Čutkovská dolina

Čutkovská dolina sa nachádza neďaleko mesta Ružomberok v Národnom parku Veľká Fatra. Dolinou vedie modro značený turistický chodník končiaci v sedle pod Vtáčnikom. Najväčšími lákadlami doliny je tiesňava a Jelení a Jamišný vodopád.

Malebná Čutkovská dolina

Čutkovská dolina pešo na bicykli i s kočíkom

Hneď pri vstupe do Čutkovskej doliny vás privíta Koliba u dobrého pastiera. Vedľa nej sa nachádza rybník so pstruhmi či farmársky dvor s rôznymi hospodárskymi zvieratami. V blízkosti parkoviska je pre najmenších k dispozícii zábavný park Obrovo.

Od koliby vedie náučný chodník Známa neznáma Čutkovská dolina. Začiatok trasy je nenáročný, vhodný aj pre rodiny s malými deťmi či cyklistov, pretože sa pokračuje miernym stúpaním po upravenom teréne. Turisti si na svoje prídu pri výstupe k vodopádom a tiesňave, ktorý je už podstatne náročnejší. Celá trasa náučného chodníka má dĺžku viac ako 6 km.

Jelení a Jamišný vodopád

Najkrajšie miesta ukrýva Čutkovská dolina až na úplnom konci. Ak máte možnosť nevynechajte príležitosť odbočiť po namáhavejšej trase k Jeleniemu vodopádu. Tento vodopád má výšku 24 metrov. Na dokreslenie len uvedieme, že presne takú istú výšku dosahuje trasa Chodníka korunami stromov v Bachledovej doline v jej najvyššom bode. Najmohutnejší je vodopád v jarných mesiacoch, alebo po výdatných dažďoch. Ďalšia odbočka z doliny vedie k Jamišným vodopádom. Nižný vodopád je vysoký 12 metrov a Vyšný má výšku 5,5 metra.

Tiesňava na konci doliny

Poslednou, azda najkrajšou časťou doliny, je Tiesňava za dierou. Tiesňava je tiež určená pre skúsenejších turistov. Sú tu vybudované pre lepší pohyb schody do pevnej skaly, ale aj ochranné zábradlie. Kaňon tiesňavy má dĺžku 68 metrov a v minulosti ho vytvoril Čutkovský potok.

Keď sa povie Liptov, tak každý si iste vybaví krásnu prírodu a termálne pramene. Väčšina z náš až na mieste zistí, že tu na neho čaká priam neuveriteľné. Množstvo rôznorodých tipov na ďalšie a ďalšie zaujímavé výlety. Doslova na každom kroku objavíte niečo nové, čo stojí za prieskum. Vyhraďte si na preto návštevu tohto krásneho regiónu viac času. Verte, že sa počas svojho pobytu na Liptove rozhodne nudiť nebudete.

Náučný chodník Známa-Neznáma Čutkovská dolina

Trasa: Ružomberok, časť Nová Černová, začiatok Čutkovskej doliny – Čutkovskou dolinou k chate pod Kozím – dve odbočky k vodopádom – Tiesňava za dierou

  • Dĺžka: 6,7 km
  • Prevýšenie: 630 m
  • Čas prechodu: 3,5 h
  • Počet zastávok: 10
  • Náročnosť: po panel 6 nenáročná trasa, k panelom 7, 8 a 10 náročná trasa (v zimných mesiacoch je chodník uzavretý)

V roku 2016 bol otvorený nový náučný chodník, ktorý prechádza cez Čutkovskú dolinu. Chodník je prírodovedný, vedie súbežne s modrou turistickou značkou. Na trase sa nachádza 10 zastávok, ktoré informujú návštevníka o samotnej Čutkovskej doline, ale i ekosystéme, flóre a faune či prírodných zaujímavostiach.

Fotografie

Čo navštíviť v okolí?

Okolie Ružomberka má mnohé čo ponúknuť. Ak túžite spoznať všetky zaujímavosti, ktoré sa v okolí Ružomberka nachádzajú, neváhajte a spojte návštevu okolia s pobytom v neďalekých kúpeľoch Lúčky. Odporúčame navštíviť samotné mesto Ružomberok a jeho historické pamiatky, ale aj zaujímavé Mauzóleum Andreja Hlinku či Liptovské múzeum. Určite nevynechajte Galériu Ľudovíta Fullu. V neďalekej Černovej navštívte Pamätník Černovskej tragédie a spoznajte smutné dejiny rodnej obce Andreja Hlinku spolu s jeho rodným domom

Doprava

Najbližšia zastávka MHD je umiestnená len 5 minút od začiatku Čutkovskej doliny, hneď pri hlavnej ceste. Dostupnosť spojov MHD na autobusovú/vlakovú stanicu v Ružomberku je dostatočná.

Ako sa dostať do Čutkovskej doliny z kúpeľov Lúčky

Čutkovská dolina je od kúpeľov v Lúčkach vzdialená 16,9 km, jazda autom vám zaberie 22 minút. Z kúpeľov pokračujte cez Liptovskú Teplú do Ružomberka a následne smerom na Stredisko Malinô Brdo až k východziemu bodu do Čutkovskej doliny.

Využiť môžete aj verejnú dopravu s prestupom v Ružomberku. Cesta vám zaberie orientačne 50 minút.

Ako sa dostať do Čutkovskej doliny z Bešeňovej

Z Aquaparku Bešeňová sa do Čutkovskej doliny dostanete za približne 20 minút jazdy autom (približne 14 km). Z Bešeňovej pokračujte na Ivachnovú po ceste číslo 18. cez Ružomberok a následne sa vydajte smerom na Stredisko Malinô Brdo až k východziemu bodu do Čutkovskej doliny.

Využiť môžete aj verejnú dopravu s prestupom v Ružomberku. Cesta vám zaberie orientačne 50 minút.

Ako sa dostať do Čutkovskej doliny z Tatralandie

Čutkovská dolina je od Tatralandie vzdialená 32,8 km, jazda autom vám zaberie 33 minút. Z Tatralandie pokračujte cez Liptovský Mikuláš po ceste číslo E 50 a následne po ceste číslo 18 do Ružomberka. Následne pokračujte smerom na Stredisko Malinô Brdo až k východziemu bodu do Čutkovskej doliny.

Ideálne spojenie s prestupom v Liptovskom Mikuláši a Ružomberku vám zaberie 46 minút.

Parkovanie

Zaparkovať môžete bezplatne na parkovisku pri Kolibe u Dobrého pastiera.

Mapa miesta

GPS súradnice

Čutkovská dolina: 49.0822142°, 19.2550868°

Postrehy návštevníkov

Cutkovska dolina je miesto ako v rozprávke. Prekrásna príroda s jazierkami, potokmi a vodopádmi. Rozmanitosť prírody, skalnaty teren, lesy, luky, množstvo studničiek a rybniky. Popri potoku vytvorené miesta na opekanie. Množstvo turistických trás, ciest len na prechádzky alebo len relax.
Anna T.

Prekrásne miesto, nádherná príroda. Nachádzajú sa tu krásne štylizované drevené reštaurácie, navôkol pasienky, hory, proste všetko krásne typické slovenské.
Andrea J

Video

Mohlo by vás zaujímať

Travertíny nad Bešeňovou Prírodná pamiatka Bešeňovské travertíny

Prírodná pamiatka Bešeňovské travertíny sa nachádza neďaleko známej rekreačnej obce Bešeňová. Ak budete cestovať okolím, alebo navštívite známy aquapark v Bešeňovej, nevynechajte príležitosť navštíviť aj túto zaujímavú prírodnú pamiatku.

Zistiť viac
Letecký pohľad na Liskovskú jaskyňu Liskovská jaskyňa a prírodná rezervácia Mohylky v Liskovej

Liptovská obec Lisková je známa niekoľkými svojimi historickými i prírodnými pamiatkami. Medzi najznámejšie patria Liskovská jaskyňa a Prírodná rezervácia Mohylky. Objavte s nami tajuplnú minulosť záhadnej Liskovskej jaskyne a unikátnu paleolontologickú lokalitu Mohylky.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore