Spoznajte top slovenské kúpele a ich naj

Slovensko patrí ku krajinám, ktoré oplývajú prírodným bohatstvom liečivých vôd. Ponorte sa s nami do kúpeľných vôd a spoznajte tie najstaršie, najmladšie, najnavštevovanejšie,… jednoducho naj a top slovenské kúpele.

Slovensko – krajina plná prírodných liečivých a minerálnych zdrojov

S prítomnosťou liečivých zdrojov bola od nepamäti spojená aj história kúpeľníctva. V priebehu storočí sa pri objavených prameňoch zakladali menšie kúpeľné mestá, ktoré postupom času prerástli do najvýznamnejších slovenských kúpeľov, tak ako ich poznáme dnes.

Najstaršie kúpele na Slovensku

Medzi najstaršie slovenské kúpele radíme kúpele v Piešťanoch s bohatou históriou siahajúcou až do 12. storočia nášho lepopočtu. Ďalej spomenieme Trenčianske, Turčianske a Bardejovské Kúpele, ktorých kúpeľné počiatky sa datujú do 13. storočia. Aj oni už stáročia lákajú mladých i starých, kráľov, ale aj obyčajných ľudí z celého sveta, ktorí hľadajú úľavu od rôznych zdravotných problémov.

Najmladšie kúpele na Slovensku

Protipólom k nim sú najmladšie kúpele, kde by sme mohli zaradiť Kúpele Dudince a Kúpele Diamant. Niektorí možno budete namietať, že predsa dudinské liečivé pramene poznali ľudia už v praveku. Čo je pravda, ale oficiálne preskúmanie miestnych “podivuhodných” vôd prišlo až omnoho neskôr, a to v 18. storočí.

Najväčšie a najmenšie kúpele na Slovensku

Medzi najväčšie kúpele na Slovensku jednoznačne radíme piešťanské kúpele, ktoré sa rozkladajú na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Veľké hotelové komplexy s liečebnými domami Napoleon a Irma, Thermia Palace a historickou Pro Patriou, obklopené piešťanským kúpeľným parkom tvoria pomerne rozsiahly komplex. 

Podobne je tomu aj v kúpeľoch Bojnice, kde sú hlavné liečebné domy Lysec, Mier a Bôrina doplnené o menšie vilky a ubytovacie zariadenia v okolí. Kúpele tiež obklopuje rozsiahly kúpeľný park s romantickými vežičkami, kde môžete ochutnať slávnu bojnickú termálnu vodou.

Naopak, medzi najmenšie kúpele patria Kúpele Číž a Sklené Teplice, ktoré tvorí niekoľko kúpeľných budov, kde sa podávajú procedúry či slúžia na ubytovacie účely. Tieto najmenšie kúpele na Slovensku prejdete z jedného konca na druhý v priebehu pár minút.

Fotografie

Najnavštevovanejšie kúpele

A pýtate sa, ktoré kúpele patria k tým najnavštevovanejším? Jednoznačne vám môžeme odpovedať, že všetky. Je ťažké určiť jediné najpopulárnejšie či najpopulárnejšie kúpele, pretože výber kúpeľov závisí od individuálnych preferencií. Pri výbere naj kúpeľného pobytu rozhoduje viacero faktorov, najmä ich poloha, dopravná dostupnosť, ale i to, čo od kúpeľnej liečby očakávate. 

Ak si želáte tráviť rodinnú dovolenku, odporúčame vám Kúpele Turčianske Teplice, kde vaše ratolesti posteší blízky aquapark. Piešťanské kúpele zas ponúkajú zaujímavé all inclusive pobyty. Ak hladáte romantiku, vyberte sa do Kúpeľov Lúčky, ktoré sú zasadené do malebného prostredia Chočských vrchov. Ak preferujete pokoj Dudince, alebo Sklené Teplice či Bardejovské Kúpele budú pre vás výbornou voľbou.

Najznámejšie a najpopulárnejšie slovenské kúpele

Medzi top slovenské kúpele z hľadiska popularity radíme jednoznačne Kúpele Piešťany, kúpele v Bojniciach či Turčianske Teplice. Ako sme spomínali už vyššie patria aj k našim najstarším kúpeľom, takže nikoho neprekvapí, že ovládli aj túto kategóriu.

Najluxnejšie slovenské kúpele

Pre tých, ktorí hľadáte výnimočný zážitok v podobe historického pôvabu a moderného luxusu ponúkame výber luxusných kúpeľných wellness hotelov.

Medzi luxusné klenoty ako prvý spomenieme historický hotel Thermia Palace v Piešťanoch, ktorý aj dnes láka, svojou secesnou architektúrou a nadčasovým luxusom, lovcov výnimočných zážitkov z celého sveta. S vonkajším bazénom a špičkovou wellness zónou je to hotel, ktoré stojí za to navštíviť.

Ďalší v poradí, ktorý si zaslúži vašu pozornosť je Royal Palace v Turčianskych Tepliciach. Svojou architektúrou v štýle art-deco, jedinečnými izbami a možnosťou kardio-rebabilitácie ponúka naozaj kráľovský oddych. Do tretice tu máme Royal Aphrodite Palace v Rajeckých Tepliciach s nádhernými apartmánmi, štýlovou kaviarňou a možnosťou objednať si masáž priamo na izbu.

Najvyššie a najnižšie slovenské kúpele

Medzi najvyššie slovenské klimatické kúpele patria kúpele na Štrbskom Plese (1351 m.n.m.) a Kúpele Nový Smokovec (1010 m.n.m), ktoré poskytujú úžasný výhľad na Tatry. Naopak, kúpele v Dudinciach  sú jedným z najnižších, nachádzajú sa vo výške iba 144 metrov nad morom.

Najteplejšie a najchladnejšie slovenské kúpele

Priemerné teploty v kúpeľoch ovplyvňuje okrem ročného obdobia aj ich nadmorská výška. Nie je preto prekvapením, že najvyššie/najnižšie kúpele doslova kopírujú tie najteplejšie a najchladnejšie. 

Medzi najteplejšie slovenské kúpele patria bezpochýb Kúpele Dudince. Okrem najväčšieho počtu slnečných dní na Slovensku Dudince prekvapia aj veľkým výberom voľnočasových aktivít. Naopak, perla Tatier – Štrbské Pleso a Kúpele Starom Smokovci sú známe svojou chladnou liečivou tatranskou klímou, ktorá je obzvlášť osviežujúca v teplých letných mesiacoch. 

Pre lepšiu predstavu priemerná teplota v júli býva v Dudinciach okolo 26°C, zatiaľ čo na Štrbskom Plese sa pohybuje okolo 17 °C.

Ako vybrať top slovenské kúpele?

Je dôležité si uvedomiť, že výber kúpeľov je vždy veľmi subjektívny. To, čo je pre jedného ideálnym miestom pre oddych a liečbu, nemusí byť to naj pre druhého. Niektorí preferujete chladnejšie horské prostredie, zatiaľ čo iní dávate prednosť teplým slnečným dňom v nížinách. Každý z nás je individuálny a tým aj naše potreby. Na to nesmieme zabúdať.

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný obrázok - ako vybrať kúpele, glóbus 3 dôvody, prečo stráviť dovolenku v kúpeľoch na Slovensku

Dobrú dovolenku už nemusíte hľadať pri mori. Kvalitné služby spojené s vodou, a navyše prospešné pre zdravie, si užívajú návštevníci kúpeľov a wellness hotelov. Nasledujúce dôvody vás určite presvedčia, že Slovensko majú čo ponúknuť. Tak neváhajte a navštívte ich aj vy.

Zistiť viac
Ilustračný, slečna pri bazéne Kúpele verzus wellness pobyt. Poznáte rozdiel?

Ak si myslíte, že o kúpeľných a wellness pobytoch viete všetko, nasledujúce riadky vás vyvedú z omylu. Vysvetlíme vám základné rozdiely medzi pojmami – wellness a kúpeľný pobyt, aby ste si vybrali tú pravú dovolenku, ktorá naplní vaše očakávania vo všetkých ohľadoch.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore