návštevníkov. Na hrad vedie zaujímavý náučný chodník, ktorý približuje históriu a majiteľov hradu Revište.

Vzhľad hradu v minulosti a v súčasnosti

Skalné bralo, na ktorom  bol hrad postavený, ovplyvnilo jeho podobu a dispozíciu. Najstaršou časťou hradu bola severná obytná veža. Neskôr došlo k rôznym prístavbám a prestavbám hradu.

Hrad Revište tvoril horný hrad, ktorý pozostával z obytných a hospodárskych objektov a úzkeho nádvoria. Neskôr bolo pristavené renesančné opevnenie. Pribudla aj delová bašta, či murované opevnenie predhradia.

V súčasnosti sa zachovali zvyšky obvodového muriva, pozostatky delovej bašty a severnej veže, či zvyšky obytných budov do značnej výšky. 

Fotogaléria

História

Hrad Revište postavili niekedy na konci 13. alebo na začiatku 14. storočia. Bol vybudovaný na strategickom mieste a spolu so strážnymi hradmi Šášov, Žakýl, Teplickým hradom, hradom Rudno nad Hronom a hradom Breznica chránil obchodné cesty. Prvá relevantná historická zmienka o hrade pochádza z roku 1331. Hrad sa v nej uvádza pod názvom Reuise. V priebehu 14. storočia hrad vlastnili rôzni majitelia. V 40. rokoch 15. storočia hrad na niekoľko rokov obsadila posádka Jána Jiskru z Brandýsa. Vojsko pod vedením Mateja Korvína následne porazilo bratríkov, pričom dobyli aj hrad Revište. 

V roku 1479 bol hrad darovaný jágerskému biskupovi Urbanovi. Hrad Revište následne vlastnil rod Dóczy takmer dve storočia. Počas týchto dvoch storočí boli na hrade zaznamenané najväčšie prestavby. Neskôr po vymretí rodu v roku 1647 prešlo panstvo do rúk rôznych majiteľov. Posledné udalosti boli spojené s Tökölyho povstaním. V roku 1677 bol hrad vydaný povstalcom, ktorí ho vyplienili a vypálili. Hrad bol čiastočne obnovený banskoštiavnickou komorou. Využíval sa až do roku 1792 kedy definitívne vyhorel. Hrad od tohto roku chátral. 

V súčasnosti sa od roku 2011 o hrad stará Združenie na záchranu hradu Revište. 

Historické fotografie

Míľniky

  • koniec 13. až. začiatok 14. storočia – výstavba hradu,
  • 1331 – prvá písomná zmienka,
  • 14. storočie – hrad vlastnia rôzni majitelia,
  • 40. roky 15. storočia – na niekoľko rokov obsadí hrad posádka Jána Jiskru z Brandýsa,
  • 1479 – hrad prechádza do správy Dóczyovcov, prestavby hradu,
  • 1647 – končí panstvo Dóczyovcov,
  • 1677 – obsadenie Tökölyovcami,
  • 1792 – hrad definitívne vyhorí a chátra,
  • 2011 – založenie Združenia na záchranu hradu Revište.

Povesť o Dóczyho priateľovi

Traduje sa, že gróf Dóczy bol vášnivým poľovníkom. Mal už všetky možné trojefe, ale márne túžil po krásnej kožušine vlka. Raz počas zimného lovu stratil gróf rovnováhu a spadol, pričom si udrel hlavu a stratil vedomie. Keď sa prebudil, vedľa neho ležal vlk. Gróf ani nemukol. Neskôr si uvedomil, že ho vlk zachránil, inak by tam na zemi zamrzol. Z vlka a grófa sa stali nerozluční priatelia až do doby, kým grófa na hrade nesťali. Traduje sa, že vlk do dnešných dní blúdi po lesoch, ustavične zavýja a hľadá svojho verného priateľa.

Vlk na skale

Trasa na hrad Revište

Východiskovým bodom turistickej trasy je obec Revištské Podzámčie. Informačné tabule a turistický smerovník sa nachádzajú pred reštauráciou Pod Hradom. Odtiaľ je možné pokračovať pešo. Máte dve možnosti, buď sa vydať pomerne náročným stúpaním hore na hrad pôvodným výstupom (cca 200 m od reštaurácie), alebo sa vydať po asfaltovej cestičke asi 800 m ku parkovisku a odtiaľ pokračovať náučným chodníkom. 

Spolu s ďalšími okolitími hradmi, je hrad Revište súčasťou Pohronskej hradnej cesty. V rámci tejto 60 km dlhej turistickej cesty môžete navštíviť až 16 turistických atrakcií v okolí. Patria medzi ne známe hrady Žakýľ, Šášov, Rudno, Teplica, Petruša, Pustý hrad, Dobrá Niva či Zvolenský zámok, Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku a mestské opevnenie v Novej Bani.

Náučný chodník Majitelia hradu Revište

Na parkovisku začína náučný chodník Majitelia hradu Revište, ktorý tvorí 8 informačných tabúľ. Cesta na hrad trvá približne 15 až 20 minút, ľahkým, nenáročným lesným prostredím a zvládnu ju bez problémov aj rodiny s deťmi.

Vďaka nenáročnému výstupu sa tento hrad stal obľúbeným výletným miestom aj pre aktívnych dôchodcov, ktorí si užívajú seniorský pobyt v blízkych Sklených Tepliciach.

Doprava

Obec Revištské Podzámčie leží od najbližších kúpeľov v Sklených Tepliciach približne 14 km. Cesta autom trvá približne 15 minút. Ak nemáte k dispozícii osobnú prepravu, do Revištského Podzámčia pravidelne premáva aj verejná doprava. Odporúčame dopravné spojenie s prestupom v Lehôtke pod Brehmi. Celková časová náročnosť cesty je 30 minút, podľa spojenia. Zastávka autobusu Revištské Podzámčie je od začiatku turistickej trasy na hrad a informačnej tabule vzdialená pár metrov.

Mapa miesta

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené na odstavnej ploche pre autá v doline pod hradom. Parkovisko je bezplatné a nestrážené. Nachádza sa približne 800 m za obcou. Upozorňujeme, že cesta je pomerne úzka a dve vozidlá sa na nej majú problém navzájom obísť.

Program/Akcie

Združenie na záchranu hradu Revište pravidelne organizuje rôzne aktivity. Ide najmä o konzervačné a rekonštrukčné práce na hrade, kultúrno-spoločenské podujatia či podujatia pre deti. Aktuálne informácie ohľadom podujatí nájdete na oficiálnej stránke Združenia, ktoré uvádzame nižšie v kontakte.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia. 

Video

Hrad Revište – jeho história a zaujímavosti

Kontakt

Na rekonštrukcii hradu sa od roku 2011 podieľa:

Združenie na záchranu hradu Revište
Františka Hečku 21
966 81 Žarnovica

GPS súradnice: 48.52185°, 18.72251°

Mohlo by vás zaujímať

Jaskynný kúpeľ Parenica – interiér jaskyne Jaskynný parný kúpeľ Parenica v Sklených Tepliciach

Sklené Teplice patria medzi najstaršie kúpele na Slovensku. História kúpeľov siaha do 16. storočia aj keď blahodárne účinky vody poznali obyvatelia obce podstatne skôr. Medzi unikátny výtvor prírody, patrí jaskynný parný kúpeľ.

Zistiť viac
Sitno, najvyšší vrch Štiavnických vrchov Sitno – zaujímavosti, história a turistické trasy

Povesťami opradený vrch Sitno, ktorý dominuje Štiavnickým vrchom, je turisticky atraktívnou destináciou. Okolie ponúka množstvo možností ako tráviť voľný čas. Milovníci turistiky či histórie by nemali návštevu Sitna rozhodne vynechať.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore